İlim

Bugün Miraç Kandili

Miraç kandilinin faziletli ibadetleri! Miraç gecesi okunacak en sevap dua ve zikirler   Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV)’in 7 kat semayı dolaştığı ve nice mucizelere tanık olup bizzat yaşadığı Miraç gecesinde mümin kimselerle ilgili bazı müjdeler buyurmuştur. Peki Miraç gecesi neler oldu, hangi olaylar gerçekleşti? Miraç gecesinin müjdeleri nelerdir? Miraç kandilinde nasıl ibadet edilmeli? İşte Miraç kandilinde okunacak dua ve tesbih …

Daha Fazlasını Oku »

Malik

Mâlik Mâlik (Arapça: مالك), Arapça bir kelime olup “Mülk” kökünden türemiştir ve “bir mülke sahip olan” anlamını taşır. İslam inancında Mâlik cehennemin yöneticisi olan meleğin ismidir. Kur’an’da bu anlamdaki tek kullanımında, günahkârlar Mâlik’e, Allah’ın kendilerini yok etmesini isteyerek seslenirler, ancak orada sürekli kalacakları cevabı ile karşılaşırlar. Ayrıca Mâlikü’l-Mülk şeklinde, “Dünya ve ahiretin mülkü, yalnız ve mutlak olarak kendisinin olan” anlamında, Allah’ın adlarından biri olarak da geçer. Etimoloji Semitik dillerde ve Türkçede kullanılan melek İbranice …

Daha Fazlasını Oku »

Mukarrebun Melekleri

Mukarrebûn Mukarrebûn (ya da Karûblar) İslam’da Arş”ı taşıyan melekler. “Hamele-i Arş” (Arşı taşıyanlar), büyük meleklerdir ki el-Hâkka Sûresi’nde “O gün Rabbinin arşını üstlerinde bulunan sekiz (melek) yüklenir.” (Hâkka,17) âyetinde sekiz oldukları açıkça ifade edilmektedir. Bazı eserlerde bugün dahi sekiz oldukları rivayet edilmiş ise de bazıları bugün dört olup, kıyamet günü diğer dört melek ile desteklenerek sekiz olacakları görüşünü ileri sürmüşlerdir. Azrail, Mikail, Cebrail ve İsrafil veya Allah’tan çok sadık göksel varlıklar …

Daha Fazlasını Oku »

Melek

Melek Bir Hristiyan ikonası: Hayalî Mikail tasviri Hugo Simberg, 1903. Melek (Arapça: ملاك, İbranice: מלאך, Latince: Angelus, Yunanca: Άγγελος), dini bir terim. Melek, birçok dinde inanılan semavi verilen isimdir. Meleklerin görevleri Tanrı‘ya hizmet etmektir. Meleklere inancın var olduğu her din ve inançta melek kavramına bakış farklıdır. Tarihçe İnanç politeist toplumlardan tek tanrılı dinlere kadar birçok inanç sisteminde yer almakta, ancak tanımlanan varlıkların isim ve özellikleri farklılıklar göstermektedir. Örneğin mikail …

Daha Fazlasını Oku »

Allah

Allah İslam’da Tanrı Allah (Arapça: الله, romanize: Allāhⓘ, Arapça telaffuz: [ɑɫˈɫɑː(h)]), İbrahimî dinlerde geçen tek Tanrı’yı ifade eden Arapça sözcüktür. Allah ismini Müslümanlar dışında Hristiyan Türkler, Gagavuzlar, Yahudi Arapçası konuşan Yemen Yahudileri ve bazı Mizrahi Yahudileri topluluklarıyla Malta’da yaşayan Roma Katolikleri, Orta Doğulu Semitik Hristiyanlar olan Arap Hristiyanlar, Aramiler, Maruniler, Süryaniler ve Keldaniler de kullanır. İbrahimî dinlerin kitaplarında Tanrı kişileştirilmiş bir yaratıcıdır. Birincil kişi olarak konuşur ve bazen insanların karşısına “insan görüntüsü” ile çıkar. İslam’da Allah Müntakim (intikam alan), Mütekebbir (büyüklenen)dir. Ayrıca Sabur (çok sabırlı), celil (Celalet; 1/azamet, 2/hiddetlilik, hışım), rahim (çok merhametli), halim (yumuşak huylu), vedud (sevecen) gibi insani …

Daha Fazlasını Oku »