7 ŞubatTarihte Bugün Miladi takvime göre yılın 38. günüdür.
Ocak – Şubat – Mart
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
Olaylar
457 – I. Leo, Doğu Roma İmparatoru oldu.
Papa Aziz
I. Leo Magno
Doğum
Yak. 400
Toskana, Batı Roma İmparatorluğu, (günümüzde İtalya)
Ölüm
10 Kasım 461
Roma Batı Roma İmparatorluğu, (günümüzde İtalya)
Etkin yıllar
29 Eylül 440 – 10 Kasım 461
Yerine geldiği
III. Sixtus
Yerine gelen
Hilarius
Din
Hristiyanlık (Katolik)
Papalık arması
Papa I. Leo, Papa Aziz Leo Magno veya Papa Büyük Leo[1] (d. yak 400 Toskana, Batı Roma İmparatorluğu (günümüzde İtalya) -ö. 10 Kasım 461 Batı Roma İmparatorluğu, (günümüzde İtalya) 29 Eylül 440- 10 Kasım 461 döneminde papalık yapan, 1754’te Papa XIV Benediktus tarafından Kilise Doktoru ilan edilen papa ve papalık yapan ilk İtalyan aristokrat. Leo’nun yortusu 10 Kasımdır.
Gençliği ve Papa oluşu
Toskana’da bir yerli olarak doğdu. 431 senesinde, papaz oldu. Bunun nedeni ise, ailesinin etkisi olarak düşünülüyor. Ancak, Kudüs karşıtı olarak düşünüldüğü iddiaları ortaya atıldı. Hakkında tez yapıldı ve bunlar asılsız çıktı. Bu süre içerisinde anlaşmazlıklar papalıkta sürüyordu. O, bunları iyileştirmek için arabuluculuk yaptı ve başarılı oldu.
440 senesinde, eski başarıları ve insanlar arasındaki iyi tanınmışlığı sayesinde, oy birliğiyle “Papa” seçildi. Büyük bir kesime göre; onun papa olmasının nedenlerinden biri de Batı Roma Hükûmeti üzerindeki etkisidir.
Siyaset üzerindeki etkisi
Papa I. Leo, İtalya’daki siyaset meclislerine sık sık katılırdı.
452 tarihinde Papa I. Leo, Hun imparatoru Attila’yı Doğu Avrupa’yı işgal etmemesi için ikna etmiştir. Ancak, bunun karşılığında Hunlara çok fazla değerli eşya vermiştir. Attila, bu hazineleri Hun himayesindeki evlenen genç kızlara çeyiz olarak hediye verildiğine dair belgeler vardır. Sefere hazırlık aşamasında, Papa Büyük Leo’nun araya girmesiyle akınlarını iptal eden Attila, Romalıları haraca bağlamıştır[1].
455’te Vandallar Roma’ya saldırmaya cüret ettiler. Leo’nun, Gaiseric’e şehrin yağmalanması konusunda yaptığı yalvarma ve ricalar sonuncunda Roma’yı kurtardığı söylenir
Leo’nın Eserleri
Leo’dan Kilise hayatı ve papalık üzerine 173 mektup kalmıştır. Çoğunlukla Litürjik takvimdeki büyük yortulara ya da özel günlere denk gelen 97 vaazı’da bugüne ulaşmıştır. Oldukça basit, sade ve genelde kısa olan vaazları Mesih’in gizemi, oruç, cömertlik ve Kalkedon Konsilinde açıklandığı şekliyle Enkarnasyon dogması üzerinedir.
Leo’nun teolojik olarak en bilindiği nokta Flavien’e Kitap tebliğidir (Flavien Konstantinopolis episkoposuydu). Bu belge 451 yılında başlayacak ve çoğu Kristoloji tartışmalarını sonlandıracak Ekümenik Kalkedon Konsili’ndeki tartışmaların en büyük temellerinden birisi olmuştur.
Kalkedon Konsili, dördüncü ekümenik konsüldür, ağırlıklı olarak Kristoloji üzerine odaklanmıştır, Mesih’in varlığının tanımını ve iki doğasının ‘hypostatic’ birliğini, ilahi ve insan, “karışıklık ve ayrışma olmadan” tek bir kişide birleşmiş olduğunu izah etmiştir.
birçok önemli vaazında O’na göre otoritesini İsa ve ardından Petrus’tan ve onun varislerinden alan mutlak papalığın rolünü açıklamıştır. Petrus, Leo’ya göre Kilise’de daima bulunmaktadır. Bu nedenle sadece havarisel makam, Havarinin koltuğu, ki Roma’dadır; evrensel kiliseye önderlik etme görevini almıştır.
Leo daima Roma’nın geçmişteki gücü ve yüceliğini aşmak için Havari Petrus ve Pavlus’un tevazusunu takip etmesi gerektiğini söylemiştir.
1550 – III. Julius, Papa oldu.
III. Julius
Doğum
Giovanni Maria Ciocchi del Monte
10 Eylül 1487
Roma
Ölüm
23 Mart 1555 (67 yaşında)
Roma
Etkin yıllar
1550 – 1555
Yerine geldiği
III. Paulus
Yerine gelen
II. Marcellus
Din
Hristiyanlık (Katolik)
III. Julius, asıl adı Giovanni Maria Ciocchi del Monte (d. 10 Eylül 1487, Roma – ö. 23 Mart 1555, Roma), 1550-1555 arasında papa.
1727 – İbrahim Müteferrika, Osmanlı’da basılmak üzere ilk kitap baskı kalıpları hazırlattı.
İbrahim Müteferrika
Doğum
1674
Erdel Prensliği
Ölüm
1745
İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu
Vatandaşlık
Osmanlı İmparatorluğu
İbrahim Müteferrika (Osmanlıca: ابراهیم متفرقه; 1674, Kaloşvar, Erdel Prensliği – 1745, İstanbul), Macar asıllı Osmanlı müteferrika, matbaacı, yayımcı, yazar ve çevirmen. Osmanlı Devletinde basımevi kurup Türkçe kitap yayımlayan ilk kişidir. IV. Mehmed ve II. Mustafa dönemlerinde yaşamıştır.
Hayatı
Matbaa denilince akla ilk gelenlerden biri olan İbrahim Müteferrika 1674 yılında, bugün Romanya sınırları içinde yer alan Kaloşvar şehrinde doğdu. Üniteryen bir Macar olan Müteferrika 1692 yılında İkinci Viyana Kuşatması’ndan sonraki savaşlarda Osmanlılara esir düştü. Esir olarak İstanbul’a getirildi. Burada Müslüman oldu ve müteferrikalık yaptı. “Müteferrika”, sarayda padişah veya vezirlerin işlerine bakan görevlidir. Başka diller de bilmesinden dolayı yabancı devletlerle iletişim kuran heyetlerde bulundu. Geçici bir süre için Türkiye’ye davet edilmiş olan Macar Beyi Ferenc Rakoczi’nin hizmetine verildi. Macaristan’daki öğrenimi sırasında basım ve hat işlerini de öğrendiğinden matbaa kurmak istedi ve 1719-1720 yılları arasında matbaayı kurmayı başardı. 1719 yılında ilk kez Marmara Denizi haritasını basmayı başardı. 1745 yılında ölen İbrahim Müteferrika’nın cenazesi Aynalıkavak Kabristanı’na defnedilmiş, 1942 yılında Reşid Saffet Atabinen’in çabaları sonucunda buradan alınarak Galata Mevlevîhânesi hazîresine nakledilmiştir.
Matbaacılığı
Nevşehirli Damat İbrahim Paşa tarafından 1720 yılında Paris’e elçi olarak gönderilen Yirmisekiz Mehmed Çelebi, yanında oğlu Mehmed Said Efendi’yi de götürmüştü. Yirmisekiz Mehmet Çelebi, sefaretnamesinde Fransa’ya yönelik çok önemli bilgileri verirken oğlu da boş durmamış ve birçok yeniliğin Osmanlı İmparatorluğu’na taşınmasını sağlamıştır. Mehmet Sait Efendi, Paris’te iken bir matbaayı da ziyaret etmiş ve İstanbul’a dönüşünde bu konuda çalışmaya da karar vermişti. İbrahim Müteferrika, İstanbul dönüşü Mehmet Sait Efendi ile tanıştıktan sonra beraberce bir matbaa kurmak için çalışmalara başladılar. Sadrazam Nevşehirli Damat İbrahim Paşa onların düşüncelerini destekledi. Matbaanın açılmasına ancak dinî olmayan eserler basmak şartı ile izin verildi ve Şeyhülislâm Abdullah Efendi’den dinle ilgili olmayan eserlerin basılabileceği yönünde bir fetva, III. Ahmet’ten de uygunluk fermanı aldılar. 16 Aralık 1727 tarihinde Darü’t-Tıbâati’l Amire adlı ilk matbaanın kurulmasına başlanıldı. Makine ve Latin alfabesi kalıpları yurt dışından getirtildi (Arap alfabesi kalıplarının kaynağı ise açık değildir ve Müteferrika tarafından yapıldığına dair bulgular vardır.). Yalova’da bir kâğıt fabrikası (Kağıthane-i Yalakabad) kuruldu. 1729’da matbaanın ilk basılan kitabı Vankulu Lügatıi oldu. Ardından tarih ve coğrafyayla ilgili ve sözlük olan 16 eser daha yayımladı ve bastığı toplam eser sayısı 17’yi, cilt sayısı ise 22’yi buldu.
Müteferrika tarafından basılan özgün yapıtlar, Yalova’da bulunan İbrahim Müteferrika Kâğıt Müzesi’nde sergilenmektedir.
Matbaada basılan kitaplar
Matbaada basılan ilk kitap Vankulu Lugati idi, 500 adet basılmıştı. Bu kitapların tamamı satıldı. Daha sonra Tuhfetü’l-Kibār, Tārīh-i Seyyāh, Hindi’l-Garbī, Tārīh-i Tīmūr, Tārīhü’l-Mısır, Gülşen-i Hulefā, Grammaire turque, Usūlü’l-Hikem gibi kitaplar basıldı. Bunlardan Grammaire turque, Usūlü’l-Hikem ve Tārīh-i Rāşid/Çelebizāde kitaplarının çoğu satıldı. Toplamda basılan 9700 kitaptan 6724’ü (%70) satılmıştı.
İbrahim Müteferrika kurduğu matbaasında ömrü boyunca toplam 17 ayrı kitap basmıştır:
Bu kitaplardan Tarih-i Çelebizade‘nin pek çok nüshası Tarih-i Raşid‘in üçüncü ve son cildinin arkasına eklenip ciltlenerek beraber satıldığı için, bazı kaynaklar hataya düşerek Müteferrika’nın bastığı kitap sayısını 16 olarak göstermektedirler. Basılan kitapları çoğunlukla Kethüda, Mektupçu, Çavuşbaşı gibi Osmanlı bürokrasisi ve şeyhülislam, kadı vb. satın almıştır. Özellikle ilmiye sınıfından kişilerin kitapları alması ulemanın matbaaya karşı olmadığını göstermektedir. Buna karşın satış adetleri çok düşük kaldığından İbrahim Müteferrika, Latince olarak bastırdığı kataloglarla Avrupa’nın değişik yerlerinde kitaplarını satmaya çalıştı. Örneğin Grammaire Turque‘den 200 adedini Cizvit Mektebine, peşin fiyatı 3 kuruş iken toptan 2,5 kuruşa satmıştır.
Ölümünden sonra matbaa
İbrahim Müteferrika’nın Galata Mevlevihanesi bahçesindeki mezarıİbrahim Müteferrika’nın Galata Mevlevihanesi bahçesindeki mezarına 1997 tarihinde konan kitabe
Devlet görevi nedeniyle bir süre sonra Mehmet Said Efendi matbaadan ayrıldı ve İbrahim Müteferrika tek başına matbaayı idare etmeye başladı. Bu süre içinde en çok kalifiye eleman bulma sıkıntısı yaşanmaktaydı. 1747’de İbrahim Müteferrika’nın ölümünden sonra matbaanın işletme izni Rumeli kadılarından İbrahim Efendi ile Anadolu kadılarından Ahmed Efendi’ye verilmiştir. Bu ikili sadece 1757’de bir tek kitap basabildi, bu da Müteferrika tarafından basılan Vankulu Lügati‘nin ikinci baskısıydı. Bu tarihten sonra matbaa 1784’e kadar hiçbir faaliyette bulunamadı.
Telif eserleri
Risâle-i İslamiyye, 1710 EsadCosan Mahtut/Hatt
Vesilet-üt-Tıbâa, 1726
Usul el-Hikem fi Nizam el-Ümem, 1732
Tercüme eserleri
Fiyuzat-ı Mıknatısiye, 1732
1840 – Hacı Karandıqo Berzeg komutasında ”Karadeniz Kıyı Hattına” yönelik operasyonlar başladı
1898 – Émile Zola’ya, Alfred Dreyfus’u savunmak için L’Aurore gazetesinde Fransa Cumhurbaşkanına hitaben kaleme aldığı açık mektup J’accuse için iftira davası açıldı.
1900 – Britanyalı İşçi Partisi kuruldu.
1914 – Charlie Chaplin’in ilk filmi, “The Little Tramp” gösterime girdi.
1921 – T.C. Resmî Gazete çıkmaya başladı.
T.C. Resmî Gazete
Ceride-i Resmiye’nin ilk sayısı
Tür
Günlük resmî gazete (1925-2018)
Elektronik resmî gazete (2018-günümüz)
Yayımcı
T.C. Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Hukuk ve Mevzuat Genel Müdürlüğü
Kuruluş tarihi
7 Ekim 1920
Dil
Türkçe
Son yayım tarihi
14 Eylül 2018 (basılı sürümü)
Genel merkez
Ankara, Türkiye
OCLC numarası
61670287
Resmî site
resmigazete.gov.tr
T.C. Resmî Gazete, Türkiye’nin 7 Ekim 1920 günü kurulan ve 7 Şubat 1921 tarihinden itibaren çıkmaya başlayan resmî gazetesidir. Amacı, TBMM, cumhurbaşkanı, bakanlıklar ve kamu tüzel kişileri tarafından çıkarılan kanun, kararname, yönetmelik, genelge ve sair mevzuatı yayımlamaktır.
Tarihçe
İlk sayısı 7 Şubat 1921’de yayımlanan gazetenin o zamanki adı Ceride-i Resmiye idi. Gazetenin ilk on beş sayısı haftada bir, sonraki üç sayısı iki haftada bir, sonraki üç sayısı ise tekrar haftada bir yayımlandı. 18 Temmuz 1921’den 10 Eylül 1923’e kadar Türk Kurtuluş Savaşı nedeniyle yayımlanmadı. Bakanlar Kurulunun Mayıs 1925 tarih ve 1970 sayılı kararnamesi ile yürürlüğe konulan Resmî Ceridenin Sureti Muntazamada Neşir ve Muamelatının Tarzı İcrası Hakkındaki Talimatname’nin kabulüyle birlikte sürekli yayına geçmiştir. 17 Aralık 1927 tarihindeki 763. sayıdan itibaren de Türkiye Cumhuriyeti Resmî Gazete adıyla yayın hayatına devam etmektedir. 1 Aralık 1928 tarihinden itibaren Latin harflerini temel alan yeni Türk alfabesi ile basılmaya başladı. 14 Eylül 2018’de son kez basılı olarak yayımlanan gazete, bu tarihten itibaren yalnızca elektronik ortamda yayımlanmaktadır.
Özellikleri
Resmî Gazete‘nin hazırlanışı, mevzuat bölümü ve ilân bölümü olmak üzere iki evreden oluşmaktadır. Mevzuat bölümü, “23.5.1928 tarih ve 1322 sayılı “Kanunların ve Nizamnamelerin Sureti Neşir ve İlânı ve Meriyet Tarihi Hakkında Kanun” uyarınca, Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü’nde hazırlanmaktadır. İlân bölümü, Resmî Gazete’de yayınlanması mecburi olan yargı, ihale ilanları gibi ilanları barındırmaktadır. Eylül 2018’den önce basılı olarak da yayımlanan gazetenin basılma işlemi ise basılma emri verildikten sonra Başbakanlık Basımevi Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğü’nce saat 23:00’dan sonra başlamaktaydı. Resmî Gazete, yılda 354 gün basılmakta olup mükerrer sayılarla birlikte yaklaşık 410 sayı yayımlanmaktadır. Resmî Gazete’nin eski sayıları internet ortamında erişime açıktır.
Tertip numarası
İlk iki tertip numarası Osmanlı döneminde çıkan Takvîm-i Vekâyi’ye ayrılmıştır (İkinci Meşrutiyet öncesi ve sonrası).[4]
Resmî Gazete’nin kurulmasından 27 Mayıs Darbesi’ne kadar geçen zamanda 3. tertip düsturlar (no: 1-10514), ihtilal döneminde 4. tertip düsturlar (no: 10515-10945) toplanmıştır.[4]1 Kasım 1961 tarinden beri 5. tertip düsturlar toplanmaktadır.
Tertip
Resmî Gazete numarası
Tarih
3
1 — 10514
7 Şubat 1921 — 26 Mayıs 1960
4
10515 — 10945
30 Mayıs 1960 — 31 Ekim 1961
5
10946 ve sonrası
1 Kasım 1961 — günümüz
1929 – Hilâl-i Ahmer Cemiyeti (Kızılay) günü ilk kez kutlandı.
Türk Kızılay
Slogan
Hilal’e adanmış tüm hayatların anısına…
Vatana muhabbet, yaralılara muavenet
Kuruluş
1868-1877: Osmanlı Mecruhin ve Marza-yı Askeriyeye İmdat ve Muavenet Cemiyeti
1877-1923: Osmanlı Hilal-i Ahmer Cemiyeti
1923-1935: Türkiye Hilal-i Ahmer Cemiyeti
1935-1947: Türkiye Kızılay Cemiyeti
1947-günümüz: Türkiye Kızılay Derneği (Türk Kızılay)
Merkez
Ankara
Hizmet bölgesi
Türkiye
Yönetim Kurulu Başkanı
Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz
Genel Sekreter
Murat Ellialtı
Gönüllü
340.000
Resmî site
kizilay.org.tr
Birinci Dünya Savaşı yıllarından bir Kızılay kartpostalı.
Türk Kızılay ya da resmî adıyla Türkiye Kızılay Derneği, Türkiye’deki en büyük insani yardım kuruluşudur ve Uluslararası Kızılhaç ve Kızılay Hareketinin bir parçasıdır. Türk Kızılay, yardım ve hizmetleri karşılıksız olarak sağlayan ve kamu yararına çalışan bir gönüllü sosyal hizmet kuruluşudur. Personelinin bir kısmı gönüllü olarak, bir kısmı ise profesyonel insani yardım çalışanı kapsamında maaşlı olarak çalışır.
Tarihçe
Kızılhaçın kuruluşu ve Osmanlı Devleti
22 Ağustos 1864’te Cenevre’de 12 hükûmetin katılımı ile düzenlenen uluslararası toplantıda I. Cenevre Konvansiyonunun imzalaması ile Uluslararası Kızılhaç Komitesinin kurulmasının önü açılmıştı. Osmanlı hükûmeti bu anlaşmayı 5 Temmuz 1865’te onayladı. Ancak derneğin durumu ilk 40 yıl belirsiz kaldı.
Başlangıçta Osmanlı Devleti yöneticileri arasında bu cemiyetin fayda sağlamayacağı düşüncesi vardı. Yine de 1867 yılında Mekteb-i Tıbbiye hocası Dr. Abdullah Bey, Paris’te toplanan ilk Kızılhaç kongresine delege olarak gönderildi. Kongrede Milletlerarası Sıhhi Yardım Komitesine Türkiye delegesi seçilen Abdullah Bey, Osmanlı Devleti içinde yaralılara yardım derneği kurmak için Milletlerarası Yardım Komitesi Başkanlığından bir vekâletname aldı.
Mecruhin ve Marza-yı Askeriyeye İmdat ve Muavenet Cemiyeti
Abdullah Bey’in Paris dönüşünde bu konuda yaptığı girişimler oldu fakat ortada teşkilatın sembolü olan haç işaretinin Hristiyanların sembolü olması ve ordu çevrelerinden gelen güvensizlik gibi sorunlar vardı. Abdullah Bey, ısrarlı çabaları sonucu Serdar-ı Ekrem Ömer Paşa’nın desteğini almayı başardı. Kırımlı Dr. Aziz Bey’in de katkılarıyla Mekteb-i Tıbbiye Nazırı Marko Paşa başkanlığında Mecruhin ve Marza-yı Askeriyeye İmdat ve Muavenet Cemiyeti kuruldu. Kurulan bu cemiyet herhangi bir işaret ve sembol kullanmıyordu. Bu derneğin kurulduğu 11 Haziran 1868 tarihi Türkiye’de Kızılayın resmi kuruluş tarihi kabul edilir.
Geçici bir yönetim kurulu oluşturan cemiyet, tüzük hazırlamak üzere de bir komisyon kurdu. Cemiyetin başkanı Marko Paşa, genel sekreteri Abdullah Bey idi. Hazırlanan tüzük incelenip onaylanmak üzere hükûmete sunuldu. Ne var ki girişim askerî makamlarca “sivillerin askerlik işlerine karışması” olarak değerlendirildi.[5] Yakınlarda bir savaş tehdidi görülmediğinden cemiyet önemli görülmüyordu ve tüzük onaylanmadı. 1874 yılında Abdullah Bey’in ölümünden sonra cemiyet faaliyetlerine son verdi.
1876’da Sırbistan ve Karadağ ile Osmanlı devleti arasında yaşanan çatışmalar, ülkede Kızılhaça bağlı bir “askerlere yardım cemiyeti” kurulması gerekliliğini yeniden gündeme getirdi.
Çatışmalar sırasında Slav askerleri Salib-i Ahmer (Kızılhaç) Cemiyetlerinden yardım alırken, Osmanlı askerleri çaresizlik içinde kalmışlardı. Kızılhaç ekipleri Osmanlılara yardım edemiyorlardı çünkü Cenevre Sözleşmesi’ni imzalamayan ya da imzalayıp da gereklerini yerine getirmeyen hükûmetlerin askerlerine yardım edilmemesi kuralı vardı.
Avrupa genelinde faaliyet gösteren Salib-i Ahmer Cemiyetlerinin yetkilileri, Osmanlı devletinin de yardımlardan yararlanabileceğini, bunun için İstanbul’da bir merkez oluşturup bunu Cenevre’deki merkez yoluyla diğer devletlere duyurmaları gerektiğini ilgililere gönderdikleri mektuplarla hatırlattılar. Bu gelişmeler üzerine İstanbul’da Mecrûhîn ve Zuafây-ı Askeriyeye İmdat ve Muavenet Cemiyeti adlı bir dernek kurulması için çalışmalar başladı.
13 Ağustos 1876’da çeşitli hükûmet ve cemiyet temsilcileri Mekteb-i Tıbbiye Nazırı Marko Paşa başkanlığında toplandılar. Toplantıda cemiyetin Cenevre Konvansiyonu’nda kabul edilen sembolü kullanmasının mümkün olmadığı için yeni bir sembol bulunması ve bir an önce cemiyetin tüzüğünün hazırlanması karara bağlandı. Kırımlı Aziz Bey’in konu üzerindeki çalışmaları sonucu, sembol olarak Salib-i Ahmer (Kızıl Haç) yerine Hilâl-i Ahmer (Kızıl Ay) kullanması kabul edildi. Hilâl işaretinin tescili için Cenevre aracılığıyla bütün devletlere başvuru yapıldı; devletlerin çoğu amblemi kabul ettiğini bildirdi. Derneğin tüzüğü hazırlanıp hükûmete teslim edildi. Haç yerine hilâl kullanılması kararı üzerine, hükûmet tüzüğü onayladı.
Cemiyet 14 Nisan 1877’de resmen kuruldu. Meclis-i Umum-u Sıhhiye İkinci Reisi Hacı Arif Bey cemiyet başkanı olarak görevlendirildi. 19 Nisan 1877’de yapılan ikinci toplantıda cemiyetin adı Osmanlı Hilâl-i Ahmer Cemiyeti olarak belirlendi.
93 Harbi
Kuruluşunu henüz yeni tamamlayan cemiyet 93 Harbi sırasında, özellikle Plevne Savunması’nda kendini gösterdi. Savunma sırasında 4 bine yakın yaralıya baktı. Savaştan sonra Osmanlı devletinde anayasa askıya alınmış, birçok kurum ve kuruluşun çalışmalarına kısıtlama getirilmişti. Hilâl-i Ahmer Cemiyeti de çalışmalarına ara vermek zorunda kaldı.
Yunan Harbi
1897’de 1897 Osmanlı-Yunan Savaşı’nın patlak vermesi üzerine, Hilâl-i Ahmer Cemiyeti yeniden gündeme geldi. 24 Mayıs 1897 tarihli bir sadrazamlık emri ile cemiyet yeniden göreve davet edildi.[4] İkinci başkanı Nuriyan Efendi önderliğinde bağış toplandı. Toplanan para ile kiralanan iki vapur, savaşta yaralanan askerleri İstanbul’a getirdi, orduya ilaç alımı yapıldı. Savaştan sonra cemiyetin faaliyetlerine yine ara verildi.
Meşrutiyet’in İlanı
Hilâl-i Ahmer Cemiyeti Gümüş Madalyası 1916/1917
Meşrutiyet’in ilanı ile ülkedeki birçok kurum gibi Hilâl-i Ahmer Cemiyeti de yeniden yapılanma içine girerek faaliyetlerine bir daha ara vermemek üzere yeniden kuruldu. Rejim değişikliğinden sonra, devlet yönetiminde cemiyetin yararına inanan kişiler görev almıştı. 1911 yılında İstanbul’da çıkan büyük Aksaray yangını sırasındaki faaliyetleri, devletten daha fazla yardım görmesinde etkili oldu. Yeni bir nizamnâme hazırlanıp devlet şurası tarafından onaylandı.
Cemiyete üye kaydedilen yüz kişi 20 Nisan 1911’de yapılan toplantıda 30 kişilik idare heyetini seçti ve başkanlığa Hakkı Paşa’yı getirdi. Veliaht Yusuf İzzettin Efendi, cemiyetin fahri başkanlığını üstlendi. Tophane’deki üç katlı bir bina veliaht tarafından döşendi ve cemiyetin ilk genel merkezi oldu. Genel merkez daha sonra II. Mahmut Türbesi etrafındaki dört katlı bir binaya taşındı.
II. Meşrutiyet’in ilanından sonra devletin üst kademelerindeki kişilerin çoğu cemiyete eşleriyle birlikte üye olmuşlardı. 20 Mart 1912’de Dr. Besim Ömer Paşa’nın girişimiyle Hilâl-i Ahmer Cemiyeti Hanımlar Heyet-i Merkeziyesi adlı bir birim oluştu. Başkanlığını Harbiye Nazırı Gazi Ahmet Muhtar Paşa’nın eşi, Prenses Nimet Muhtar Hanım üstlendi. Hanımlar, devletin peş peşe girdiği savaşlarda, cephedeki askerler kadar, cephe gerisindeki sivil halkın ihtiyaçlarının da karşılanması için faaliyetlerde bulundular. Hasta bakıcı kursları düzenlediler. Balkan göçmeni kadınlar için dârü’s-sınâa isimli sanat evleri kurdular.
Millî Mücadele dönemi
Türk Kızılay bayrağı
I. Dünya Savaşı’ndan sonra başlayan Millî Mücadele döneminde Hilâl-i Ahmer, işgal kuvvetlerinin baskılarına maruz kaldı. 16 Mart 1920’de dernek merkezi basıldı. Derneğin genel sekreteri Dr. Adnan Bey, Ankara’ya geçerek orada kurulan millî hükûmette görev aldı; eşi Halide Hanım ise, Hilâl-i Ahmer hemşiresi olarak savaşa katıldı.
Ekim 1920’de İsmail Besim Paşa, Adnan Bey, Ömer Lütfü Bey ve Esat Paşa’dan oluşan Ankara temsilciliği kuruldu ve Anadolu’daki Hilâl-i Ahmer merkez ve şubeleri ile temsilcilikleri buraya bağlandı. İstanbul’daki genel merkez Ankara’daki temsilciliğin yetkilerini artırdı. İstanbul’dan Anadolu’ya acil ihtiyaç malzemeleri gönderildi ve pek çok sağlık personelinin Anadolu’ya geçerek cephe gerisinde çalışması sağlandı.
Türkiye Hilâl-i Ahmer Cemiyeti
Cemiyet tarafından İcra Vekilleri Heyetine (bakanlar kuruluna) yapılan başvuru üzerine, 29 Kasım 1922’de ismi Türkiye Hilâl-i Ahmer Cemiyeti olarak değişti.
Millî Mücadeleden sonra cemiyet, Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesini yönetti. Türkiye’ye nakillerini bekleyen Yunanistan’daki Türkler için sağlık ekibi ve sağlık gereçleri sağlandı.
Cemiyetin merkezi 1925’te Ankara’ya alındı. Aynı yıl, Hilâl-i Ahmer tarafından Türkiye’nin ilk Hastabakıcı Hemşire Okulu açıldı.
Kızılay adı
Cemiyetin adı 28 Nisan 1935’te Türkiye Kızılay Cemiyeti, 22 Eylül 1947’de Türkiye Kızılay Derneği olarak değişti.
Gönüllülük sistemi
Türk Kızılay 1,5 asırlık tarihini gönüllülük üzerine inşa etmiş ve faaliyetlerini gönüllü hizmet esasına uygun olarak sürdürmektedir. 2019 yılında kurulan Gönüllü Yönetimi Direktörlüğü eş güdümünde gönüllülük faaliyetlerini sürdüren Türk Kızılay, gönüllülük kapasitesinin gelişmesi için ulusal ve uluslararası çalışmalar gerçekleştirmektedir.
Kızılay Gönüllü Yönetimi ve Gönüllü Yapıları
Kızılay, gönüllü yönetim sistemi aracılığıyla gönüllü kapasitesinin, eğitimlerinin, görevlendirmelerinin yapılmasını ve her yaştan gönüllünün Kızılaya değer katacak çalışmalar yapmasını sağlar.
Kızılay Gönüllü Merkezlerinde gönüllülerinin fiziki mekanlarda ücretsiz eğitimler almalarını, proje, etkinlik yapmalarını, derslere ve kurslara katılımlarını sağlar.
Afetlerde gönüllü yönetimiyle afet insan kaynağı ve kapasitenin arttırılması için çalışmalar yürütür.
Mahalle gönüllü takımları kurarak toplumda sosyal yardımlaşma ve dayanışma bilincinin geliştirilmesine katkı sağlar.
Çevre, göç, mülteci, sağlık, eğitim, kan hizmetleri konusunda yaptığı etkinlik ve farkındalık çalışmalarıyla gençlerin ve gönüllülerin çeşitli alanlarda farkındalıklarının arttırılmasını destekler.
Türk Kızılay kamplarında her yıl binlerce Kızılay gönüllüsünün yetişmesini, eğitimler almasını sağlar.
Kurumlarla yaptığı iş birlikleriyle kurumsal gönüllü kapasitesinin arttırılmasını sağlar.
İllerde/İlçelerde Genç Kızılay, Kızılay Kadın, Kızılay Engelsiz gönüllü yapıları, okullarda Kızılay kolları, üniversitelerde Kızılay toplulukları ile, toplumda Kızılaycılık kültürünün yaygınlaştırılması için gönüllü teşkilatlanma çalışmaları yürütür.
Ulusal ve uluslararası görevler, çalıştaylar, toplantılar, kamplar, iş birlikleriyle gönüllülerin yetkinliklerini kurum adına değere dönüştürme çalışmaları yürütür.
Gönüllülük kültürünün toplumda ve tüm kurumlarda yaygınlaşması için örnek programlar, projeler oluşturur.
Gönüllülük konusunda mevzuat ve yasal çalışmalar için savunuculuk, bilinçlendirme ve yasal çalışma modelleri hazırlar.
Gönüllülerle yaptığı projelerle kurum kaynaklarına maddi katkı ve insan kaynağı sağlar.
Türk Kızılay Gönüllü Yönetimi Direktörlüğü koordinasyonunda yürütülen tüm bu çalışmalar ile Kızılay ve Kızılhaç hareketinin 7 temel ilkesi kapsamında Kızılay kültürünün gönüllülere ve gençlere aktarılmasını, gönüllülerin donanımlı, vicdanlı, adaletli, birlik ve dayanışmanın önemini kavramış, yardımsever bireyler olarak geleceğe hazırlanmasına aracılık eder.
Kızılay 2023 Şubat ayı istatistiklerine göre 303.745 gönüllü sayısıyla Türkiye’nin en büyük aktif gönüllü kapasitesine sahip sivil toplum kuruluşudur.
Kızılay Gönüllü Yapıları
Genç Kızılay logosu
Genç Kızılay
Kızılayın ülke il ve ilçe bazında liseli ve üniversiteli genç gönüllüler tarafından yönetilen, gönüllülük esaslı gençlik teşkilatıdır. Türkiye’deki tüm illerde ve üniversitelerde Genç Kızılay adıyla gönüllü çalışmalarını yürütmektedir.
Kızılay Kadın
Kızılayın ülke genelinde il ve ilçe bazında teşkilatlanan, aile, engelli, yaşlı, çocuk, sosyal hizmet temelli faaliyetler yürüten, gönüllülük esaslı faaliyetlerin organize eden, gönüllülerin oluşturduğu kadın teşkilatıdır.
Engelsiz Kızılay
Kızılayın engelli bireylerin yürütülen faaliyetlere gönüllü katılımını sağlayarak insani yardım çalışmalarında aktif görev almasını hedefleyen gönüllü organizasyonudur.
GonulluOl.org platformu
Zaman ve yeteneklerini toplum yararına yürütülen çalışmalara katılarak değerlendirmek isteyen kişilerin kayıtlarını gerçekleştirerek Kızılay Gönüllüsü oldukları gönüllülük platformudur. Bu sistem üzerinden gönüllü olunduğunda, bilgi, beceri ve deneyimi faydalı bir amaç için aktarılır, sahip olunan yetenekler başkalarıyla paylaşılabilir. Ayrıca, bireyler farklı bir sosyal çevre edinir, bir ekibin parçası olur, kendini farklı alanlarda geliştirebilir ve en önemlisi, kendini faydalı ve iyi hisseder. Sisteme gönüllü olarak katılanlar, Kızılay tarafından belirlenen 34 farklı gönüllülük alanında ücretsiz eğitimler alarak faaliyetlere katılabilmektedirler. Sistem, kullanıcılara otomatik olarak gönüllü kimliği, katılım belgesi ve gönüllülük sertifikası da vermektedir.
Uluslararası Kırmızı Yelek Gönüllülük Ödülleri
Uluslararası Kırmızı Yelek Gönüllülük Ödülleri, kurulduğundan bugüne 1,5 asırdır tüm çalışmalarını gönüllülerin desteğiyle sürdüren ve nice kuşaklara ilham olan Türkiye’nin en büyük gönüllü gücüne sahip Türk Kızılayın bu alandaki liderliğini tescilleyen bir gönüllü motivasyon projesi olarak doğdu.
Faaliyetleriyle topluma ilham veren, gönüllülük kültürünün bir toplum değeri olarak yaygınlaştırılmasına ve geliştirilmesine katkı sağlayan birey, kurum, sivil toplum kuruluşu, medya vb. yapıların ödüllendirildiği tören, aynı zamanda ulusal ve uluslararası alanda ilk oluşu ve prestiji ile, en önemli gönüllülük motivasyon projelerinden biri olma özelliği de taşıyor. Uluslararası Kırmızı Yelek Gönüllülük Ödülleri, yine bu felsefenin bir yansıması olarak her yıl anlamlı bir günde, Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen 5 Aralık Dünya Gönüllüler Gününde verilmektedir.
Kırmızı Yelek Gönüllülük Ödülleri 2023
Projeler
Bir Türk Kızılay çalışanı
Kızılay sadece afet anlarında değil, hayatın her anında insanlara yardım götürebilmek için projeler üretmektedir. Bu projelerin sayısı halen 14’ü bulmaktadır.
Gazze’ye İnsani Yardım
Gazze’de bulunan, yardıma muhtaç insanların temel yaşam ihtiyaçlarını karşılamak üzere oluşturulmuş projedir. İlk yurt dışı temsilciliğini Gazze’de kuran Türk Kızılay, yaklaşık 9 yıldır burada barınma alanlarını kaybeden, yaralanan ve sevdiklerini kaybeden ihtiyaç sahiplerine yardımlarını ulaştırmaktadır. Bugüne dek Türk Kızılay aracılığıyla Türkiye’den Gazze’ye 35.000.000 (otuz beş milyon) Türk lirası tutarında insani yardım malzemesi ulaştırılmıştır.
Tel-Afer’e İnsani Yardım
Kuzey Irak bölgesinde ihtiyaç sahipleri için çadır kent kuran Türk Kızılayın bölgedeki insanların temel ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla oluşturduğu projedir.
Kızılay Gıda Kolisi Bağışı
Proje kapsamında Türk Kızılay yardıma muhtaç kişilere dağıtılmak üzere birçok kuru gıda ürününün bulunduğu 2 farklı gıda kolisi hazırlamaktadır.
Aşevlerine Nakdi Bağış Projesi
Türkiye genelinde 14 aşevi ile hizmet veren Kızılay, sağlıklı ortamlarda, besin değeri yüksek gıda malzemelerinden oluşan ve bir ailenin beslenme ihtiyacını karşılayacak şekilde hazırlanan sıcak yemekleri ihtiyaç sahibi ailelere dağıtmaktadır.
Zekat
Zekat olarak verilen bağışların ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırılması projesidir. Bu projede toplanan bağışlar, Kızılay hesaplarına ulaşmadan, doğrudan ihtiyaç sahiplerine gönderilmektedir. Kızılay Kart bu bağışlarla dağıtılmaktadır.
Kızılay Gıda Kart
Kızılay Gıda Kart, Kızılay tarafından uygun görülen yardımların ihtiyaç sahibi ailelerin tercihleri doğrultusunda dağıtılmasına imkân veren modern bir araçtır. İhtiyaç sahiplerinin tüm ihtiyaçlarını alışveriş noktalarından, verileni değil, tercih ettiğini almasını sağlamak amacıyla üretilen akıllı kart sistemidir.
Vekaleten Adak
Kişilerin adadığı adakların, adak vekaleti vererek Kızılay sayesinde ihtiyaç sahibi ailelere ulaştırıldığı proje.
Mobil Mutfak Bağışı
Yardıma muhtaç insanların beslenme ihtiyacı Kızılay mobil mutfakları sayesinde karşılanmaktadır. Kurulan mobil mutfaklar ile sağlıklı ve hijyenik ortamda pişirilen yemekler yardıma muhtaç insanlara dağıtılmaktadır.
Acil Afet Çadırı Bağışı
Afet durumlarında yeterli çadır sayısını sağlamak amacıyla nakdi yardım alınan projedir.
Tekerlekli Sandalye Bağışı
Proje kapsamında, 2022 sayılı kanun uyarınca ihtiyaç sahibi olduğu tespit edilen, vücut fonksiyonlarının yüzde 70 ve üzeri engelli olduğunu devlet hastaneleri tarafından düzenlenen raporlar neticesinde belgeleyebilen ihtiyaç sahipleri, Kızılaydan tekerlekli sandalye yardımı alabilmektedirler.
Sevgi Bohçası
Bu proje ile, maddi durumu yetersiz ailelere doğum sonrasında destek olunmakta, yeni doğan bebeklerin ve annelerinin temel ihtiyaçları karşılanmaktadır.
Özel Eğitim Sınıfları Şartlı Bağışları
Özel Eğitim Sınıflarının Tefrişatı Projesi, özel eğitime ihtiyacı olan çocukların eğitimlerine katkıda bulunmaktadır.
Suriye’ye İnsani Yardım
Yardıma muhtaç Suriye vatandaşlarının temel ihtiyaçlarının karşılandığı projedir.
Kızılay İyilik Koşusu
Kızılay bünyesinde devam eden projelere kaynak yaratmak amacıyla düzenlenen yardımseverlik koşusu etkinliğidir.
Toplum Merkezleri
Türk Kızılay, Türkiye genelinde topluluklar arasındaki uyumu ve refahı artırmak amacıyla toplum merkezleri kurmuştur. Toplum merkezleri Türkiye genelinde birçok şehirde hizmet vermektedir. Bu merkezler, faydalanıcı bireylere psiko-sosyal destek, eğitim, koruma ve geçim kaynakları gibi çeşitli hizmetler sunmaktadır.
Tartışmalar
Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Başkentgaz şirketinin Türk Kızılay aracılığıyla Ensar Vakfına 2017 yılında 8 milyon dolar koşullu bağış yaptığı ortaya çıktı. Bu bağış, Kızılayın koşullu bağış yönteminin toplumda tartışılmasına yol açtı.
6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan Gaziantep-Kahramanmaraş depremlerinden sonra, Kızılayın bölgeye ancak 3. günde yardım ulaştırması büyük tepki topladı. Kızılayın ortaklığında olan Kızılay Çadır ve Tekstil A.Ş ile görüşme gerçekleştirdiklerini duyuran sivil toplum kuruluşu Ahbap Derneği yetkilileri, ellerinde 2050 adet olduğunu öğrendikleri çadırların sözleşmesini yaparak 46 milyon TL karşılığında satın aldı. Kızılayın depremzedelere ücretsiz ve hızlı bir biçimde ulaştırması gereken çadırların 3. günden sonra hâlâ depoda durması ve bunları satması, iletişim ortamlarında büyük tepkiyle karşılandı. Yönetim Kurulu Başkanı Kerem Kınık, satışın kendisinden habersiz gerçekleştiğini belirterek çadırların paralarının Ahbap Derneğine geri ödeneceğini söyledi.
1934 – Paris’te ayaklanmalar sürüyor; Fransa Başbakanı Édouard Daladier istifa etti.
1935 – Ünlü masa oyunu Monopoly’nin patenti alındı.
1941 – Britanyalılar, Bingazi’yi aldı.
1942 – Hırvat Naziler, Banja Luka’da aralarında 551 çocuğun da bulunduğu 2 bin 300 sivil Sırpı katlettiler.
1952 – Türkiye’de mevcut olan Oda ve Borsaların yetkilileri, bir araya gelerek teşkil ettikleri Genel Kurulla Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) kuruldu.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği
Birlik Merkezi
Kuruluş
8 Mart 1950
Tür
Meslek Üst Kuruluşu
Merkez
Mustafakemal, Ankara
Lider
Rifat Hisarcıklıoğlu
Resmî site
tobb.org.tr
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Ticaret Odaları, Sanayi Odaları, Ticaret ve Sanayi Odaları, Deniz Ticaret Odaları ve Ticaret Borsaları’nın birleşmesiyle, 5174 sayılı Kanun ile kurulmuş, tüzel kişiliğe sahip, kamu kurumu niteliğinde meslek üst kuruluşudur. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin çatısı altında 366 Oda ve Borsa bulunmaktadır. 186 Ticaret ve Sanayi Odası, 52 Ticaret Odası, 12 Sanayi Odası, 2 Deniz Ticaret Odası ve 114 Ticaret Borsası bulunan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne bağlı oda ve borsalara kayıtlı toplam üye sayısı 2.000.000 civarındadır.
Kuruluş
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile odalar ve borsalar, 15/3/1950 tarihli ve 7457 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5590 sayılı Kanun ile kurulmuştur. Yeni düzenlemeler getiren ve 1/6/2004 tarihinde yürürlüğe giren 5174 sayılı Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile Odalar ve Borsalar Kanunu ile 5590 sayılı Kanun yürürlükten kaldırılmıştır.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, odalar ve borsalar arasındaki birlik ve dayanışmayı temin etmek, mesleğin genel menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlamak, oda ve borsa mensuplarının meslekî faaliyetlerini kolaylaştırmak, bunların birbirleriyle ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hâkim kılmak üzere, meslek disiplinini ve ahlâkını korumak, ülkenin kalkınması, ekonominin gelişmesi için gerekli çalışmaları yapmak ve bu Kanunda belirtilen hizmetleri yerine getirmek amacıyla kurulan, tüzel kişiliğe sahip, kamu kurumu niteliğinde meslek üst kuruluşudur.
TOBB, özel sektörün Türkiye’de mesleki üst kuruluşu ve yasal temsilcisidir. TOBB 81 il 160 ilçeye yayılmış 366 oda ve borsanın (Ticaret Odaları, Sanayi Odaları, Ticaret ve Sanayi Odaları, Deniz Ticaret Odası ve Ticaret Borsası) üst kuruluşudur.
Birliğin kısa adı TOBB’dur ve merkezi Ankara’dadır. İstanbul’da hizmet binası bulunmaktadır.
Organları
TOBB’un organları Genel Kurul, Oda ve Borsa Konseyleri, Yönetim Kurulu ve Yüksek Disiplin Kuruludur. Genel Kurul delegeleri, oda ve borsaların meclis üyeleri tarafından demokratik süreçle 4 yıllığına görev yapmak üzere seçilir. Genel Kurul tarafından; 5 oda ve borsa konseyi ile Birlik Başkanı ve Yönetim Kurulu seçilir. Yönetim Kurulu, her bir oda nev’i ile borsaları temsilen 5 başkan yardımcısı seçer.
Görevleri
TOBB kuleleri, Ankara, 2011TOBB İstanbul Binası
TOBB, aşağıdaki görevleri icra eder:
» Türk girişimcisinin çalışmalarına öncülük ve liderlik eder,
» Özel sektörün ihtiyaçları doğrultusunda siyasi güce görüş ve çözümlerini iletir,
» Kanunlar ve düzenlemeler ile ilgili görüşlerini ilgili bakanlıklara, meclis komisyonlarına sunar,
» Tabanını oluşturan KOBİ’lerin ekonomiden hak ettiği payı alması için oda ve borsalarımız kanalıyla bilgi ve danışmanlık hizmeti sunar,
» Ticari, ekonomik ve uluslararası işbirliği alanlarında yararlı olabilecek her türlü bilgiyi üyelerine sunar; ülke, il ve sektör bazında ekonomik raporlar hazırlar,
» Yabancı muadil kuruluşlarla kurumsal bağlar kurar, işbirliği anlaşmaları imzalar, Türk ve yabancı firmaların ihtilaflarının dostane yollarla çözümü amacıyla aracılık eder,
» TIR Karnesinin dağıtımını gerçekleştirir ve muhtelif ülkelere ait geçiş belgesi taleplerini karşılar, ATA Karnesi düzenler, Bilgi Standardı tanımlama ve uygulama sistemi olan EAN-UCC barkod sistemini Türkiye’de tek elden yürütür,
» Menşe Şehadetnamesi ile Dolaşım Belgesini basar ve Odalara gönderir, Kapasite Raporu inceler ve onaylar. Oluşturulan Sanayi Veritabanı ile imalatçı firma listelerini ilgililere sağlar, Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi’ni yayınlar,
» Odalar ve Borsalar arasında çıkabilecek mesleki anlaşmazlıkları çözer, Oda ve borsaları geliştirecek tedbirleri alır, elektronik alt yapısını kurar, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Tahkimi çalışmalarını yürütür,
» Yerel fuar organizasyon firmalarına yetki verir, organize sanayi bölgeleri ve teknoloji geliştirme merkezleri kurar ,
» Eğitim kurumları kurar veya katılır, bu kurumlarla işbirliğine girer,
» Uluslararası ilişkiler ile ilgili görevleri kapsamında çok taraflı oda ve uluslararası kuruluşlarda Türk özel sektörünü temsil eder.
Yayın ve İstatistikleri
TOBB tarafından aşağıdaki yayın ve istatistikler yayımlanmaktadır.
» Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi (tatil günleri hariç günlük)
» Kurulan/Kapanan Şirket İstatistikleri
» Sanayi Kapasite Raporu İstatistikleri
» Fuar İstatistikleri
» Haftalık Ekonomi Bülteni
» Ekonomik Forum Dergisi
Resmi, Sosyal ve Ticari İştirakler
RESMİ İŞTİRAKLER
» Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (ASCAME)
» Alman-Türk Ticaret ve Sanayi Odası (ATTSO)
» Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (Eurochambers)
» Balkan Odaları Birliği (ABC)
» Dünya Odalar Federasyonu (WCF)
» ECO Ticaret ve Sanayi Odası
» İslam Ticaret ve Sanayi Odası
» Karadeniz Bölgesi Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği
» Milletlerarası Ticaret Odası (MTO)
» OECD İş ve Sanayi Danışma Komitesi (BIAC)
» Türk-Alman İşbirliği Konseyi (TAİK)
» Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası (TATSO)
» Türk-Amerikan Ticaret ve Sanayi Odası
» Türk Standartları Enstitüsü (TSE)
SOSYAL İŞTİRAKLER
» Darülaceze Vakfı
» Deniztemiz Turmepa Derneği (TURMEPA)
» Ege Bölgesi Sanayi Odası Vakfı (EBSOV)
» GS1 Türkiye Vakfı
» İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV)
» İstanbul Sanayi Odası Vakfı (İSOV)
» İstanbul Ticaret Odası Eğitim ve Sosyal Hizmetler Vakfı
» Mesleki Eğitim ve Küçük Sanayii Destekleme Vakfı (MEKSA)
» Milli Eğitim Vakfı (MEV)
» TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (TOBB ETÜ)
» Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV)
» Türkiye Odalar, Borsalar ve Birlik Personeli Sigorta ve Emekli Sandığı Vakfı
» Türkiye Odalar ve Borsalar Eğitim ve Kültür Vakfı (TOBEV)
» Türk Deniz Eğitim Vakfı (TÜDEV)
TİCARİ İŞTİRAKLER
» Ankara Uluslararası Fuarcılık ve Kongre A.Ş. (Ankara Fuarcılık)
» BALO Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonlar A.Ş. (BALO AŞ)
» Formula İstanbul Yatırım A.Ş. (FİYAŞ)
» Gümrük ve Turizm İşletmeleri Ticaret A.Ş. (GTİ)
» İleti Yönetim Sistemi A.Ş. (İYS)
» İstanbul Dünya Ticaret Merkezi A.Ş. (İDTM)
» İzmir Fuarcılık Hizmetleri Kültür ve Sanat Etkinlikleri A.Ş. (İZFAŞ)
» TMO-TOBB Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş. (TMO-TOBB)
» TOBB-BİS Organize Sanayi ve Teknoloji Bölgeleri A.Ş. (TOBB-BİS)
» TOBB Ticaret Merkezleri A.Ş. (TOBB TM)
» TOBB-UND Lojistik Yatırım A.Ş. (TOBB-UND)
» TOBTİM Uluslararası Ticaret Merkezleri A.Ş. (TOBTİM)
» Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş. (TOGG)
» TSE-SOJUZTEST Metroloji ve Kalibrasyon Ltd. Şti. (TSE SOJUZTEST)
» Türkiye Ürün İhtisas Borsası A.Ş. (TÜRİB)[16]
» UMAT Gümrük ve Turizm İşletmeleri Turizm A.Ş. (UMAT GTİ)
» Umumi Mağazalar Türk A.Ş. (UMAT)
Üye olduğu Kuruluşlar
TOBB Avrupa Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (Eurochambers), ECO Ticaret ve Sanayi Odası, İslam Ticaret ve Sanayi Odası, Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği (ASCAME), OECD İş ve Sanayi Dayanışma Komitesi (BIAC), Balkan Odaları Birliği (ABC) ve Karadeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği üyesidir.
Başkanlar
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği başkanları listesi
Başkanlık Sırasına Göre
Sıra
Başkan
Görev aldığı yıllar
1.
Üzeyir Avunduk
7 Şubat 1952 – 3 Eylül 1959
2.
Hayri Terzioğlu
3 Eylül 1959 – 23 Mayıs 1960
3.
Ahmet Dallı
23 Mayıs 1960 – 11 Haziran 1960
4.
Hilmi Gürgen
11 Haziran 1960 – 5 Ağustos 1960
5.
Vehbi Koç
5 Ağustos 1960 – 12 Eylül 1960
6.
Bülent Yazıcı
12 Eylül 1960 – 16 Mayıs 1961
7.
Behçet Osmanoğlu
16 Mayıs 1961 – 31 Mayıs 1963
8.
Nuri Ciritoğlu
31 Mayıs 1963 – 30 Mayıs 1965
9.
Sırrı Enver Batur
30 Mayıs 1965 – 25 Mayıs 1969
8 Ağustos 1969 – 5 Ocak 1970
10.
Necmettin Erbakan
25 Mayıs 1969 – 8 Ağustos 1969
11.
Medeni Berk
5 Ocak 1970 – 30 Mayıs 1971
12.
Raif Önger
30 Mayıs 1971 – 30 Mayıs 1972
13.
Sezai Dıblan
30 Mayıs 1972 – 27 Mayıs 1979
14.
Mehmet Yazar
27 Mayıs 1979 – 4 Nisan 1985
15.
Mehmet Ersin Faralyalı
4 Nisan 1985 – 4 Haziran 1986
16.
Ali Coşkun
4 Haziran 1986 – 30 Mayıs 1990
17.
Yalım Erez
30 Mayıs 1990 – 29 Ağustos 1991
29 Mayıs 1992 – 9 Ocak 1996
18.
Rona Yırcalı
29 Ağustos 1991 – 9 Mayıs 1992
19.
Fuat Miras
9 Ocak 1996 – 16 Haziran 2001
20.
M. Rifat Hisarcıklıoğlu
16 Haziran 2001 – devam
Bağlı kuruluşlar
Ticaret ve Sanayi Odaları (TSO)
Adıyaman TSO
Afşin TSO
Afyon TSO
Ağrı TSO
Akçakoca TSO
Akhisar TSO
Aksaray TSO
Akşehir TSO
Akyazı TSO
Alaca TSO
Alanya TSO
Alaplı TSO
Alaşehir TSO
Amasya TSO
Anamur TSO
Antakya TSO
Antalya TSO
Ardahan TSO
Ardeşen TSO
Arhavi TSO
Artvin TSO
Babaeski TSO
Bafra TSO
Bartın TSO
Batman TSO
Bayburt TSO
Beyşehir TSO
Biga TSO
Bilecik TSO
Bingöl TSO
Birecik TSO
Bitlis TSO
Boğazlıyan TSO
Bolu TSO
Bolvadin TSO
Bor TSO
Borçka TSO
Boyabat TSO
Bozüyük TSO
Bucak TSO
Bulancak TSO
Burdur TSO
Bursa TSO
Cizre TSO
Çanakkale TSO
Çankırı TSO
Çarşamba TSO
Çay TSO
Çaycuma TSO
Çayeli TSO
Çerkezköy TSO
Çorlu TSO
Çorum TSO
Çumra TSO
Demirci TSO
Devrek TSO
Dinar TSO
Diyarbakır TSO
Doğubayazıt TSO
Dörtyol TSO
Düzce TSO
Edirne TSO
Elazığ TSO
Elbistan TSO
Emirdağ TSO
Erbaa TSO
Erciş TSO
Erdemli TSO
Karadeniz Ereğli TSO (Zonguldak)
Ereğli TSO (Konya)
Erzin TSO
Erzincan TSO
Erzurum TSO
Fatsa TSO
Fethiye TSO
Gediz TSO
Gelibolu TSO
Gemlik TSO
Gerede TSO
Giresun TSO
Gördes TSO
Gümüşhacıköy TSO
Gümüşhane TSO
Hakkari TSO
Havza TSO
Hayrabolu TSO
Hopa TSO
Iğdır TSO
Ilgın TSO
Isparta TSO
İnebolu TSO
İnegöl TSO
İskenderun TSO
İznik TSO
Kadirli TSO
Kahramanmaraş TSO
Kaman TSO
Karabük TSO
Karacabey TSO
Karahallı TSO
Karaman TSO
Karapınar TSO (Konya)
Kars TSO
Kastamonu TSO
Kelkit TSO
Keşan TSO
Kırıkhan TSO
Kırıkkale TSO
Kırklareli TSO
Kırşehir TSO
Kızıltepe TSO
Kilis TSO
Kumluca TSO
Kütahya TSO
Lüleburgaz TSO
Malatya TSO
Malkara TSO
Manavgat TSO
Manisa TSO
Mardin TSO
Mersin TSO
Merzifon TSO
Milas TSO
Mucur TSO
Muğla TSO
Mustafakemalpaşa TSO
Muş TSO
Mut TSO
Nevşehir TSO
Niğde TSO
Niksar TSO
Nusaybin TSO
Of TSO
Oltu TSO
Ordu TSO
Orhangazi TSO
Osmaniye TSO
Pasinler TSO
Pazar TSO
Reyhanlı TSO
Rize TSO
Safranbolu TSO
Sakarya TSO
Salihli TSO
Samsun TSO
Sandıklı TSO
Seydişehir TSO
Siirt TSO
Silifke TSO
Simav TSO
Sinop TSO
Sivas TSO
Siverek TSO
Soma TSO
Sorgun TSO
Suluova TSO
Sungurlu TSO
Şanlıurfa TSO
Şefaatli TSO
Şırnak TSO
Tarsus TSO
Taşköprü TSO
Tatvan TSO
Tavşanlı TSO
Tekirdağ TSO
Terme TSO
Tokat TSO
Tosya TSO
Trabzon TSO
Tunceli TSO
Turgutlu TSO
Turhal TSO
Uşak TSO
Uzunköprü TSO
Ünye TSO
Ürgüp TSO
Van TSO
Vezirköprü TSO
Yalova TSO
Yalvaç TSO
Yenişehir TSO
Yerköy TSO
Yozgat TSO
Yüksekova TSO
Zile TSO
Zonguldak TSO
Ticaret Borsaları
Adana Ticaret Borsası
Adıyaman Ticaret Borsası
Afyon Ticaret Borsası
Akhisar Ticaret Borsası
Aksaray Ticaret Borsası
Akşehir Ticaret Borsası
Akyazı Ticaret Borsası
Alaca Ticaret Borsası
Alaşehir Ticaret Borsası
Ankara Ticaret Borsası
Antakya Ticaret Borsası
Antalya Ticaret Borsası
Aydın Ticaret Borsası
Babaeski Ticaret Borsası
Bafra Ticaret Borsası
Balıkesir Ticaret Borsası
Bandırma Ticaret Borsası
Batman Ticaret Borsası
Biga Ticaret Borsası
Boğazlıyan Ticaret Borsası
Bolvadin Ticaret Borsası
Burdur Ticaret Borsası
Bursa Ticaret Borsası
Ceyhan Ticaret Borsası
Cihanbeyli Ticaret Borsası
Çanakkale Ticaret Borsası
Çankırı Ticaret Borsası
Çarşamba Ticaret Borsası
Çorlu Ticaret Borsası
Çorum Ticaret Borsası
Çubuk Ticaret Borsası
Denizli Ticaret Borsası
Diyarbakır Ticaret Borsası
Düzce Ticaret Borsası
Edirne Ticaret Borsası
Edremit Ticaret Borsası
Elazığ Ticaret Borsası
Ereğli/Konya Ticaret Borsası
Erzincan Ticaret Borsası
Erzurum Ticaret Borsası
Eskişehir Ticaret Borsası
Fatsa Ticaret Borsası
Gaziantep Ticaret Borsası
Gemlik Ticaret Borsası
Giresun Ticaret Borsası
Gönen Ticaret Borsası
Haymana Ticaret Borsası
Hayrabolu Ticaret Borsası
Iğdır Ticaret Borsası
Ilgın Ticaret Borsası
Isparta Ticaret Borsası
İpsala Ticaret Borsası
İskenderun Ticaret Borsası
İstanbul Ticaret Borsası
İzmir Ticaret Borsası
Kadirli Ticaret Borsası
Kahramanmaraş Ticaret Borsası
Karacabey Ticaret Borsası
Karaman Ticaret Borsası
Karapınar/Konya Ticaret Borsası
Kars Ticaret Borsası
Kastamonu Ticaret Borsası
Kayseri Ticaret Borsası
Keşan Ticaret Borsası
Kırıkkale Ticaret Borsası
Kırklareli Ticaret Borsası
Kırşehir Ticaret Borsası
Kızıltepe Ticaret Borsası
Konya Ticaret Borsası
Kozan Ticaret Borsası
Kumluca Ticaret Borsası
Kütahya Ticaret Borsası
Lüleburgaz Ticaret Borsası
Malatya Ticaret Borsası
Malkara Ticaret Borsası
Manisa Ticaret Borsası
Mersin Ticaret Borsası
Muğla Ticaret Borsası
Mustafakemalpaşa Ticaret B.
Nazilli Ticaret Borsası
Nevşehir Ticaret Borsası
Niğde Ticaret Borsası
Nizip Ticaret Borsası
Nusaybin Ticaret Borsası
Ordu Ticaret Borsası
Osmaniye Ticaret Borsası
Ödemiş Ticaret Borsası
Polatlı Ticaret Borsası
Reyhanlı Ticaret Borsası
Rize Ticaret Borsası
Sakarya Ticaret Borsası
Salihli Ticaret Borsası
Samsun Ticaret Borsası
Sandıklı Ticaret Borsası
Sivas Ticaret Borsası
Söke Ticaret Borsası
Sungurlu Ticaret Borsası
Susurluk Ticaret Borsası
Şanlıurfa Ticaret Borsası
Tarsus Ticaret Borsası
Tekirdağ Ticaret Borsası
Terme Ticaret Borsası
Tokat Ticaret Borsası
Trabzon Ticaret Borsası
Turgutlu Ticaret Borsası
Uşak Ticaret Borsası
Uzunköprü Ticaret Borsası
Ünye Ticaret Borsası
Van Ticaret Borsası
Yenişehir Ticaret Borsası
Yerköy Ticaret Borsası
Yozgat Ticaret Borsası
Zile Ticaret Borsası
Ticaret Odaları
Acıpayam Ticaret Odası
Adana Ticaret Odası
Aliağa Ticaret Odası
Ankara Ticaret Odası
Aydın Ticaret Odası
Ayvalık Ticaret Odası
Babadağ Ticaret Odası
Balıkesir Ticaret Odası
Bandırma Ticaret Odası
Bayındır Ticaret Odası
Bergama Ticaret Odası
Beypazarı Ticaret Odası
Bodrum Ticaret Odası
Buldan Ticaret Odası
Burhaniye Ticaret Odası
Bünyan Ticaret Odası
Ceyhan Ticaret Odası
Denizli Ticaret Odası
Develi Ticaret Odası
Didim Ticaret Odası
Doğanhisar Ticaret Odası
Edremit Ticaret Odası
Erdek Ticaret Odası
Eskişehir Ticaret Odası
Gaziantep Ticaret Odası
Gebze Ticaret Odası
Gönen Ticaret Odası
Haymana Ticaret Odası
Islahiye Ticaret Odası
İstanbul Ticaret Odası
İzmir Ticaret Odası
Kayseri Ticaret Odası
Kocaeli Ticaret Odası
Konya Ticaret Odası
Kozan Ticaret Odası
Körfez Ticaret Odası
Kuşadası Ticaret Odası
Marmaris Ticaret Odası
Menemen Ticaret Odası
Nazilli Ticaret Odası
Nizip Ticaret Odası
Ödemiş Ticaret Odası
Polatlı Ticaret Odası
Sarayköy Ticaret Odası
Selçuk Ticaret Odası
Söke Ticaret Odası
Susurluk Ticaret Odası
Şereflikoçhisar Ticaret Odası
Tavas Ticaret Odası
Tire Ticaret Odası
Torbalı Ticaret Odası
Yahyalı Ticaret Odası
Sanayi Odaları
Adana Sanayi Odası
Ankara Sanayi Odası
Aydın Sanayi Odası| width= |
Balıkesir Sanayi Odası
Denizli Sanayi Odası
Ege Bölgesi Sanayi Odası
Eskişehir Sanayi Odası
Gaziantep Sanayi Odası
İstanbul Sanayi Odası
Kayseri Sanayi Odası
Kocaeli Sanayi Odası
Konya Sanayi Odası
Deniz Ticaret Odaları
İMEAK DTO (İstanbul Marmara Ege Akdeniz Karadeniz Deniz Ticaret Odası)
Mersin Deniz Ticaret Odası
1962 – ABD, Küba ile olan tüm ihracat ve ithalatını durdurdu.
1964 – The Beatles müzik grubu, New York’un JFK Havaalanına indi ve böylece ilk ABD turneleri başlamış oldu.
1968 – Ağrı’da sıcaklık eksi 48 dereceye düştü; çevredeki göl ve ırmaklar dondu.
1971 – İsviçre’de kadınlara seçme hakkı verildi.
1973 – TBMM’de kabul edilen bir yasa ile “Maraş” iline “kahramanlık” unvanı verildi; ilin adı “Kahramanmaraş” oldu.
1974 – Grenada, Birleşik Krallık’tan bağımsızlığını kazandı.
1977 – SSCB, Soyuz 24 uydusunu fırlattı.
1979 – Her iki gezegenin keşfinden bu yana; Plüton, ilk kez Neptün’nün yörüngesinin içine girdi.
1984 – Amerikalı astronot Bruce McCandless, uzayda ilk kez serbest yürüyüş yaptı.
1986 – Haiti’de, 28 yıl süren aile yönetimi, Başkan Jean-Claude Duvalier’nin Karaipler’den kaçması ile son buldu.
1990 – Amasya’nın Merzifon ilçesi’ndeki Yeniçeltek Kömür İşletmesi’nde, grizu patlaması meydana geldi. 3 işçi öldü, 63 işçi toprak altında mahsur kaldı.
1990 – SSCB’nin dağılması: Sovyetler Birliği Komünist Partisi güç monopolünü devretmeye hazır olduğunu açıkladı.
Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği
Союз Советских Социалистических Республик
Soyuz Sovyetskih Sotsialistiçeskih Respublik
1922-1991
Bayrak
Devlet arması
Slogan
Пролетарии всех стран, соединяйтесь!
Proletarii vseh stran, soedinyaytes’!
(Bütün ülkelerin işçileri, birleşin!)
Marş
Enternasyonal (1922-1944) Süre: 3 dakika ve 59 saniye.3:59
Sovyetler Birliği Devlet Marşı (1944-1991) Süre: 3 dakika ve 24 saniye.3:24
Sovyetler Birliği konumu (yeşil)
Başkent
ve en büyük şehir
Moskova 55°45′K37°37′D
Resmî dil(ler)
Rusça
Tanınan bölgesel dil(ler)
Ukraynaca
Beyaz Rusça
Özbekçe
Kazakça
Gürcüce
Azerice
Litvanca
Moldovaca
Letonca
Kırgızca
Tacikçe
Ermenice
Türkmence
Estonca
Azınlık dilleri
Abhazca
Başkurtça
Buryatça
Fince
Volga Almancası
Korece
Osetçe
Tatarca
ve diğer
Etnik gruplar
(1989)
%70 Doğu Slavı
%12 Türkî
%18 ve diğer
Resmî din
Laik devlet (de jure olarak)
Devlet ateizmi (de facto olarak)
Demonim
Sovyet
Hükûmet
1922-1924:
Federal Leninist tek partili sosyalist cumhuriyet
1924-1953:
Federal Marksist-Leninist Stalinist totaliter diktatörlük altında tek partili sosyalist cumhuriyet
1953-1990:
Federal Marksist-Leninist tek partili parlamenter sosyalist cumhuriyet
1990-1991:
Federal yarı başkanlık cumhuriyeti
Lider
• 1922-1924
Vladimir Lenin (ilk)
• 1924-1953
Josef Stalin
• 1953-1964
Nikita Kruşçev
• 1964-1982
Leonid Brejnev
• 1982-1984
Yuriy Andropov
• 1984-1985
Konstantin Çernenko
• 1985-1991
Mihail Gorbaçov (son)
Başbakan
• 1922-1924
Vladimir Lenin (ilk)
• 1991
İvan Silayev (son)
Yasama organı
Sovyetler Birliği Sovyetler Kongresi (1922-1938)
Sovyetler Birliği Yüksek Sovyeti (1938-1991)
• Üst meclis
Milliyetler Sovyeti
• Alt meclis
Birlik Sovyeti
Tarihî dönem
20. yüzyıl
• Kuruluş Antlaşması
30 Aralık 1922
• Alman istilası
22 Haziran 1941
• II. Dünya Savaşı zaferi
9 Mayıs 1945
• BM üyeliği
24 Ekim 1945
• Son anayasa
9 Ekim 1977
• Varşova Paktı’nın çözülüşü
1 Temmuz 1991
• Ağustos Darbesi
19-22 Ağustos 1991
• Beloveja Mutabakatı
8 Aralık 1991
• Dağılma
26 Aralık 1991
Yüzölçümü
1991
22.402.200 km2
Nüfus
• 1991
293 milyon
GSYİH (SAGP)
1990 tahminî
• Toplam
$2,7 trilyon
• Kişi başına
$9.200
GSYİH (nominal)
1990 tahminî
• Toplam
$2,7 trilyon
• Kişi başına
$9.200
Gini (1989)
0.275 düşük
Para birimi
Sovyet rublesi (SUR)
Zaman dilimi
UTC+2 ilâ +12
Tarih formatı
gg/aa/yyyy
Trafik akışı
sağ
Telefon kodu
+7
ISO 3166 kodu
SU
İnternet alan adı
.su
Öncüller
Ardıllar
Buhara SHC
Beyaz Rusya SSC
Estonya
Harezm SHC
Romanya Krallığı
Letonya
Litvanya
Rusya SFSC
Transkafkasya SFSC
Tuva HC
Ukrayna SSC
Azerbaycan
Beyaz Rusya
Ermenistan
Estonya
Gürcistan
Kazakistan
Kırgızistan
Letonya
Litvanya
Moldova
Özbekistan
Rusya
Tacikistan
Türkmenistan
Ukrayna
Sovyetler Birliği siyaseti
Şu madde dizisinin bir parçasıdır:
Sovyetler Birliği
devlet yapısı
Liderlik
Komünist Parti
Yasama
Hükümet
Yargı
Siyaset
Toplum
Diğer ülkeler
Atlas
Sovyetler Birliği, resmî adıyla Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği (Rusça: Союз Советских Социалистических Республикⓘ, Soyuz Sovyetskih Sotsialistiçeskih Respublik) ya da kısa adlarıyla SSCB[1] veya Sovyetler, Petrograd’daki geçici hükûmetinVladimir Lenin önderliğindeki Bolşeviklerce 1917 Ekim Devrimi’yle devrilmesinden sonra 1922 yılında kurulan ve 1991 yılına dek varlığını koruyan devlet.
1991 – Haiti’nin ilk seçilmiş Başkanı Jean-Bertrand Aristide, görevine başladı.
1992 – Avrupa Ekonomik Topluluğu üyesi ülkeler arasında Avrupa Birliği’ni oluşturan Maastricht Antlaşması imzalandı.
Avrupa Ekonomik Topluluğu
Bu madde üç Avrupa topluluğundan biri hakkındadır. 1952-2009 yılları arasında ortaklaşa varlık gösteren Avrupa toplulukları için Avrupa Toplulukları sayfasına bakınız.
Avrupa Birliği’nin 1993-2009 yılları arasında varlık gösteren üç sütunu (tıklanabilir)
Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) (İngilizce: European Economic Community), üyelerinin ekonomik entegrasyonunu hedefleyen bölgesel bir kuruluş. 1957’de Roma Antlaşması ile kuruldu. 1993’te Avrupa Birliği’nin (AB) kurulmasıyla Avrupa Topluluğu (AT) adını aldı ve AB’ye dâhil edildi. 2009’da ise tamamen AB’ye devredildi ve varlığı sona erdi.
Topluluğun başlangıçtaki hedefi tek pazar ve gümrük birliği de dâhil olmak üzere altı kurucu üyesi Batı Almanya, Belçika, Fransa, Hollanda, İtalya ve Lüksemburg’u ekonomik açıdan bütünleştirmekti. 1965 tarihli Brüksel Antlaşması sonucunda Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu (AKÇT) ve Avrupa Atom Enerjisi Topluluğu (AAET) ile birlikte Avrupa Topluluklarından bir tanesi olarak bazı kurumlara sahip oldu. 1993’te AET içerisindeki eşyaların, sermayenin, hizmetlerin ve kişilerin serbest dolaşımına olanak tanıyan ve iç pazar olarak da anılan tam bir tek pazar oluşturuldu. İç pazar, 1994’te AEA Anlaşması ile resmiyet kazandı. Bu anlaşma iç pazarı Avrupa Serbest Ticaret Birliği üyesi ülkelerin çoğunu kapsayacak şekilde genişletti ve on beş ülkeden oluşan Avrupa Ekonomik Alanı’nı kurdu.
1993’te Maastricht Antlaşması’nın yürürlüğe girmesiyle AET, ekonomik politikalardan daha geniş bir alanı ele aldığını yansıtmak amacıyla Avrupa Topluluğu adını aldı. Ayrıca antlaşma ile AT, Avrupa Birliği’nin üç sütununundan birincisini oluşturan Avrupa Toplulukları arasındaki yerini aldı. Bu şekilde varlığını sürdürmeye devam eden AT, 2009 tarihli Lizbon Antlaşması ile tamamen AB’ye devredildi ve sona erdi.
Avrupa Birliği
Bayrak
Slogan In varietate concordia (Latince)
(Çeşitlilikte Birlik)
Marş Neşeye Övgü
Süre: 1 dakika ve 1 saniye.1:01
Avrupa Birliği konumu (yeşil)
Avrupa Birliği’nin özel bölgeleri
Yönetim merkezi
Brüksel
En büyük şehir
Paris
Resmî dil(ler)
24 dil
Resmî alfabeler
Kiril
Latin
Yunan
Demonim
Avrupalı
Tür
Uluslarüstü birlik
Tam üyeler
27 ülke
Hükûmet
Hükûmetlerarası parlamenter konfederasyon
• Avrupa Zirvesi başkanı
António Costa
• Avrupa Parlamentosu başkanı
Roberta Metsola
• Avrupa Komisyonu başkanı
Ursula von der Leyen
Kuruluşu
• Roma Antlaşması
1 Ocak 1958
• Avrupa Tek Senedi
1 Temmuz 1987
• Maastricht Antlaşması
1 Kasım 1993
• Lizbon Antlaşması
1 Aralık 2009
• Son genişleme
1 Temmuz 2013
• Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nden ayrılması (İlk küçülüş)
31 Ocak 2020
Yüzölçümü
• Toplam
4.233.262 km2
• Su (%)
3.08
Nüfus
• 2022 tahminî
446.828.803
• Yoğunluk
106/km2
GSYİH (SAGP)
2022 tahminî
• Toplam
24,049 trilyon $
• Kişi başına
53.960 $
GSYİH (nominal)
2022 tahminî
• Toplam
16,613 trilyon $
• Kişi başına
37.180 $
Gini (2020)
30.0 orta
İGE (2019)
0.911 çok yüksek
Para birimi
Euro (EUR · €) ve
7 diğer
Zaman dilimi
UTC+02.00 (BAS, OAS, DAS)
• Yaz (YSU)
UTC+1 ilâ UTC+3 (BAYS, OAYS, DAYS)
Tarih formatı
gg/aa/yyyy
İnternet alan adı
.eu
Resmî site
www.europa.eu
Avrupa Birliği (AB), yirmi yedi üye ülkeden oluşan ve toprakları büyük ölçüde Avrupa kıtasında bulunan siyasi ve ekonomik bir örgütlenmedir. 1993 yılında, Avrupa Birliği Antlaşması olarak da bilinen Maastricht Antlaşması’nın yürürlüğe girmesi sonucu, var olan Avrupa Ekonomik Topluluğu’na yeni görev ve sorumluluk alanları yüklenmesiyle kurulmuştur. 445 milyondan fazla nüfusuyla Avrupa Birliği, dünya ülkelerinin GSYİH’ye (nominal) göre sıralanışında nominal gayrisafi yurt içi hasılasının %30’luk bölümünü oluşturur.
Avrupa Birliği, tüm üye ülkeleri bağlayan standart yasalar aracılığıyla, insan, eşya, hizmet ve sermaye dolaşımı özgürlüklerini kapsayan bir ortak pazar (tek pazar) geliştirmiştir. Birlik içinde tarım, balıkçılık ve bölgesel kalkınma politikalarından oluşan ortak bir ticaret politikası izlenir. Birliğe üye ülkelerin yirmisi, Euro adıyla anılan ortak para birimini kullanmaya başlamıştır. Avrupa Birliği, üye ülkelerini Dünya Ticaret Örgütü’nde, G8 zirvelerinde ve Birleşmiş Milletler’de temsil ederek dış politikalarında da rol oynamaktadır. Birliğin yirmi yedi üyesinden yirmi biri NATO’nun da üyesidir. Schengen Antlaşması uyarınca birlik üyesi ülkeler arasında pasaport kontrolünün kaldırılmasının da arasında bulunduğu pek çok adlî konu ve içişleri düzenlemelerinde Avrupa Birliği’nin payı bulunur.
Avrupa Birliği, devletlerarası ve çok uluslu bir oluşumdur. Birlik içinde kimi konularda devletlerarası anlaşma ve fikir birliği gerekir. Ancak belirli durumlarda uluslarüstü yönetim organları, üyelerin anlaşması olmaksızın da karara varabilir. Avrupa Birliği’nin bu tip haklara sahip önemli yönetim birimleri Avrupa Komisyonu, Avrupa Parlamentosu, Avrupa Birliği Konseyi, Liderler Zirvesi, Avrupa Adalet Divanı ve Avrupa Merkez Bankası’dır. Parlamentoyu, Avrupa Birliği vatandaşları beş yılda bir oylama yöntemiyle seçerler.
Avrupa Birliği’nin temelleri 1951 yılında, altı ülkenin katılımıyla oluşturulan Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu’na ve 1957 Roma Antlaşması’na dayanmaktadır.
Maastricht Antlaşması
İmzalanma
7 Şubat 1992
Yer
Maastrich
Yürürlük
1 Kasım 1993
Maastricht Antlaşması, 7 Şubat 1992’de imzalanan ve AET’nin AB olması yolundaki son adım olan ekonomik ve parasal birliği de gerçekleştirme istikametine girdiği antlaşmadır.
Antlaşmanın imzalanması
10 Aralık 1991 tarihinde Maastricht’te düzenlenen Zirve’de Topluluk, daha önce toplanmış olan Hükûmetlerarası iki Konferans çerçevesinde varılan sonuçları temel alarak yeni bir Avrupa Toplulukları Antlaşması yapılmasına karar vermiştir. 7 Şubat 1992 tarihinde imzalanan ve Kasım 1993’te yürürlüğe giren Maastricht Antlaşması ile Avrupa Ekonomik Topluluğu, Avrupa Birliği adını almıştır. AB’yi kuran Maastricht Antlaşması’yla Avrupa Topluluklarına yeni boyutlar kazandırılmış ve AB’nin “üç temel direği” oluşturularak, yeni bir hukuksal yapı düzenlenmiştir. Üç temel yapı aşağıda sıralanmıştır:
Ekonomik ve Parasal Birlik (EPB)
Maastricht Antlaşması’yla EPB’nin ikinci aşamasına geçiş tarihi olarak 1 Ocak 1994 tarihi saptanmıştır. Bu çerçevede Avrupa Komisyonu ve Avrupa Para Enstitüsü tarafından hazırlanan raporlar, Konsey tarafından incelenerek 1996 yılı sonunda en az yedi üye ülkenin aşağıdaki kriterleri yerine getirip getirmediğinin incelenmesi kararlaştırılmıştır: düşük enflasyon oranı, kamu maliyesinde düşük açık, para politikalarında istikrar ve uzun vadeli faizler (Bkz. Makro-ekonomik yaklaşım kriterleri).
Bu hususları inceleyen Konsey, EPB’nin üçüncü aşamasının 1 Ocak 1999 tarihinde başlamasını kararlaştırmıştır. Bu aşamada bağımsız bir Avrupa Merkez Bankası tarafından yönetilecek olan tek paranın yürürlüğe girmesi öngörülmüştür. Bu da günümüz şeklini almıştır.
Ortak Dışişleri ve Güvenlik Politikası (ODGP)
İkinci temel direği oluşturan ODGP çerçevesinde Bakanlar Konseyi uzlaşma yöntemiyle, bu alanlarda ortak eyleme konu olacak sorunları ve nitelikli çoğunluk ile hangi alanlarda kararlar alınacağını saptamıştır.
Savunma
ODGP, Topluluğu “Ortak Savunma”’ya götürecek bir ortak savunma politikasının ileride saptanmasını da içermektedir. Batı Avrupa Birliği (BAB), Topluluğun ortak hareket alanlarını yürürlüğe koymakla görevlendirilmektedir. BAB’ın mekanizmalarının güçlendirilmesinin ve bu kuruluşun Maastricht Antlaşması içerisine alınmasının, BAB Antlaşması’nın sona erdiği 1998 sonundan itibaren görüşülmesi kararlaştırılmıştır.
Avrupa Vatandaşlığı
Diğer bir üye devlette ikamet eden AB vatandaşlarının, Avrupa Parlamentosu seçimleriyle belediye seçimlerinde seçme ve seçilme, AB toprakları üzerinde ikamet ve hareket etme hakları ve tüm AB vatandaşlarının üçüncü ülkelerde diplomatik korumadan faydalanması kararlaştırılmıştır.
Konsey’de Çoğunluk Oylamasının Genişletilmesi
Tüketicinin korunması, gelişme halindeki ülkelere yardım, eğitimle ilgili bazı konular, sağlık, ulaştırma, çevre, Trans-Avrupa ağlarının altyapıları konularında Konsey’de nitelikli çoğunlukla karar alınabilecektir. Bu çerçevede 1989 Avrupa Şartı’nı temel alarak yürürlüğe koyulması kararlaştırılan Sosyal Politika’ya ait bazı uygulamalarda da çoğunluk usulü ile oylama yapılabilecektir.
Avrupa Parlamentosu
Avrupa Parlamentosu’nun yetkileri genişletilmekte, bazı hallerde Konsey ile ortak karar almasını sağlayacak yeni bir yöntem oluşturulmaktadır. Ayrıca Avrupa Parlamentosu bazı hallerde uygun görüş belirtmek hakkını kazanmaktadır.
Ekonomik ve Sosyal Uyum
Ekonomik ve sosyal uyumun, 31 Aralık 1993 tarihinde kurulacak bir uyum fonuyla güçlendirilmesi öngörülmüştür. Bu çerçevede üye devletlerin öz kaynaklar sistemine katkılarının, olanakları ile doğru orantılı olması kararlaştırılmıştır.
Adalet ve İçişlerinde İşbirliği
Üçüncü temel olan Adalet ve İçişlerinde İşbirliği kapsamında üye devletler, göç ve siyasi iltica alanlarında aralarındaki iş birliğini artırmak amacıyla bir Avrupa Polis Ofisi kurmuşlardır (Europol).
Maastricht’te kurulan hukuksal yapı sayesinde Topluluk bütünleşmesi ile Hükûmetlerarası iş birliği aynı zamanda işler duruma gelmiştir. 1996 yılından sonra Avrupa Parlamentosu’nun yetkilerini artırmak ve bütünleşmeyi güçlendirmek amacıyla bazı iş birliği alanlarının yeniden gözden geçirilmesi öngörülmüştür. Öngörülen değişiklikler 26 Mart 1996 tarihinde başlatılan altıncı Hükûmetlerarası Konferans (HAK) sırasında şekillenerek, Haziran 1997’de gerçekleştirilen Amsterdam Zirvesi’nde kabul edilen Amsterdam Antlaşması’yla nihai şeklini almıştır.
Avrupa Birliği Kronolojisi Antlaşmaları ve Genişlemesi
1951/1952
1957/1958
1965/1967
1992/1993
1997/1999
2001/2003
2007/2009 ?
Avrupa Kömür ve Çelik Topluluğu (AKÇT)
Euratom (Avrupa Atom Enerjisi Topluluğu)
Avrupa Ekonomik
Topluluğu (AET)
Avrupa Topluluğu (AT)
…Avrupa Toplulukları: AKÇT, AET (AT, 1993), Euratom
Adalet ve
İç işleri (AİŞ)
Güvenlik Güçleri ve Adalet Alanında İş Birliği
Ortak Dışişleri ve Güvenlik Politikası (ODGP)
A V R U P A B İ R L İ Ğ İ ( A B )
Paris Antlaşması
Roma Antlaşması
Brüksel Antlaşması
Maastricht Antlaşması
Amsterdam Antlaşması
Nice Antlaşması
Lizbon Antlaşması
“ÜÇ SÜTUN” – AT (AKÇT, AET/AT, Euratom), AİŞ, PJCC
1992 – Thomas Oaster tarafından Uluslararası Erkekler Günü ilk defa dile getirildi. Birleşmiş Milletler tarafından desteklendi.
1995 – Uzay mekiği Discovery, Rus uzay istasyonu Mir ile tarihi buluşmasını gerçekleştirdi.
Uzay aracı
(Uzay mekiği sayfasından yönlendirildi)
Space Shuttle ile karıştırılmamalıdır.
Uzay mekiği Discovery’nin Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan görünümü.1967’den bu yana 100’den fazla Sovyet and Rus yapımı Soyuz (ing: Soyuz) mürettabatlı uzay aracı yörüngeye uçurulmuştur ve şu sıralarda Ulular operasyonlarına destek vermektedir. Resimde TMA versiyonu gösterilmektedir).ABD’ye ait Uzay mekiği 1981 – 2011 arasında 135 adet uçuş gerçekleştirmiş olup, Spacelab, Mir ve UUİ projelerine destek vermiştir. ‘Columbia’ Uzay Mekiğinin ilk fırlatılışını gösteren resimde beyaz olan dış tank görülmektedir.
Uzay aracı ya da uzay gemisi, Dünya’nın atmosferi dışında, özellikle dış uzayda çalışmak üzere tasarlanmış araç ya da makinedir. Uzay araçları insanlı ya da insansız olabilir. Bir uzay aracı telekomünikasyon, Dünya’nın gözlemlenmesi, meteoroloji, yolbul, uzay kolonizasyonu (İngilizce: space colonization), gezegen keşfi, uzay turizmi, uzay savaşımı, uzay ortamında insan ve kargo (ing:Cargo spacecraft) taşınması gibi görevler için yapılmış olabilir. Bu tanım aynı zamanda yapay uyduları da kapsamaktadır.
Yörünge-altı uzay uçuşu (İngilizce: sub-orbital spaceflight) sırasında, bir uzay aracı uzay alanına giriş yapar ve sonrasında sabit bir yörüngeye girmeksizin yüzeye geri döner. Yörüngesel uzay uçuşları sırasında ise uzay aracı Dünya’nın ya da diğer astronomik cisimlerin etrafında kapalı bir yörüngeye giriş yapar. İnsanlı uzay uçuşu için geliştirilen uzay araçları Dünya’daki fırlatılıştan itibaren ya da yörüngedeki uzay istasyonlarından aldıkları mürettebatı ya da yolcuları taşırken kullanırlar. Robotik uzay görevlerinde (İngilizce: Robotic spacecraft) kullanılanlar ise ya özerk bir şekilde (İngilizce: autonomous robot) kendi başına ya da uzaktan kumanda edilerek iş görürler. Bilimsel araştırmalara destek veren robotik uzay araçlarına uzay sondası denir. Gezegenimsi bir gök cisminin etrafında yörüngede kalan robotik uzay araçları ise yapay uydu olarak adlandırılır. Pioneer 10 ve 11, Voyager 1 ve 2 ile New Horizons gibi sadece birkaç tane yıldızlararası sonda (ing: interstellar probe), Güneş Sistemi’ni terk edecek doğrultuda (ing: Trajectory) ilerlemektedir.
Bazı yörüngesel uzay araçları yeniden kurtarılabilecek şekilde tasarlanmışlardır. Atmosfere tekrar-giriş (ing: reentry) yöntemiyle Dünya’ya doğru geri gelmeye başlayan uzay araçları kanatsız uzay kapsülleri (ing: space capsule) ve kanatlı Uzay uçakları olarak iki sınıfta toplanabilir.
İnsanlığın uzay uçuşu kabiliyetine erişmesine rağmen, sadece birkaç ulus yörüngesel fırlatma için gerekli teknolojiye sahiptir (ing: timeline for orbital launches): Rusya (RSA), ABD (NASA), Avrupa Uzay Ajansı (ESA) üye ülkeleri, Japonya (JAXA), Çin (CNSA), Hindistan (ISRO), Tayvan[1][2][3][4] (Chung-Shan Ulusal Bilim ve Teknoloji Enstitüsü – ing: NCIST-, Tayvan Ulusal Uzay Organizasyonu- ing: NSPO-[5][6][7]), İsrail (ISA), İran (ISA) ve Kuzey Kore (Ulusal Uzay ve Havacılık Geliştirme İdaresi – ing: NADA).
Tarihçe
Uzay uçuşunun tarihçesi
İlk yapay uydu, Sputnik 1. Sovyetler Birliği tarafından fırlatılmıştı.
Alman yapımı bir V-2, 1944 yılının Haziran ayında o zamanlar hala Almanya sınırlarında olan Doğu Prusya’nın Peenemünde kentinde fırlatıldıktan sonra 189 km yüksekliğe erişince tarihteki ilk uzay aracı olmuştur. Sputnik 1 uzay aracı ise yapılmış ilk yapay uydudur. 4 Ekim 1957 tarihinde Sovyetler Birliği tarafından eliptik bir Alçak Dünya yörüngesine fırlatılmıştı. Fırlatma, yakın gelecekte erişilecek olan yeni politik, askeri, teknolojik ve bilimsel gelişmelerin habercisiydi; Sputnik fırlatılışı tek başına bir olay olmasına rağmen, Uzay çağının başlangıcını işaret etmektedir. Teknolojik bir “ilk” olarak sahip olduğu değerin yanında, Sputnik 1 ayrıca, uydunun yörüngesindeki değişiklerinin ölçülmesi yoluyla atmosferin üst katmanının yoğunluğunun tanımlanmasına katkıda bulunmuştur. Ayrıca iyonosfer’deki radyo-sinyal dağılımı hakkında da veri sağlamıştır. Yapay uydunun sahte gövdesindeki basınçlı nitrojen sayesinde, ilk kez meteoroid-saptama (ing: meteoroid, Dünya’ya düşen gök taşlarıyla karıştırmayınız.) fırsatı elde edilmiştir. Sputnik 1 uydusu Uluslararası Jeofizik Yılı adlı proje kapsamında, o zamanki Kazak SSC sınırları içerisinde bulunan Gagarin’in Başlangıcı (ing: Site No.1/5) isimli fırlatma sahasındaki 5 numaralı Tyuratam alanından (İngilizce: 5th Tyuratam range) fırlatılmıştır. Uydu saatte 29 000 kilometre (18 000 mi) hızla yol almış, bir tam yörüngeyi 96.2 dakikada tamamlamış ve 20.005 ve 40.002 MHz frekanslarında radyo sinyalleri yaymıştır.
Sputnik 1, Dünya etrafında yörüngeye oturan ilk uzay aracı olmasına rağmen, diğer insan yapımı nesneler Sputnik 1 uydusundan daha önce 100 km yüksekliğe ulaşmayı başarmıştır. Bu yüksekliğe erişen uçuşlar, Uluslararası Havacılık Federasyonu tarafından uzay uçuşu olarak sayılmaktadır. Bu yüksekliğe ayrıca Karman hattı da denmektedir. Özellikle, 1940’larda V-2 roketleri için çeşitli test fırlatmaları (ing: V-2 test launches) gerçekleştirilmiştir ve bu fırlatmalardan bazılarında roket 100 km üzerinde bir yüksekliğe erişmiştir.
Uzay aracı türleri
İnsanlı uzay aracı
İnsanlı uzay araçları listesi ve İnsanlı uzay uçuş programı
Apollo 17 Komuta Modülü Ay yörüngesinde
2016 yılı itibarıyla sadece üç ulus insanlı uzay aracı uçuşu gerçekleştirmiş durumdadır: SSCB/Rusya, ABD ve Çin. İlk insanlı uzay aracı olan Vostok 1, 1961 yılında Sovyet kozmonot Yuri Gagarin’i uzaya taşımış ve Dünya etrafındaki yörüngede bir tam dönüş gerçekleştirmiştir. Vostok uzayaracı kullanmış olan başka beş farklı insanlı uzay aracı görevi daha olmuştur. Tarihteki ikinci insanlı uzay aracına Freedom 7 adı verilmişti ve bu araç 1961 yılında yörünge-altı uzay uçuşu (ing:sub-orbital spaceflight) sırasında Alan Shepard isimli Amerikan astronotunu 187 km civarı bir yüksekliğe çıkarmıştır. Daha sonrasında Mercury uzay aracı kullanılarak beş insanlı uzay aracı görevi daha gerçekleştirilmiştir.
Diğer Sovyet insanlı uzay araçları arasında Voskhod, Soyuz ile Salyut ve Mir insanlı Uzay istasyonları bulunmaktadır. Diğer Amerikan insanlı uzay araçları arasında ise Gemini uzay aracı, Apollo uzay aracı, Skylab uzay istasyonu ile üzerinde ESA’ya ait Spacelab uzay istasyonu modülü sabitlenmiş olan Uzay Mekiği uçağı (Uzay Mekiği’nin uzay uçağı bileşeni, İngilizce:Space Shuttle orbiter) ve ABD yapımı olan ve özel sektöre ait Spacehab uzay istasyonu modülü bulunmaktadır. Çin ise Shuguang (İngilizce: Shuguang) uzay aracını geliştirmiş ancak bu araçla hiç uçuş gerçekleştirmemiştir. Şu sıralarda ise Shenzhou uzay aracı kullanılmaktadır (ilk insanlı uçuşu 2003 yılında gerçekleşmiştir).
Uzay mekiği dışındaki kurtarılabilir (İngilizce: recoverable) insanlı yörüngesel uzay araçları, şimdiye kadar hep uzay kapsülü (ing:space capsule) türünde olmuştur.
İnsanlı uzay kapsülleri
Sovyet Vostok Kapsülü
Amerikan Mercury, Gemini ve Apollo uzay araçları
Sovyet Voskhod (Vostok türevi)
1967 Sovyet/Rus Soyuz uzay aracı
Çin yapımı Shenzhou
2000 yılından beridir mürettebat bulunduran Uluslararası Uzay İstasyonu, Rusya, ABD, Kanada ve birkaç diğer devlet arasında yürütülen bir ortak girişimdir.
Uzay uçakları
Uzay uçağı
Columbia mekiği iniş sırasında
Tekrar-kullanılabilir türdeki araçların bazıları sadece insanlı uzay uçuşu için tasarlanmıştır ve bunlar genellikle “uzay uçağı” olarak adlandırılırlar. Bunun ilk örneği, 1960’larda 100 km yüksekliğe ulaşan iki adet insanlı uçuş gerçekleştirmiş olan, X-15 isimli uzay uçağıdır. Tekrar-kullanılabilir türdeki ilk uzay aracı olan X-15, 19 Temmuz 1963 tarihinde yörünge-altı doğrultuda (ing: sub-orbital trajectory) havada fırlatılmıştır (ing:air-launch).
Kısmi olarak tekrar-kullanılabilir türdeki ilk yörüngesel, kapsül-olmayan kanatlı uzay aracı olan Uzay mekiği, ABD tarafından, Yuri Gagarin’nin uçuşunun 20. yıl dönümüne denk gelen 12 Nisan 1981 tarihinde fırlatılmıştır. Uzay mekiği döneminde, altı adet mekik/yörüngezer (ing:orbiter) üretilmiştir. Bunların hepsi atmosfer içinde uçurulmuşken sadece beşi uzayda uçurulmuştur. Enterprise mekiği sadece yere yaklaşma ve iniş testleri için kullanılmış olup testler sırasında Boeing 747 SCA (ing:Shuttle Carrier Aircraft) üstünde hedef yüksekliğe taşınarak fırlatılmış, havada süzülerek, Edwards Hava Üssündeki motorsuz iniş (ing:deadstick landing) noktasına iniş yapmıştır. Uzaya çıkan ilk Uzay Mekiği Columbia olmuştur; ardından sırasıyla Challenger, Discovery, Atlantis ve Endeavour mekikleri uzaya çıkmıştır. Endeavour mekiği; 1986 yılı Ocak ayında meydana gelen bir kaza (ing: STS-51-L mission) sırasında kaybedilen Challenger mekiğinin yerine üretilmiştir. Columbia mekiği ise 2003 yılının Şubat ayında atmosfere tekrar girişi sırasında parçalarına ayrılmıştır.
İlk otomatik ve kısmi olarak tekrar-kullanılabilir uzay aracı olan Buran– sınıfı uzay mekiği SCCB tarafından 15 Kasım 1988 tarihinde fırlatılmıştır ancak bu mekik sadece bir uçuş gerçekleştirmiş olup o uçuş da insansız olmuştur. Bu uzay uçağı bir mürettebat için tasarlanmıştı ve büyük ölçüde ABD’nin Uzay Mekiğini andırıyordu ancak atılabilir hızlandırıcıları sıvı yakıt kullanıyordu, Buran’ın ana motorları American Mekiğinde dış tankların olduğu yere denk gelmekteydi ve fırlatma sırasında kullanılmıyorlardı. Sermaye azlığı, Sovyetler Birliği’nin dağılmasının yarattığı karışık durum, Buran mekiğinin daha sonraki uçuşlarını engellemiştir. Uzay Mekiği ise, gerekli durumlarda atmosfere otomatik olarak tekrar girebilecek hale getirilmiştir.
George W. Bush tarafından 2004 yılında duyurulan “Uzay Araştırmaları için Vizyon” (İngilizce: Vision for Space Exploration) planı çerçevesinde, Uzay Mekiği programı 2011 yılında; uzun yıllardır kullanılıyor olması, program maliyetinin uçuş başına bir milyar doların üzerinde bir rakama ulaşması gibi sebeplerden ötürü emekli edilmiştir/durdurulmuştur. Mekiğin insan taşıyıcı rolünün SpaceX’e ait Dragon V2 ve Boeing’e ait CST-100 Starliner uzay araçlar tarafından, 2017’den daha geç olmamak üzere, doldurulması beklenmekteydi. Mekiğin ağır kargo taşıyıcı rolünün ise Space Launch System ve SpaceX’in Falcon Heavy roketi gibi harcanabilir roket sistemleri tarafından doldurulması beklenmekteydi.
Scaled Composites (İngilizce: Scaled Composites) şirketine ait SpaceShipOne tekrar-kullanılabilir bir yörüngesel uzay uçağı’ydı ve 2004 yılında art arda uçuşlarda Mike Melvill ve Brian Binnie isimli pilotları taşıyarak Ansari X Prize adlı yarışmayı kazanmıştır. The Spaceship Company (İngilizce: TSC, ‘Scaled Composites’ ve ‘Virgin Galactic’ ortak girişimi) şirketi; SpaceShipOne uçağının ardılı olan SpaceShipTwo uzay uçağını üretecektir. SpaceShipTwo uçaklarından oluşan ve Virgin Galactic şirketi tarafından işletilecek olan bir filonun 2014 yılında yolcu taşıyarak ticari uçuşlara (ing: private spaceflight) başlaması planlanıyordu ancak VSS Enterprise kazası (İngilizce: crash of VSS Enterprise) sonrasında bu plan ertelenmiştir.
İnsansız uzay araçları
Ayrıca bakınız: Programa göre insansız uzay aracı listesi, Uzay-uçuşu zaman çizelgesi, Yapay uyduların ve uzay sondalarının zaman çizelgesi, Güneş Sistemi sondalarının listesi, Uzay Sondası, Robotik uzay aracı, İnsansız ikmal uzay aracı ve Yapay uydu
(İngilizce: List of unmanned spacecraft by program) (İngilizce: Timeline of spaceflight) (İngilizce: Timeline of artificial satellites and space probes) (İngilizce: List of Solar System probes) (İngilizce: Space probe) (İngilizce: Robotic spacecraft) (İngilizce: Unmanned resupply spacecraft)
Hubble Uzay TeleskobuJules Verne ATV (ing:Jules Verne ATV), 31 Mart 2008 Pazartesi gününde Uluslararası Uzay İstasyonu’na yaklaşmakta
Mariner 10 uzay aracının Venüs gezegeninden sonraki doğrultusunun gösterimi|bağlantı=Special:FilePath/Mariner_10’s_encounter_with_Venus_(diagram).jpg
İnsanlı araç olarak tasarlanmış ancak sadece insansız olarak uçurulmuş uzay araçları
Zond/L1 – Ay yakın-geçiş (ing:flyby) kapsülü
L3 – kapsül ve Ay iniş modülü
TKS – kapsül (ing:TKS spacecraft)
Buran-sınıfı mekik – Sovyet mekiği
Yarı-insanlı – insanlı (Uzay istasyonu ya da bir bölümü)
Progress – insansız SSCB/Rusya kargo uzay aracı (İngilizce: Progress spacecraft)
TKS – insansız SSCB/Rusya kargo uzay aracı ve uzay istasyonu modülü
Otomatik Transfer Aracı (İngilizce: ATV) – insansız, ESA kargo uzay aracı.
H-II Transfer Aracı (ing: HTV) – insansız, Japon kargo uzay aracı
SpaceX Dragon – insansız ticari uzay aracı
Tianzhou 1 (uzay aracı) – Çin’in insansız uzay aracı
Dünya yörüngesindeki uydular
Explorer 1 – ilk ABD yapay uydusu (İngilizce: Explorer 1)
SCORE Projesi – ilk iletişim uydusu
SOHO – L1 noktası yakınında Güneş yörüngesinde yol alır.
Sputnik 1 – dünyanın ilk yapay uydusu
Sputnik 2 – yörüngeye çıkarılan ilk hayvan (Laika)
Korabl-Sputnik 2 – yörüngeden dönen ve kurtarılan ilk kapsül (ing: Korabl-Sputnik 2, öncül programı:Vostok) – gönderilen hayvanlar sağ kurtarılmıştır.
Syncom – yer eşzamanlı yörüngesine yerleştirilen ilk iletişim uydusu (ing: Syncom)
Hubble Uzay Teleskobu – 2018 itibarıyla en büyük yörüngesel ‘gözlemevi’ (gözlem aracı)
X-37 – uzay uçağı (ing:X-37)
Ay sondaları
Clementine sondası – Bir ABD Deniz Kuvvetleri görevi olarak, Ay’ın yörüngesinde hareket etmiştir ve algılayıcıları sayesinde kutuplardaki hidrojeni keşfetmiştir
Kaguya Japon yapımı Ay yörüngezeri (ing:orbiter)
Luna 1 – İlk Ay-yakın geçişi
Luna 2 – Ay yüzeyine ilk çarpma
Luna 3 – Ay’ın uzak tarafının ilk görüntüleri
Luna 9 – Ay yüzeyine yapılan ilk yumuşak iniş
Luna 10 – İlk Ay yörüngezeri (ing:orbiter)
Luna 16 – Ay’dan insansız olarak ilk kez toprak örneği geri getirilmesi
Lunar Orbiter programı – çok başarılı bir şekilde Ay’da haritalama yapmış olan uzay araçları serisi (ing:Lunar Orbiter)
Lunar Prospector – Ay kutuplarındaki hidrojenin onaylanmış/kesinleşmiş algılanması (ing:Lunar Prospector)
Ay Keşif Yörüngezeri – Güvenli iniş noktalarını bulup tanımlamakta ve Ay kaynaklarının konumlarını bulmaktadır. (ing:Lunar Reconnaissance Orbiter)
Lunokhod – Sovyet Ay robotik keşif aracı ailesi (ing:robotic rovers) (ing:Lunokhod)
SMART-1 – Avrupa Uzay Ajansı (ESA) – Ay yüzeyine çarpma (ing:SMART-1)
Surveyor – ABD’nin ilk yumuşak iniş aracı (ing:Surveyor)
Chang’e 1 – Çin’in Chang’e isimli Ay görevi
Chang’e 2 – Çin’in Chang’e isimli Ay görevi
Chang’e 3 – Çin’in Chang’e isimli Ay görevi
Chandrayaan-1 – Hindistan’ın ilk Ay görevi (ing:Chandrayaan-1)
Bir sanatçının Cassini-Huygens uzay aracının Satürn yörüngesine girişini tasvir eden çalışmasıBir sanatçının Phoenix uzay aracının Mars’a inişini tasvir eden çalışması
Gezegen sondaları
Akatsuki Japon yapımı bir Venüs yörüngezeri (ing:orbiter)
Cassini-Huygens – ilk Satürn yörüngezeri (ing:orbiter) ve Titan iniş aracı/sondası
Curiosity keşif aracı/gezgini – NASA tarafından 2012 yılında Mars gezegenine gönderilen keşif aracı
Galileo – ilk Jüpiter yörüngezeri (ing:orbiter) ve alçalış/iniş sondası
IKAROS Japon yapımı – güneş yelkeni türündeki ilk uzay aracı
Mariner 4 – ilk Mars yakın geçişi (ing:flyby), Mars gezegeninin yakın ve yüksek çözünürlüklü ilk görüntüleri (ing:Mariner 4)
Mariner 9 – ilk Mars yörüngezeri (ing:orbiter)
Mariner 10 – ilk Merkür yakın geçişi (ing:flyby), ilk yakın görüntüler
Mars Exploration Rover – Mars keşif aracı/gezgini (ing:rover)
Mars Express – Mars yörüngezeri (ing:orbiter)
Mars Global Surveyor – Mars yörüngezeri (ing:orbiter)
Mars Orbiter Mission – Hindistanın ilk gezegenlerarası sondası.
Mars Reconnaissance Orbiter – gelişmiş iklim, görüntüleme, yüzey-altı radarı ve telekomünikasyon özelliklerine sahip bir Mars yörüngezeri (ing:orbiter)
MESSENGER – ilk Merkür yörüngezeri (ing:orbiter) (varış tarihi:2011)
Mars Pathfinder – bir Mars iniş aracı ve keşif aracı/gezgini
New Horizons – ilk Plüton yakın geçişi (varış tarihi:20115)
Pioneer 10 – ilk Jüpiter yakın geçişi, ilk yakın görüntüler
Pioneer 11 – ikinci Jüpiter yakın geçiş ve ilk Satürn yakın geçiş (Satürn’ün ilk yakın görüntüleri)
Pioneer Venüs projesi – ilk Venüs yörüngezeri (ing:orbiter) ve iniş aracı (ing:Pioneer Venus project)
Vega 1 – Venüs atmosferine balon bırakılması ve iniş aracı (Vega 2 ile ortak görev), ana uzay aracı Halley kuyruklu yıldızı’na yakın geçiş yapmak üzere yoluna devam etmiştir[kaynak belirtilmeli]
Venera 4 – başka bir gezegene ilk yumuşak iniş (Venüs) (ing:Venera 4)
Viking 1 – Mars’a ilk yumuşak iniş
Voyager 2 – Jüpiter yakın geçişi, Satürn yakın geçişi ile Neptün ve Uranüs gezegenlerine ilk yakın geçiş ve görüntüleri.
Diğer – derin uzay
Uzay sondası
Cluster programı (ing:Cluster)
Deep Space 1 – çvr: ‘Derin Uzay 1’ (ing:en: Deep Space 1)
Deep Impact
Genesis (ing:Genesis spacecraft)
Hayabusa
Dünya’ya yakın Asteroitle Randevu (ing: Near Earth Asteroid Rendezvous)
Stardust
STEREO – Heliosfer ve Güneş algılayıcısı; Güneşin tamamının ilk görüntüleri
WMAP
En hızlı uzay aracı
Helios I ve II Güneş Sondaları (252,792 km/saat – 157,078 mil/saat)
Güneş’ten en uzaktaki uzay araçları
Pioneer 10 – 2016 Ocak ayı itibarıyla yaklaşık 114.07 AU mesafede bulunmaktadır ve Güneş Sisteminin dışında doğru yılda ortalama 2.54 AU kadar yol almaktadır
Pioneer 11 – 2015 Temmuz ayı itibarıyla yaklaşık 111.4 AU mesafede bulunmaktadır ve Güneş Sisteminin dışında doğru yılda ortalama 2.4 AU kadar yol almaktadır
Voyager 1 – 2016 Ağustos ayı itibarıyla yaklaşık 135.7 AU mesafede bulunmaktadır ve Güneş Sisteminin dışında doğru yılda ortalama 3.6 AU kadar yol almaktadır
Voyager 2 – 2016 Ağustos ayı itibarıyla yaklaşık 111.4 AU mesafede bulunmaktadır ve Güneş Sisteminin dışında doğru yılda ortalama 3.3 AU kadar yol almaktadır
Kaynak kesintisi yaşayan ve iptal edilen programlar
The first test flight of the Delta Clipper-Experimental Advanced (DC-XA), a prototype launch system
İnsanlı uzay araçları
Çin’in Shuguang kapsül projesi (ing:Shuguang)
Sovyetlere ait Soyuz Kontakt kapsül projesi
Sovyetlere ait Almaz uzay istasyonu projesi
ABD’nin İnsanlı Yörünge Laboratuvarı – uzay istasyonu
ABD’nin Altair – Ay iniş aracı (ing: Altair)
Çok aşamalı uzay uçakları
ABD’nin X-20 uzay uçağı projesi (ing:Boeing X-20)
Sovyet Sarmal mekik programı(ing:Spiral shuttle)
Sovyet /Rus Buran-sınıfı mekik programı
ESA’ya ait Hermes mekiği projesi (ing: Hermes)
Kliper Rus yarı-mekik/yarı-kapsül projesi
Japonya’ya ait HOPE-X mekik projesi
Çin’in Shuguang programı kapsamındaki Project 921-3 mekik projes i(ing:Shuguang)
Tek-aşamada-yörüngeye-ulaşan uzay uçakları
(ing:SSTO)
İngiliz uzay ve havacılık – HOTOL (ing:HOTOL)
ESA’ya ait Hopper Yörüngezeri (ing: Hopper Orbiter)
ABD’ye DC-X ‘Delta Clipper’ (ing: DC-X)
ABD’ye ait Roton Pervaneli-Hibrit (ing: Rotary Rocket Company)
ABD’ye ait VentureStar (ing:VentureStar)
Geliştirilmekte olan uzay araçları
Orion uzay aracı
İnsanlı
(ABD-NASA) Orion Çok-Amaçlı Mürettebat Aracı – kapsül
James Webb Uzay Teleskopu – 2019 içinde olması planlanmış olan fırlatmanın 2020 Mayıs ayına ertlenmesi gündemde
Mars 2020 keşif robotu (ing:Mars 2020 rover)
Reaction Engines Limited şirketi tarafından geliştirilmekte olan Skylon uzay aracı – (ing:Skylon, Reaction Engines Limited)
SapceX Dragon – UUİ’ye kargo taşınması
Breakthrough Starshot tarafından geliştirilen “StarChip” ve “Sprites” adlı küçültülmüş yıldızlararası uzay araçları (ing:Breakthrough Starshot)
DARPA’ya ait ‘Dağıtık-parçalı uzay aracı’ teknolojisi ispat aracı (ing:Fractionated Spacecraft)
Terrestrial Planet Finder – ‘Dünya benzeri Gezegen Bulucusu’ – iptal edilmiş bir sonda projesi (ing:Terrestrial Planet Finder)
Alt sistemler
Bir uzay aracı sistemi, görev profiline bağlı olarak, çeşitli alt sistemlerden oluşmaktadır. Uzay aracı alt sistemleri uzay aracının platformunu (ing:bus) oluşturur; yönelim belirlenim ve denetimi (ing: ACS), kılavuzluk (ing:guidance), yolbul (ing:navigation) ve kontrol -KYK- (ing: Guidance-Navigation&Control GNC), iletişim (ing: comms), komuta ve veri işleme (ing: command and data handling CDH), elektrik güç sistemi (ing: Electrical Power System EPS), uzay aracı ısı yönetimi (ing: thermal control system TCS), itki sistemi ve diğer yapıları içerebilir. Uzay aracının çatısına genellikle görev yükü yerleştirilir/bağlanır.
Yaşam desteği
İnsanlı uzay uçuşunda kullanılacak olan uzay aracı, mürettebat için ayrıca bir yaşam destek sistemi de içermelidir. (ing:life support system)
Uzay mekiği’nin ön kısmındaki tepki yönlendirme sistemi (ing:RCS) iticileri
Yönelim denetimi
Bir uzay aracının, istenilen doğrultuda yönelime erişmesi ve dış kaynaklı torklara ve kuvvetlere gerektiği gibi tepki/cevap verebilmesi için yönelim denetimi (ing: ACS) alt sistemine ihtiyacı olacaktır. Yönelim denetimi alt sistemi, denetim algoritmalarıyla birlikte algılayıcılardan ve çalıştırıcılardan oluşmaktadır. Yönelim denetim alt sistemi, bilimsel deneyler için istenilen hedefe, güneş panellerinde güç üretimi için Güneş’e ve iletişim için Dünya’ya doğru uzay aracının düzgün bir şekilde yönelmesini/doğrultulmasını sağlamaktadır.
Kılavuzluk-Yolbul-Kontrol KYK (ing. Guidance-Navigation-Control GNC)
‘Kılavuzluk’, uzay aracını olması gereken yere doğru yönlendirme için gerekli olan komutların (genellikle ‘Komuta ve Veri İşleme’ alt sistemi tarafından) hesaplanmasını ifade eder.’Yolbul’ bir uzay aracının yörünge ögelerini ya da konumunu belirlemeyi ifade eder. ‘Kontrol’ ise uzay aracının yolunu/doğrultusunu görev gereksinimlerini karşılayacak şekilde güncellemeyi/düzeltmeyi ifade etmektedir.
Komuta ve veri işleme – KVİ (İng. Command and data handling CDH)
Bu alt sistem komutlarını iletişim alt sisteminden alıp bu komutların onaylanması ve deşifre edilmesi işlemlerini gerçekleştirir ve komutları uzay aracının ilgili alt sistemlerine ve bileşenlere iletir. KVİ ayrıca uzay aracının diğer alt sistemlerinden ve bileşenlerinden sistem performans verisi (ing:housekeeping data) ile bilimsel verileri (örn: teleskop bileşeninden resim) alır ve verileri veri kaydedici (ing:data recorder ) birimde saklanmak ya da iletişim alt sistemi aracılığıyla yer istasyonuna radyo dalgalarıyla aktarılmak üzere paketler. Diğer KVİ işlevleri arasında uzay aracı saatinin bakımını üstlenmek ve araçtaki pil sisteminin sağlık durumunun izlenmesi (ing:state-of-health monitoring).
Daha fazla bilgi: Araç-içi veri işleme
(ing:On-Board Data Handling)
İletişim
Hem robotik (ing:robotic) hem de insanlı uzay araçları, hem gezegen yüzeyindeki istasyonlarla hem de uzaydaki diğer uzay araçlarıyla iletişim kurmak için çeşitli iletişim sistemleri kullanmaktadır. Kullanılan teknolojiler arasında RF (ing:RF) ve optik (ing:optical) iletişim bulunmaktadır. Ek olarak, uzay araçlarındaki bazı görev-yükleri, alıcı-tekrar-aktarıcı (ing:transponder) gibi elektronik teknolojileri kullanmak suretiyle, açıkça yerden-yere iletişim amaçlıdır.
Güç
Uzay aracı çeşitli alt sistemlere güç sağlayabilmek için, elektrik güç üretim ve dağıtım alt sistemine ihtiyaç duyar. Güneş’e yakın uzay araçları elektrik üretmek için sıklıkla güneş panelleri (ing:solar panels) kullanır. Güneş ışığından anlamlı miktarlarda elektrik üretilemeyecek kadar güneşten uzak bölgeler (örn:Jüpiter) için tasarlanan uzay araçları, radyoizotop termoelektrik üreteci (ing: RTG) kullanarak gerekli elektriği üretebilirler. Üretilen elektrik, güç koşullandırma donanımından geçirildikten sonra elektriksel aksam çatısı üzerindeki güç dağıtım biriminden geçerek uzay aracının diğer bileşenlerine dağıtılır. Piller ise çatıya genellikle pil yükleme düzenleyicisi üzerinden bağlanırlar ve ana güç üretimi devrede değilken sisteme elektrik gücü sağlamak için kullanılırlar. Buna örnek olarak alçak Dünya yörüngesindeki bir uzay aracının Dünya tarafından gölgede bırakılarak güneş ışığından mahrum kalması gösterilebilir.
Isı Denetimi
Uzay araçları, atmosfer’den geçişe ve uzay ortamına (ing:space environment) dayanacak şekilde tasarlanmalıdırlar. Sıcaklığın yüzlerce Celsius derece aralığında değiştiği vakum ortamında ve aynı zamanda (atmosfere tekrar giriş yapılıyorsa) plazmaların bulunduğu ortamda çalışabilmelidirler. Kullanılacak üretim maddesi olarak ya berilyum ve güçlendirilmiş karbon-karbon (ing:reinforced carbon–carbon) gibi yüksek erime sıcaklığına ve düşük yoğunluğa sahip maddeler ya da (yüksek yoğunluğa rağmen muhtemelen daha düşük kalınlık gereksinimleri yüzünden) tungsten veya yüzey aşındırmalı (ing:ablative) karbon–karbon bileşikler/alaşımlar kullanılmaktadır. Görev içeriğine bağlı olarak, uzay aracının ayrıca başka bir gezegenimsi gök cisminin yüzeyinde çalışması gerekebilir. Belirli ışınım/ısı yayma (ing:radiative) özelliklerine sahip maddelerin seçilmesine bağlı olarak, Uzay aracı ısı denetim alt sistemi (ing: thermal control subsystem) pasif olabilmektedir. Aktif ısı yönetimi alt sistemleri, elektrikli ısıtıcıları ile bazı aletleri belirli sıcaklık aralıklarında tutmak üzere uzaya verilen ışınım şeklindeki ısının miktarını belirleyen panjur benzeri açma-kapatma düzenekleri şeklindeki aktüatorleri kullanmaktadır.
Uzay aracı itki sistemi
Görev içeriğinin bir itki sistemini gerektirmesine bağlı olarak, bir uzay aracı itki alt sistemine sahip olmayabilir. “Swift Gözlemevi” (ing: Swift) adlı teleskop-gözlemevi itki aracı olmayan uzay aracına güzel bir örnektir. Ancak genellikle, ADY seviyesinde görev yapan uzay araçlarında (sürtünmeden kaynaklı hız ve irtifa kaybını gidermek üzere) yükseklik ve yörüngesel eğiklik ayarlama hareketlerini yapmak için itki alt sistemi bulunur. Ayrıca momentum denetim manevrası yapan bir uzay aracının da itki sistemine ihtiyacı vardır. Genel bir itki sisteminin bileşenleri arasında yakıt, yakıt deposu, vanalar, borular ve iticiler bulunmaktadır. Isı denetim sistemi, bu bileşenlerin sıcaklıklarını gözlemleyerek ve uzay aracı manevralarına hazırlamak amacıyla tankları ve iticileri önceden ısıtarak itki sistemiyle etkileşmektedir.
Uzay aracı yapısı/çatısı
Uzay aracı, fırlatma aracı tarafından üzerine uygulanan pozitif ivmelenme (hızlanma) yüküne karşı dayanacak şekilde tasarlanıp üretilmelidir ve diğer alt sistemlerin tutturulacağı/bağlanacağı noktalar ve alanlar içermelidir. Görev içeriğine bağlı olarak, yapısal alt sistemin başka bir gezegensel gök cisminin atmosferine giriş yaparken maruz kalacağı sürtünmeye ve negatif ivmelenme (yavaşlama) yüküne ve ayrıca başka bir gezegensel gök cisminin yüzeyine inişe dayanması gerekebilecektir.
Görev yükü
Görev yükü uzay aracının görevine bağlı olarak değişmektedir ve genellikle uzay aracının “faturaları ödeyen” (para getiren) parçası olarak düşünülür. Yaygın görev yükleri arasında bilimsel araç ve gereçler (örn: kameralar, teleskoplar ve parçacık algılayıcıları- ing: particle detector -), kargo ve insan mürettebat bulunmaktadır.
Yer kesimi
Yer kesimi
(ing:Ground segment)
Yer kesimi, fiziksel olarak uzay aracının bir parçası olmamasına rağmen, uzay aracının yönetiminin önemli bir parçasını oluşturur. Kullanımdaki bir yer kesiminin yaygın bileşenleri arasında uçuş operasyon takımının uzay aracıyla ilgili operasyonları gerçekleştirdiği yer olan ‘görev operasyonları tesisi’ (ing: mission operations facility ), veri işleme ve saklama tesisi, uzay aracına sinyal yaymak/göndermek ve uzay aracından sinyal almak için kullanılan yer istasyonları ve görevin tüm alt sistemlerini birbirine bağlayan bir ses ve veri iletişim ağı bulunmaktadır. Fırlatma aracı
Fırlatma aracı, uzay aracını Dünya’nın yüzeyinden yukarı doğru, atmosferin içinden, göreve bağlı olarak belirlenen bir hedef yörüngeye ulaşana kadar itmektedir. Bir fırlatma aracı harcanabilir (ing:expendable) veya yeniden kullanılabilir nitelikte olabilir.
Uzay istasyonu
Sovyetler Birliği’nin mali sıkıntıları dolayısıyla 1996 yılında tamamlanabilen Mir uzay istasyonunun 23 Mart 2001 tarihinde atmosfere girip yanması sağlanarak görevine son verildi.
Uzay istasyonu, uzay boşluğunda insanların konaklaması ve çalışması için hazırlanan platformdur. Şu ana kadar yapılan uzay istasyonları alçak Dünya yörüngesine gönderilmiştir. Uzay istasyonlarının diğer uzay araçlarından başlıca farkı, hareket etmek için büyük roketlerinin olmamasıdır. Uzay istasyonlarına gitmek için roketi olan diğer uzay araçları kullanılır. Uzay istasyonları, yörüngede haftalarca, aylarca, hatta yıllarca kalmak üzere tasarlanırlar.
Uzay istasyonları, uzayda uzun süre kalmanın organizma üzerindeki etkilerini araştırmak için kullanıldıkları gibi ağırlıksız ortamda çeşitli bilimsel deneyler yapmak için de uygun bir mekân sunarlar. Hâlen uzayda en uzun kalma rekoru, Mir uzay istasyonunda 437,7 gün kalan Valeri Polyakov’a aittir.
SSCB
Ana madde : Salyut
Ana madde :Mir
İlk uzay istasyonu, Uzay Yarışı döneminde yörüngeye fırlatılan SSCB’ye ait Salyut 1’dir. SSCB uzaya yedisi Salyut serisinden, biri Mir olmak üzere sekiz uzay istasyonu göndermiştir. Buralarda edinilen uzun zaman tecrübeleriyle SSCB’den sonra gelen Rusya, bu konudaki daha sonraki uluslararası projelere büyük katkılarda bulunmuştur.
ABD
Ana madde: Skylab
ABD’nin uzay istasyonu Skylab, 1970’li yıllarda kullanılmıştır. Skylab Projesi’nde üç astronottan oluşan üç mürettebat grubu, zamanın uzayda kalma rekorunu kırmışlardır.
SL-2, SL-3 ve SL-4 kod adlarını taşıyan bu insanlı uzay uçuşlarının ilkinde kalkışta arızalanan ve istasyonun aşırı derecede ısınmasını önlemek için yapılmış olan bir Güneş şemsiyesinin tamiri söz konusuydu. Tamirin başarılı olmaması durumunda istasyon, kısa sürede aşırı sıcaktan dolayı kullanılamaz hâle gelecekti. 25 Mayıs 1973’te bir Saturn IB roketiyle uzaya fırlatılan ekip, önce arızalanmış koruyucu şemsiyenin yerine bir yedeği yerleştiren uzay yürüyüşleri yaparak başarılı oldular. Bundan sonra normal programa geçerek toplam 28 gün uzay istasyonunda kaldılar. Bu ekibi yine üçer kişiden oluşan iki ekip takip etti. 28 Temmuz 1973’te başlayan SL-3 uçuşu 59, 16 Kasım 1973’te başlayan SL-4 uçuşu da 84 gün sürdü. Son ekip 8 Şubat 1974’te Dünya’ya döndü.
Uluslararası istasyonlar
Ana madde: UUİ
Uluslararası Uzay İstasyonun Uzay Mekiği Atlantis tarafından STS-132 görevine giderken çekilmiş resmi (23 Mayıs 2010)
Uzaya gönderilen en büyük istasyon, çeşitli ulusların işbirliği içinde inşa ettikleri Uluslararası Uzay İstasyonu olmuştur. 1998 yılında yörüngede inşaatı başlanan UUİ’nun yapımı 2011’de tamamlandı. İstasyonun 2020 yılına kadar görevine devam etmesi plânlanmıştır.[1] Yapılagelmiş en büyük uzay istasyonu olup Dünya’dan çıplak gözle görülebilmektedir.[2] 2009’da yeni ünitelerle Dünya’nın en büyük yapay uydusu olmuştur.[3] İstasyonda düşük yerçekimi şartlarında (İng. İngilizce: microgravity) biyoloji, kimya, tıp, fizik vb. konularda araştırmalar yapılmaktadır.
1998 – Kış Olimpiyat Oyunları, Japonya’nın Nagano kentinde başladı.
2006 – FIFA Disiplin Kurulu, Türkiye-İsviçre müsabakasında meydana gelen olumsuz olaylar sebebiyle, Türkiye millî futbol takımına 6 maç seyircisiz oynama ve para cezası verdi.
FIFA ya da açılımıyla Uluslararası Futbol Federasyonları Birliği (Fransızca: Fédération Internationale de Football Association), futbol ve futsalın dünya çapındaki en üst düzey yönetim organıdır. 21 Mayıs 1904 yılında Paris’te kurulan organizasyonun merkezi İsviçre’nin Zürih kentindedir ve başkanlığını İsviçreli Gianni Infantino yürütmektedir. 211 ulusal futbol federasyonunun üyesi olduğu FIFA, çeşitli futbol turnuvalarını düzenlemesinin yanı sıra dünya futbolunu yöneten, kuralları uygulayan, değiştiren kuruluştur. Düzenlemekte olduğu en önemli turnuva ise 1930’dan bu yana gerçekleştirilen FIFA Dünya Kupası’dır. Bu kupa 2022’deki turnuva da dahil olmak üzere şimdiye dek yirmi iki kez düzenlenmiştir.
FIFA tarihinde ise son yıllarda yaşanan yolsuzluk olayı ön plana çıkmaktadır. Bu yolsuzluk olayları sonucunda 8. FIFA Başkanı Sepp Blatter görevinden uzaklaştırılmış ve 8 yıl futboldan men cezası almıştır.
Tarih
20. yüzyılın başında, uluslararası alanda futbolu yönetecek bir yönetim organının eksikliği ortaya çıkmıştır. Bu eksikliği gidermek maksadıyla 21 Mayıs 1904 tarihinde Paris’te FIFA kurulmuştur. Adı, Fransızca “Uluslararası Birlik Futbolu Federasyonu” (“birlik futbolu” futbol için kullanılan bir başka addır) anlamına gelen “Fédération Internationale de Football Association” olan birliğin kısaltması da tüm dünyada yaygın olarak kullanılan “FIFA” olarak seçilmiştir. Kurucu üyeleri Belçika, Danimarka, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç ve İsviçre’dir. Ayrıca, aynı gün içerisinde Almanya da telgraf vasıtasıyla ile federasyona katıldığını ilan etmiştir.
FIFA’nın ilk başkanı Robert Guérin olmuştur. 1906’da ise üye ülkelerin oybirliği ile ikinci FIFA başkanı İngiltere Futbol Federasyonu başkanı Daniel Burley Woolfall olmuştur.
FIFA’nın kurucu üyeler dışında ilk üyeleri 1908’de üye olan Güney Afrika, 1912 yılında üyeliğe katılan Arjantin ve Şili, 1913 yılında birliğe kabul edilen Kanada ve Amerika Birleşik Devletleri olmuştur. Güney Afrika’nın birliğe katılımı ile organizasyon ilk defa Avrupa dışına genişlemiş, Arjantin ve Şili’nin katılımıyla da Amerika kıtasına kadar yayılmıştır.
I. Dünya Savaşı sırasında birçok futbolcunun ölmesi veya sakatlanması organizasyonun geleceğini tehlikeye sokmuştur. Savaş sonrasında başkan Woolfall’un ölümünün ardından organizasyon bir süre vekâleten Hollandalı Carl Hirschmann tarafından yönetilmiştir. Ayrıca savaş sırasında düşman olan devletler birbirleriyle sportif anlamda da olsa bir araya gelmede isteksiz olmuşlardır. Bu durum Home Nations’ın üyelikten çekilmesine kadar varmıştır. Ancak daha sonra üyelikleri devam etmiştir.
FIFA’nın tarihsel nitelikteki koleksiyonları İngiltere’de bulunan Ulusal Futbol Müzesi’nde bulunmaktadır.
Yapı
FIFA üyesi futbol federasyonları listesi
Merkezi Zürih’te bulunan FIFA, İsviçre Kanunları çerçevesinde kurulmuş bir federasyondur. En yüksek organı FIFA Kongresi, üye federasyonların temsilcilerinden oluşan bir kuruldur. Kongre, olağanüstü durumlar dışında 1998 yılından bu yana yılda bir kez toplanmaktadır. Kongre, FIFA’nın tüzüğünde değişiklik yapabilecek tek kuruldur. Kongrede FIFA Başkanı, FIFA Genel Sekreteri ve FIFA Yönetim Kurulunun üyeleri seçilir.
FIFA Yönetim Kurulu, FIFA Kongresi’nin toplanma aralıkları sırasında ana karar organıdır. Yönetim kuruluna bağlı Finans Komitesi, Disiplin Kurulu, Hakemler Komitesi gibi birçok alt FIFA kurulu vardır.
Dünya çapında FIFA’ya bağlı birçok uluslararası futbol konfederasyonu bulunmaktadır. Ulusal futbol federasyonlarının oluşturduğu bu konfederasyonlar kıtalarına göre ayrılmaktadır. Konfederasyonlar da tıpkı FIFA gibi kendi tüzüklerine ve yönetim organlarına sahiptir, ayrıca uluslararası futbol turnuvaları düzenlemektedirler. Fakat yönetim yetkileri FIFA tüzüğünde belirtilen yetkilerle kısıtlanmıştır. Dünyada FIFA’ya bağlı altı kıta konfederasyonu bulunmaktadır. Bu konfederasyonlar şunlardır:
Altı konfederasyonu gösteren dünya haritası.
AFC – Asian Football Confederation
CAF – Confédération Africaine de Football
CONCACAF – Confederation of North, Central American and Caribbean Association Football
CONMEBOL – Confederación Sudamericana de Fútbol
OFC – Oceania Football Confederation
UEFA – Union of European Football Associations
FIFA’nın Zürih’te bulunan genel merkezinin uzaktan bir görünümü.
Toprakları başka bir kıtada bulunmasına karşın başka bir konfederasyona bağlı olan ülkeler vardır. Rusya, Türkiye, Kıbrıs Cumhuriyeti, Ermenistan, Azerbaycan ve Gürcistan gibi ülkeler topraklarının tamamı veya bir kısmı Asya’da bulunmasına karşın UEFA’nın bir parçasıdırlar. İsrail, Asya’da bulunmasına rağmen AFC ülkeleri tarafından boykot edildikten sonra, 1994 yılında UEFA’ya katılmıştır. Kazakistan, 2002 yılında UEFA’dan AFC’ye taşınmıştır. Avustralya, 2006 yılı Ocak ayında AFC’den OFC’ye taşınmış ve bununla birlikte son kez ulusal bir federasyon konfederasyonunu değiştirmiştir.
Guyana ve Surinam, Güney Amerika ülkeleri olmalarına rağmen tarihleri boyunca CONCACAF üyesi olmuşlardır.
Toplamda 211 üye ülkesi bulunan FIFA her ülke için kendine has ülke kodu belirlemektedir. Ayrıca üye 211 ülkenin tamamının erkek millî futbol takımı bulunmakta iken yalnızca 129’unun kadın millî futbol takımı bulunmaktadır. Filistin gibi siyasi varlığı tartışmalı olan ülkelerin de üyeliğinin bulunduğu FIFA, Birleşmiş Milletler’den daha fazla üye sayısına sahiptir.[3] FIFA Dünya Sıralaması, aylık olarak güncellenen ve takımların uluslararası turnuvalarda, turnuva elemelerinde, dostluk maçlarında gösterdikleri performanslara göre güncellenmekte olan bir listedir. Aynı nitelikteki FIFA Kadınlar Dünya Sıralaması ise dört yılda bir güncellenmektedir.
Yönetim
Futbol kuralları
Futbol kuralları, resmî olarak tanınan ve futbolu yöneten yasalar sadece FIFA’nın sorumluluğunda değildir. Uluslararası Futbol Birliği Kurulu (IFAB) da kurallar üzerinde söz sahibidir. FIFA yönetim kurulu üyeleri olan İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda 1882 yılında IFAB’ın kurulması için önayak olmuşlardır. Oyun kurallarında değişiklik yapılabilmesi için, önerinin sekiz delegenin en az altısı tarafından kabul edilmesi gereklidir.
Başkanlar
FIFA kurulduğu günden bu yana yalnızca dokuz başkan görmüştür. FIFA’nın başkanlığını şimdiye dek üç kez İngiliz, iki Fransız ve birer kez de Belçikalı, İsviçreli, Brezilyalı ve İtalyan futbol adamları üstlenmiştir.
2010 yılında değiştirilen, eski logo.
№
Adı
Görev Başlangıcı
Görev Bitişi
1
Robert Guérin
22 Mayıs 1904
4 Haziran 1906
2
Daniel Burley Woolfall
4 Haziran 1906
24 Ekim 1908
3
Jules Rimet
1921
1954
4
Rodolphe Seeldrayers
1954
7 Ekim 1955
5
Arthur Drewry
1955
25 Mart 1961
6
Stanley Rous
1961
8 Mayıs 1974
7
João Havelange
8 Mayıs 1974
8 Haziran 1998
8
Joseph Sepp Blatter
8 Haziran 1998
8 Ekim 2015
–
Issa Hayatou (geçici)
8 Ekim 2015
26 Şubat 2016
9
Gianni Infantino
26 Şubat 2016
Görevde
FIFA Marşı
FIFA Marşı
1994 FIFA Dünya Kupası’ndan beri UEFA Şampiyonlar Ligi’nde olduğu gibi FIFA da, Alman besteci Franz Lambert tarafından hazırlanan bir marşa sahiptir. FIFA Marşı, FIFA’nın düzenlediği turnuvalar ve hazırlık karşılaşmalarının öncesinde gerçekleştirilen seremoniler sırasında çalınmaktadır. FIFA Dünya Kupası, FIFA Kadınlar Dünya Kupası, FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası, FIFA 17 Yaş Altı Dünya Kupası, FIFA Kadınlar 20 Yaş Altı Dünya Kupası, FIFA Kadınlar 17 Yaş Altı Dünya Kupası, FIFA Futsal Dünya Kupası, FIFA Plaj Futbolu Dünya Kupası ve FIFA Kulüpler Dünya Kupası bu marşın çalındığı turnuvalara örnek gösterilebilir.
Ödüller
FIFA ödülleri, FIFA Dünyada Yılın Futbolcusu adı altında o yılın en iyi kadın ve erkek futbolcularına verilmektedir. Ayrıca FIFA Puskás Ödülü ve FIFA Ballon d’Or da FIFA’nın dağıttığı prestijli ödüllerdendir.
Bunun yanında çeşitli şekillerde onurlandırmalar yapılmaktadır. Buna bağlı olarak:
1994 yılında FIFA tarafından Tüm Zamanların En İyi Dünya Kupası Kadrosu,
1998 yılında spor yazarları tarafından 20. Yüzyıl Dünya Takımı Kadrosu,
2000 yılında FIFA World Magazine okurları tarafından 20. Yüzyılın Takımları,
2002 yılında futbolseverlerin oylamasıyla FIFA Dünya Kupası Rüya Takımı seçilmiştir.
Ayrıca, 2004 yılında FIFA’nın 100. kuruluş yıldönümünü kutlamak amacıyla Fransa ve Brezilya arasında “Yüzyılın Maçı” düzenlenmiştir.
FIFA’nın düzenlediği turnuvalar
Erkek turnuvaları
FIFA Dünya Kupası
FIFA 20 Yaş Altı Dünya Kupası
FIFA 17 Yaş Altı Dünya Kupası
FIFA Konfederasyonlar Kupası
FIFA Kulüpler Dünya Kupası
FIFA Futsal Dünya Kupası
FIFA Plaj Futbolu Dünya Kupası
Mavi Yıldızlar / FIFA Gençler Kupası
Kadın turnuvaları
FIFA Kadınlar Dünya Kupası
FIFA Kadınlar Futsal Dünya Kupası
FIFA Kadınlar 17 Yaş Altı Dünya Kupası
FIFA Kadınlar 20 Yaş Altı Dünya Kupası
FIFA Kadınlar Kulüpler Kupası
Türkiye millî futbol takımı
Türkiye
Takma ad
Ay Yıldızlılar
Bizim Çocuklar
Federasyon
Türkiye Futbol Federasyonu
Konfederasyon
UEFA (Avrupa)
Teknik direktör
Vincenzo Montella
Kaptan
Hakan Çalhanoğlu
En çok oynayan
Rüştü Reçber (120)
En çok gol atan
Hakan Şükür (51)
FIFA kodu
TUR
İç saha forması
Dış saha forması
FIFA sırası
Mevcut
28 (19 Aralık 2024)
En yüksek
5 (9 Haziran 2004)
En düşük
67 (22 Ekim 1993)
Elo sırası
Mevcut
33 (18 Ocak 2023)
En yüksek
9
En düşük
82 (Kasım 1985)
İlk maç
Türkiye 2–2 Romanya
(İstanbul, Türkiye; 26 Ekim 1923)
En farklı galibiyet
Türkiye 7–0 Suriye
(Ankara, Türkiye; 20 Kasım 1949) Türkiye 7–0 Güney Kore
(Cenevre, İsviçre; 20 Haziran 1954)Türkiye 7–0 San Marino
(İstanbul, Türkiye; 10 Kasım 1996)
En farklı mağlubiyet
Polonya 8–0 Türkiye
(Chorzów, Polonya; 24 Nisan 1968) Türkiye 0–8 İngiltere
(İstanbul, Türkiye; 14 Kasım 1984)İngiltere 8–0 Türkiye
(Londra, İngiltere; 14 Ekim 1987)
Dünya Kupası
Katılım
2 (ilki 1954)
En iyi derece
Üçüncülük (2002)
Avrupa Futbol Şampiyonası
Katılım
6 (ilki 1996)
En iyi derece
Yarı final (2008)
Konfederasyonlar Kupası
Katılım
1 (ilki 2003)
En iyi derece
Üçüncülük (2003)
Resmî site
tff.org/Default.aspx?pageID=95
Türkiye millî futbol takımı, Türkiye’yi uluslararası turnuva ve maçlarda temsil eden futbol takımıdır. İlk maçını 26 Ekim 1923 tarihinde yapan takım, FIFA Dünya Kupası’na katılmaya 1950, 1954 ve 2002 olmak üzere 3 defa hak kazanmış, ancak 1950 FIFA Dünya Kupası’na finansal sorunlar yüzünden katılamamıştır.
Türkiye Futbol Federasyonu bir UEFA üyesi olduğundan, Türkiye millî takımı dünya çapındaki turnuvalara Avrupa elemeleri üzerinden katılmaktadır. 2002 FIFA Dünya Kupası’nda Şenol Güneş yönetiminde aldığı üçüncülük ve Fatih Terim yönetiminde 2008 Avrupa Futbol Şampiyonasında aldığı üçüncülük, tarihindeki en büyük başarılarıdır ve Şenol Güneş yönetiminde gençleştirilmiş kadrosuyla 2003 FIFA Konfederasyonlar Kupası’nda da üçüncülüğü vardır (2002 Dünya Kupası ikincisi Almanya katılmayınca yerine davet edildi)*. Avusturya ve İsviçre’nin ortaklaşa düzenlediği Euro 2008’de sakatlıklara rağmen (Almanya maçında toplam 14 oyuncu vardı ve bunların ikisi kaleciydi.) Almanya ile yarı final oynadı ve son dakika golüyle elenmiştir. Tarihinde iki kez FIFA Dünya Kupası’na katılma başarısı göstermiş olan Türkiye millî takımında en fazla formayı 120 kez Rüştü Reçber giymiş, millî forma altında en fazla golü ise 51 kez ile Hakan Şükür atmıştır.
Kullandığı forma setinden iç saha forması, Türk bayrağının renklerini taşıyan klasik kırmızı bantlı beyaz formadır. Dış sahada kullanılan forma ise beyaz detayları bulunan kırmızı renkli formadır.
Tarihi
1923’ten 1980’lere
20 Ekim 1923 tarihli Resimli Gazete’de Türk millî futbol takımının son hazırlıkları, Kırmızı ve Beyaz takımlar16 Mayıs 1925 tarihli Cumhuriyet gazetesinde Türk millî futbol takımı görseli1923 yılındaki Türkiye millî futbol takımıSüre: 51 saniye.0:5116 Kasım 1924’te, Sovyetler Birliği ile oynanan hazırlık maçından görüntüler
Türk sporunun ilk teşkilatı olan Türk İdman Cemiyetleri İttifakının kurulmasının ardından Yusuf Ziya Öniş başkanlığında ilk Türk Futbol Federasyonu 1923 yılında Şehzadebaşı’ndaki Letâfet Apartmanı salonunda yapılan toplantıda “Futbol Hey’et-i Müttehidesi” adıyla kurulmuştur. Ardından FIFA’ya başvurulmuş ve Türkiye 21 Mayıs 1923 tarihinde FIFA’nın 26. üyesi olmuştur. FIFA üyeliğinin ardından 1923 yılında Türk millî takımı; Ali Sami Yen’in teknik direktörlüğünde çıktığı ilk resmî maçında aynı sene Romanya ile İstanbul’da Taksim Stadı’nda karşılaştı ve 2-2 berabere kaldı. Karşılaşmada iki gol atan Zeki Rıza Sporel Türk millî takımının ilk golünü atarak tarihe geçti. 1924 Paris Olimpiyatları’nda Çekoslovakya ile oynanan ve 5-2 kaybedilen maç, kayıtlara millî takımın yurt dışındaki ilk maçı olarak geçti. 1949 yılında Suriye’yi geçerek 1950 FIFA Dünya Kupası’na katılma hakkını elde etmesine rağmen Dünya Kupası’nın düzenleneceği Brezilya’nın uzaklığının doğurduğu mali problem yüzünden turnuvaya katılamadı. 17 Haziran 1951 tarihinde dönemin güçlü takımı, sonradan 1954 FIFA Dünya Kupası’nı kazanacak olan Batı Almanya’yı Berlin’deki Olimpiyat Stadı’nda 2-1 yenen Türk millî takımı, Türk futbol tarihinin o dönemki en büyük zaferine imza attı. Bu maçta sergilediği oyunla Türkiye’nin kalecisi Turgay Şeren; artık Berlin Panteri lâkabıyla anılır oldu. 1954 yılındaki Dünya Kupası elemelerinde İspanya ile eşleşen Ay Yıldızlılar; deplasmandaki maçı 4-1 kaybederken kendi sahasında da 1-0 kazandı. O zamanki statü gereği averaj göz önüne alınmadığından tarafsız sahada (Roma şehrinde) üçüncü bir karşılaşma yapıldı ve 2-2 berabere tamamlandı. Dönemin statüsünde uzatmalar ya da penaltılar olmadığından, eşitlik bozulmayınca para atışı (yazı tura) yapıldı. Para atışı sonucunda Türk millî takımı, İspanya’yı eleyerek tarihinde ilk defa FIFA Dünya Kupası’na katılmayı başardı. İsviçre’de düzenlenen kupanın grup maçlarında Güney Kore’yi 7-0 yenerek tarihinin en farklı galibiyetlerinden birini alan millî takım, üç sene önce mağlup ettiği Batı Almanya’ya grup karşılaşmasında 4-1, play-off maçında ise 7-2 yenilerek bir üst tura çıkma şansını kaybetti. Türkiye kupada oynadığı üç maçta kaydettiği 10 gol ile maç başına 3,33 gol ortalamasıyla 2002’ye katılana kadar maç başına en fazla gol atan takım unvanını korudu. 1955 yılında 1954 FIFA Dünya Kupası’na katılan kadronun çoğunun askerde bulunmasının katkısıyla Ordu millî futbol takımı finalde İtalya’yı geçerek Dünya Şampiyonu oldu. 1956 senesinde bir önceki FIFA Dünya Kupası’nda final oynayan Macaristan’ı İstanbul’da 3-1 deviren millî takım; tarihinin unutulmaz galibiyetlerinden birine imza attı.
10 Nisan 1925 tarihinde Bulgaristan’ı 2-1 yenen Türk millî futbol takımı23 Haziran 1925 tarihli Gol Spor dergisinde Türk ve Macar millî takımları maçtan önce bir arada.8 Nisan 1932 tarihli Akşam gazetesinde Türk millî takımı.10 Eylül 1950’de, Ramat Gan Stadyumu’nda İsrail ile oynanan hazırlık maçından bir görünüm.4 Mayıs 1958’de Hollanda ile Türkiye arasında oynanan maç öncesinde iki takımın kaptanı flama değişimi yaparken. Solda Turgay Şeren, sağda Cor van der Hart.
Türkiye, 1966 FIFA Dünya Kupası elemelerinde Portekiz, Çekoslovakya ve Romanya’nın bulunduğu zor bir gruba düştü ve grup sonuncusu oldu. 1970 FIFA Dünya Kupası elemelerinde Sovyetler Birliği ve Kuzey İrlanda ile karşılaşan Türkiye, puan dahi alamadan grup sonuncusu oldu. Türkiye 1974 FIFA Dünya Kupası elemelerinde İtalya ve İsviçre ile gruptan çıkmak için mücadele etti. Napoli’de 0-0 berabere kalan Türkiye, İstanbul’da İtalya’ya 1-0’la yenildi ve finallere katılabilme şansını kaybetti. Türkiye, 1978 FIFA Dünya Kupası eleme gruplarında her iki maçta da Avusturya’ya boyun eğdi ve finallere katılma şansını kaybetti. 1982 FIFA Dünya Kupası elemelerinde Sovyetler Birliği, Çekoslovakya, Galler ve İzlanda’nın bulunduğu grupta puan alamadan sonuncu olan Türkiye, 1986 FIFA Dünya Kupası elemelerinde İngiltere’den iki maçta toplam 13 gol yediği grup maçlarında sadece bir puan alıp grup sonuncusu oldu. 1990 FIFA Dünya Kupası elemelerinde son grup maçları öncesi averajla grup ikincisi olan Türkiye son maçta SSCB’ye kaybederek kıl payı elemeleri geçemedi.
1991’den 2002’ye
1991 Akdeniz Oyunları’nda finale çıkan genç nesil; Türk Futbol Tarihi’nde milat oldu. 1992 Avrupa Futbol Şampiyonası elemelerinde son, 1994 FIFA Dünya Kupası elemelerinde ise 5. torbadan kur’a çekimine katılan millî takım; bu nesille birinci torbaya kadar yükseldi. Akdeniz Oyunları finalinde Türk ümit millî futbol takımı, sonradan 2006 FIFA Dünya Kupası’nı kaldıran İtalya’ya elendi. A millî takıma yükselen bu nesil futbolcularla Fatih Terim teknik direktörlüğünde takım; Euro’96 elemelerinde İsviçre ve İsveç’i 2-1 yendi; İsveç’i saf dışı bırakarak İngiltere’de düzenlenen 1996 Avrupa Futbol Şampiyonası’na katılmaya ilk kez hak kazandı. Türk millî takımı; turnuvada Hırvatistan, Danimarka ve Portekiz ile aynı grupta yer aldı. Hırvatistan’a son dakikalarda yediği golle yenilen millî takım Portekiz’e 1-0 ve Danimarka’ya 3-0 mağlup oldu. Turnuvada hiç gol atamayan ve hiç puan alamayan Türk millî takımı; ilk kez katıldığı Avrupa Şampiyonası’ndan eli boş döndü. 1998 FIFA Dünya Kupası elemelerinde grupta Hollanda ve Belçika’nın ardından üçüncü olan takım turnuvaya gitme şansını son maçlarda kaybetti. Mustafa Denizli yönetiminde Euro 2000 elemelerinde Almanya’nın ardından grup ikincisi olarak baraj maçlarına kaldı. İrlanda’nı rakip sahada 1-1 ve içeride 0-0’lık sonuçlarla eleyerek Belçika ve Hollanda’nın ortaklaşa düzenlediği 2000 Avrupa Futbol Şampiyonası’na katılmaya hak kazandı. Türk millî takımı, B Grubu’nda İsveç, İtalya, Belçika ile eşleşti. İlk maçta İtalya’ya 2-1 kaybeden millîler; Avrupa Şampiyonalarında ilk golünü attı, gruptaki ikinci maçında İsveç ile golsüz berabere kalarak ilk puanını aldı. Gruptan çıkan takımı belirleyecek son maçta ev sahibi Belçika’yı Hakan Şükür’ün -biri kaleciden bile yükseğe sıçrayarak kafayla olmak üzere- attığı 2 golle devirerek Avrupa Şampiyonaları’nda ilk galibiyetini alan Türk millî takımı; İtalya’nın ardından ikinci olmayı başardı ve futbolda tarihinde ilk defa bir uluslararası organizasyonda çeyrek finale yükseldi. Çeyrek finalde Portekiz ile eşleşen millîler; rakibine 2-0 yenildi ve 6. olarak turnuvaya veda etti.
Dünya üçüncülüğü
Bir Azerbaycan posta pulunda 2002 FIFA Dünya Kupası kadrosu
2002 FIFA Dünya Kupası elemelerinde Şenol Güneş yönetiminde İsveç’in ardından ikinci olan millîler kupaya gitme hakkını da play-off (baraj maçları)’nda Avusturya’ya 1-0 ve 5-0’lık sonuçlarla üstünlük sağlayarak kazanan ay-yıldızlılar; tarihinin en büyük başarısını bu turnuvada elde etti. Temelini 1991 yılındaki Akdeniz Oyunları’nda ikinci olan futbolcuların oluşturduğu takım Brezilya, Kosta Rika ve Çin ile birlikte C Grubu’nda yer aldı. Grup aşamasını Güney Kore’de oynayan Ayyıldızlılar ilk maçında Brezilya karşısında Hasan Şaş’ın attığı müthiş golle öne geçmesine rağmen karşılaşmayı 2-1 kaybetti. İkinci maçında da Kosta Rika ile 1-1 berabere kalan millîler, grubun son maçında Çin’i 3-0 yenerek gruptan ikinci olarak çıkmayı başardı. 2. Tur’da ev sahiplerinden biri olan Japonya’yı Ümit Davala’nın attığı golle 1-0 geçen ekip, çeyrek finalde turnuvada Fransa ve İsveç gibi takımları yenen Senegal ile eşleşti. Türk millî takımı karşılaşmayı İlhan Mansız’ın attığı altın golle 1-0 kazandı. Sonradan kupayı kazanacak olan, grupta karşılaştığı ve kaybettiği Brezilya’ya yarı finalde (1-0) kaybeden Türk millî takımı, Güney Kore’yi 3-2 yenerek Dünya üçüncüsü oldu. Üçüncülük maçında Hakan Şükür maçın başlamasından 10.8 saniye sonra attığı golle FIFA Dünya Kupası tarihinin en hızlı golünü attı ve tarihe geçti. Üçüncülük maçının sonunda Türkiye ile Güney Kore’li futbolcuların kol kola sergiledikleri dostluk görüntülerini seyircileri alkışlaması üzerine, Avrupa basını daha önce olası Türkiye-Güney Kore finali için “kâbus final” derken maçtan sonra “finalin adı Türkiye-Güney Kore olmalıydı” şeklinde başlıklar attı.[6] Kupanın ardından turnuvanın en iyi oyuncuları kadrosuna Rüştü Reçber ve Hasan Şaş seçildi.
2002 FIFA Dünya Kupası sonrası
1 yıl önce dünya üçüncüsü olan takımdan sadece 8 oyuncunun 23 kişilik kadroya alındığı 2003 FIFA Konfederasyonlar Kupası’nda da Kolombiya’yı yenerek üçüncü olan Türk millî takımı, 2004’te Dünya Kupası Sonrası Sendromu adı verilen ve bir duraklama dönemi yaşadı. Çekilen kuralar sonucunda 7. Grupta İngiltere, Slovakya, Makedonya ve Lihtenştayn ile aynı grupta yer alan Türkiye, 20 puanlı İngiltere’nin ardından topladığı 19 puanla grubu ikinci bitirdi ve yine play-off oynamaya hak kazandı. 2004 Avrupa Futbol Şampiyonası’na katılma hakkını play-off maçlarında Letonya’ya deplasmanda 1-0 mağlup olan Türkiye, kendi evinde 2-2 berabere kalınca şampiyonaya katılma hakkını kaybetti. 2006 FIFA Dünya Kupası elemelerinde Yunanistan, Ukrayna ve Danimarka ile aynı grupta bulunan Ayyıldızlılar; Ersun Yanal yönetiminde başarısız olmasa da basının baskısı sonucu Ersun Yanal yerine Fatih Terim getirildi. Fatih Terim yönetiminde 25 puanlı Ukrayna’nın ardından grupta 23 puanla ikinci olmayı başaran Türk millî takımı play-off maçlarında İsviçre ile eşleşti. Deplasmanda 2-0 yenildiği İsviçre’yi rövanşta 4-2 yenmesine rağmen deplasman golü kuralıyla rakibine elendi. Maçtan sonra her iki takım futbolcuları ve teknik heyeti arasında çıkan olaylar yüzünden FIFA Türkiye’ye -resmî maçlarda geçerli olmak üzere- 3 maç tarafsız sahada seyircisiz oynama cezası verdi.
2006 yılında Türk vatandaşlığına geçen ve Mehmet Aurelio adını alan Brezilyalı Marco Aurélio Brito dos Prazeres, teknik direktör Fatih Terim tarafından Lüksemburg ile oynanacak hazırlık maçı kadrosuna çağrılarak bir ilki gerçekleştirdi. 1980’lerin ikinci yarısından itibaren hızla artan bir şekilde millî takımda yer alan, Avrupa’da doğup büyümüş Türk kökenli futbolcuların aksine Aurelio’nun tamamen yabancı kökenli bir futbolcu olarak Türk vatandaşlığına geçmesinin hemen ertesinde millî takıma çağrılması tartışmalara sebep oldu.
2008 Avrupa Futbol Şampiyonası elemelerinde Yunanistan, Norveç, Bosna-Hersek, Macaristan, Moldova ve Malta ile aynı grupta bulunan Türk millî takımı grupta oynadığı ilk 3 maçın 3’ünü de kazanmayı başardı. Dördüncü maçına 25 Mart 2007 tarihinde Atina’da Yunanistan karşısına çıkan millîler maçın hemen başında yediği golle 1-0 mağlup duruma düşmesine rağmen Tuncay Şanlı, Gökhan Ünal, Tümer Metin ve Gökdeniz Karadeniz’in golleriyle karşılaşmayı 4-1 kazandı ve tarihinin en büyük başarılarından birine imza attı. Daha sonra ise 28 Mart Çarşamba günü oynadığı Norveç maçından 2-2’lik skorla ayrıldı. Bu karşılaşmada takımın her iki golünü de Hamit Altıntop attı. A millî takımının üç maçlık seyircisiz oynama cezası bu maçla sona erdi. Bosna-Hersek ile olan bundan sonraki grup maçında ise Hakan Şükür ve Sabri Sarıoğlu ile iki kez öne geçmesine karşın Türkiye son dakikada yenen golle 3-2 mağlup oldu. 8 Eylül 2007 günü Malta maçında 2-2 berabere kalan millî takım beklenmeyen iki puan kaybı yaşadı. 12 Eylül 2007 günü ise Macaristan karşısında BJK İnönü Stadyumu’nda oynanan maçta 3-0’lık net bir skorla galibiyet alındı. Ancak Avrupa’nın zayıf ekiplerinden Moldova karşısında 1-1 berabere kalıp hemen arkasındanda grup lideri Yunanistan’a 0-1 yenilerek grubunda üçüncü sıraya gerileyerek 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası işini zora soksa da 17 Kasım 2007 gününde grup 2.’si Norveç’i deplasmanda 1-2 yenerek Euro 2008’e gitme şansını son maça taşıdı. 21 Kasım 2007 Çarşamba günü İstanbul Ali Sami Yen Stadyumu’nda oynanan Bosna Hersek maçını Türkiye, 1-0 kazanmış ve o gün 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası finallerine katılmaya hak kazanmıştır.
Avrupa’da son dörde kalan Türkiye
2008 Avrupa Futbol Şampiyonası öncesi elinde birçok futbolcu olmasından dolayı kadro seçiminde büyük zorluklar yaşayan Fatih Terim önderliğindeki millî takım turnuvaya Portekiz’e 2-0 yenilerek başladı. Turnuvanın 2. maçında ev sahibi İsviçre ile karşılaşan millîler 1-0 yenik duruma düşmesine rağmen Semih Şentürk ve Arda Turan’nın golleriyle maçı 1-2 kazandı ve gruptan çıkma şansını son maça bıraktı. A Grubu’nun son maçında Çek Cumhuriyeti karşısında 2-0 mağlup duruma düşmesine rağmen maçın bitmesine son 15 dakika kala Arda Turan’ın 1, Nihat Kahveci’nin 2 golüyle maçı 3-2 kazanarak tarihinde ikinci kez Avrupa Futbol Şampiyonası’nda çeyrek finale çıktı. Maçın son dakikasında kaleci Volkan Demirel’in kırmızı kart görmesi nedeniyle 10 kişi kalan Ayyıldızlılar’da, 3 oyuncu değiştirme hakkını kullanıldığı için Tuncay Şanlı kalede görev yapmıştır. Çeyrek final’de Balkan ekolünün temsilcisi Hırvatistan önünde normal süresi 0-0 biten maçta 119. dakikada 1-0 mağlup duruma düşen Türkiye, 121. dakikada Semih Şentürk’ün attığı golle maçı penaltılara götürmüş, penaltılarda rakibini üstünlük sağlayarak yarı finale adımını atmıştır. Kadrosundaki sakat ve cezalı futbolcuların çokluğuna rağmen yarı final mücadelesinde Türkiye, maçta öne geçmesine rağmen Almanya beraberliği yakaladı ve öne geçti yine son dakikalarda Semih Şentürk’ün attığı golle beraberliği yakalamasına rağmen son dakikalarda Philipp Lahm’ın attığı gol ile maçı Almanya 3-2 kazanarak finale çıktı. Fakat, Türkiye Avrupa Şampiyonası tarihinin en büyük başarısını yakalayarak ilk dörtte yer aldı.
2008 Avrupa Futbol Şampiyonası sonrası
2009’da Ukrayna ile oynanan hazırlık maçında Türkiye ilk 11’i.
2010 FIFA Dünya Kupası elemelerinde son Avrupa şampiyonu İspanya, Belçika, Bosna-Hersek, Estonya ve Ermenistan ile aynı gruba düşen Türkiye, grubu İspanya ve Bosna-Hersek’in ardından 3. sırada tamamlayarak baraj maçı oynama hakkı elde edemedi. Bunun üzerine istifa eden Terim’in yerine Guus Hiddink getirildi. 2012 Avrupa Futbol Şampiyonası elemelerinde Kazakistan, Belçika, Avusturya, Almanya ve Azerbaycan ile aynı gruba düşen Türkiye, sürpriz bir Azerbaycan mağlubiyetine rağmen grubu Belçika’nın önünde, 2. sırada tamamlayarak baraj maçı oynamaya hak kazandı. Hırvatistan ile oynadığı ilk baraj maçını sahasında 3-0 kaybeden Türkiye, deplasmanda 0-0 berabere kalınca 2012 Avrupa Şampiyonası’na gidemedi. Turnuvanın ardından Hiddink’in yerine getirilen Abdullah Avcı ile başlanan 2014 FIFA Dünya Kupası elemelerinde Romanya, Estonya, Hollanda, Andorra ve Macaristan ile aynı gruba düşen Türkiye, grubu Hollanda, Romanya ve Macaristan’ın gerisinde kalarak 4. sırada bitirdi ve bu başarısızlığın ardından istifa eden Avcı’nın yerine tekrar Fatih Terim getirildi.
2016 Avrupa Futbol Şampiyonası
14 Ağustos 2013’te Gana ile oynanan hazırlık maçından altı gün sonra teknik direktör Abdullah Avcı görevini bıraktığını açıkladı. Bu kararın ardından TFF başkanı Yıldırım Demirören, Galatasaray’ı yönetmekte olan Fatih Terim’e millî görevi teklif edeceğini söyledi.[8] 22 Ağustos 2013’te Terim’in sezon sonuna kadar Galatasaray ve millî takımı beraber çalıştıracağı açıklandı. Terim’in gelmesi ile iyi bir ivme yakalayan Türkiye, Eylül ayındaki iki maçı kazandı. Bu maçlar sonrasında Terim, Galatasaray ile yollarını ayırdı ve millî takıma odaklandı. Ekim ayında oynadığı ilk maçı da kazanan Türkiye şansını son haftaya taşısa da son maç grup birincisi olan namağlup Hollanda’ya elenerek FIFA Dünya Kupası vizesi alamadı.
2016 Avrupa Futbol Şampiyonası elemelerinde Kazakistan, İzlanda, Letonya, Hollanda ve Çek Cumhuriyeti ile aynı grupta bulunan Türkiye, 9 Eylül 2014 tarihinde İzlanda ile oynadığı ilk maçını Reykjavik’te 3-0 kaybedip, 2.maçında Kadıköy’de Çek Cumhuriyeti’ne 2-1 yenildi ve 2 mağlubiyetle başladı, millîlerin tek golünü Umut Bulut kaydetti. Elemenin 3. maçında Letonya ile 1-1 berabere kalırken millîlerin golünü Bilal Kısa attı. Dördüncü maçında 16 Kasım 2014 tarihinde Kazakistan karşısına çıkan millîler, Burak Yılmaz’ın 2, Serdar Aziz’in 1 golüyle maçı 3-1 kazandı ve ilk galibiyetini aldı. Bu maçtan önce ısınma sırasında taraftarların ıslık ve küfürlerine maruz kalan millî takımın kalecisi Volkan Demirel stadyumu terk etti. Terim, Demirel’in bu tavrından sonra kaleciyi bir daha millî takıma çağırmazken, kaleyi Volkan Babacan’a teslim etti.
Türkiye millî futbol takımı (2016)
28 Mart 2015 tarihinde oynadığı Hollanda maçından 1-1’lik skorla bitti. Millîlerin golünü Burak Yılmaz kaydetti. 12 Haziran 2015 tarihinde Astana’da Kazakistan maçında Arda Turan’ın golüyle 1-0 kazandı. 3 Eylül 2015 tarihindeki Torku Arena’da Letonya ile 1-1 berabere kalarak arkasından da Hollanda’yı 3-0 mağlup edip ve 10 Ekim 2015’te grup ikincisi Çek Cumhuriyeti’ni 2-0 yenerek 2016 Avrupa Futbol Şampiyonasına gitme umutlarını son maça taşıdı. 13 Ekim 2015 Salı günü İzlanda ile oynadığı maçı Türkiye, 1-0 kazandı ve en iyi grup üçüncüsü olarak Fransa’da düzenlenecek 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası finallerine katılmaya doğrudan hak kazandı. Terim de millî takımı 1996 ve 2008’den sonra bir kez daha bir turnuvaya götürme başarısı yakaladı.
Hazırlık maçlarının ardından Terim, Arda Turan kaptanlığında ve Emre Mor gibi genç yetenekleri de dahil ettiği bir kadroyla şampiyonaya katıldı. 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda boy gösteren takım ilk maçında Hırvatistan’a 1-0, ikinci maçında İspanya’ya 3-0 yenilerek iki mağlubiyet aldı. Gruptaki son maçında Çek Cumhuriyeti’ni 2-0 yenmesine rağmen grup üçüncüleri arasında 5. olarak gruptan çıkamadı ve Euro 2016’ya veda etti. Bu başarısız sonuçtan sonra futbola verilen ve futbolcuların istediği primler büyük bir tartışma konusu oldu. Terim, turnuva sonrası ilk maçlar olacak Rusya ile oynanacak hazırlık maçı ve 2018 FIFA Dünya Kupası elemelerinin ilk maçı olan Hırvatistan maçına başta Arda Turan olmak üzere, Caner Erkin, Burak Yılmaz, Gökhan Gönül gibi tecrübeli oyuncuları dahil etmedi. Ancak Türkiye, elemelere kötü başlayınca Terim bu oyuncuları tekrar takıma çağırmaya başladı. Bu karardan sonra Türkiye, Kosova’yı iki maçta ve Finlandiya’yı bir maçta yenerek Dünya Kupası şansını artırdı. Ancak bu sefer de 6 Haziran 2017 tarihinde Makedonya maçı sonrası gazeteci Bilal Meşe’ye uçakta saldıran Arda Turan, aldığı tepkiler sonucu millî takımı bıraktı. Arda’nın millî takıma dönüp dönmeyeceğinin tartışıldığı bir dönemde Fatih Terim de bir saldırı olayına karışınca görevinden ayrıldı.
2 Ağustos 2017 tarihinde Fatih Terim ardından Mircea Lucescu takımın teknik direktörlüğüne getirildi. 11 Şubat 2019 tarihinde Mircea Lucescu ile olan sözleşme karşılıklı olarak feshedildi.
2020 Avrupa Futbol Şampiyonası elemelerinde kendi sahasında gol yememiş tek takım, Belçika ile en az gol yiyen takım oldu.
2020 Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri ve Uluslar Ligi
2020 Avrupa Futbol Şampiyonası eleme maçları öncesinde Lucescu’dan boşalan teknik direktörlük koltuğuna 2002 Dünya Kupasında takımın başında yer alan Şenol Güneş’in 1 Haziran 2019 itibari ile takımın başına getirileceği açıklandı. 2018-19 sezonu sonuna kadar Beşiktaş ile sözleşmesi bulunan Güneş’in Mart ayında oynanacak Arnavutluk ve Moldova maçları için geçici olarak takımın başında yer alabileceği belirtildi.
Millî takım, 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası Elemeleri’nde Fransa, İzlanda, Arnavutluk, Moldova ve Andorra ile H Grubu’na düştü. 22 Mart 2019’da Arnavutluk ile İşkodra’da karşılaşan millî takım, Şenol Güneş’in yönetimindeki ilk maçında Burak Yılmaz ve Hakan Çalhanoğlu’nun golleriyle 2-0 galip geldi. 3 gün sonra Eskişehir’de Moldova ile oynanan maçta da 4-0’lık net bir skorla galibiyet elde etti. Böylece Şenol Güneş, millî takımın başında çıktığı iki maçtan da galip ayrılarak toplamda 6 gol attırmış ve hiç gol yememişti.
8 Haziran 2019’da millî takım, son Dünya Şampiyonu Fransa’ya karşı sahaya çıktı. 30. dakikada Kaan Ayhan’ın golüyle 1-0 öne geçen Türkiye, 10 dakika sonra Cengiz Ünder’in golüyle skoru 2-0 yaptı ve maçı bu skorla tamamlayarak Fransa’yı mağlup etti. Bu galibiyetle millî takım 9 puanla grubunda liderliğe yükseldi. 3 gün sonra İzlanda ile oynayacak olan millî takım, Reykjavik Havaalanı’nda saatlerce bekletilerek futbolcuların morali bozuldu. Bu stresli sürecin ardından oynanan maçı 2-1 kaybeden millî takım, Şenol Güneş döneminde ilk yenilgisini aldı.
7 Eylül 2019’da Vodafone Park’ta Andorra’yı ağırlayan millî takım, çok üstün oynadığı maçta uzun süre gol bulamasa da Ozan Tufan’ın 90. dakikada attığı kafa golüyle sahadan 1-0 galip ayrıldı. 10 Eylül’de Moldova’ya konuk olan millîler, ilk maçtaki gibi rakibini 4-0 mağlup etti.
11 Ekim’de İstanbul’da bu kez Şükrü Saraçoğlu Stadyumu’nda Arnavutluk’u konuk eden Türkiye, 90. dakikada Cenk Tosun’un attığı golle maçı 1-0 kazandı. Bu sonuçla millî takım, 7 hafta sonunda 6 galibiyet ve 1 mağlubiyet alarak grubunda liderliğini sürdürdü. 14 Ekim’de Konya’da Fransa’yı 2-0 yendiği maçın ardından bu kez Saint-Denis’te Fransa ile karşılaştı. Maçta Giroud, 76. dakikada Fransa’yı 1-0 öne geçirdi. Türkiye, net gol pozisyonlarını değerlendiremese de 82. dakikada Hakan Çalhanoğlu’nun ortasında Kaan Ayhan’ın golüyle skoru 1-1’e getirdi ve Fransa’dan iki maçta 4 puan almayı başardı.
14 Kasım’da Euro 2020’ye katılmak için galibiyet ya da beraberliğin yeteceği maçta, Türk Telekom Arena’da İzlanda’yı konuk eden millî takım, karşılıklı pozisyonların olduğu maçta 0-0 berabere kalarak turnuvaya katılmaya hak kazandı. 17 Kasım’da Andorra’yı 2-0 mağlup eden millî takım, grubunu ikinci sırada tamamladı.
30 Kasım’da Bükreş’te yapılan kura çekiminde Türkiye, Euro 2020’nin A Grubu’nda İtalya, Galler ve İsviçre ile eşleşti. Ancak turnuva, COVID-19 pandemisi nedeniyle 2021 yılına ertelendi.
UEFA Uluslar Ligi B Ligi 3. Grup’ta mücadele eden millî takım, Macaristan’a 1-0 yenildi. Deplasmanda Sırbistan ile 0-0 berabere kalan millîler, kendi evlerinde oynadıkları maçta 2-0 geriye düşmelerine rağmen Sırbistan ile 2-2 berabere kaldılar. Rusya deplasmanından 1-1’lik beraberlikle dönen Türkiye, rövanşta kendi evinde Rusya’yı 3-2 mağlup etti.
2020 Avrupa Futbol Şampiyonası
COVID-19 salgını tedbirleri nedeniyle 11 Haziran 2021 tarihine ertelenen Avrupa Futbol Şampiyonası’nda A Grubu’nda yer alan Türkiye, Roma Olimpiyat Stadyumu’nda İtalya ile açılış karşılaşması oynadı. Şenol Güneş’in önderliğinde 24.58 yaş ortalamasıyla turnuvanın en genç kadrosuna sahip olan Türkiye, turnuvaya istediği gibi başlayamadı. Turnuvanın açılış golünü kaydeden futbolcu, 53. dakikada topu kendi ağlarına yollayan Merih Demiral oldu. Türkiye açılış maçını 3-0 kaybetti. Diğer grup maçları Azerbaycan’ın Bakü Olimpiyat Stadyumu’nda oynandı. Türkiye, ikinci grup maçını Galler’e 2-0, üçüncü grup maçını ise İsviçre’ye 3-1 kaybetti. Türkiye’nin turnuvadaki tek golünü İrfan Can Kahveci kaydetti. Böylelikle gruptan en iyi üçüncü olarak da çıkma şansı olmayan millîler, turnuvadan elenen ilk takım oldu. Türkiye, kalesinde toplamda 8 gol görürken sadece 1 gol atabildi ve 0 puan aldı.
2022 FIFA Dünya Kupası elemeleri ve Uluslar Ligi
2022 FIFA Dünya Kupası elemeleri’nde Stefan Kuntz yönetiminde ilk maçta Türkiye, Norveç ile 1-1 berabere kaldı. Ardından Letonya, Cebelitarık, Karadağ maçlarını kazandı ve grubu Hollanda’nın önünde 2. olarak tamamlayarak playoff turuna katıldı. Kuntz yönetimindeki millî takım, Playoff turunun yarı finalinde Portekiz’e 3-1 yenildi ve Dünya Kupası’na katılamadı.
2022-23 UEFA Uluslar C Ligi’nde mücadele eden Türkiye, Faroe Adaları, Litvanya, Lüksemburg ve tekrar Litvanya ile oynadığı 4 maçı da kazandı.[20] Üç aylık aranın ardından 22 Eylül’de, Lüksemburg ile oynanan rövanş maçında 3-3 berabere kalındı ve Türkiye, UEFA Uluslar B Ligi’ne yükseldi. Ligdeki son maçında Faroe Adaları’na 2-1 kaybeden Türkiye ve Kuntz, eleştirilerin odağı oldu.
2024 Avrupa Futbol Şampiyonası elemeleri
2024 Avrupa Futbol Şampiyonası elemelerinde Türkiye, Hırvatistan, Galler, Letonya ve Ermenistan’ın bulunduğu D grubuna düştü. Ermenistan, Letonya ve Galler maçlarını kazandı. Japonya ile oynanan hazırlık maçının kaybedilmesinin ardından teknik direktör Stefan Kuntz görevden ayrıldı ve yerine Vincenzo Montella getirildi. Montella yönetminde millî takım, Euro 2024’e gitme hakkını Hırvatistan ve Letonya maçlarını kazanarak büyük başarı elde etti ve Almanya’da düzenlenecek olan 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası finallerine katılma hakkı kazandı. Millî takım, 1996, 2000, 2008, 2016 ve 2020’den sonra ilk kez yabancı teknik direktörle turnuvaya katılma başarısı yakaladı.
2024 Avrupa Futbol Şampiyonası
2024 Avrupa Futbol Şampiyonası’nda Vincenzo Montella önderliğinde F Grubu’nda Gürcistan, Portekiz ve Çekya ile aynı grupta mücadele etti. Açılış maçında Gürcistan ile eşleşen millîler, maçı Mert Müldür, Arda Güler ve Kerem Aktürkoğlu’nun golleriyle 3-1 kazanarak ilk galibiyetini elde etti. Grubun ikinci maçında Portekiz’e 3-0 yenilmesine rağmen üçüncü grup maçında Çekya’yı Hakan Çalhanoğlu ve Cenk Tosun’un golleriyle 2-1 mağlup ederek 2008’den sonra üçüncü kez gruplardan çıkmayı garantiledi ve tarihinde ilk kez Avrupa Futbol Şampiyonası’nda 2. Tur’a çıktı. 2. Tur’da Avusturya ile eşleşen millîler, maçı Merih Demiral’ın attığı 2 golle 2-1 kazanarak tarihinde üçüncü kez çeyrek finale çıktı. Çeyrek finalde Hollanda ile eşleşen millîler, Samet Akaydin’in kafa golüyle öne geçmesine rağmen ikinci yarıda yediği gollerle 2-1 mağlup ayrıldı ve turnuvayı 5. bitirerek Euro 2024’e veda etti.
Formalar
Millî takımın iç sahada kullandığı geleneksel forma düz kırmızı zemin üzerine beyaz bantlı ve ortası ay yıldızlı formadır. Bu forma dizaynı 1923 yılından 1995 yılına kadar sürdürülmüştür. Deplasman forması ise beyaz zemin üzerine kırmızı bantlı ve ortası ay yıldızlı formadır. Bu formalar dışında turkuaz renkli iki forma da millî takımın forma tarihinde yer almıştır.
1980-2003 yılları arasında Adidas firması tarafından üretilen Türkiye millî futbol takımı formaları, 2003 yılından itibaren yapılan yeni sponsorluk anlaşması gereği Nike tarafından üretilmektedir.
Klasik
1925-1995
İç saha forması
1994-1996
1996-1998
1998-2000
2000-2002
2002-2003
2003-2004
2004-2006
2006-2008
2008-2010
2010-2012
2012-2014
2014-2016
2016-2018
2018-2020
2020-2022
2022-2024
Dış saha forması
1994-1996
1996-1998
1998-2000
2000-2002
2002-2003
2003-2004
2004-2006
2006-2008
2008-2010
2010-2012
2012-2014
2014-2016
2016-2018
2018-2020
2020-2022
2022-2024
Turnuva tarihi
Şampiyon İkincilik Üçüncülük Dördüncülük Yükseldi Aynı ligde kaldı Düştü Finaller ev sahibi
FIFA Dünya Kupası tarihi
FIFA Dünya Kupası
FIFA Dünya Kupası elemeleri
Yıl
Tur
Derece
O
G
B
M
AG
YG
Eleme
O
G
B
M
AG
YG
1930
Katılmadı
–
Katılmadı
1934
Çekildi
1934
Çekildi
1938
Katılmadı
1938
Katılmadı
1950
Çekildi*
1950
1
1
0
0
7
0
1954
Grup aşaması
9.
3
1
0
2
10
11
1954
3
1
1
1
4
6
1958
Çekildi**
1958
Çekildi
1962
Elemeleri Geçemedi
1962
4
2
0
2
4
4
1966
1966
6
1
0
5
4
19
1970
1970
4
0
0
4
2
13
1974
1974
6
2
2
2
5
3
1978
1978
6
2
1
3
9
5
1982
1982
8
0
0
8
1
22
1986
1986
8
0
1
7
2
24
1990
1990
8
3
1
4
12
10
1994
1994
10
3
1
6
11
19
1998
1998
8
4
2
2
21
9
2002
Üçüncülük Maçı
3.
7
4
1
2
10
6
2002
12
8
3
1
24
8
2006
Play-off’ta elendi
2006
14
7
5
2
27
13
2010
Elemeleri Geçemedi
2010
10
4
3
3
13
10
2014
2014
10
5
1
4
16
9
2018
2018
10
4
3
3
14
13
2022
Play-off’ta elendi
2022
11
6
3
2
28
19
2026
Belli değil
2026
0
0
0
0
0
0
2030
Belli değil
2030
Belli değil
2034
2034
Toplam
Üçüncü (1 kez)
2/22
10
5
1
4
20
17
Toplam
139
53
27
59
204
206
*Katılmaya hak kazandı fakat maddi yetersizlik nedeniyle çekildi.
**Elemelerde İsrail ile eşleşince çekildi.
FIFA Dünya Kupası maçları listesi
Avrupa Futbol Şampiyonası tarihi
Avrupa Futbol Şampiyonası
Avrupa Futbol Şampiyonası elemeleri
Yıl
Tur
Derece
O
G
B
M
AG
YG
Eleme
O
G
B
M
AG
YG
1960
Elemeleri Geçemedi
1960
2
1
0
1
2
3
1964
1964
2
0
0
2
0
7
1968
1968
6
1
2
3
3
8
1972
1972
6
2
1
3
5
13
1976
1976
6
2
2
2
5
10
1980
1980
6
3
1
2
5
5
1984
1984
8
3
1
4
8
16
1988
1988
6
0
2
4
2
16
1992
1992
6
0
0
6
1
14
1996
Grup aşaması
15.
3
0
0
3
0
5
1996
8
4
3
1
16
8
2000
Çeyrek final
6.
4
1
1
2
3
4
2000
10
5
4
1
16
7
2004
Play-off’ta elendi
2004
10
6
2
2
19
8
2008
Yarı final
3.
5
2
1
2
8
9
2008
12
7
3
2
25
11
2012
Play-off’ta elendi
2012
12
5
3
4
13
14
2016
Grup aşaması
17.
3
1
0
2
2
4
2016
10
5
3
2
14
9
2020
Grup aşaması
24.
3
0
0
3
1
8
2020
10
7
2
1
18
3
2024
Çeyrek final
7.
5
3
0
2
8
8
2024
8
5
2
1
14
7
2028
Belli değil
2028
Belli değil
2032
Ev sahibi
2032
Ev sahibi olarak doğrudan katılacak
Toplam
Yarı final (1 kez)
6/17
23
7
2
14
22
38
Toplam
128
56
31
41
166
159
Avrupa Futbol Şampiyonası maçları listesi
UEFA Uluslar Ligi tarihi
UEFA Uluslar Ligi
Sezon
Lig
Gr
O
G
B
M
AG
YG
Y / D
GS
2018-19
B
2
4
1
0
3
4
7
22.
2020-21
B
3
6
1
3
2
6
8
29.
2022-23
C
1
6
4
1
1
18
5
35.
2024-25
B
4
6
3
2
1
9
6
BD
23.
2026-27
A / B
BD
0
0
0
0
0
0
BD
BD
Toplam
22
9
6
7
37
26
22.
Yaz Olimpiyatları tarihi
Paris’teki 1924 Yaz Olimpiyatları’nda Türkiye millî futbol takımı.Amsterdam’daki 1928 Yaz Olimpiyatları’nda Türkiye millî futbol takımı.1928 Yaz Olimpiyatları’ndaki Türkiye-Mısır maçı öncesinde yapılan para atışı. Solda Türkiye kaptanı Zeki Rıza, sağda ise Mısır kaptanı Ali el-Hasani.
Paris’te düzenlenen 1924 Yaz Olimpiyatları, Türkiye’nin katıldığı ilk olimpiyat oldu. İskoç Billy Hunter yönetimindeki ilk kadro Çekoslovakya’ya ilk turda elenirken, Türkiye’nin ilk iki golünü ilk gurbetçi futbolculardan birisi olan Bekir Refet kaydetti.
Olimpiyatlardaki ilk galibiyet 1948 Yaz Olimpiyatları’nda Çin Cumhuriyeti karşısında alındı. Avustralya’da düzenlenen 1956 Yaz Olimpiyatları’na kuralar çekilmesine rağmen uzaklık nedeniyle futbol takımı gönderilmedi.
1960 Yaz Olimpiyatları elemelerinde Avrupa takımlarıyla değil, “Yakın Doğu” adı verilen grupta Lübnan ve Irak ile oynadı. Daha sonra ise Avrupa elemelerinde yer almaya devam etti. 2004 Yaz Olimpiyatları ile birlikte takımlar Avrupa 21 Yaş Altı Futbol Şampiyonası sonuçlarına göre olimpiyatlara katılmaya başladı.
Yıl
Tur
Derece
OM
G
B*
M
AG
YG
1924
1. Tur
13.
1
0
0
1
2
5
1928
1. Tur
14.
1
0
0
1
1
7
1936
1. Tur
15.
1
0
0
1
0
1
1948
Çeyrek final
6.
2
1
0
1
5
3
1952
Çeyrek final
8.
2
1
0
1
3
8
1956
Çekildi
1960
1. Tur
14.
3
0
1
2
3
10
1964
Elemeleri Geçemedi
1968
1972
1976
1980
1984
Çekildi
1988
Elemeleri Geçemedi
1992
1996
2000
2004
2008
2012
2016
2020
2024
Toplam
Çeyrek final
6/23
10
2
1
7
14
34
FIFA Konfederasyonlar Kupası
Yıl
Tur
Derece
OM
G
B*
M
AG
YG
1992
Elemeleri Geçemedi
1995
1997
1999
2001
2003
Üçüncülük maçı
3.
5
2
1
2
8
8
2005
Elemeleri Geçemedi
2009
2013
2017
Toplam
Üçüncü (1 kez)
1/10
5
2
1
2
8
8
RCD Kupası tarihi
Yıl
Tur
Derece
OM
G
B*
M
AG
YG
1965
Finalist
2.
2
1
1
0
3
1
1967
Şampiyon
1.
4
2
2
0
8
4
1969
Şampiyon
1.
4
2
2
0
8
2
1970
Finalist
2.
3
2
1
0
4
2
1974
Şampiyon
1.
3
2
1
0
3
2
1993
Katılmadı
Toplam
Şampiyon (3 kez)
3/6
16
9
7
0
26
11
Teknik kadro
İsim
Pozisyon
Vincenzo Montella
Teknik direktör
Daniele Russo
Yardımcı antrenör
Selçuk Şahin
Yardımcı antrenör
Massimo Crivellaro
Analiz antrenörü
Okan Aydıner
Analiz antrenörü
Pierpaolo Polino
Atletik performans antrenörü
Vural Durmuş
Atletik performans antrenörü
Ozan Özerkan
Kaleci antrenörü
Emrah Karakovan
Kaleci antrenörü
Mevcut kadro
Maç ve gol güncellemesi: 19 Kasım 2024. (Karadağ maçı sonrası)
№
Mevki
Futbolcu
Doğum tarihi (yaş)
Maç
Gol
Kulüp
KL
Mert Günok
1 Mart 1989 (35 yaşında)
37
0
Beşiktaş
KL
Uğurcan Çakır
5 Nisan 1996 (28 yaşında)
29
0
Trabzonspor
KL
Altay Bayındır
14 Nisan 1998 (26 yaşında)
10
0
Manchester United
KL
Muhammed Şengezer
5 Ocak 1997 (28 yaşında)
0
0
İstanbul Başakşehir
DF
Kaan Ayhan
10 Kasım 1994 (30 yaşında)
68
5
Galatasaray
DF
Merih Demiral
5 Mart 1998 (26 yaşında)
53
4
El-Ehli
DF
Zeki Çelik
17 Şubat 1997 (27 yaşında)
53
2
Roma
DF
Mert Müldür
3 Nisan 1999 (25 yaşında)
33
2
Fenerbahçe
DF
Abdülkerim Bardakcı
7 Eylül 1994 (30 yaşında)
17
1
Galatasaray
DF
Eren Elmalı
7 Temmuz 2000 (24 yaşında)
14
0
Trabzonspor
DF
Samet Akaydin
13 Mart 1994 (30 yaşında)
12
1
Çaykur Rizespor
DF
Emirhan Topçu
11 Ekim 2000 (24 yaşında)
2
0
Beşiktaş
DF
Yasin Özcan
20 Nisan 2006 (18 yaşında)
0
0
Kasımpaşa
OS
Hakan Çalhanoğlu (Kaptan)
8 Şubat 1994 (30 yaşında)
95
20
Internazionale
OS
Okay Yokuşlu
9 Mart 1994 (30 yaşında)
47
1
Trabzonspor
OS
Orkun Kökçü
29 Aralık 2000 (24 yaşında)
38
2
Benfica
OS
İsmail Yüksek
26 Ocak 1999 (26 yaşında)
21
1
Fenerbahçe
OS
Arda Güler
25 Şubat 2005 (19 yaşında)
18
3
Real Madrid
OS
Yunus Akgün
7 Temmuz 2000 (24 yaşında)
14
2
Galatasaray
OS
Doğucan Haspolat
11 Şubat 2000 (24 yaşında)
0
0
Westerlo
FV
Kerem Aktürkoğlu
21 Ekim 1998 (26 yaşında)
40
10
Benfica
FV
Enes Ünal
10 Mayıs 1997 (27 yaşında)
34
3
Bournemouth
FV
Barış Alper Yılmaz
23 Mayıs 2000 (24 yaşında)
24
2
Galatasaray
FV
Kenan Yıldız
4 Mayıs 2005 (19 yaşında)
17
2
Juventus
FV
Bertuğ Yıldırım
12 Temmuz 2002 (22 yaşında)
5
2
Getafe
FV
Semih Kılıçsoy
15 Ağustos 2005 (19 yaşında)
4
0
Beşiktaş
FV
Eren Dinkci
13 Aralık 2001 (23 yaşında)
0
0
Freiburg
Maçlar
Ana madde: Türkiye millî futbol takımı maçları listesi
Türkiye millî futbol takımı, 101 yıllık tarihinde, 19 Kasım 2024 tarihine dek 352’si resmî, 285’i özel olmak üzere geride kalan toplam 637 maçta biri hükmen olmak üzere 248 galibiyet ve 150 beraberlik alırken, 239 kez de rakiplerine yenildi. Ay-yıldızlı ekip 272’si deplasmanda, 275’i evinde, 90’ı de tarafsız sahada çıktığı maçlarda, 3’ü hükmen galibiyetten toplam 870 gol atarken, kalesinde 911 gol gördü. A millî takım, bugüne kadar 91 farklı ülke millî takımıyla mücadele etti. Millîler, 637 karşılaşmanın 552’sini Avrupa, 31’ini Asya, 23’ünü Amerika, 24’ünü Afrika, 3’ünü de Okyanusya temsilcileriyle yaptı. En farklı skorlu galibiyetleri Suriye, Güney Kore ve San Marino karşısında 7-0’lık sonuçlarla aldı.
Fikstür
2024
22 Mart 2024Hazırlık maçı
Macaristan
1-0
Türkiye
Budapeşte, Macaristan
26 Mart 2024Hazırlık maçı
Avusturya
6-1
Türkiye
Viyana, Avusturya
4 Haziran 2024Hazırlık maçı
İtalya
0-0
Türkiye
Bologna, İtalya
10 Haziran 2024Hazırlık maçı
Polonya
2-1
Türkiye
Varşova, Polonya
18 Haziran 20242024 AŞ
Türkiye
3-1
Gürcistan
Signal Iduna Park, Dortmund
22 Haziran 20242024 AŞ
Türkiye
0-3
Portekiz
Signal Iduna Park, Dortmund
26 Haziran 20242024 AŞ
Çekya
1-2
Türkiye
Imtech Arena, Hamburg
2 Temmuz 20242024 AŞ Son 16
Avusturya
1-2
Türkiye
Red Bull Arena, Leipzig
6 Temmuz 20242024 AŞ Çeyrek Final
Hollanda
2-1
Türkiye
Olimpiyat Stadyumu, Berlin
6 Eylül 20242024-25 Uluslar B Ligi
Galler
0-0
Türkiye
Cardiff, Galler
9 Eylül 20242024-25 Uluslar B Ligi
Türkiye
3-1
İzlanda
İzmir, Türkiye
11 Ekim 20242024-25 Uluslar B Ligi
Türkiye
1-0
Karadağ
Samsun, Türkiye
14 Ekim 20242024-25 Uluslar B Ligi
İzlanda
2-4
Türkiye
Reykjavík, İzlanda
16 Kasım 20242024-25 Uluslar B Ligi
Türkiye
0-0
Galler
Kayseri, Türkiye
19 Kasım 20242024-25 Uluslar B Ligi
Karadağ
3-1
Türkiye
Nikşik, Karadağ
2025
[değiştir | kaynağı değiştir]
20 Mart 20252024-25 UL play-off
Türkiye
v
Macaristan
İstanbul, Türkiye
23 Mart 20252024-25 UL play-off
Macaristan
v
Türkiye
Budapeşte, Macaristan
4 Eylül 20252026 DK elemeleri
Gürcistan
v
7 Eylül 20252026 DK elemeleri
Türkiye
v
İspanya / Hollanda kazananı
11 Ekim 20252026 DK elemeleri
Bulgaristan
v
14 Ekim 20252026 DK elemeleri
Türkiye
v
Gürcistan
15 Kasım 20252026 DK elemeleri
Türkiye
v
Bulgaristan
18 Kasım 20252026 DK elemeleri
İspanya / Hollanda kazananı
v
Türkiye
Maç tablosu
19 Kasım 2024 itibarıyla
Pozitif istatistik Eşit istatistik Negatif istatistik
Takım
Maç
G
B
M
AG
YG
Futbolcu istatistikleri
Türkiye millî futbol takımı futbolcuları listesi
En çok maça çıkan oyuncular
19 Kasım 2024 itibarıyla
№
İsim
Oynadığı yıllar
M
G
1
Rüştü Reçber
1994-2012
120
0
2
Hakan Şükür
1992-2007
112
51
3
Bülent Korkmaz
1990-2005
102
2
4
Emre Belözoğlu
2000-2019
101
9
5
Arda Turan
2006-2017
100
17
6
Hakan Çalhanoğlu
2013-günümüz
95
20
7
Tugay Kerimoğlu
1990-2007
94
2
8
Alpay Özalan
1995-2005
90
4
9
Hamit Altıntop
2004-2014
82
7
10
Mehmet Topal
2008-2018
81
2
11
Tuncay Şanlı
2003-2010
80
22
12
Burak Yılmaz
2006-2022
77
31
13
Ogün Temizkanoğlu
1990-2002
76
5
14
Abdullah Ercan
1993-2003
71
2
15
Oğuz Çetin
1988-1998
70
3
16
Nihat Kahveci
2000-2011
68
19
Kaan Ayhan
2016-günümüz
68
5
18
Gökhan Gönül
2007-2019
66
1
19
Ozan Tufan
2014-günümüz
65
9
20
Fatih Akyel
1997-2004
64
0
En fazla gol atanlar
19 Kasım 2024 itibarıyla
№
Oyuncu
Oynadığı yıllar
G
M
%
1
Hakan Şükür
1992-2007
51
112
0,46
2
Burak Yılmaz
2006-2022
31
77
0,40
3
Tuncay Şanlı
2003-2010
22
80
0,28
4
Lefter Küçükandonyadis
1948-1963
21
46
0,46
Cenk Tosun
2013-günümüz
21
53
0,40
6
Hakan Çalhanoğlu
2013-günümüz
20
95
0,21
7
Metin Oktay
1955-1968
19
36
0,53
Cemil Turan
1969-1979
19
44
0,43
Nihat Kahveci
2000-2011
19
68
0,28
10
Arda Turan
2006-2017
17
100
0,17
11
Cengiz Ünder
2016-günümüz
16
51
0,31
12
Zeki Rıza Sporel
1923-1934
15
16
0,94
13
Ertuğrul Sağlam
1993-1998
11
26
0,42
Arif Erdem
1993-2004
11
60
0,18
15
Umut Bulut
2007-2018
10
39
0,26
Kerem Aktürkoğlu
2021-günümüz
10
40
0,25
17
Semih Şentürk
2007-2012
9
28
0,32
Oktay Derelioğlu
1995-2001
9
18
0,50
Tanju Çolak
1984-1991
9
31
0,29
Fatih Tekke
1998-2007
9
32
0,28
Ozan Tufan
2014-günümüz
9
65
0,14
Emre Belözoğlu
2000-2019
9
101
0,09
Gol yemeden en fazla maç tamamlayan kaleciler
17 Kasım 2024 itibarıyla
№
Oyuncu
Oynadığı yıllar
GYM
M
½
1
Rüştü Reçber
1994-2012
58
120
48,33
2
Volkan Demirel
2004-2014
22
63
34,92
3
Turgay Şeren
1950-1966
16
46
34,78
4
Volkan Babacan
2014-günümüz
15
35
42,86
Mert Günok
2011-günümüz
15
37
40,54
6
Ömer Çatkıç
2000-2005
10
19
52,63
Engin İpekoğlu
1989-1999
10
32
31,25
Uğurcan Çakır
2019-günümüz
10
29
31,03
9
Sabri Dino
1969-1975
7
12
58,33
Sinan Bolat
2009-günümüz
7
12
58,33
11
Ali Artuner
1965-1971
6
25
24,00
Şenol Güneş
1976-1987
6
31
19,35
13
Fatih Uraz
1985-1988
5
12
41,67
14
Zafer Özgültekin
2002-2003
4
5
80,00
Arif Peçenek
1984-1985
4
8
50,00
Tolga Zengin
2006-2014
4
9
44,44
Özcan Arkoç
1958-1965
4
10
40,00
Onur Kıvrak
2010-2017
4
13
30,77
Yasin Özdenak
1971-1975
4
15
26,67
20
Altay Bayındır
2021-günümüz
3
10
30,00
Şu anda aktif futbolculuk hayatı devam edenler
Teknik direktörler
Ana madde: Türkiye millî futbol takımı teknik direktörleri listesi
Türkiye millî futbol takımı, 101 yıllık tarihindeki maçlara 26’sı Türk, 21’i yabancı, toplam 47 farklı teknik adam yönetiminde sahaya çıktı.
En çok maça çıkan veya turnuva finallerine katılım sağlayan teknik direktörler
19 Kasım 2024 itibarıyla (Karadağ maçı sonrası)
№
Teknik Direktör
İstatistik
Başarıları
K
M
G
B
M
AG
YG
Av
% G
MBPO
MBAG
MBYG
1.
Fatih Terim
4 Eylül 1953 (71 yaşında)
134
70
32
32
207
140
+67
52,24
1.81
1.54
1.04
• 1996 Avrupa Futbol Şampiyonası’na katıldı.
• 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası’na katıldı ve yarı final oynadı.
• 2016 Avrupa Futbol Şampiyonası’na katıldı.
[1]
2.
Şenol Güneş
1 Haziran 1952 (72 yaşında)
82
38
23
21
127
90
+37
46,34
1.67
1.55
1.10
• 2002 FIFA Dünya Kupası’na katıldı ve 3. oldu.
• 2003 FIFA Konfederasyonlar Kupası’na katıldı ve 3. oldu.
• 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası’na katıldı.
[2]
3.
Coşkun Özarı
4 Ocak 1931-22 Haziran 2011 (80 yaşında)
55
15
16
24
57
93
−36
27,27
1.11
1.04
1.69
Yok
[3]
4.
Mustafa Denizli
10 Kasım 1949 (75 yaşında)
37
12
10
15
51
54
−3
32,43
1.24
1.38
1.46
• 2000 Avrupa Futbol Şampiyonası’na katıldı ve çeyrek final oynadı.
[4]
5.
Sandro Puppo
28 Ocak 1918-16 Ekim 1989 (71 yaşında)
32
9
7
16
34
62
−28
28,13
1.06
1.06
1.94
• 1954 FIFA Dünya Kupası’na katıldı.
[5]
6.
Sepp Piontek
5 Mart 1940 (84 yaşında)
27
4
8
15
22
50
−28
14,81
0.74
0.81
1.85
Yok
[6]
7.
Vincenzo Montella
18 Haziran 1974 (50 yaşında)
19
9
4
6
28
26
+2
47,37
1.63
1.47
1.37
• 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası’na katıldı ve çeyrek final oynadı.
[7]
2007 – Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesinin uygulanmasına ilişkin antlaşma, Gürcistan, Azerbaycan ve Türkiye Hükûmetleri arasında Tiflis’te imzalandı.
2009 – Victoria’da çıkan orman yangını sonucu 173 kişi öldü ve bu yangın Avustralya tarihinin en büyük doğal afeti oldu.
2011 – Aden Körfezi açıklarındaki Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) deniz unsurlarının, görev süresinin bir yıl daha uzatılmasını öngören Başbakanlık Tezkeresi, TBMM’de kabul edildi.
Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), yurt dışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmakla görevli askerî kuvvettir. Görevi caydırıcılık sağlayacak şekilde askerî gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla yurt dışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olmaktır.
Türk Silahlı Kuvvetlerinin başkomutanlığı Türkiye Büyük Millet Meclisinin manevi varlığından ayrılamaz ve cumhurbaşkanı tarafından temsil olunur. Genelkurmay başkanı, savaşta başkomutanlık görevini Cumhurbaşkanlığı namına yerine getirir.
Türk Kara Kuvvetleri, Türk Deniz Kuvvetleri ve Türk Hava Kuvvetlerinden oluşmaktadır. 2024 yılı itibarıyla sayı bakımından dünyanın 8, NATO’nun ise en güçlü 3. ordusudur.
Türk Silahlı Kuvvetleri’ne son hâlini Mareşal Mustafa Kemal Atatürk vermiştir. Osmanlı İmparatorluğu’nun Birinci Dünya Savaşı’nda yenilmesi sonrası İtilaf Devletleri Türk ordularını dağıtmış, Anadolu’yu işgale başlamıştır. Bu durum karşısında Türk milleti, Kuvâ-yi Milliye adı altında düzensiz biçimde ve bölgesel bazda işgale direnmeye başlamıştır. 9. Ordu Müfettişi olarak Samsun’a çıkan Mustafa Kemal Paşa, Türk Kurtuluş Savaşını başlatmış ve öncelikli olarak düzensiz Kuvâ-yi Milliye birliklerini düzenli ordu çatısı altında birleştirmeye çalışmıştır. Modern Türk ordusunun temelleri de bu zamanlarda atılmış, Kuvâ-yi Milliye birliklerinin başlarına subaylar geçirilmiş ve TBMM Orduları adı altında düzenli bir ordu formuna sokulmuştur. Düzenli hale getirilen Türk ordusunun ilk kazandığı muharebe, Garp Cephesi Kumandanı Miralay İsmet (İnönü) Bey kumandanlığında icra edilen I. İnönü Muharebesi’dir. Cumhuriyet’in ilanından sonra da yine Mustafa Kemal Atatürk tarafından Türk Silahlı Kuvvetlerinin modernizasyon süreci büyük bir hızla devam ettirilmiştir.
Modern Türk ordusu daha sonra 1950 yılında Kore Savaşı’na Şimal Yıldızı adı verilen bir tugayla katılmıştır. Tugay; Busan, Suvan, Kumhwa, Elco bölgelerinde gerçekleşen savaşlarda boy göstermiştir. Kunu-ri Muharebesi sırasında gerçekleştirilen direniş ile birlikte 8. Amerikan ordusunun tümüyle Çin ordusu tarafından yok edilmesini engellemiştir. 1960’lı yıllarda Kıbrıs’ta Türklere karşı saldırılar başlayınca Kıbrıs’a operasyon için hazırlıklara başlamış ve 1974’te Kıbrıs Barış Harekâtı’nı gerçekleştirmiştir. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşunda önemli rol oynamıştır.
1980’li yıllarda PKK’nın kurulmasıyla birlikte Türkiye sınırları içinde PKK ile mücadeleye başlamıştır. 1990’lı yıllarda mücadeleyi Kuzey Irak’a taşımış ve Kuzey Irak’ta Çelik Harekâtı, Çekiç Harekâtı gibi sınır ötesi operasyonlar gerçekleştirmiştir. 1995 yılında Yunanistan ile yaşanan Kardak Krizi’nde kayalıklara çıkan Türk komandoları adaya Türk bayrağı dikmiştir, bu durum Yunanistan genelkurmay başkanını istifa ettirmiştir. 1998 yılında PKK’nın kurucusu Abdullah Öcalan’ın Suriye’de bulunması sebebiyle Suriye’yle ilişkiler gerilmiş, Türk ordusu bu gelişmelerin üstüne Suriye sınırına yığınak yapmıştır. Baskılar sonucu Adana Mutabakatı imzalanmış ve Türk ordusunun baskısı sonucu Abdullah Öcalan Suriye’den sınır dışı edilmiştir.
2008 yılında Kuzey Irak’a PKK ile mücadele amacıyla Güneş Harekâtı’nı gerçekleştirmiştir. İlerleyen yıllarda PKK’nın Türkiye doğusuna yaptığı yığınakları ortadan kaldırabilmek amacıyla Hendek operasyonlarını yapmıştır. Hendek operasyonlarının ardından Suriye İç Savaşı’na müdahalede bulunmuş Fırat Kalkanı Harekâtı ile Halep’in kuzeyinde bulunan IŞİD varlığını bitirmiş, YPG’nin Menbic ile Afrin kantonunu birleştirmesini engellemiştir. 2017 yılında İdlib’e girip gözlem noktaları oluşturmaya başlamıştır. 2018 yılında Afrin’e operasyon gerçekleştirip YPG’yi Afrin’den atmıştır. Afrin’de YPG’ye operasyon gerçekleştirdiği tarihlerde Kararlılık Harekâtı’nı başlatmış Kuzey Irak’a yeni bir askerî operasyonda bulunmuştur. Kararlılık Harekâtı Pençe Operasyonları ile genişletilmiştir ve Türk ordusu Kuzey Irak’ta belirli bölgeleri kontrol etmeye başlamıştır. Pençe Operasyonları sürerken Fırat’ın doğusunda bulunan YPG’ye Barış Pınarı Harekâtı ile müdahalede bulunmuş, 8 gün sürdürülen harekâtta 4820 kilometrekare alanı kontrol etmiştir. İdlib’de Türk birliklerine Rus ordusunun ve Suriye ordusunun saldırıları sonrası Türk Silahlı Kuvvetleri Bahar Kalkanı Harekâtı’nı da icra etmiştir.
Türk ordusu günümüzde Türkiye Cumhuriyeti tarafından terör örgütü olarak tanınan PKK’ya karşı Irak’ın kuzeyinde Pençe Operasyonları’nı sürdürmektedir diğer yandan İkinci Libya İç Savaşı’na direkt olarak dahil olmuştur ve taraflardan birisi olan Ulusal Mutabakat Hükûmeti’ne danışmanlık yardımında bulunmaktadır. Türk Silahlı Kuvvetleri, 2021’de tahmini 895.000 askerî ve paramiliter personeliyle ABD Silahlı Kuvvetleri’nden sonra NATO’daki en büyük ikinci askerî güçtür.
2011 – Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir, Güney Sudan’da Kuzeyden ayrılma konusunda yapılan referandumun sonuçlarını resmen kabul ettiğini duyurdu.
2012 – 23 gün önce Başyargıcı tutuklattığı için Hükûmet karşıtı protestolar nedeniyle Maldivler Cumhurbaşkanı Muhammed Naşid istifa etti.
2013 – Zambiya’da gerçekleşen otobüs ve kamyon kazası nedeniyle en az 51 kişi öldü.
2014 – Afrika dışındaki en eski ayak izi İngiltere’de bulundu.
2014 – Rusya, Soçi’de Kış Olimpiyatları’nın açılış töreni gerçekleşti.