Tarihte 20 Ocak

Doğumlar

Edwin Aldrin
  • 225 – III. Gordianus, Roma İmparatoru. I. Gordianus’un torunu (ö. 244)
  • 1029 – Alp Arslan, Büyük Selçuklu Devleti’nin 2. Sultanı (ö. 1072)
Muhammed Alp Arslan
Sultan

Alp Arslan’ı tahtta gösteren bir minyatür y. 1425
Büyük Selçuklu Devleti Sultanı
Hüküm süresi 4 Eylül 1063 – 24 Kasım 1072
Taç giymesi 4 Eylül 1063
Önce gelen Tuğrul Bey
Sonra gelen Melikşah
Horasan Selçuklu Sultanı
Hüküm süresi 1060 – 4 Eylül 1063
Önce gelen Çağrı Bey
Sonra gelen Arslanşah
Doğum Muhammed bin Çağrı
y. 1029
Harezm
Ölüm 24 Kasım 1072
(42-43 yaşlarında)
Merv, Büyük Selçuklu İmparatorluğu
(günümüzde Türkmenistan)
Eş(ler)i Aka Hatun
Seferiye Hatun
Çocuk(lar)ı I. Melikşah
Tacüddevle Tutuş
İzzeddin Arslan Argun
Böri Bars
Tuğrul
Ayaz
Togan
Arslan
Melik Tekiş
Sifri Hatun
Ayşe
Züleyha
Fülane Hatun
Tam adı
Lakap: ‘Adud’üd-devle (Devletin koruyucusu)
Künye: Ebû Şüca’ (Cesur, yiğit)
Doğum adı: Muhammed
Türk takma adı: Alp Arslan
Nesep: Alp Arslan bin Çağrı bin Mikail bin Selçuk bin Dukak
Hanedan Selçuklu Hanedanı
Babası Çağrı Bey
Dini Sünni İslam

Alp Arslan[a] (Farsça: آلپ ارسلان ; y. 1029 – 24 Kasım 1072), Büyük Selçuklu İmparatorluğu’nun ikinci sultanı olan ve Türklerin Orta Asya’dan Anadolu’ya gelişlerini ve mücadelesini yöneten askeri komutan ve hükümdardır. Doğum adı Muhammed bin Davud Çağrı‘dır. 1071 yılında Bizans İmparatorluğu hükümdarı Romen Diyojen ile yaptığı Malazgirt Muharebesi’ndeki başarısından dolayı tanınmaktadır.

Hayatı

Büyük Selçuklu Devleti’nin kurucularından Horasan Valisi Çağrı Bey’in oğlu ve Selçuklu Sultanı Tuğrul Bey’in yeğeni olan Alp Arslan, bu devletin kuruluş dönemindeki güç koşullarda yetişti. Doğum tarihini çeşitli kaynaklar 1029, 1030, 1032 ve 1033 yıllarını göstermekle birlikte 12. yüzyıl tarihçisi Ali İbnü’l-Esîr’in belirttiği 20 Ocak 1029 tarihi genel kabul görmektedir.

Alp Arslan, Dandanakan Savaşı’nın akabinde toplanan Merv Kurultayı’nda çocuk yaşta Tuğrul Bey’in hizmetine girmiştir. Alp Arslan yaklaşık üç sene bulunmuş olduğu bu vazifede, önemli ve karışık devlet işlerinde dahi sözü dinlenen bir kişi olmayı başarmıştır. Babası Horasan Hâkimi Çağrı Bey’in 1043 tarihinde ciddi bir şekilde hastalanması üzerine Horasan’a dönmüş ve veliaht ilan edilmiştir. Akabinde aynı yıl Gaznelilerin Horasan’a saldırması üzerine 13 yaş dolaylarında ordunun başına geçmiş ve ilk zaferini elde etmeyi başarmıştır. Bu başarılarının üzerine ise babası Çağrı Bey tarafından Selçuklu Devleti’nin doğu sınırının koruyucusu ilan edilmiştir. Alp Arslan bulunmuş olduğu bu mevkide özellikle Gazneliler ve Karahanlılarla çeşitli mücadelelere girerek, başarılı bir şehzadelik hayatı yaşamıştır.

Tuğrul Bey 1063’te ölünce Selçuklu ülkesinde taht kavgaları başladı. Oğlu olmayan Tuğrul Bey, vasiyetinde Çağrı Bey’in oğullarından Süleyman’ın tahta geçmesini vasiyet etmişti. Selçuklu veziri Amîdülmülk bu vasiyeti yerine getirdi ve Rey kentinde Süleyman’ı sultan olarak tahta çıkardı. Ancak Çağrı Bey’in öteki oğlu Alp Arslan ve Arslan Yabgu’nun oğlu Kutalmış ile bazı emir ve şehzadeler Süleyman’ın sultanlığını tanımadılar. Kazvin şehrinde Alp Arslan adına hutbe okundu. Kutalmış’ın Rey önüne gelerek şehri kuşatması üzerine, vezir Amid-ül Mülk, Alp Arslan’dan yardım istediği gibi, hutbeyi de onun adına okuttu. Kutalmış ise, Alp Arslan ile yaptığı Dameğan yakınlarındaki savaşta öldü. Alp Arslan Rey şehrinde Selçuklu Devleti tahtına çıktı. Daha sonra Amid ül-Mülk’ü azlederek, yerine Nizamülmülk’ü tayin etti.

İlk seferini Gürcistan ve Doğu Anadolu Bölgesi’ne yaptı. Bu seferde oğlu Melikşah ve veziri Nizamülmülk de bulunuyordu. Bizans’ın elinde bulunan Kars ve Ani bölgesine kadar ilerleyerek buraları ele geçirdi. Bu fethi neticesinde Abbasi Halifesi Kaim bin Emrillah, Sultan’a “Ebu’-Feth” (Fetihlerin babası) lakabını vermiştir (1064).

1065 yılı sonlarında Üst-yurd ve Mangışlak taraflarına bir sefer düzenledi. Bölgedeki Kıpçaklarla Türkmenleri idaresi altına aldı. Dedesi Selçuk Bey’in Cend kentindeki mezarını ziyaret edip, Merv kentine döndü (Mayıs 1066). 1067 yılında Kirman meliki olan kardeşi Kavurd’un isyanı sebebiyle Kirman üzerine yürüdü. Melik Kavurd öncü kuvvetleri mağlup olduğu zaman kalesine çekildi ve bir elçi göndererek affedilmesini istedi. Sultan bu isteği kabul ederek. Hatasına rağmen Kavurd’u affetmiştir ve Kirman Meliki olarak kalmasına izin vermiştir. 1068 yılında tekrar isyan eden Kavurd’un üzerine sefer düzenlese de ordudaki askerler arasında Kavurd yandaşlarının olabileceği sezgisiyle geri çekilmiştir.

Anadolu’da ise Tuğrul Bey tarafından yöneltilen Türkmen akınları devam etmekteydi.

Emir Afşin 1067 yılında Kayseri’yi ele geçirdi ve yağmaladı. Bunun üzerine Bizans İmparatoru Romen Diyojen Türkleri Anadolu’dan çıkartmak için 1068 yılında sefer çıktı ve Halep’e kadar ilerledi. Ancak bu hareket Türklerin akınlarının ilerlemesinde engel olmadı, hatta Amorium kenti ele geçirildi. İmparator Diyojen ikinci bir sefere çıktı ve bu sefer Fırat Nehri kenarına kadar ilerledi. Selçuklu akıncıları başka kollardan akınlara devam ederek Malatya’ya hücum ettiler ve Konya’yı tahrip ettiler.

Sultan Alp Arslan 1067 yılında ikinci defa Gürcistan seferine çıkmak zorunda kaldı. Gürcü kralı IV. Bagrat; Alanlar ile birleşerek Müslüman devleti olan Şeddadiler arazisine girmiş Erran’ı istila ve yağma edip, Gence’ye kadar ilerlemişlerdi. Sultan Alp Arslan 1067 yılında Erran’a geldi Şeddâdî emiri Fazl ile Şîrvân emiri Ebu’l-Esvâr itaatlerini bildirdikten sonra Gürcistan’a girdi, Şekki bölgesini aldı. IV. Bagrat ise, Selçuklular ile savaşa cesaret edemeyerek kaçtı. Sultan, Gürcistan’ın her tarafına akıncılar gönderip Tiflis’i ele geçirdi. Sonuç olarak Bagrat aman dileyerek Alp Arslan’a tâbi oldu.

Mekke Şerifi Muhammed b. Ebî Hâşim 1070 yılında Alp Arslan’ın huzuruna gelerek, Mekke’de hutbenin Abbasi Halifesi ve Selçuklu Sultanı adına okunduğunu bildirdi.

Sultan Alp Arslan, Fatımi devleti veziri Nâsır ed-Devle b. Hamdân’dan aldığı bir davet üzerine adı geçen devleti ortadan kaldırmak ve Mısır’ı ele geçirmek maksadıyla bir sefer düzenledi ve önce Bizans topraklarına girdi. Sultan ilk olarak Malazgirt ve Erciş’i ele geçirdi. Diyarbakır bölgesinde Süveyda (Siverek) ve Tulhum başta olmak üzere birçok kaleleri ele geçirdi. Daha sonra 1071 yılında Bizans hakimiyetindeki Urfa’yı kuşattıysa da başarılı olamadı. Urfa’dan Haleb’e hareket eden Sultan burayı kuşatarak Mirdasoğullarından Mahmûd tarafından şehrin anahtarlarını teslim aldı ve onu affederek makamını bağışladı. Şam’a yönelen Sultan; Bizans imparatoru Romen Diyojen’in büyük bir ordu toplayarak Müslüman topraklarına sefere çıktığını haber aldı ve süratle geri döndü. İki ordu Malazgirt Ovasında karşılaştı. Sultan Alp Arslan komutasındaki Selçuklu ordusu kendinden sayıca üstün olan Bizans ordusunu hilal taktiğiyle mağlup etti ve Bizans imparatoru Romen Diyojen’i esir aldı.

Sultan Alp Arslan batıda olduğu kadar doğuda da topraklarını genişletmeye çalışmıştı. Nitekim o zaman anlaşmazlığa düştüğü Karahanlılar üzerine bir sefer düzenledi ve Ceyhun Nehri’ni geçti. Ancak onun ölümü ile bu sefer yarıda kaldı. Yusuf El Harezmi adlı bir kale kumandanı Sultan’ı hançerleyerek ölümüne sebep oldu.

Bizans’la Savaş

Alp Arslan ve esiri Bizans imparatoru Romen Diyojen

1068’de Bizans İmparatorluğu’na karşı savaş ilan ettikten sonra kazandıkları savaşlar Türkler’i Orta Doğu’ya doğru geri çevirmiş; bu başarılar Bizanslılar’ı, Türkler’i çıkarmak için Malazgirt’e kadar getirmiştir. Alp Arslan 1071 yılında, Türk tarihinin en önemli zaferlerinden biri olan Malazgirt Meydan Muharebesi’ni kazanmıştır.

Bu dönemde Bizans bir nevi fetret devri yaşamıştır. Alp Arslan, Bizans İmparatoru Romen Diyojen’in canını bağışlamış, onu sadece yıllık vergiye bağlayıp bir süre esir tutmuştur. Fidyesi ödenen Romen Diyojen ülkesine döndüğünde, tahtından indirilmiş ve VII. Mihail’in yeni bir Bizans imparatoru olarak tahta çıkmış olduğunu görmüştür. Tahtını geri almak için yaptığı savaşlarda mağlup düşmüş; kaçtığı Kilikya’da küçük bir kalede yakalanarak gözlerine mil çekilmiş; İstanbul’a getirilmiş ve Proti Adasına (Kınalıada’da) sürgün edilmiştir. Gözlerinin kör edilmesinden dolayı oluşan yaranın enfeksiyonu sonucu ölmüştür. Bu nedenle Malazgirt Muharebesi sonunda esir düşen Romen Diyojen’in imzaladığı vergi ödeme vaadi geçersiz kalmıştır.

Alp Arslan’ın ulaştığı en geniş sınırlar.

Türkistan seferi ve ölümü

Sultan Alp Arslan, Karahanlılar arasındaki iç mücadele ve Selçuklu topraklarına yaptıkları baskınları önlemek üzere 1072 yılının Eylül ayı sonlarında 200.000 kişilik büyük bir orduyla Türkistan bölgesine sefere çıktı. Seferde bir süre kuşatma altında tuttuğu Barzam (Berzem) kalesini teslim aldı. Huzuruna çıkan kale kumandanı Yusuf Hârizmi tarafından, çizmesine sakladığı küçük bir hançerle ağır şekilde yaralanan Alp Arslan dört gün sonra da öldü.

Türkmen takviminde 2002 yılından Temmuz 2008’e kadar Ağustos ayı Alp Arslan olarak adlandırılmıştır.

Merv şehrinde olduğu düşünülen mezarın tam yeri bilinmemektedir.

Popüler kültürdeki yeri

[değiştir | kaynağı değiştir]

  • 2019’da yayınlanan Malazgirt 1071 sinema filminde Cengiz Çoşkun tarafından canlandırılmıştır.
  • 2020-2021 yılları arası TRT 1’de yayınlan Uyanış: Büyük Selçuklu dizisinin 1. bölümünde konuk oyuncu olarak Serdar Kılıç tarafından canlandırılmıştır.
  • 8 Kasım 2021’de TRT 1’de yayınlanmaya başlayan Alparslan: Büyük Selçuklu dizisinde Barış Arduç tarafından canlandırılmıştır.

Notlar

  1. ^ tam adıyla ‘Adud’üd-devle Ebû Şüca’ Muhammed Alp Arslan bin Davud, (Farsça: عضد الدوله ابو شجاع محمد آلپ آرسلان بن داود)
  • 1554 – I. Sebastião, Portekiz Kralı (ö. 1578)
  • 1663 – Luca Carlevarijs, İtalyan ressam ve gravür sanatçısı (ö. 1730)
  • 1716 – III. Carlos, İspanya Kralı (ö. 1788)
  • 1757 – Sebastiano Giuseppe Danna, İtalyan general (ö. 1811)
  • 1758 – Marie-Anne Paulze Lavoisier, Fransız kimyager ve asilzade (ö. 1836)
  • 1760 – Ferdinand Bauer, Avusturyalı botanik ressamı (ö. 1826)
  • 1775 – André-Marie Ampère, Fransız fizikçi (ö. 1836)
  • 1803 – George Merriam, Amerikalı yayımcı (ö. 1880)
  • 1804 – Eugène Sue, Fransız yazar (ö. 1857)
  • 1805 – Henry B. Metcalfe, Amerikalı siyasetçi ve ABD Temsilciler Meclisi Üyesi (ö. 1881)
  • 1806 – Nathaniel Parker Willis, Amerikalı yazar ve şair (ö. 1867)
  • 1848 – Aleksandre Kazbegi, Gürcü roman ve oyun yazarı, şair, çevirmen ve tiyatro oyuncusu (ö. 1893)
  • 1866 – Euclides da Cunha, Brezilyalı yazar ve sosyolog (ö. 1909)
  • 1869 – Nikola Mandić, Bağımsız Hırvatistan Devleti’nin Başbakanı (ö. 1945)
  • 1870 – Guillaume Lekeu, Belçikalı besteci (ö. 1894)
  • 1873 – Johannes Vilhelm Jensen, Danimarkalı yazar, şair ve Nobel Edebiyat Ödülü sahibi (ö. 1950)
  • 1874 – Steve Bloomer, İngiliz millî futbolcu (ö. 1938)
  • 1875 – Henrik Sjöberg, İsveçli atlet ve jimnastikçi (ö. 1905)
  • 1877 – Raymond Roussel, Fransız şair, romancı, oyun yazarı ve müzisyen (ö. 1933)
  • 1877 – Carl Hans Lody, Alman Donanması’nda casusluk yapmış bir yedek subay (ö. 1914)
  • 1878 – Finlay Currie, İskoç sinema sanatçısı (ö. 1968)
  • 1879 – C. H. Douglas, İngiliz mühendis (ö. 1952)
  • 1883 – Enoch L. Johnson, Amerikalı politik patron, şerif, iş insanı ve haraçcı (ö. 1968)
  • 1884 – A. Merritt, American Sunday magazine editörü ve fantastik kurgu yazarı (ö. 1943)
  • 1889 – Lev Karahan, Ermeni devrimci ve Sovyet diplomat (ö. 1937)
  • 1889 – Allan Lockheed, Amerikalı uçak tasarımcısı (ö. 1969)
  • 1896 – George Burns, Amerikalı aktör ve şarkıcı (ö. 1996)
  • 1906 – Aristotle Onassis, Yunan armatör (ö. 1975)
  • 1912 – Hulusi Kentmen, Türk tiyatro ve sinema oyuncusu (ö. 1993)
  • 1919 – Silva Gabudikyan, Ermeni şair (ö. 2006)
  • 1920 – Federico Fellini, İtalyan film yönetmeni (ö. 1993)
  • 1920 – İbrahim Minnetoğlu, Türk şair, gazeteci ve köşe yazarı (ö. 1993)
  • 1924 – Tekin Akmansoy, Türk tiyatro ve sinema sanatçısı (ö. 2013)
  • 1925 – Ernesto Cardenal, Nikaragualı rahip ve şair
  • 1927 – Orhan Elmas, Türk oyuncu ve yönetmen (ö. 2002)
  • 1930 – Edwin Aldrin, Amerikalı astronot
  • 1931 – David Lee, Amerikalı fizikçi ve Nobel Fizik Ödülü sahibi
  • 1933 – Gérard Hernandez, İspanyol-Fransız oyuncu ve seslendirme sanatçısı
  • 1935 – Güven Sazak, Türk iş insanı ve spor yöneticisi (ö. 2011)
  • 1939 – Feyzi Tuna, Türk sinema yönetmeni, senarist ve oyuncu
  • 1945 – Christopher Martin-Jenkins, İngiliz gazeteci, yazar ve sunucu (ö. 2013)
  • 1946 – David Lynch, Amerikalı yönetmen ve ressam (ö. 2025)
  • 1952 – Hurşid Devran, Özbek şair, yazar, tarihçi ve devlet adamı
  • 1952 – Paul Stanley, Amerikalı müzisyen ve vokalist
  • 1953 – Alaattin Çakıcı, Türk organize suç örgütü lideri
  • 1953 – Fahri Kasırga, Türk bürokrat
  • 1953 – Sophie Huet, Fransız kadın gazeteci (ö. 2017)
  • 1954 – Ken Page, Amerikalı sinema oyuncusu (ö. 2024)
  • 1954 – Serdar Gücüyener, eski Türk futbolcu ve teknik direktör
  • 1959 – R. A. Salvatore, Amerikalı yazar
  • 1964 – Željko Komšić, Bosnalı siyasetçi
  • 1966 – Rainn Wilson, Amerikalı oyuncu
  • 1972 – Nikki Haley, Amerikalı diplomat, bürokrat ve siyasetçi
  • 1973 – Mathilde, Belçika Kraliçesi
  • 1975 – Monique, Amerikalı pornografik film oyuncusu
  • 1976 – Conchita Martínez Granados, İspanyol tenisçi
  • 1976 – Kirsty Gallacher, İskoç sunucu
  • 1976 – Jeroen Spitzenberger, Hollandalı oyuncu
  • 1979 – Choo Ja-hyun, Güney Koreli bir aktris
  • 1980
    • Karl Anderson, Amerikalı profesyonel güreşçi
    • Felicitas Woll, Alman oyuncu
  • 1981 – Owen Hargreaves, İngiliz futbolcu
  • 1982 – Nikki Rhodes, Amerikalı pornografik film oyuncusu
  • 1987 – Marco Simoncelli, İtalyan motosiklet yarışçısı (ö. 2011)
  • 1988 – Jeffrén Suárez, İspanyol vatandaşlığı da bulunan Venezuelalı futbolcu
  • 1991 – Renato Ibarra, Ekvadorlu futbolcu
  • 1993 – Lorenzo Crisetig, İtalyan futbolcu
  • 1994 – Lucas Piazon, Brezilyalı futbolcu
  • 1995 – Joey Bada$$, Amerikalı hip hop sanatçısı ve oyuncu
  • 1995 – Calum Chambers, İngiliz futbolcu

Ayrıca Kontrol Edin

Tarihte 6 şubatta ölenler

Ölümler 743 – Hişâm bin Abdülmelik, onuncu Emevî halifesidir (d. 691) Hişâm bin Abdülmelik Arapça Hüsn-ü Hatt ile …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir