
Robotlar, hızla gelişerek karmaşık cümleleri anlayabilme ve cevap verebilme yeteneği kazandı
Robotlar testi geçti: Artık insan kadar zekiler!

Yapay zeka devleri OpenAI’nin GPT ile Meta’nın LLaMa’sı tarihi bir başarıya daha imza attı. ABD’de yapılan deneye katılan insanların çoğu, sohbet robotları ile mi yoksa insan ile mi konuştuklarını ayırt edemedi. Bilim insanları robotların, makine zeka testi olan ‘Turing testi’ni geçtiklerini ve bunun bir ‘dönüm noktası’ olduğunu duyurdu.
Hayatı kolaylaştırmak amacıyla üretilen yapay zeka sohbet robotları, insanların konuşmasını mümkün olan en iyi seviyede taklit etmek üzere tasarlandı. Robotlar, hızla gelişerek karmaşık cümleleri anlayabilme ve cevap verebilme yeteneği kazandı.
San Diego Üniversitesi’nden (UCSD) bilim insanları, dünya çapında kullanılan iki sohbet robotunun önemli bir dönüm noktasına ulaştığını açıkladı.
İkinci Dünya Savaşı’nda adından şifre kırıcı olarak bahsettiren matematikçi Alan Turing, 1950 yılında makinenin zeka testini ölçebilmek için “Turing testi”ni geliştirdi.
UCSD’den bilim insanları, OpenAI firmasının yapay zekası GPT ile WhatsApp ve Facebook’un üst kuruluşu Meta’nın yapay zekası LLaMa’nın Turing testini geçtiğini duyurdu.
Bilim insanları, öğrenme algoritması üzerine kurulu yapay zekaları test etmek amacıyla 126 üniversite öğrencisi ve toplamda 158 kişi üzerinde deney gerçekleştirdi. Deneydeki çalışmada, katılımcılar hangisinin insan, hangisinin robot olduğunu bilmeden hem insanlar ile hem de yapay zeka sohbet robotları ile 5’er dakikalık konuşmalar gerçekleştirdi.
Katılımcıların %73’ü, insan benzeri bir kişiliğe bürünmesi istenilen GPT’nin 4.5 modelinin yapay zeka olduğunu ayırt edemedi. Aynı deneyi LLaMa’nın 3.1 modeli için gerçekleştiren katılımcıların %56’sı, aldıkları cevapların bir insan tarafından verildiğini düşündü.
YeniAkit