Bilim

Rub’-i Daire yeniden keşfediliyor

Osmanlı’nın bilgisayarı: Rub’-i Daire yeniden keşfediliyor! Osmanlı’nın astronomi ve hesap ustalığı, Rub’-i dâire ile yeniden gün yüzüne çıkıyor. Namaz vakitlerinden güneşin doğuşuna, yön tayininden yükseklik ölçümüne kadar birçok hesap bu aletle yapılıyordu.   Tarihin tozlu raflarından yeniden çıkan Rub’-i dâire, Osmanlı’nın bilimsel dehasını gözler önüne seriyor. Lügat manası dörtte bir daire demektir. Trigonometri bilgisine göre, hesapların kolaylığı bakımından, açısal hareketler, …

Daha Fazlasını Oku »

Hamam böcekleri siber böceklere dönüştürülecek

Hamam böcekleri üzerinde yapılan çalışma sona erdi! Tüm dünyaya duyuruldu! Bilim insanları tarafından geliştirilen yeni yöntemle hamam böcekleri siber böceklere dönüştürülecek, savaş ve deprem afetinde enkaz altındaki insanlara ulaşacaklar.   Osaka Üniversitesi ve Diponegoro Üniversitesi’nde görevli araştırmacılar arama ve kurtarma çalışmalarında çağ atlatacak bir çalışmaya imza attı. Siber böceklere dönüştürülecek hamam böcekleri savaş ve depremlerde hayat kurtaracak.   TRT Haber’de …

Daha Fazlasını Oku »

Az bilinen 25 gerçek

Bu bilgileri hiç duymamış olabilirsiniz! Çok az kişinin bildiği 25 gerçek Uçaklar neden uzayda seyahat edemez? İşin aslı artık günlük hayatımızın birer parçası olan uçaklar gezegenimizi terk edip uzaya bile çıkamazlar! Zira bir nesnenin gezegenimizi terk etmesi için en az mach 33 hızına (saatte 40 bin kilometre) ulaşması gerekiyor.   Dünya’yı varoluşundan bu yana 24 saate sığdırmaya çalışsak insanlar bu …

Daha Fazlasını Oku »

Binlerce yıllık mumyanın dna’sında veba tespit edildi

Mısır İmparatorluğu’ndan biri: Üç bin yıllık mumyada veba çıktı! Ülkeye teslim edildi   Mısır’dan çıkarılan 3 bin 290 yıllık bir mumyanın DNA’sında veba tespit edildi. Mısır İmparatorluğu döneminden önemli biri olarak biliniyor. Arkeologlar bugüne kadar Avrasya dışındaki ilk Kara Ölüm keşfi olduğunu belirtti. Bir grup arkeolog ve genetikçi, 3 bin 290 yıl öncesine ait bir Mısır mumyasının DNA’sını inceledi. Söz konusu DNA …

Daha Fazlasını Oku »

Gitme ve dönme süresinde dünyada milyonlarca yıl geçmiş olabilir.

Fizikçiler negatif zamanı gözlemledik! Peş peşe ilan edildi! Ortalık karıştı Son durum ne? Selma Savcı Toronto Üniversitesinden bir grup fizikçi yaptıkları kuantum mekaniği deneyinde “negatif zaman” gözledikleri kanısında. Ama başka fizikçilerin şiddetli itirazları var. Fizikçiler ilan etti Peki ama ne demek “negatif zaman”, son durum ne ve anlamı ne? Albert Einstein’ın ünlü sözü şöyle: “Zaman saatin gösterdiği şeydir.” Bu sözle …

Daha Fazlasını Oku »

İslam ve Bilim

İslam’ın Altın Çağı dönemi bilim insanları listesi İslam’ın Altın Çağı’nda Bağdat’taki bir kütüphanede çalışan Müslüman bilim insanlarını tasvir eden bir çizim. İslam’ın Altın Çağı dönemi bilim insanları listesi, İslam’ın Altın Çağı’nda İslam coğrafyası içerisinde çalışmalarını yürüten bilim insanlarının listesidir. Formal bilimler, fiziksel bilimler, doğa bilimleri, sosyal bilimler, uygulamalı bilimler ve disiplinlerarası bilimler üzerine çalışan Müslüman bilim insanları, 8. yüzyılın ortalarından 15. yüzyılın sonlarına kadar uzanan dönemde çalışmalarını yürütmüşlerdir. İslam’ın Altın Çağı döneminde Müslüman bilim …

Daha Fazlasını Oku »

Bilim

Bilim Evren, soldan sağa doğru genişleyen ve evrilen, birden fazla disk şeklindeki dilim olarak temsil edilir. Makale serilerinden Bilim Genişlet Formal bilim Genişlet Fiziksel bilimler Genişlet Yaşam bilimleri Genişlet Sosyal ve Davranışsal bilimler Genişlet Uygulamalı bilimler Genişlet Disiplinlerarası bilimler Genişlet Bilim felsefesi ve bilim tarihi Bilim portalı Kategori Bilim veya ilim,[1] (bil- fiilinden türetilmiştir) nedensellik, merak ve amaç besleyen, olguları ve iddiaları deney, gözlem ve düşünce aracılığıyla sistematik bir şekilde inceleyen entelektüel ve uygulamalı disiplinler bütünüdür.[2] Kimi …

Daha Fazlasını Oku »