Prof. Dr. Osman Müftüoğlu yazdı: Probiyotik takviyesi kullanmadan önce bilmeniz gereken 5 şey!
Tıpkı magnezyum takviyelerinde olduğu gibi probiyotik takviyelerinde de muazzam bir bilgisizlik, savurganlık ve gereksiz kullanım söz konusu. Her şeyden önce çoğu probiyotik takviyesi zaten ya yetersiz miktarda probiyotik bakteri içeriyor ya da o bakterilerin işe yaraması için gerekli teknobiyolojik detaylara sahip değil.
Bu nedenle herhangi bir probiyotik takviyeyi kullanmadan önce iyi düşünmeniz, bilgilenmeniz yani bilmeniz gereken bazı ayrıntılar var. O ayrıntıları 5 maddede özetlemeye çalıştım. VARAN 1 O PROBİYOTİĞİN İÇİNDE NE VAR! Kullandığınız probiyotik desteğinin içinde hangi bakteri veya bakteri karışımı olduğunu bilmeniz lazım.Nedeni şu: Bazı probiyotikler ishalseniz kabız, bazıları ise kabızsanız ishal yapabiliyor. Bazı probiyotikler bağışıklığa iyi gelirken bazıları da gaz sorununa çözüm üretiyor. Yani farklı probiyotik bakterilerin farklı marifetleri olabiliyor.
Bu da mühim bir ayrıntı. Probiyotik bir desteğin gücü koloni oluşturan birimlerin (CFU) sayısı ile ölçülüyor.CFU değeri arttıkça (yani doz yükseldikçe) daha iyi sonuçlar alınıyor. Ama bazı probiyotiklerde 1-2 milyon CFU ile de netice alınabilirken bazılarında aynı netice için 20-30 milyon CFU gerekebiliyor.Şu da önemli: CFU değeri arttıkça probiyotiğin fiyatı da artıyor.
VARAN 3 ŞİŞKİNLİĞE GAZA İYİ GELİR Mİ! Gaz, şişkinlik ve karın ağrısı ile karakterli spastik kolon sendromu (IBS) problemi olanların L. Plantarum, U299 bifidobakteri, S. Celevisiae ile bazı laktobasil karışımlarından istifade etmeleri öneriliyor. Öncelik arkasında sıkı bilimsel destek olan L. Plantarum’da olmalı.
VARAN 4 BAĞIŞIKLIĞI DESTEKLER Mİ? Bağışıklık gücünü artırmak amacıyla probiyotiklerden faydalananların LGG, L. Gasseri, L. Crispatus ve B. Bifidon, B. Longum içerikli probiyotikleri tercih etmeleri öneriliyor. Laktobasillerden tercih edebilirsiniz. L. Caseli ve plantarum karışımlarını içeren çiğneme tabletlerinin de etkili olduğu belirtiliyor.
VARAN 5 KABIZLIK VEYA İSHALİ ÖNLER Mİ? Kabızlık sorunu olanların ve kabızlığın ön planda olduğu spastik kolon sendromundan yakınanların B.Lactis, B. Longum, L. Asidoflus, L. Reuteri, L. Plantarum ve kombinasyonlarından oluşan probiyotikleri tercih etmeleri tavsiye ediliyor. İshal sorununa çözüm arayanların ise S. Boulardii, Saccharomyces ve bifidobakterileri tercih etmeleri öneriliyor.
Selma Savcı / YeniAkit