İsteyen 4 gün çalışacak! Bakanlık harekete geçti!
Pandemi dönemiyle hayatımıza giren uzaktan çalışma, esnek çalışma gibi kavramlar yasal düzenlemelerle uygulamaya geçecek. Bu kanunda özellikle çalışanların verimliliği artırılacak, iş ve yaşan dengelerini sağlayacak biçimde düzenlemeler yapılacak. Bu konuda müjdeyi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Mahinur Göktaş verirken, esnek çalışma düzenlemesinin detayları belli olmaya başladı. Hükümet, esnek çalışma modelini hayata geçirmeye hazırlanıyor. Müjdeyi Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş verdi. Göktaş’ın ipucunu verdiği sistemin ayrıntıları ortaya çıktı. İş ve özel hayat dengesinin sağlanacağı yeni modelde çalışma saatlerinin kısaltılması hedefleniyor. İş ve özel hayat dengesinin sağlanacağı yeni modelde esnek çalışma “güvenceli” olacak ve çalışma saatleri mevcut saatlerden daha kısa olacak. İş Kanunu’nda sosyal taraflar ile diyalog halinde yapılacak değişiklikler ve bu doğrultuda gerçekleştirilecek ikincil mevzuat çalışmaları ile iş gücü piyasalarında güvenceli esneklik sağlanacak.
![Foto - İsteyen 4 gün çalışacak! Bakanlık harekete geçti!](https://cdn.yeniakit.com.tr/images/album/isteyen-4-gun-calisacak-bakanlik-harekete-gecti-e9bde9.jpg)
YENİ ÇALIŞMA MODELLERİ GELİYOR Pandemi döneminde yaygınlaşan uzaktan çalışma, kısmi çalışma ve vardiyalı çalışma gibi uygulamaların yanı sıra, kamuda da yeni modeller devreye alınacak. Öne çıkan modeller arasında şunlar bulunuyor: Dönüşümlü iş paylaşımı: İş saatlerinin paylaştırılarak daha fazla çalışana istihdam sağlanması, Dağıtılmış iş gücü modeli: Çalışanların farklı mekânlarda işlerini yürütebilmesi, Ödünç iş ilişkisi: Bir çalışanın, rızası alınarak, geçici bir süreyle başka bir işverene devredilmesi, Yıllık iş süreleri modeli: Esnek çalışma saatleriyle yıllık çalışma süresinin tamamlanması.
![Foto - İsteyen 4 gün çalışacak! Bakanlık harekete geçti!](https://cdn.yeniakit.com.tr/images/album/isteyen-4-gun-calisacak-bakanlik-harekete-gecti-8af79a.jpeg)
ÇALIŞANLARIN TERCİHLERİ BELİRLEYİCİ OLACAK OECD ülkeleri ve Avrupa’da yaygın olan esnek çalışma modelleri, kamu kurumlarında da hayata geçirilecek. Çalışanların iş-yaşam dengesi göz önünde bulundurularak, aile yaşamlarına, eğitim programlarına ve sosyal faaliyetlere daha fazla zaman ayırabilmeleri sağlanacak. Bu kapsamda çalışanlara çalışma saatlerini belirleme esnekliği tanınacak. Örneğin: Çalışanlar bir günü boş bırakmak için haftanın diğer günlerinde 10’ar saatlik mesai yapabilecek. 40 saatlik haftalık çalışma süresi, günlere farklı şekilde dağıtılabilecek.
![Foto - İsteyen 4 gün çalışacak! Bakanlık harekete geçti!](https://cdn.yeniakit.com.tr/images/album/isteyen-4-gun-calisacak-bakanlik-harekete-gecti-6a153d.jpg)
ESNEK ÇALIŞMA MODELİNDE GELİRİN DÜŞMEMESİ İÇİN TEDBİRLER ALINACAK Hem sigorta hem de çalışmada süreklilik sağlanmasına ilişkin güvenceler oluşturulacak. Çalışanların mali hakları korunurken, esnek çalışma modeli nedeniyle gelirlerinin düşmemesi konusunda da tedbirler geliştirilecek.
![Foto - İsteyen 4 gün çalışacak! Bakanlık harekete geçti!](https://cdn.yeniakit.com.tr/images/album/isteyen-4-gun-calisacak-bakanlik-harekete-gecti-67eeb1.jpg)
GÜVENCELİ ESNEKLİK ANLAYIŞI Hükümet, işçi ve işverenlerin hak ve yükümlülüklerini koruyan “güvenceli esneklik” anlayışını yaygınlaştırmayı hedefliyor. Bu çerçevede farkındalık artırma çalışmaları ve sosyal diyalog mekanizmaları devreye alınacak. Özellikle dezavantajlı gruplar için prim gün sayısı ve sosyal güvenlik haklarında esnek koşullar oluşturulacak. İş gruplarına göre esnek çalışma modellerine yönelik tanımlamalar yapılacak ve esnek çalışmanın hangi mesleklerde uygulanabileceği netleştirilecek.
![Foto - İsteyen 4 gün çalışacak! Bakanlık harekete geçti!](https://cdn.yeniakit.com.tr/images/album/isteyen-4-gun-calisacak-bakanlik-harekete-gecti-fb4391.jpg)
ESNEK ÇALIŞMA DİJİTAL VE İMALAT SEKTÖRLERİNE YAYILACAK Yeni düzenlemelerin imalat, tekstil, yazılım ve dijital sektörlerde uygulanması planlanıyor. Dönüşümlü iş paylaşımı ve ödünç iş ilişkisi gibi modeller, bu sektörlerde yaygınlaşacak. Esnek çalışmaya yönelik bir veri tabanı oluşturularak çalışanların mesleki eğitimlerden daha fazla yararlanması sağlanacak. Bu kapsamda yapılacak düzenlemelerin hem çalışanların sosyal yaşamlarını hem de işverenlerin verimliliğini artırması bekleniyor.
![Foto - İsteyen 4 gün çalışacak! Bakanlık harekete geçti!](https://cdn.yeniakit.com.tr/images/album/isteyen-4-gun-calisacak-bakanlik-harekete-gecti-6df250.jpeg)
AMAÇ KİŞİLERİN DAHA FAZLA İSTİHDAM ALANI İÇERİSİNDE KALMALARI Hükümet kamuda esnek çalışma modelini ayrı ayrı formüllerle mercek altına aldı. Düzenlemede “Uzaktan çalışma modeli, kısmi çalışma modeli, değişken zamanlı çalışma modeli ve akademik eğitim amaçlı çalışma modeli” üzerinde duruluyor. Bu modellerle kadınlar başta olmak üzere kişilerin daha fazla istihdam içinde kalmaları ve özel yaşamlarına da vakit ayırmalarının sağlanması hedefleniyor. Esnek çalışmada iş dünyasının ihtiyaçları da dikkate alınarak uygulamaya geçilecek.
![Foto - İsteyen 4 gün çalışacak! Bakanlık harekete geçti!](https://cdn.yeniakit.com.tr/images/album/isteyen-4-gun-calisacak-bakanlik-harekete-gecti-3ea532.jpg)
ESNEK ÇALIŞMA NEDİR? Esnek çalışma, çalışanlara nerede, ne zaman ve nasıl çalıştıkları konusunda daha fazla söz hakkı veren bir çalışma düzenini içeriyor. Esnek çalışma seçeneklerine sahip bir şirket, haftada beş gün yerinde çalışmak yerine, çalışanlarının haftanın bir bölümünde uzaktan çalışmasına izin verebiliyor
![Foto - İsteyen 4 gün çalışacak! Bakanlık harekete geçti!](https://cdn.yeniakit.com.tr/images/album/isteyen-4-gun-calisacak-bakanlik-harekete-gecti-5cc112.jpg)
![Foto - İsteyen 4 gün çalışacak! Bakanlık harekete geçti!](https://cdn.yeniakit.com.tr/images/album/isteyen-4-gun-calisacak-bakanlik-harekete-gecti-e5e602.jpg)