Balıkesir’deki tarihi sabun fabrikasına İmamoğlu hayaleti çöktü

İmamoğlu İnşaat’ın Edremit rantı aynen devam: Alkol ruhsatı iptal, işgal sürüyor

Balıkesir’de kamuya ait 350 yıllık taş binanın 250 TL’ye İmamoğlu İnşaat’a kiralandıktan sonra alkollü işletmeye çevrilmesine giden süreç deşifre olurken, devlete ait binada sözleşme iptal edilmesine rağmen işgalin sürdüğü belirtiliyor.

İmamoğlu İnşaat’ın Edremit rantı aynen devam: Alkol ruhsatı iptal, işgal sürüyor

 

 

 

 

Balıkesir’in Edremit ilçesi Güre Mahallesi’nde yer alan ve geçmişte sabun fabrikası olarak kullanılan 350 yıllık taş yapı toplam 290 metrekarelik, biri 236, diğeri 53 metrekarelik iki bağımsız bölümden oluşuyor.

SERGİ YAPILACAKTI RESTORAN OLDU

Taş bina, Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’nun 10 Nisan 2015 tarihli kararıyla “Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı” olarak tescillendi. Hemen ardından Vakıflar Genel Müdürlüğü 2016 yılında CHP’li Edremit Belediyesine, “sergi, söyleşi, atölye ve sanat gibi kültürel faaliyetlerde kullanılması” şartıyla tahsis edildi.

BİR KALIP SABUN PARASINA TARİHİ SABUN FABRİKASI

İBB seçimlerini CHP’nin kazanmasının ardından Balıkesir’deki tarihi sabun fabrikasına İmamoğlu hayaleti çöktü.

Sabah gazetesinin haberine göre, kamuya tahsis edilen yapı 2019 yılında Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmesinden sonra, babası Hasan İmamoğlu’na ait İmamoğlu İnşaat isimli firmaya kiralandı. İmamoğlu İnşaat’ın bu kiralama işlemi için Edremit Belediyesi’ne sembolik olarak aylık 250 TL ödemesi kararlaştırıldı.

KİRALAMA HALKASI

Vakıflar mevzuatı ve tahsis protokolüne aykırı biçimde alt kiralama zincirinin ilk halkasını oluşturan bu işlemin devamı geldi.

İmamoğlu İnşaat, belediyeden aldığı binayı, kendi hafriyat işlerini üstlenen Tarhanlar İnşaat Sanayi adlı şirkete 60 bin TL bedelle alt kiraya verdi.

İÇİNDE İÇKİ SATTILAR

Bu alt kiralama işlemiyle birlikte kamuya ait tescilli kültür varlığı, amacına aykırı şekilde ticari ve turistik amaçlı özel işletmeye devredilmiş oldu. Söz konusu yapı, alkollü restoran haline getirilerek tahsis amacının dışına çıkarıldı.

İŞGAL SÜRÜYOR

Türkiye Gazetesi’nin haberine göre, müze ya da sergi salonu olarak kullanılması için restore edilip lüks restorana çevrilen kültür varlığında yapılan alkollü eğlenceler sebebiyle sözleşme feshedildi.

Ancak fiilî işgal devam ediyor.

Yapının mevcut kullanıcıları, her ay işgaliye bedeli ödeyerek tarihi taş yapıyı işletmeye devam ediyor.

<p>Kiracının kiracısı olan yandaş şirket ise, Bursa Kültür Varlıkları Koruma Kurulunun 10.04.2015 tarih ve 4360 sayılı kararı ile, <strong>"Korunması Gerekli Taşınmaz Kültür Varlığı"</strong> olarak belirlenmesine rağmen tarihi yapıyı alkollü restorana çevirdi.</p>

<p> </p>

ALKOL RUHSATI İPTAL EDİLMİŞ

İşletme yetkilileri, binayı “dört taş duvar halinde” devraldıklarını, bina için 1 milyon dolar yatırım yaptıklarını, içki ruhsatlarının iptal edildiğini ve restoranın şu anda alkolsüz olduğunu savundu.

Ayrıca, bölgedeki en yüksek işgaliye bedelini ödediklerini ileri süren yetkililer, belediye ya da Vakıflar Genel Müdürlüğü’nden tahliye sürecine dair bir adım gelmediğini kaydetti.

TALİMAT BEKLENİYOR

Vakıf malının tahliyesi için Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından talimat verilmesi gerektiği belirtiliyor. Bu durumda, jandarma ekiplerinin devreye girerek taşınmazı boşaltması ve yapının asıl tahsis gayesine döndürülmesi bekleniyor.

Faruk ArslanHaber7.com – Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Ayrıca Kontrol Edin

Bin yıllık kardeşliğimiz daim olsun

MHP’den PKK kongresine ilk açıklama: Kan ve kin devri kapanmıştır Terör örgütü PKK’nın merakla beklenen …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir