
440 binden fazlası laboratuvarda üretildi
Terminatörler iş başında: 440 binden fazlası laboratuvarda üretildi ormana salındı!
Ormanları tehdit eden zararlılara karşı mücadele amacıyla harekete geçen Orman Zararlıları ile Biyolojik Mücadele Laboratuvarı, halk arasında “terminatör böcek” olarak bilinen Calosoma Sycophanta türünün ormana salımını gerçekleştirmeye devam ediyor.

Yırtıcı böcek üretimi amacıyla 2006 yılında kurulan Bursa Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Orman Zararlıları ile Biyolojik Mücadele Laboratuvarı, ilgi çekici bir çalışmaya imza attı.

Çam kese böceğinin larva ve pupalarıyla beslenen halk arasında “terminatör böcek” olarak bilinen “Calosoma Sycophanta” isimli yırtıcı böcek türü üreten laboratuvar, biyolojik bir mücadele için harekete geçti.

Laboratuvarın kurulduğu günden itibaren 440 bin 335 adet, 2025 yılı itibarıyla ise 24 bin adet terminatör böcek, ağaçları kurutan çam kese böcekleriyle mücadele kapsamında doğaya bırakıldı. Nisan ayı sonuna kadar da 6 bin adet daha salım yapılması planlanıyor.

“BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİN KORUNMASININ ÖN PLANA ALINDIĞI ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜYORUZ”
Bin hektarlık bir alanda çam kese böceği ile mücadele ettiklerini dile getiren Bursa Orman Bölge Müdürü Erdal Şahan, “Ormanlarda çeşitli nedenlerle ortaya çıkan böcek zararlıları ile Orman Genel Müdürlüğü’nün sürdürülebilir orman yönetimi anlayışı doğrultusunda doğayla uyumlu, biyolojik çeşitliliğin korunmasının ön plana alındığı çalışmalar yürütüyoruz.” diye konuştu.

“440 BİN 335 ADET TERMİNATÖR BÖCEĞİN ORMANA SALIMI YAPILDI”
“Zararlı popülasyonunu azaltmayı ve ilerleyen süreçte bozulan doğal dengeyi yeniden kurmayı planlıyoruz” diyerek sözlerini sürdüren Bursa Orman Bölge Müdürü Erdal Şahan, şöyle konuştu:
“Orman Bölge Müdürlüğümüzde çam ormanlarının gelişimini engelleyen çam kese böceği zararlısına karşı da bu anlayış doğrultusunda çalışmalar yürütmekteyiz.

Doğadaki besin zinciri içinde zararlının larvasından beslenen böceklerin ormanlık alanlarda oluşturduğumuz adacık ve tel kafeslerde yırtıcı sayılarını artırmak, keseleri toplayarak imha etmek ve yırtıcı böcekleri laboratuvar ortamında üretmek gibi çeşitli yöntemler kullanıyoruz.

Biyolojik mücadele çalışmaları, uzun sürede sonuç alınabilen, zaman ve sabır isteyen çalışmalardır. Biyolojik çeşitliliğe zarar vermeden etkili sonuç alabilmek için biyolojik, biyoteknik ve mekanik yöntemlerin tamamını zararlının yoğunluğuna göre bir arada kullanabiliyoruz.

Bursa Orman Bölge Müdürlüğü’nde yaklaşık bin hektar alanda çam kese böceği ile mücadele ediyoruz. 2006 yılından bu yana çam kese böceği zararlısına karşı 440 bin 335 adet terminatör böcek, Bölge Müdürlüğümüz laboratuvarlarında üretilerek zararlının tespit edildiği ormanlara salım yapıldı. 2025 yılında bugüne 24 bin adet terminatör böcek üretilerek zararlının görüldüğü çam ormanlarına bırakıldı.

Nisan ayı sonuna kadar 6 bin adet daha salım yapmayı planlıyoruz. 2025 yılında toplam 30 bin adet salım yapmayı hedefliyoruz.

2025 yılında bir önceki dönemlere göre artış olmadığını gözlemledik. Bir arada yürüttüğümüz mücadele yöntemlerinin fayda sağladığını söyleyebiliriz.”
