24 Nisan olayları

24 Nisan, Tarihte Bugün Miladi takvime göre yılın 114. günü
Mart – Nisan – Mayıs
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Olaylar

  • 1512 – I. Selim, Osmanlı İmparatorluğu tahtına çıktı.
I. Selim
Yavuz Sultan Selim
ياوز سلطان سليم
İslam Hâlifesi
Kayser-i Rûm
Emîrü’l-mü’minîn
İki Kutsal Caminin Hizmetkârı
Han
Şah

Konstantin Kapıdağlı tarafından çizilmiş portresi
9. Osmanlı Padişahı
Hüküm süresi 24 Nisan 1512 – 22 Eylül 1520
(8 yıl, 4 ay ve 29 gün)
Önce gelen II. Bayezid
Sonra gelen I. Süleyman
88. İslam Hâlifesi
Hüküm süresi 1517 – 22 Eylül 1520
Önce gelen III. Mütevekkil
Sonra gelen I. Süleyman
11. Trabzon Sancakbeyi
Hüküm süresi 1487 – 1510
Önce gelen İlyas Bey
Sonra gelen Sinan Bey
Doğum 10 Ekim 1470
Amasya, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm 22 Eylül 1520 (49 yaşında)
Çorlu, Osmanlı İmparatorluğu
Defin Yavuz Selim Camii, Fatih, İstanbul, Türkiye
Eş(ler)i Ayşe Hafsa Sultan
II. Ayşe Hatun
Çocuk(lar)ı I. Süleyman
Üveys Paşa
Hatice Sultan
Beyhan Sultan
Fatma Sultan
Hafize Sultan
Şah Sultan
Tam adı
Selīm Şāh bin Bāyezīd Ḫān
Hanedan Osmanlı Hanedanı
Babası II. Bayezid
Annesi II. Gülbahar Hatun
Dini Sünni İslam
İmza

I. Selim (Osmanlıca: سلطان سليم اول) veya bilinen adıyla Yavuz Sultan Selim (d. 10 Ekim 1470 – ö. 22 Eylül 1520), Osmanlı İmparatorluğu’nun 9. padişahı ve 88. İslam hâlifesidir. “Hâdimü’l-Haremeyni’ş-Şerîfeyn” (iki kutsal caminin hizmetkârı) unvanına ve divan edebiyatındaki “Selîmî” mahlasına sahiptir. Babası sekizinci Osmanlı padişahı II. Bayezid, annesi II. Gülbahar Sultan’dır. 1512-1520 yılları arasında süren yalnızca 8 yıllık saltanatında imparatorluğu muazzam bir hızla genişletti. ve özellikle 1516 ile 1517 yılları arasında düzenlediği sefer ile tüm Doğu Akdeniz ile Mısır dahil önemli Orta Doğu bölgelerini ele geçirdi. Padişahlığı döneminde Anadolu’da birlik sağlandı ve Mısır’da hüküm süren Memlûk Devleti’ne son verildi. Devrin en önemli iki ticaret yolu olan İpek ve Baharat Yolu’nu da ele geçiren Osmanlılar, bu sayede doğu ticaret yollarını da tamamen kontrolleri altına aldılar.

10 Ekim 1470 tarihinde Amasya’da doğan ve şehzadeliğini Trabzon’da geçiren I. Selim, Osmanlı tahtına babası Sultan II. Bayezid’e karşı darbe yaparak çıktı. Şehzade Selim’e kızı Ayşe Hatun’u vermiş olan Kırım Hanı Mengli Giray, ona askeri destek sağlayarak tahta geçmesine yardım etti. 1512’de tahta çıkan Sultan Selim, babasının son dönemlerinde doğuda ortaya çıkan Şii Safevî tehlikesine karşı mücadeleye girişti. İki sene sonra İran’a yaptığı seferde Safevî hükümdarı Şah İsmail’i Çaldıran Muharebesi ile mağlup etti, ülkenin başkenti Tebriz’e kadar ilerledi ve bundan sonra “Yavuz” lakabıyla anılmaya başladı. 1515’te, Sadrazam Hadım Sinan Paşa öncülüğünde gerçekleşen Turnadağ Muharebesi ile Dulkadiroğulları Beyliği’ni ortadan kaldırdı ve Anadolu’daki Türk siyasi birliğini tam anlamıyla sağladı.

İran seferinden sonra Memlûk Devleti’ne karşı harekete geçen I. Selim, ”Büyük Mısır Seferi” olarak bilinen seferde yapılan Mercidâbık, Gazze, Ridâniye ve Kahire muharebeleri ile Memlûkleri yıkarak Suriye, Filistin, Levant, Mısır ve Hicaz gibi stratejik bölgeleri devletin topraklarına kattı. Seferden sonra İslam peygamberi Muhammed’in Kutsal Emanetler olarak kabul edilen eşyalarını İstanbul’a getirtti. 1520’de Batı’ya doğru yola çıkan Sultan Selim, 22 Eylül 1520 tarihinde Çorlu’da bulunan ordugâhında, sırtında çıkmış olan büyük bir çıban yüzünden 49 yaşındayken öldü ve yerine oğlu Süleyman geçti. Türbesi İstanbul’un Fatih ilçesindeki Yavuz Selim Camii’nde yer almaktadır.

1520’deki ölümü sırasında Osmanlı İmparatorluğu, Selim’in 8 yıllık hükümdarlığı sırasında yüzde yetmiş kadar büyüyerek yaklaşık 3,4 milyon kilometrekareye yayıldı. Selim’in Orta Doğu’yu ve özellikle İslam dünyasının kalbi olan bölgeleri fethetmesi ve Mekke ve Medine şehirlerine giden hac yollarının kontrolünü üstlenmesi, Osmanlı İmparatorluğu’nu önde gelen Müslüman devletlerden biri yaptı. I. Selim’in fetihleri, imparatorluğun coğrafi ve kültürel ağırlık merkezini önemli ölçüde Balkanlar’dan Orta Doğu’ya kaydırdı.

İlk yılları

Osmanlı Devleti döneminde Amasya vilayetini gösteren bir fotoğraf.

Sert mizacı ve cesaretinden dolayı “Yavuz” olarak anılan ve Osmanlı belgelerinde adı “Selim Şah” olarak geçen I. Selim, 10 Ekim 1470 tarihinde babası Şehzade Bayezid’in sancakbeyi olduğu Amasya’da dünyaya geldi. Annesi, kimi kaynaklara göre Dulkadiroğulları beyi Alaüddevle Bozkurt Bey’in kızı Gülbahar Hatun, bazılarına göre ise Alaüddevle Bozkurt Bey’in kızı Ayşe Hatun’dur. Tarihçi Feridun Emecen, annesinin adının Gülbahar diye gösterilmesinin bir yakıştırmadan ibaret olduğunu, annesinin “Ayşe Hatun” olduğu bilgisinin 16. yüzyıl tarihçilerinden Cenâbî tarafından açık şekilde zikredildiğini aktarmıştır. Bu durum Selim’in annesinin adının kronolojik analizler çerçevesinde Ayşe Hatun da olabileceğini göstermektedir.

Kaynaklarda daha küçük yaşta iyi bir eğitim gördüğü ve babası Bayezid’in kendine özel hoca tayin ettiği belirtilir.[22] Meşhur bir rivayete göre, on yaşlarında iken dedesi Fatih Sultan Mehmed tarafından kardeşleri Ahmed, Korkut, Mahmud, Âlemşah ve amcası Cem’in oğlu Oğuz Han ile birlikte İstanbul’a çağrıldı. Fatih torunlarına büyük ilgi gösterdi, onları sünnet ettirdi ve bir ay süren şenlikler düzenlendi.  Bu, muhtemelen Selim’in dedesi Fatih’i ilk ve son görüşü oldu, ancak bu olay onun hâfızasında önemli bir yer kazandı. Daha sonraki bir rivayete göre, sonraları kendine Fatih Sultan Mehmed’in bir resmi gösterildiğinde çocukluğunda onun dizlerinde büyüdüğünü, yüzünün şeklinin hayalinden silinmediğini belirtmiş, nakkaşın resmi dedesine tam olarak benzetemediğini söylemiştir.

  • 1513 – Yenişehir Muharebesi, I. Selim ile ağabeyi Ahmet Sultan arasında gerçekleşen taht kavgasının sonu.
  • 1558 – İskoç Kraliçesi I. Mary, Dofen II. François ile Notre Dame Katedrali’nde evlendi.
  • 1704 – Amerika’nın ilk gazetesi olan The Boston News-Letter, John Kampbell tarafından Boston’da basıldı.
  • 1800 – Dünyanın en büyük kütüphanesi olan Kongre Kütüphanesi kuruldu.
  • 1830 – Osmanlı Hükûmeti, Yunan Devleti’nin varlığını resmen kabul etti.
  • 1854 – I. Franz Joseph ile Elisabeth (namıdiğer Şisi) Augustinerkirche’de evlendiler.
  • 1877 – Rusya, Eflak ve Boğdan’a girerek Osmanlılara savaş açtı, böylece 93 Harbi olarak anılan Osmanlı-Rus savaşı başlamış oldu.
  • 1898 – İspanya, Küba’nın bağımsızlığını destekleyen ABD’nin Ada’nın boşaltılması isteğini reddederek, ABD’ye savaş ilan etti.
  • 1909 – İstanbul’a gelen Hareket Ordusu, 31 Mart Ayaklanması’nı bastırdı.
  • 1915 – İstanbul’da Ermeni topluluğunun önde gelenlerinden 2345 kişi tutuklandı.
  • 1916 – Patrick Pearse önderliğindeki “İrlanda Cumhuriyetçi Kardeşliği” adlı gizli milliyetçi örgüt, Postane Baskını ile Dublin’de İngiliz egemenliğine karşı Paskalya Ayaklanması’nı başlattı.
  • 1920 – Mustafa Kemal, Büyük Millet Meclisi Reisliği’ne seçildi.
  • 1939 – Hatay Cumhurbaşkanı Tayfur Sökmen, Atatürk’ün ve İnönü’nün bir görevlisi olduğunu belirten bir konuşma yaptı.
  • 1946 – Ulvi Cemal Erkin’in “Birinci Senfonisi”, Ankara Devlet Konservatuvarı’nda ilk kez seslendirildi.
  • 1955 – Endonezya’nın Bandung kentinde 18 Nisan’da, 29 bağlantısız Afrika ve Asya ülkesinin bir araya geldiği konferans sona erdi; sonuç bildirgesinde sömürgeciliğin ve ırkçılığın son bulması istendi. (bknz. Bandung Konferansı)
  • 1959 – Mısır Devlet Başkanı Cemal Abdünnasır, Shell ve Anglo-Egyptian petrol şirketlerini kamulaştırma emri verdi.
  • 1967 – Sovyetler Birliği’ne ait Soyuz 1 uzay aracı, dünyaya dönüş sırasında yere çakıldı.
  • 1972 – Türkiye Büyük Millet Meclisi; Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ın idam kararlarını yeniden onayladı.
  • 1978 – Ereğli Kömür İşletmesi’nin Armutçuk üretim bölgesindeki grizu patlamasında, 17 işçi öldü.
  • 1980 – Türkiye’de 12 Eylül 1980 Darbesi’ne Giden Süreç (1979- 12 Eylül 1980): Genelkurmay Başkanı Orgeneral Kenan Evren, not defterine, “Durum hiç de iyi değil. Hiçbir şeyin hâlledildiği yok. Galiba sonunda bu işe müdahale etmek zorunda kalacağız.” yazdı.
  • 1980 – İran’da rehin tutulan 52 Amerikalıyı kurtarmak için girişilen kurtarma operasyonu, rehineler kurtarılamadan sekiz ABD askerinin ölümüyle sonuçlandı.
  • 2001 – Ankara DGM Cumhuriyet Başsavcılığı, “Beyaz Enerji Operasyonu”na ilişkin soruşturmayı tamamlayarak dava açtı.
  • 2004 – Kıbrıs’ta Annan Planı için referandum yapıldı. Türk tarafının kabul ettiği plan, Rum tarafının reddetmesi sonucu hayata geçirilemedi.
  • 2007 – Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Abdullah Gül’ü Cumhurbaşkanlığına aday göstereceklerini açıkladı. Abdullah Gül de Türkiye’nin 11. Cumhurbaşkanı adaylığı için TBMM Başkanlığına başvurdu.
  • 2012 – ABD Başkanı Barack Obama, Ermenilerin 1915’te yaşanan olayları anma günü olarak seçtiği 24 Nisan’daki konuşmasında, geçen yıl olduğu gibi “Büyük Felaket” anlamına gelen “Meds Yeghern” ifadesini kullandı.

wikipedia.org

Ayrıca Kontrol Edin

11 Mayısta ölenler

Ölümler 912 – VI. Leon, Bizans imparatoru (d. 866) 1610 – Matteo Ricci, İtalyan Cizvit misyoneri ve bilim insanı. Dinlerarası …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir