Herhangi bir metni seçin ve dinlemek için simgeye tıklayın!

23 Mart olayları

23 Mart, Tarihte Bugün Miladi takvime göre yılın 82. günü
Şubat – Mart – Nisan
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

Olaylar

Ermächtigungsgesetz’in kabulü (Reichstag, 1933)
Uzay istasyonu Mir
  • 625 – Arabistan’da Müslümanlarla Kureyşler arasında, Uhud Savaşı başladı.
  • 1791 – Hollandalı kadın hakları savunucusu Etta Palm d’Aelders, Gerçeğin Dostları Konfederasyonu olarak bilinen kadın kulüplerini kurdu.
  • 1801 – I. Aleksandr, Rus İmparatorluğu’nun Çarı oldu.
  • 1839 – “OK” sözcüğü, (oll correct) Boston Morning Post gazetesinde ilk kez kayıtlara geçti.
  • 1848 – Macaristan, Avusturya’dan bağımsızlığını ilan etti.
  • 1855 – Dolmabahçe Camii ibadete açıldı.
  • 1903 – Wright Kardeşler, ilk sabit kanatlı uçakları için patent başvurusunda bulundular.
  • 1918 – Rus İç Savaşı kapsamında Beyaz Ordu’nun bölgeden çekilmesinin ardından Don Sovyet Cumhuriyeti ilan edildi.
  • 1919 – Benito Mussolini, İtalya’da Faşist Mücadele Birliklerinin İttifakı (Fasci Italiani di Combattimento) partisini kurdu. 9 Kasım 1921’de ise Ulusal Faşist Parti kuruldu.
  • 1921 – II. İnönü Muharebesi başladı. Yunan birlikleri, Uşak ve Bursa üzerinden, Afyon ve Eskişehir’e doğru iki koldan taarruz başlattı.
  • 1923 – Mübadele sonucu Selanik’ten gelen Türkler, Didim’e ulaştılar.
  • 1925 – Sessiz sinema döneminin en pahalı filmi olan (3.9 milyon dolar) “Ben Hur”, gösterime girdi.
  • 1931 – Türk çocuklarının ilk öğrenimlerini Türk okullarında yapmalarını zorunlu kılan kanun kabul edildi.
  • 1933 – Alman Millî Meclisi Reichstag, Adolf Hitler’e kararnamelerle ülkeyi yönetme yetkisi verdi.
  • 1946 – Zekeriya Sertel ile Sabiha Sertel, Cami Baykut ve Halil Lütfi Dördüncü, çeşitli hapis cezalarına çarptırıldı. Daha sonra karar, Yargıtayca bozuldu ve gazeteciler serbest bırakıldılar.
  • 1956 – Pakistan, ilk İslam Cumhuriyeti oldu.
  • 1959 – Ankara’da yayınlanan Öncü gazetesi, süresiz olarak kapatıldı.
  • 1971 – Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu liderlerinden Deniz Gezmiş’in arkadaşları, Hüseyin İnan ve Mehmet Nakipoğlu yakalandı.
  • 1972 – Cumhurbaşkanı Cevdet Sunay; Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan hakkında verilen idam cezalarını onayladı.
  • 1974 – Hükûmet, İmralı Adası’nda gömülü olan Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan’ın mezarlarının başka bir yere taşınabilmesine izin verdi.
  • 1977 – Liselerde okutulan “Felsefeye Başlangıç” adlı kitabın yazarı Prof. Nebahat Küyel, Aleviler’i küçük düşürme iddiasıyla yargılandı.
  • 1979 – MSP eski Milletvekili Halit Kahraman, eroin kaçırırken Yunanistan’da yakalandı.
  • 1982 – Uğur Mumcu, köşesinde, “Terör, öncelikle demokrasinin düşmanıdır. Bu açıdan bakarsak, «12 Eylül 1980 öncesinde Türkiye’de düşünce özgürlüğü vardır, Anayasa yürürlüktedir, demokrasi tastamam işlemektedir» diyemeyiz, dersek: inandırıcı olamayız.” yazdı.
  • 1989 – Utah Üniversitesi’nden Stanley Pons ve Martin Fleischmann, soğuk füzyon konusundaki buluşlarını açıkladılar.
  • 1990 – Cizre’de binlerce kişi yürüyüş yaptı.
  • 1992 – Şırnak’ın Cizre ilçesinde çıkan olaylarda, güvenlik güçleri ile göstericiler arasındaki çatışmaları izleyen Sabah Gazetesi muhabiri İzzet Kezer, başından vurularak öldü.
  • 1994 – Meksika Başkan adayı Luis Donaldo Colosio, seçim hazırlıkları sırasında düzenlenen bir suikast sonucu öldürüldü.
  • 1994 – Rus Havayolları Aeroflot’a ait Airbus A310 tipi bir yolcu uçağı, Sibirya’da düştü; 75 kişi öldü.
  • 1996 – Ankara’da öğrenciler harçları protesto eylemi yaptılar. Çıkan olaylar sonrasında Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi binasına giren Polis, 127 öğrenciyi gözaltına aldı. Olaylarda 51 polis ve 100 öğrenci yaralandı.
  • 1996 – Refah Partisi Genel Başkan Yardımcısı Oğuzhan Asiltürk, Türk Silahlı Kuvvetleri’ni din düşmanlığı yapmakla suçladı.
  • 1998 – Bakanlar Kurulunda irticayla mücadelede alınması gereken önlemleri içeren yasa tasarılarının büyük bölümü imzalandı.
  • 1999 – Paraguay Başkan Yardımcısı Luis María Argaña, suikast sonucu öldürüldü.
  • 2000 – Galatasaray futbol takımı, UEFA Kupası çeyrek finalinde deplasmandaki ilk maçta 4-1 yendiği Mallorca’yı, Ali Sami Yen Stadı’nda da yenip, yarı finalist oldu.
  • 2001 – NATO, Kosova Savaşında seyreltilmiş uranyum mermisi kullandığını itiraf etti.
  • 2001 – Sovyet uzay istasyonu Mir’in görevi sonlandırıldı.
  • 2004 – Gelibolu Yarımadası Tarihî Millî Parkı’nda Doğa Koruma ve Millî Parklar Genel Müdürlüğü’nce yürütülen “Şehitler Coğrafyası” projesi kapsamında yapılan araştırmalar sonucu, iki bin askerin gömüldüğü gerçek şehitlik bulundu.
  • 2008 – “Ergenekon” soruşturması kapsamında gözaltına alınan İlhan Selçuk, savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı ve yurt dışına çıkışı yasaklandı.
  • 2025 – İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, “ihaleye fesat karıştırma, kişisel verileri kaydetme, rüşvet ve örgüt kurma” iddialarıyla tutuklandı.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi
Kısaltma İBB
Slogan 16 milyon için çalışıyoruz
İstanbul Başardı
Yeni Yatırımlarla Tam Yol İleri
Kuruluş 1855 (170 yıl önce)
Tür Devlet kurumu
Yasal statü Büyükşehir belediyesi
Merkez İstanbul Belediye Sarayı, Saraçhane, İstanbul
Hizmet bölgesi İstanbul
Büyükşehir Belediye Başkanı BOŞTA
(CHP)
Genel sekreter Can Akın Çağlar
Üyelik

Kuruluşlar
Bütçe ₺564 milyar 500 milyon ₺ (2025)
Personel 43 bin 980 (2019)
Resmî site i̇bb.istanbul
Eski adı
  • İstanbul Şehremâneti
  • İstanbul Belediyesi

İstanbul Büyükşehir Belediyesi veya kısaca İBB, İstanbul ilinin belediye işlerinden sorumlu devlet kurumudur. Kırım Savaşı sonrasında Avrupa ülkeleri ile ilişkilerin artması ve devlet kurumlarının batı ülkelerine benzetilmeye çalışması sonrasında, 1855 tarihli Bâb-ı Âli kararıyla İhtisap Nezareti’nin kaldırılması sonucunda kurulmuştur. Şu anki Büyükşehir belediye başkanı, Cumhuriyet Halk Partisi üyesi Ekrem İmamoğlu’dur.

Tarihçe

İstanbul’un Fethi sonrasından Tanzimat’a kadar belediye faaliyetleri için şehir, Dersaadet ve Bilâd-ı selâse (Üsküdar, Galata, Eyüp) olarak dört ilçeye ve bu dört ilçe de kırk şubeye ayrılmıştı. Başkan görevini yürüten kişiye ise İstanbul Efendisi (kadısı) denmekteydi. Kadı direkt olarak Sadrazam’a bağlıydı.

İstanbul Şehremâneti

İstanbul Şehremaneti tarafından kullanılan “Şehremini İstanbul” yazılı mühür, 1850’ler

Kırım Savaşı sonrasında Avrupa ile gelişen ilişkilerin bir sonucu olarak, devlet kurumlarının batılı ülkelere benzemesi sonrasında İstanbul’da belediye faaliyetlerini gerçekleştirecek bir kurum kurulması kararı verilmiştir. Bu sebeple 27 Ramazan 1271 (13 Haziran 1855) tarihinde Bâb-ı Âli kararıyla İhtisap Nezareti kaldırılıp yerine Şehremâneti adıyla yeni bir şehir meclisi kurulmuştur. Meclis üyeleri ise İstanbul halkı ve esnafı arasından seçilen kişilerden oluşmuştur. Şehremânetin görev yetkileri ise Meclis-i Vâlâ tarafından 13 Haziran 1854 tarihinde çıkarılan bir nizamname ile belirlenmiştir. 1921 yılında Dahiliye Nezâreti’ne bağlanmış, 1930 yılında ise 1580 sayılı Belediye Kanunu ile yetkileri İstanbul Belediyesi’ne verilmiştir.

Altıncı Daire

Şehremânetin kurulmasından sonra, 1857 yılında Bilâd-ı selâse’nin Boğaziçi ve Adalar ile 14 belediyeye ayrılması düşünülmüştür. Ancak on dört belediyenin tamamını faaliyet geçirmenin masraflı olacağı sebebiyle, faaliyetlere ilk olarak Altıncı Daire adı verilen Beyoğlu ve Galata’dan başlanmıştır. Galata ve Beyoğlu’ndan başlanmasının sebebi ise, nüfusun diğer bölgelere göre daha çok olması ve daha doğru bir şehir yerleşimi olmasındandır. Şehremânetin ilk faaliyetlerinin planlanması, gelirlerinin tespiti, vergilerin toplanması ve kurumun organize olması için Hariciye teşrifatçısı Kamil Bey görevlendirilmiştir. Ayrıca kurumun özel bir statüsünün bulunduğunu belirten 27 Ocak 1858 tarihli Daire-i Belediye Nizamatı’da yürürlüğe girmiştir.

Altıncı Daire tarafından gerçekleştirilen ilk faaliyet sokaklara isim ve haneler numara verilmesi olmuştur. Sokaklara isim verilirken Fransızca başta olmak üzere, bölgede konuşulan tüm dillerde isimler verilmesine dikkat edilmiştir. Buna örnek olarak Pera Caddesi’nin adının Grande Rine adını alması verilebilir. 14 Nisan 1885 tarihinde ise tüm sokaklar adlandırılmış ve haneler numaralandırılmıştır.

Altıncı Daire Reisleri

İlk Altıncı Daire reisi olan Kamil Bey, nizamnamenin yayınlanması ve padişahın onayıyla görevine başlamıştır. İlk olarak sokakların aydınlatılmasını gerçekleştirmiştir. Ayrıca görev süresi içinde Dolmabahçe Gazhanesi’nden getirilen gazlarla İstiklal Caddesi, ilerleyen zamanlarda da Galata ve Tophane aydınlatılmıştır. Server Efendi döneminde ise kadastro çalışmalarına başlanmıştır. Sonuç olarak Akabinde yollar ve binalar yönetmeliği çıkartılmış ve ahşap binalar yerine kargir binaların yapılması tercih edilmiştir. Galata Surları’nın yıkımı ise sona erdirilmiştir. Yıkımlarda ortaya çıkan yazıt ve armalar ise Altıncı Daire’de muhafaza edilmiştir. İlk belediye hastanesi olan Mecruhin Hastanesi’de yine bu dönemde Fransız rahibeler tarafından kurulmuştur. Hastane, salgın sonrasında belediye tarafından devralınarak 6. Daire-i Belediye Hastanesi adıyla hizmet vermeye devam etmiştir.

Belediye Reisi Görev süresi

Cumhuriyet dönemi

Cumhuriyet döneminde İstanbul, 1927-1957 yılları arasında İstanbul Valiliği tarafından yönetildi. 1 Mart 1957 tarihinde ise belediyeler İl özel idaresi’nden ayrıldı. 1984 yılında da Ankara ve İzmir ile birlikte büyükşehir oldu.

Organizasyon yapısı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi; İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi ve İstanbul Büyükşehir Belediye Encümeni olmak üzere üç ana gruba ayrılır.

Bağlı birimler

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 29 daire başkanlığı, iki doğrudan bağlı şube müdürlüğü ve beş denetleyici ve düzenleyici kurumu bulunmaktadır.

Bunun dışında Etik Komisyonu ve Arabuluculuk Komisyonu olmak üzere iki komisyon bulunmaktadır.

Bağlı iştirakler

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 29 anonim şirketi, kamu kuruluşu olarak ise İSKİ, İETT, İSMEK ve İstanbul Vakfı olmak üzere 4 kuruluşu bulunmaktadır. Bu kuruluşlarda 2018 yılı itibarıyla toplam 53 bin 481 kişi çalışmaktadır.

Kurum Kuruluş Genel Müdür Faaliyet Alanı/Ek Bilgi

İstanbul Planlama Ajansı

İstanbul Planlama Ajansı’nın logosu

İstanbul Planlama Ajansı, 2020 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye başkanı Ekrem İmamoğlu’nu başkanlığında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından şehrin vizyon ve yönetimine dair stratejilerin, ortak akılla belirlenmesi amacıyla kurulmuş bir ajanstır. Çalışmalarını sivil toplum kuruluşları, özel sektör, akademi ve uluslararası organizasyonlar ile işbirliği içerisinde yürütmektedir.

Ajansın kuruluş amacı kendileri tarafından “küresel sistem içerisinde İstanbul’un rolünü, vizyonunu, gideceği yönü belirlemek ve İstanbul’un gerçek sorunlarına bilimsel, akılcı ve kalıcı çözümler üretmek” olarak nitelendirilmiştir. Bu amacı gerçekleştirmek için ajansa bağlı; Vizyon 2050 Ofisi, İstanbul İstatistik Ofisi, Kamusal Tasarım Ofisi, Sosyal Politikalar Ofisi ve İPA Enstitüsü olmak üzere 5 birim oluşturulmuştur. Ajansın mevcut Genel koordinatörü Esra Huri Balduk’tur.

İstanbul İstatistik Ofisi

İstanbul İstatistik Ofisi, İstanbul’da karar alma mekanizmalarına veriye dayalı karar alma imkanı sunmak amacıyla çeşitli birincil ve ikincil kaynaklardan veri derleyen, analiz eden ve sonuçlarını toplumsal farkındalık adına yayınlayan bir kuruluştur.

Ofisin amaçları arasında yaptığı çalışmalar ve topladığı veri kaynakları ile İstanbul şehri hakkındaki tüm verinin teknik altyapısı ve koordinasyonu yüksek bir kurumda merkezileştirildiği; bu sayede bilimsel çalışmalara, kamusal karar alma süreçlerine ve kamuoyuna şeffaf bir şekilde sunulduğu bir kurum oluşturmak vardır.

Kamusal Tasarım Ofisi

Kamusal Tasarım Ofisi, İstanbul Planlama Ajansı bünyesinde oluşturulmuş birimlerden biridir. İstanbul’daki kamusal projeler için nitelikli, katılımcı ve çağdaş tasarım uygulamaları geliştirilmesini sağlar. Bu amaçla çeşitli yarışmalar ve anketler düzenler, İBB tarafından yapılan projelerin takip ve planlamasını yapar.

153 Çözüm Merkezi

ALO 153 logosu

ALO 153 Çözüm Merkezi çağrı numarası, ilk kez 1990’lı yıllarda Beyaz Masa adıyla, Büyükşehir belediye başkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından hayata geçirilmiştir. Başta İstanbul olmak üzere çeşitli illerde bu numara aranarak il belediyelerine ulaşılabilmektedir.

İstanbul Gönüllüleri

İstanbul Gönüllüleri, ilk kez İstanbul’da Mart 2019 Türkiye yerel seçimlerinde Millet İttifakı’nın Cumhuriyet Halk Partisi adayı Ekrem İmamoğlu’nu desteklemek ve sandık güvenliğinin sağlanması amacıyla kurulmuştur. Günümüzde ise İstanbul ve İstanbullular için çeşitli faaliyetler düzenleyen bir gönüllü topluluğu haline gelmiştir.

Meclis

İBB Meclis dağılımı

  CHP: 185 sandalye
  AK Parti: 120 sandalye
  MHP: 7 sandalye
  BÜYÜK BİRLİK: 2 sandalye

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin faaliyetleriyle ilgili kararları almak için oluşturulan bir organdır. 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun 13. maddesine göre her ayın ikinci haftası birleşim gerçekleşmektedir.

Yerel Seçimler

İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçim sonuçları
Seçim Belediye Başkanı Parti Oy Oranı
1984 Bedrettin Dalan ANAP %49,7
1989 Nurettin Sözen SHP %35,9
1994 Recep Tayyip Erdoğan RP %25,2
1999 Ali Müfit Gürtuna FP %27,5
2004 Kadir Topbaş AK Parti %45,3
2009 Kadir Topbaş AK Parti %44,7
2014 Kadir Topbaş AK Parti %47,9
Mart 2019 Ekrem İmamoğlu CHP %48,8
Haziran 2019 Ekrem İmamoğlu CHP %54,2
2024 Ekrem İmamoğlu CHP %51,14

İstanbul Belediye Sarayı

İstanbul Belediye Sarayı

1953 yılında bir belediye binası yapılması için düzenlenen yarışmada, mimar Nevzat Erol tarafından yapılan proje birinci olmuş ve inşa edilmiştir. 1960 yılında başlanan yapı, 1970 yılında tamamlanarak hizmete açılmıştır. Günümüzde halen İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kullanılmaktadır.

Logosu

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin logosu, 24 Şubat 1969’da belediyenin düzenlediği bir yarışmada birincilik, ikincilik ve üçüncülük ödülünü aynı anda kazanmıştır. Tasarımcısı Metin Edremit’tir. Edremit logonun ortasındaki üçgenlerin İstanbul’un yedi tepesini, surların Asya ve Avrupa yakalarını, İstanbul Boğazını ve tarihi surları, minarelerin ise İstanbul’daki camileri ifade ettiğini belirtmiştir. 2019 yılında ise logodaki tipografik ve yapısal hatalar giderilmiştir.

Belediye başkanları

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin şu anki başkanı Cumhuriyet Halk Partisi üyesi Ekrem İmamoğlu’dur.

Büyükşehir Belediye Başkanları (1984-günümüz)
Büyükşehir Belediye Başkanı Görev Başlangıcı Görev Bitişi Parti
1 Bedrettin Dalan 26 Mart 1984 28 Mart 1989 Anavatan Partisi
2 Nurettin Sözen 28 Mart 1989 27 Mart 1994 Sosyaldemokrat Halkçı Parti
3 Recep Tayyip Erdoğan 27 Mart 1994 6 Kasım 1998 Refah Partisi
4 Ali Müfit Gürtuna 12 Kasım 1998 1 Haziran 2001 Fazilet Partisi
1 Haziran 2001 1 Nisan 2004 Bağımsız
5 Kadir Topbaş 1 Nisan 2004 22 Eylül 2017 Adalet ve Kalkınma Partisi
6 Mevlüt Uysal 28 Eylül 2017 17 Nisan 2019
7 Ekrem İmamoğlu 17 Nisan 2019 6 Mayıs 2019 Cumhuriyet Halk Partisi
27 Haziran 2019 Görevde
Listede yalnızca seçim sonucu göreve gelen belediye başkanları listelenmektedir.

Projeler

Askıda Fatura

İBB, 2020 yılında başlayan Askıda Fatura projesiyle Bloomberg Küresel Belediye Başkanları Yarışması’nda ve IDC CIO Summit’te çeşitli ödüller kazanmıştır.

Yuvamız İstanbul

İBB tarafından 2019 yılında temeli atılan 36-72 ay arasındaki çocuklar için oluşturulmuş, “150 mahalleye 150 kreş” sloganıyla hayata geçmiş anaokulu projesidir.

Kent Lokantası

İBB tarafından 2022 yılında düşük gelirli kişilerin yemek ihtiyacını karşılamak için işletilen restoranlardır. Proje İBB tarafından hayata geçirilip 2024 yılından itibaren Türkiye’ye yayılmaktadır.

Üyesi olunan kuruluşlar

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin üyesi olduğu kuruluşlar aşağıda belirtilmiştir.

  • Avrupa Kentleri Teşkilatı
  • Birleşmiş Kentler ve Yerel Yönetimler
  • B40 Balkan Şehirleri Ağı
  • Dünya Büyük Metropoller Birliği
  • Uyuşturucuya Karşı Mücadele Veren Avrupa Kentleri Teşkilatı
  • İslam Başkentleri ve Kentleri Teşkilatı
  • Dünya Mirası Şehirleri Teşkilatı
  • Tarihi Şehirler Birliği
  • Depremler ve Megakentler İnisiyatifi
  • Dünya Haller Birliği
  • Uluslararası Fotogrametri ve Uzaktan Algılama Uzay Bilimi Birliği
  • Dünya Sağlık Örgütü Sağlıklı Kentler Ağı
  • Ulaşım Araştırmaları Derneği Dünya Konferansı
  • Asya Belediye Başkanları Forumu
  • Avrupa Sosyal Hizmet Ağı
  • Profesyonel Eğitim Birliği

İstanbul belediye başkanları listesi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı
Resmî ikamet Rumeli Hisarüstü Konağı
Görev süresi 5 yıl, aday olma
sınırlaması yok
Oluşum 13 Temmuz 1855 (169 yıl önce)
(Şehremini)
11 Temmuz 1958 (66 yıl önce)
(Belediye)
26 Mart 1984 (40 yıl önce)
(Büyükşehir Belediye)
Açılışı yapan Pepe Salih Paşa
Sıralama 72. Başkanı
Bağlılık İçişleri Bakanlığı
Websitesi www.ibb.istanbul

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanları, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti dönemlerinde, İstanbul şehrinin yönetiminden en üst düzeyde sorumlu görevde bulunmuşların listesi.

Osmanlı Dönemi

İstanbul Şehremaneti tarafından kullanılan “Şehremini İstanbul” yazılı mühür, 1850’ler

Osmanlı döneminde İstanbul’un yerel yönetimi İstanbul’un fethinden Tanzimat Fermanına kadar geçen zaman içinde kadıların sorumluluğundaydı. Hızırbey Çelebi’den[1] başlamak üzere kent yönetiminde 422 kadı görev aldı. Tanzimat döneminde yeni bir yapılandırma gündeme geldi. 1855’te şehremaneti kuruldu. İlk şehremini unvanını Pepe Salih Paşa aldı. 13 Temmuz 1855’ten 4 Kasım 1855’e kadar görev yaptı. I. Meşrutiyet’e kadar uzanan Tanzimat döneminde İstanbul yerel yönetimi 2’si ihtisap ağası, 18’i şehremini olmak üzere toplam 20 yönetici gördü.

I. Meşrutiyet’ten (1876) II. Meşrutiyet’e (1908) kadar bu makamda 10 şehremini bulundu. II. Meşrutiyet’ten Cumhuriyetin ilanı’na kadar da 23 şehremini başa geçti.

Cumhuriyet Dönemi

Cumhuriyet ilan edildiğinde İstanbul’da yerel yönetici olarak Haydar Bey (Yuluğ) görev yapıyordu. Valilikle İstanbul kent hizmetlerini birleştiren 1930 tarihli Belediye Kanunu ile şehremaneti son buldu ve şehremini tabiri de tarihe karıştı. 14 Ekim 1930’da yerel seçimler yapıldı. İstanbul Umumi Meclisi, Vali ve Belediye Başkanı Muhittin Üstündağ tarafından 6 Kasım 1930’da açıldı. 1 Mart 1956’da valilik ile belediye ayrıldı. Bu arada imar çalışmaları nedeniyle Belediye Meclisi tarafından 1 Haziran 1957 tarihinde Adnan Menderes’e ‘’İstanbul Fahri Belediye Reisi’’ unvanı verildi. 11 Temmuz 1958 tarihinde İstanbul Belediye Meclisi’nde yapılan oylamada Kemal Aygün İstanbul belediye başkanlığına seçildi.

27 Mayıs 1960 sonrası şehrin yönetiminde bir süre istikrar sağlanamadı. 10 Haziran 1960 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile yeni seçimlere kadar belediye başkanlarının görevlerine son verilerek Belediye Kanununun 94. maddesi gereğince atama yoluyla başkanlar getirilmesi kararlaştırıldı. İstanbul’da üç yılda 7 kez belediye başkanı değişti. 1961 Anayasasına göre 27 Temmuz 1963 tarihinde çıkartılan yasa ile belediye başkanlarının seçiminde tek dereceli çoğunluk usulü getirildi. 17 Kasım 1963’te yerel seçimler yapıldı ve İstanbul’un seçimle belirlenen ilk belediye başkanı Haşim İşcan oldu.

3030 Sayılı Yasa ile başlayan Büyükşehir Belediyesi döneminin 26 Mart 1984 tarihinde yapılan ilk seçiminde Bedrettin Dalan Büyükşehir Belediye Başkanı olarak seçildi.

Başkanlar

Başkanlık Sırasına Göre

Şehreminiler (1855-1923)
İŞ Fotoğraf İstanbul Şehremini Görev aldığı yıllar Parti
1 Pepe Salih Paşa 13 Temmuz 1855 — 4 Kasım 1855
(114 gün)
Bağımsız
2 Hacı Hüsam Efendi 3 Kasım 1855 — 23 Şubat 1856
(112 gün)
3 Osman Raşid Paşa 24 Şubat 1856 — 18 Haziran 1858
(2 yıl, 114 gün)
4 Hüseyin Hasib Bey 19 Haziran 1858 — 1 Mayıs 1860
22 Haziran 1862 — 16 Mart 1868
(7 yıl, 220 gün)
5 Ahmed Şükrü Bey 12 Mayıs 1860 — 14 Nisan 1862
(1 yıl, 337 gün)
6 Hacı Ahmed Efendi 22 Nisan 1862 — 22 Haziran 1862
(61 gün)
7 Server Paşa 7 Mart 1868 — 6 Temmuz 1870
(2 yıl, 121 gün)
8 İbrahim Haydar Efendi 18 Temmuz 1870 — 30 Ağustos 1872
(2 yıl, 43 gün)
9 Ali Rıza Bey 21 Eylül 1872 — 10 Mayıs 1873
(231 gün)
10 Mehmed Besim Bey 12 Mayıs 1873 — 23 Ağustos 1873
(103 gün)
11 Zülüflü Ali Paşa 23 Ağustos 1873 — 12 Temmuz 1874
(323 gün)
12 Hekim İsmail Paşa 15 Temmuz 1874 — 1 Ekim 1874
30 Ekim 1874 — 24 Mart 1875
(223 gün)
13 Fevzi Bey 2 Ekim 1874 — 30 Ekim 1874
(28 gün)
14 Şevket Bey 25 Mart 1875 — 24 Mayıs 1875
(60 gün)
15 Ali Kabuli Paşa 30 Mayıs 1875 — 19 Temmuz 1875
(50 gün)
16 Mehmed Kadri Paşa 19 Temmuz 1875 — 10 Eylül 1875
24 Aralık 1875 — 28 Kasım 1876
(1 yıl, 28 gün)
17 Mehmed Halet Paşa 10 Eylül 1875 — 22 Aralık 1875
(103 gün)
18 Refik Ali Rıza Bey 28 Kasım 1876 — 14 Kasım 1878
(1 yıl, 351 gün)
19 Abdullah Galib Paşa 20 Kasım 1878 — 28 Mart 1879
(128 gün)
20 Ahmed Rasim Paşa 30 Mart 1879 — 20 Nisan 1879
(21 gün)
21 Reşid Paşa 20 Nisan 1879 — 5 Ağustos 1879
(107 gün)
22 Yusuf Rıza Paşa 6 Ağustos 1879 — 29 Kasım 1879
4 Mart 1880 — 30 Mart 1881
(1 yıl, 115 gün)
23 Mehmed Arif Paşa 30 Kasım 1879 — 2 Mart 1880
(93 gün)
24 Ahmed Mazhar Paşa 2 Nisan 1881 — 21 Eylül 1890
(9 yıl, 172 gün)
25 Rıdvan İsmail Paşa 22 Eylül 1890 — 23 Mart 1906
(15 yıl, 182 gün)
26 Reşid Mümtaz Paşa 14 Haziran 1906 — 18 Temmuz 1908
(2 yıl, 34 gün)
27 Şerif Mehmed Rauf Paşa 19 Temmuz 1908 — 27 Temmuz 1908
(8 gün)
28 Mustafa Ziver Bey 28 Temmuz 1908 — 16 Mart 1909
(231 gün)
29 Hazım Bey 17 Mart 1909 — 13 Temmuz 1909
(118 gün)
30 Halil Ethem Bey 20 Temmuz 1909 — 6 Ocak 1910
(170 gün)
31 Mehmed Tevfik Bey 8 Ocak 1910 — 19 Mayıs 1910
(131 gün)
32 Subhi Bey 25 Mayıs 1910 — 26 Temmuz 1911
(1 yıl, 62 gün)
33 Hüseyin Kazım Bey 21 Temmuz 1911 — 27 Ağustos 1911
(37 gün)
34 Tevfik Bey 28 Ağustos 1911 — 18 Ağustos 1912
(356 gün)
35 Cemil Bey 18 Ağustos 1912 — 7 Kasım 1914
28 Ağustos 1918 — 15 Aralık 1918
5 Mayıs 1919 — 28 Şubat 1920
(3 yıl, 124 gün)
36 İsmet Bey 8 Kasım 1914 — 3 Şubat 1915
(87 gün)
37 İsmail Bey 4 Şubat 1915 — 29 Nisan 1915
(84 gün)
38 Bedri Bey 30 Nisan 1915 — 7 Temmuz 1917
(2 yıl, 68 gün)
39 Sezai Bey 8 Temmuz 1917 — 17 Ağustos 1918
(1 yıl, 40 gün)
40 Yusuf Ziya Bey 18 Aralık 1918 — 4 Mayıs 1919
(137 gün)
41 Hayreddin Nedim Bey 2 Mart 1920 — 17 Nisan 1920
(46 gün)
42 Salim Paşa 18 Nisan 1920 — 2 Aralık 1920
(228 gün)
43 Yusuf Razi Bey 5 Aralık 1920 — 23 Şubat 1921
(80 gün)
44 Mehmed Ali Bey 24 Şubat 1921 — 5 Temmuz 1921
(131 gün)
45 Celal Bey 7 Temmuz 1921 — 4 Mart 1922
(240 gün)
46 Mehmed Ziyaeddin Bey 5 Mart 1922 — 13 Nisan 1923
(1 yıl, 39 gün)
Vali-Belediye Başkanı (1923-1958)
İVBB Fotoğraf Vali-Belediye Başkanı Görev aldığı yıllar Parti
47 1 Ali Haydar Yuluğ
(1878-1937)
15 Nisan 1923 — 8 Haziran 1924
(1 yıl, 54 gün)
Cumhuriyet Halk Partisi
48 2 Emin Erkul
(1881-1964)
8 Haziran 1924 — 12 Ekim 1928
(4 yıl, 126 gün)
49 3 Muhittin Üstündağ
(1884-1953)
14 Ekim 1928 — 4 Aralık 1938
(10 yıl, 51 gün)
50 4 Lütfi Kırdar
(1889-1961)
8 Aralık 1938 — 16 Ekim 1949
(10 yıl, 312 gün)
51 5 Fahrettin Kerim Gökay
(1900-1987)
24 Ekim 1949 — 26 Ekim 1957
(8 yıl, 2 gün)
Bağımsız
Kemal Hadımlı (vekil)
(1908-?)
12 Temmuz 1957 — 5 Ekim 1957
(85 gün)
Demokrat Parti
52 6 Mümtaz Tarhan
(1908-1970)
29 Kasım 1957 — 11 Mayıs 1958
(163 gün)
53 7 Ethem Yetkiner
(1912-1973)
14 Mayıs 1958 — 11 Temmuz 1958
(58 gün)
Belediye Başkanları (1958-1984)
İBB Fotoğraf Belediye Başkanı Görev aldığı yıllar Parti
54 1 Kemal Aygün
(1914-1979)
11 Temmuz 1958 — 27 Mayıs 1960
(1 yıl, 321 gün)
Demokrat Parti
55 2 Refik Tulga
(1907-1981)
27 Mayıs 1960 — 14 Haziran 1960
24 Eylül 1960 — 26 Şubat 1962
(1 yıl, 173 gün)
Askerî
56 3 Şefik Erensü
(1912-1989)
14 Haziran 1960 — 24 Eylül 1960
(102 gün)
Turan Ertuğ (vekil) 27 Şubat 1962 — 16 Mart 1962
(17 gün)
57 5 Kamuran Görgün 18 Mart 1962 — 30 Ocak 1963
(318 gün)
Kadri İlkay (vekil) 30 Ocak 1963 — 31 Ocak 1963
(1 gün)
Niyazi Akı (vekil)
(1913-1992)
31 Ocak 1963 — 28 Şubat 1963
(28 gün)
58 6 Necdet Uğur
(1923-2004)
28 Şubat 1963 — 9 Aralık 1963
(284 gün)
59 7 Haşim İşcan
(1889-1968)
10 Aralık 1963 — 11 Mart 1968
(4 yıl, 92 gün)
Cumhuriyet Halk Partisi
Faruk Ilgaz (vekil)
(1922-2014)
12 Mart 1968 — 6 Haziran 1968
(86 gün)
Adalet Partisi
60 8 Fahri Atabey
(1913-1994)
8 Haziran 1968 — 9 Aralık 1973
(5 yıl, 184 gün)
61 9 Ahmet İsvan
(1923-2017)
14 Aralık 1973 — 11 Aralık 1977
(3 yıl, 362 gün)
Cumhuriyet Halk Partisi
62 10 Aytekin Kotil
(1934-1992)
14 Aralık 1977 — 12 Eylül 1980
(2 yıl, 273 gün)
63 11 Hakkı Akansel
(1924-2016)
12 Eylül 1980 — 30 Ağustos 1981
(352 gün)
Askerî
64 12 Ecmel Kutay
(1927-1998)
30 Ağustos 1981 — 24 Eylül 1982
(1 yıl, 25 gün)
65 13 Abdullah Tırtıl
(1923-1996)
24 Eylül 1982 — 26 Mart 1984
(1 yıl, 184 gün)
Büyükşehir Belediye Başkanları (1984-günümüz)
İBBB Fotoğraf Büyükşehir Belediye Başkanı Görev aldığı yıllar Parti
66 1 Bedrettin Dalan
(1941-)
26 Mart 1984 — 28 Mart 1989
(5 yıl, 2 gün)
Anavatan Partisi
67 2 Nurettin Sözen
(1937-)
28 Mart 1989 — 27 Mart 1994
(4 yıl, 354 gün)
Sosyaldemokrat Halkçı Parti
68 3 Recep Tayyip Erdoğan
(1954-)
27 Mart 1994 — 6 Kasım 1998
(4 yıl, 224 gün)
Refah Partisi
69 4 Ali Müfit Gürtuna
(1952-)
12 Kasım 1998 — 1 Nisan 2004
(5 yıl, 141 gün)
Fazilet Partisi
Bağımsız
70 5 Kadir Topbaş
(1945-2021)
1 Nisan 2004 — 22 Eylül 2017
(13 yıl, 174 gün)
Adalet ve Kalkınma Partisi
Ahmet Selamet (vekil) 22 Eylül 2017 —28 Eylül 2017
(6 gün)
Bağımsız
71 6 Mevlüt Uysal
(1966-)
28 Eylül 2017 — 17 Nisan 2019
(1 yıl, 110 gün)
Adalet ve Kalkınma Partisi
72 7 Ekrem İmamoğlu
(1971-)
17 Nisan 2019 — 6 Mayıs 2019
27 Haziran 2019 — 23 Mart 2025
(5 yıl, 288 gün)
Cumhuriyet Halk Partisi
Ali Yerlikaya (vekil)
(1968-)
7 Mayıs 2019 — 27 Haziran 2019
(51 gün)
Bağımsız

Görev sürelerine göre

Osmanlı Döneminden Günümüze (1855-2025)

# Başkan Göreve Başlama Görevden Ayrılma Görev Süresi
1. Rıdvan İsmail Paşa 22 Eylül 1890 23 Mart 1906 15 yıl, 182 gün
2. Kadir Topbaş 1 Nisan 2004 22 Eylül 2017 13 yıl, 174 gün
3. Lütfi Kırdar 8 Aralık 1938 16 Ekim 1949  10 yıl, 312 gün
4. Muhittin Üstündağ 14 Ekim 1928 4 Aralık 1938 10 yıl, 51 gün
5. Ahmed Mazhar Paşa 2 Nisan 1881 21 Eylül 1890 9 yıl, 172 gün
6. Fahrettin Kerim Gökay 24 Ekim 1949 26 Ekim 1957 8 yıl, 2 gün
7. Hüseyin Hasib Bey 19 Haziran 1858 1 Mayıs 1860 1 yıl, 317 gün 7 yıl, 220 gün
22 Haziran 1862 16 Mart 1868 5 yıl, 268 gün
8. Ekrem İmamoğlu 17 Nisan 2019 6 Mayıs 2019 19 gün 5 yıl, 288 gün
27 Haziran 2019 23 Mart 2025 5 yıl, 269 gün
9. Fahri Atabey 8 Haziran 1968 9 Aralık 1973 5 yıl, 184 gün
10. Ali Müfit Gürtuna 12 Kasım 1998 1 Nisan 2004 5 yıl, 141 gün

Cumhuriyet Dönemi (1923-2025)

# Başkan Göreve Başlama Görevden Ayrılma Görev Süresi
1. Kadir Topbaş 1 Nisan 2004 22 Eylül 2017 13 yıl, 174 gün
2. Lütfi Kırdar 8 Aralık 1938 16 Ekim 1949  10 yıl, 312 gün
3. Muhittin Üstündağ 14 Ekim 1928 4 Aralık 1938 10 yıl, 51 gün
4. Fahrettin Kerim Gökay 24 Ekim 1949 26 Ekim 1957 8 yıl, 2 gün
5. Ekrem İmamoğlu 17 Nisan 2019 6 Mayıs 2019 19 gün 5 yıl, 287 gün
27 Haziran 2019 23 Mart 2025 5 yıl, 269 gün
6. Fahri Atabey 8 Haziran 1968 9 Aralık 1973 5 yıl, 184 gün
7. Ali Müfit Gürtuna 12 Kasım 1998 1 Nisan 2004 5 yıl, 141 gün
8. Bedrettin Dalan 26 Mart 1984 28 Mart 1989 5 yıl, 2 gün
9. Nurettin Sözen 28 Mart 1989 27 Mart 1994 4 yıl, 364 gün
10. Recep Tayyip Erdoğan 27 Mart 1994 6 Kasım 1998 4 yıl, 224 gün

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanları

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin şu anki başkanı Cumhuriyet Halk Partisi üyesi Ekrem İmamoğlu’dur.

Büyükşehir Belediye Başkanları (1984-günümüz)
Büyükşehir Belediye Başkanı Görev Başlangıcı Görev Bitişi Parti
1 Bedrettin Dalan 26 Mart 1984 28 Mart 1989 Anavatan Partisi
2 Nurettin Sözen 28 Mart 1989 27 Mart 1994 Sosyaldemokrat Halkçı Parti
3 Recep Tayyip Erdoğan 27 Mart 1994 6 Kasım 1998 Refah Partisi
4 Ali Müfit Gürtuna 12 Kasım 1998 1 Haziran 2001 Fazilet Partisi
1 Haziran 2001 1 Nisan 2004 Bağımsız
5 Kadir Topbaş 1 Nisan 2004 22 Eylül 2017 Adalet ve Kalkınma Partisi
6 Mevlüt Uysal 28 Eylül 2017 17 Nisan 2019
7 Ekrem İmamoğlu 17 Nisan 2019 6 Mayıs 2019 Cumhuriyet Halk Partisi
27 Haziran 2019 23 Mart 2025
Listede yalnızca seçim sonucu göreve gelen belediye başkanları listelenmektedir.

Yerel Seçimler

İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçim sonuçları
Seçim Büyükşehir Belediye Başkanı Parti Oy Oranı
1984 Bedrettin Dalan ANAP %49,7
1989 Nurettin Sözen SHP %35,9
1994 Recep Tayyip Erdoğan RP %25,2
1999 Ali Müfit Gürtuna FP %27,5
2004 Kadir Topbaş AK Parti %45,3
2009 %44,7
2014 %47,9
Mart 2019 Ekrem İmamoğlu CHP %48,8
Haziran 2019 %54,2
2024 %51,14
Ekrem İmamoğlu
İmamoğlu, 2024
7. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı
Görev süresi
27 Haziran 2019 – 23 Mart 2025
(5 yıl, 269 gün)
Yerine geldiği Ali Yerlikaya (Vekâleten)
Görev süresi
17 Nisan 2019 – 6 Mayıs 2019
(19 gün)
Yerine geldiği Mevlüt Uysal
Yerine gelen Ali Yerlikaya (Vekâleten)
Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı
Görevde
Makama geliş
5 Haziran 2024
(291 gün)
Yerine geldiği Yücel Yılmaz
Beylikdüzü Belediye Başkanı
İstanbul
Görev süresi
3 Nisan 2014 – 9 Nisan 2019
(5 yıl, 6 gün)
Yerine geldiği Yusuf Uzun
Yerine gelen Mehmet Murat Çalık
CHP Beylikdüzü İlçe Başkanı
İstanbul
Görev süresi
16 Eylül 2009 – 15 Temmuz 2013
(3 yıl, 302 gün)
Yerine geldiği Makam oluşturuldu
Yerine gelen Turan Taşkın Özer
Kişisel bilgiler
Doğum 3 Haziran 1971 (53 yaşında)
Cevizli, Akçaabat, Trabzon, Türkiye
Partisi Cumhuriyet Halk Partisi
(2008-günümüz)
Diğer siyasi
bağlantıları
Anavatan Partisi (1992)
Evlilik(ler)
Dilek İmamoğlu (e. 1995)

[3]

Çocuk(lar) 3
Bitirdiği okul Trabzon Lisesi
İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi
Mesleği
  • Siyasetçi
  • İş insanı
Dini İslam (Sünnilik)
İmzası
Resmî site ekremimamoglu.com
Takma adı Eko Başkan

Ekrem İmamoğlu (d. 3 Haziran 1971, Akçaabat, Trabzon), Türk siyasetçi, iş insanı ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı’dır.

İmamoğlu, Cumhuriyet Halk Partisi’nden Beylikdüzü Belediye Başkan adayı olarak katıldığı 2014 Türkiye yerel seçimlerinde yüzde 50,82 oy alarak girdiği ilk seçimi kazanmıştır. Ardından yine CHP’den İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı gösterildiği 2019 Türkiye yerel seçimlerinde yüzde 48,80 ile seçimi kazanıp 17 Nisan 2019 tarihinde göreve başlasa da, AK Parti’nin itirazları ve Yüksek Seçim Kurulunun aldığı kararlar sonucu İstanbul seçimleri iptal edildi ve İmamoğlu 6 Mayıs 2019 tarihinde görevden alındı. 23 Haziran’da yenilenen seçimi tarihî bir farkla kazanan İmamoğlu (yüzde 54,2), 27 Haziran 2019 tarihinde mazbatasını alarak göreve başladı. Böylece İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleri tarihinde en fazla oy alan belediye başkanı oldu. Yine CHP’nin adayı olarak girdiği 2024 yerel seçimlerini de kesin sonuçlara göre yüzde 51,1 oy oranıyla kazandı. 2024 yılında Türkiye Belediyeler Birliği başkanı seçildi.

İmamoğlu, bir sonraki Türkiye cumhurbaşkanlığı seçiminde Cumhuriyet Halk Partisi’nin olası cumhurbaşkanı adayı olarak görülmektedir. 18 Mart 2025’te İstanbul Üniversitesi’nden aldığı 31 yıllık lisans diploması tartışmalı bir kararla iptal edildi. Ertesi gün, 19 Mart 2025’te ”terör ve örgütlü suçlar” kapsamında gözaltına alındı. Gözaltı kararının ardından ülke genelinde hükûmet karşıtı protestolar başladı. 23 Mart 2025 tarihinde tutuklandı ve aynı günde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı görevinden alındı.

İlk yılları ve eğitimi

3 Haziran 1971 tarihinde ticaretle uğraşan Hasan İmamoğlu ile çiftçilik yapan Havva İmamoğlu’nun oğlu olarak Trabzon’un Akçaabat ilçesine bağlı Cevizli köyünde doğdu. Neslihan adında bir kız kardeşi vardır. Dört yaşındayken ailesiyle birlikte Yıldızlı köyüne taşındı. Yazları Kur’an kursuna gitti ve ilkokula başlamadan önce Kur’an okumayı öğrendi. Trabzon Lisesinden mezun oldu.

KKTC’de önce Doğu Akdeniz Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümünü kazandı, fakat birkaç gün sonra kaydını Girne Amerikan Üniversitesi İletişim Fakültesine aldırdı. Ailesinin 1987 yılında İstanbul’a taşınmasının ardından, KKTC’de iki yıl eğitim gördü. 1990 yılında İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi (İngilizce) Bölümüne yatay geçiş yaparak öğrenimine burada devam etti ve 1994 yılında mezun oldu. 1995 yılında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İşletme Ana Bilim Dalında başladığı yüksek lisans (MBA) eğitimine bir süre ara verdi. Beylikdüzü Belediye Başkanı olduğu dönemde öğrenci affından yararlanarak yüksek lisans eğitimini tamamladı.

İlkokulda öğrenim gördüğü yıllarda hentbol oynayarak başladığı spora futbol ile devam etti. Trabzon Lisesi takımının kaleciliğini yaptı. Üniversite eğitimi için gittiği KKTC’de Türk Ocağı Limasol Spor Kulübü’nün kalecilerinden biri oldu ve “Uçan Çuval” lakabıyla anılmaya başladı.

İmamoğlu’nun ailesi, 1987’de İstanbul’a taşındı. İlk olarak Üsküdar’ın Bağlarbaşı semtinde ikamet eden ve iki yıl sonra Kadıköy’ün Göztepe mahallesine yerleşen İmamoğlu ailesi, Beylikdüzü’nden ilk arsasını 1991 yılında aldı.[33] Bu tarihten sonra inşaat işlerine başlayan ailenin şirketinde çalışan Ekrem İmamoğlu 1992’de Güngören’de açtıkları İmamoğlu Akçaabat Köftecisi’ni işletti. Sonradan bu restoranın İstanbul’un farklı ilçelerinde şubeleri açılmasına rağmen, sistemi yönetebilecek ortak bulamadılar ve Ekrem İmamoğlu 2001 yılında, ailesi de 2009 yılında gıda sektöründen çekildi.

İmamoğlu, askerliğini Hava Er Eğitim Tugayı’nda yaptı. 2002 ve 2003 yılları arasında Trabzonspor’un yönetim kurulunda yer aldı. Daha sonra Beylikdüzü Spor Kulübü’nde yöneticilik yaptı.

Siyasi kariyeri

KKTC’de lisans eğitimi gördüğü dönemde kalecilik yaptığı Türk Ocağı Limasol Spor Kulübü’ndeki arkadaşları vesilesiyle sosyal demokrasiyi tanıyan İmamoğlu, Anavatan Partisi Merkez İlçe Kurucu Başkanlığı yapmış olan babasının etkisiyle, 1990’ların başında bir yıl boyunca Anavatan Partisi’nin gençlik kollarında görev aldı.

2000’li yılların başında siyasi görüş olarak CHP’ye yaklaştı. Atatürkçü düşünceleri vesilesiyle 2004 Türkiye yerel seçimlerinde CHP’den Beylikdüzü Belediye Başkanlığı’na aday olması için kendisine yapılan teklifi Trabzonspor’daki yöneticiliği gerekçesiyle reddeden İmamoğlu, Ekim 2008’de CHP üyesi olduktan sonra 2009 Türkiye yerel seçimlerinde Beylikdüzü Belediye Başkanlığı için aday adayı oldu fakat partisi tarafından aday gösterilmedi.

16 Eylül 2009 tarihinde CHP Merkez Yürütme Kurulu tarafından CHP Beylikdüzü İlçe Başkanlığı’na atandı; kısa sürede ilçe teşkilatını baştan yapılandırdı ve 27 Aralık 2009’da yapılan CHP Beylikdüzü İlçe Kongresi’nde seçilen ilk ilçe başkanı oldu.

İmamoğlu, CHP Beylikdüzü İlçe Başkanı olduğu dönemde partisinin ilçe halkıyla iletişimini artırmak için Dayanışma Evleri kurdu; konser ve sergi gibi kamusal etkinlikler düzenledi; halka sosyal yardımlar dağıtılmasını sağladı; kadın kolları ile gençlik kollarını genişletti ve ilçedeki okulların tadilatının yapılmasını sağladı. Bu dönemde ilk seçim deneyimini 2010 Türkiye anayasa değişikliği referandumunda yaşadı ve partisinin yaptığı çalışmaların da etkisiyle referandumda ilçe halkının yüzde 54’ü “hayır” oyu verdi; böylelikle İstanbul’da belediye yönetimi AK Parti’de olduğu hâlde referandum sonucu “hayır” çıkan tek ilçe Beylikdüzü oldu. 2011 Türkiye genel seçimlerinde ise CHP, bir önceki seçime kıyasla oylarını 8 puan artırarak ilçede en fazla oyu alan parti oldu.

İmamoğlu, 18 Mart 2012’de yapılan CHP Beylikdüzü 2. Kongresi’nde yeniden ilçe başkanı seçildi.

Beylikdüzü Belediye Başkanlığı

15 Temmuz 2013’te CHP Beylikdüzü İlçe Başkanlığı görevinden istifa eden İmamoğlu, 2014 Türkiye yerel seçimlerine CHP’nin Beylikdüzü Belediye Başkan adayı olarak katıldı ve partisinin bir önceki seçimde yüzde 30 olan oy oranını yüzde 50,8’e çıkararak Beylikdüzü Belediye Başkanı oldu.

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı

Ekrem İmamoğlu ve eşi Dilek İmamoğlu, 2019 İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi kampanyasında Silivri’de; Haziran 2019.

İmamoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın 23 Eylül 2017’de istifa ettiğini açıklamasından sonra CHP tarafından bu pozisyona aday gösterildi. İBB Meclisinde 28 Eylül 2017’de yapılan ve AK Parti adayı Mevlüt Uysal’ın 179 oy alarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı seçildiği oylamada İmamoğlu 125 oy aldı.

31 Mart 2019 yerel seçimleri ve mazbata iptali

İmamoğlu, 31 Mart seçimleri sonrası mazbatanın verilmesi üzerine basın açıklaması yapıyor; 3 Nisan 2019.

Ekrem İmamoğlu, 18 Aralık 2018’de yapılan aday tanıtım toplantısında CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı adayı ilan edildi. Bu süreçte kendini halka tanıtan İmamoğlu, pazar yerleri ve esnafları sık sık ziyaret etti ve ılımlı yaklaşımıyla birlikte medyada ve sosyal medyada yer aldı. Özellikle Sultanbeyli Semt Pazarı’nda AK Parti seçmeni olan Mahruze Teyze ile konuşması ve ona, “Ben senden dua istiyorum, oy istemiyorum.” sözleriyle sosyal medyada gündem oldu.

31 Mart 2019’da gerçekleştirilen yerel seçimlerin sonrasında Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi Güven, kendilerindeki son bilgiye göre Ekrem İmamoğlu’nun 4 milyon 159 bin 650 oy alarak AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım’ın önünde olduğunu açıkladı. AK Parti İstanbul İl Başkanlığı ise 2 Nisan’da, geçersiz oyların yeniden sayılması ve hatalı sandık tutanaklarının düzeltilmesi talebiyle itirazda bulundu ve itirazın YSK tarafından kabul edilmesiyle birlikte geçersiz oyların sayımına yeniden başlandı. Yeniden sayım işlemlerinin 17 Nisan 2019 tarihinde tamamlanmasıyla Ekrem İmamoğlu’nun 4 milyon 169 bin 765 oy alarak seçimi, 4 milyon 156 bin 36 oy alan rakibi Binali Yıldırım’ın önünde tamamladığı açıklandı. İmamoğlu aynı gün YSK İstanbul İl Seçim Kurulundan mazbatasını alarak göreve başladı.

Yüksek Seçim Kurulu, AK Parti’nin sandık kurullarının oluşumuna yönelik itirazı üzerine 6 Mayıs 2019’da aldığı kararla İstanbul seçimlerinin yalnızca İBB Başkanı bölümünün 23 Haziran 2019 tarihinde yenilenmesine hükmederek İmamoğlu’nun mazbatasını iptal etti. Ancak YSK, aynı zarfta oy atılan ilçe belediye başkanlığı ve ilçe belediye meclisi oylarını geçerli saydı ve bu seçimler yenilenmedi. İmamoğlu, seçimlerin iptal edilmesini eleştirdi fakat yenilenecek seçimlere katılacağını açıkladı. Mazbatası iptal edilen İmamoğlu’nun yerine İBB başkanlığına vekâleten İstanbul Valisi Ali Yerlikaya getirildi.

23 Haziran 2019 ara yerel seçimi

23 Haziran 2019 günü İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçildikten sonra konuşma yapan İmamoğlu.
“Ekrem İmamoğlu İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı” logosu.

İstanbul’daki seçimlerin iptal edilmesinin ardından Beylikdüzü’nde miting yapan İmamoğlu, ceketini ve kravatını çıkararak: “Yolumuz uzun, heyecanımız yüksek, gençliğimiz var. Biz adalete susamış, demokrasiye inancı tam Türk gençliğiyiz… Bu ülkede karar vericiler gaflet, dalalet, hatta ihanet içinde olabilirler, ama biz asla vazgeçmeyeceğiz.” diyerek halka seslendi.

İmamoğlu, seçim çalışmaları için İstanbul’u otobüsle turlarken, genç bir çocuğun otobüsün arkasından koşup, “Her şey çok güzel olacak Ekrem Ağabey!” diyerek bağırması gündem oldu ve “Her şey çok güzel olacak!” sözü, İstanbul seçimleri için İmamoğlu’nun sloganı oldu. İmamoğlu, yürüttüğü başarılı kampanya ve kazandığı seçimin haksızca iptal edilmesi nedeniyle popülaritesini daha da artırdı.

23 Haziran 2019’daki yenileme seçiminde aldığı 4.742.082 oy ile en yakın rakibinden 806.014 oy daha fazla alarak başkan seçildi ve 27 Haziran’da mazbatasını alarak görevine başladı.

Göreve başladığında başkanlık binasının girişinde yazılı olan “İstanbul Büyükşehir Belediyesi” tabelasının üzerine T.C. ibaresi yeniden eklendi. Seçim döneminde vaatlerini verdiği 92 bini aşkın çocuğa ilişkin Halk Süt ücretsiz olarak dağıtıldı. 0-4 yaş arası çocuk sahibi olan annelere ücretsiz toplu taşıma hizmeti sunuldu. Öğrencilerin ve ihtiyaç sahiplerinin bulunduğu belirli konumlara kent lokantaları açıldı. İBB tarihinde ilk defa öğrenci yurtları açıldı. Büyük İstanbul Otogarı yenilendi. İşsizlik sorununun çözümüne destek olmak amacıyla kurduğu Bölgesel İstihdam Ofisleri binlerce kişiyi iş sahibi yaptı. 190 bin öğrenciye geri ödemesiz burs verildi. Askıda fatura ile binlerce vatandaşın faturası ödendi. İstanbul 10 metro inşaatıyla dünyada aynı anda en çok metro yapan şehir oldu. 5 yıldan kısa bir sürede 65 km raylı sistem hattı ve 62 istasyon kullanıma açıldı. İmamoğlu İBB tarihinde yıllık ortalama 13,31 km ile en fazla metro yapan belediye başkanı oldu. İmamoğlu döneminde Mahmutbey-Mecidiyeköy, Dudullu-Bostancı, Eminönü-Alibeyköy, Rumeli Hisarüstü-Aşiyan Füniküleri, Ataköy-İkitelli 1. ve 2. etabı hizmete açıldı. Eminönü ve Üsküdar gibi yıllardır devam eden sel baskınları yapılan çalışmalarla son buldu. İBB kreşleri hizmete girdi. Müze Gazhane hizmete açıldı. “Yeşil Çevre” politikaları kapsamında 2 milyon İstanbullunun elektriği çöpten üretilmeye başladı. Avrupa’nın en büyük çöp yakma tesisi İstanbul’da açıldı. İBB Miras projesi kapsamında Yerebatan Sarnıcı, Casa Botter, Haliç kara surları, Gülhane Sarnıcı, Kütüphane Troleybüs ve Moda İskelesi restore edilerek kullanıma açıldı. Türkiye’nin en büyük halk ekmek fabrikası açıldı.[88] Yıllardır koku ve kirlilik nedeniyle Kadıköylülerin şikâyetlerine konu olan Kurbağalıdere’de ıslah çalışmaları tamamlanarak kötü kokular giderildi. Sarıyer Atatürk Kent Ormanı, Kemerburgaz Kent Ormanı, Beylikdüzü Yakuplu Kent Ormanı ve Çekmeköy Rahmi Demir Kent Ormanı İstanbulluların kullanımına açıldı. Belediyenin öz kaynakları ile 252 yeni otobüs satın alındı. Atıl hâldeki seralar Fide Üretim Merkezi’ne dönüştürülerek 15 ilçe ve 166 mahalledeki çiftçilere 24 milyondan fazla fide hibe edildi. 10 yolcu kapasiteli ilk yerli üretim olan deniz taksileri hizmete başladı.

Suikast girişimi iddiası

1 Aralık 2020 tarihinde akşam vakitlerinde bazı haber kaynaklarınca, Ekrem İmamoğlu’na yönelik Irak ve Şam İslam Devleti tarafından görevlendirilen militanların suikast hazırlığında olduğu ve son anda militanların yakalandığı iddia edildi. Olay, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından doğrulandı ve koruma sayısının arttırıldığı belirtildi. Daha sonrasında olay, Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yalanlandı.

2023 cumhurbaşkanlığı seçimi

2023 cumhurbaşkanlığı seçimi kampanyası kapsamında Silivri’de konuşma yaptığı sırada İmamoğlu; Mayıs 2023.

6 Mart 2023 tarihinde yapılan açıklamayla, aynı yıl yapılacak cumhurbaşkanlığı seçiminde diğer yedi adayla birlikte Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı yardımcısı adayı olduğu duyurulmuştur.

Ekrem İmamoğlu, 7 Mayıs’ta Erzurum’da Kılıçdaroğlu’na destek olduğu kampanya içindeki bir miting sırasında saldırıya uğradı. Mitingi yarıda kesildi ve hem miting için toplananlara hem de İmamoğlu’na saldıran yaklaşık 200 kişilik bir kalabalık tarafından taşlar atıldı. Saldırılarda bazı kişilerin hafif yaralandığı, 17 kişinin ise ağır yaralanarak hastaneye kaldırıldığı bildirildi. Hükûmet yetkilileri ve AK Parti üyeleri olayların ardından saldırganları övdü ve İmamoğlu’nu suçladı.

2023 seçimleri sonrası

Millet İttifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanlığı seçimlerini kaybetmesinin ertesi günü İmamoğlu, bir video mesajı yayımlayarak “değişim” çağrısında bulundu. İlerleyen günlerde; Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun yenilgiyi başarısızlık olarak görmemesi ve görevinden ayrılacağına dair bir işaret vermemesi üzerine, Tanju Özcan, Özgür Özel ve Ekrem İmamoğlu’nun başını çektiği, parti içinden çok sayıda eleştiri geldi. Seçim sonrası değişim çağrısı yapan isimlerden biri olan ve Kılıçdaroğlu ile parti yönetimine yönelik eleştirel açıklamalarda bulunan Özcan, 26 Temmuz 2023 tarihinde partiden ihraç edildi.

Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı yardımcısı adayı olarak gösterdiği ve seçim sürecinde en büyük destekçilerinden biri olan İmamoğlu, 4 Temmuz 2023 tarihinde “iktidaricindegisim.org” adresiyle açılan siteyi duyurdu ve “Değişime davet: CHP’de değişim, Türkiye’de değişim, iktidar için değişim sürecine katılımınızı, görüş ve önerilerinizi bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Partide değişim için Özgür Özel ile yürüttüğü kampanya sonrasında, 4 Kasım 2023 tarihinde yapılan kurultayda Özgür Özel, CHP’nin 8. Genel başkanı seçildi.

31 Mart 2024 yerel seçimleri

2024 yerel seçimlerinde İBB başkanlığına yeniden aday olduğunu 15 Ağustos 2023 tarihinde duyuran İmamoğlu’nun adaylığı, CHP Parti Meclisinin 14 Aralık 2023 tarihli kararıyla resmiyet kazandı. İmamoğlu, 31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimini yüzde 51,21 oy oranıyla kazandı.

Bir sonraki cumhurbaşkanlığı seçimleri

31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilen yerel seçimlerde CHP’nin yüzde 37,81 oy oranıyla birinci parti olması sonrasında, toplumun bazı kesimlerinde erken seçim olasılığı konuşulmaya başladı. İzleyen aylarda, özellikle ekonomik kriz, enflasyon, işsizlik gibi sorunların büyümesi, hukukun üstünlüğü ve yargı bağımsızlığı endişeleri, emekliler ve düşük gelir gruplarının zor durumda olması gibi nedenlerle AKP’nin oy oranlarının düşme eğilimine girmesi sonucunda erken seçim olasılığı daha sık konuşulmaya başladı. CHP’nin olası cumhurbaşkanı adayı olarak İmamoğlu’nun da adı geçerken, CHP’li belediyelere ve belediye başkanlarına yönelik soruşturmaların ve tutuklamaların başlaması üzerine CHP lideri Özgür Özel, 28 Ocak 2025 tarihinde yaptığı açıklamayla, partinin cumhurbaşkanı adayının partide yapılacak ön seçimle belirleneceğini duyurdu. Daha sonra bu ön seçimin 23 Mart 2025 tarihinde yapılacağı açıklandı. Partisinin cumhurbaşkanı adayı olmak üzere ön seçime katılması beklenen İmamoğlu, 21 Şubat 2025 tarihinde CHP genel merkezine yazdığı dilekçeyle cumhurbaşkanlığı ön seçimine aday oldu. İmamoğlu’nun ön seçimde aday adayı olması için CHP’nin 116 milletvekili imza verdi.

Diplomasının iptal edilmesi

18 Mart 2025 tarihinde, İstanbul Üniversitesi’nin yönetim kurulu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da aralarında bulunduğu 28 kişinin diplomalarını “yokluk” ve “açık hata” gerekçeleriyle iptal ettiğini duyurdu. Bu kararın gerekçesi olarak, 1990 yılında üniversitenin İşletme Fakültesi İngilizce programına usulsüz yatay geçiş yapıldığı iddiaları gösterildi. İmamoğlu, bu kararın hukuksuz olduğunu belirterek, yetkinin sadece İşletme Fakültesi Yönetim Kurulu’nda olduğunu ve bu kararı alanların tarih ve adalet önünde hesap vereceklerini ifade etti.

İmamoğlu’nun gözaltına alınmasından sonra İBB’nin Saraçhane’deki ana binasına asılan “Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir.” posteri, 20 Mart 2025

Bu gelişmeler, İmamoğlu’nun Cumhuriyet Halk Partisi’nin cumhurbaşkanı adayı olması beklenen bir dönemde gerçekleşti. Türkiye’de cumhurbaşkanı adaylarının üniversite diplomasına sahip olması gerektiği için, diplomasının iptali İmamoğlu’nun adaylığını riskli duruma getirdi. İmamoğlu’nun avukatı Mehmet Pehlivan, üniversite yönetiminin böyle bir karar alma yetkisi olmadığını ve bu kararın yok hükmünde olduğunu savundu. Ayrıca, CHP Genel Başkanı Özgür Özel, bu kararın İstanbul Üniversitesi için bir kara leke olduğunu belirtti ve 23 Mart’ta cumhurbaşkanı adaylarını belirleyeceklerini açıkladı.

Gözaltına alınması ve ülke genelinde protestolar

İmamoğlu, 19 Mart 2025 sabahında ”terör ve örgütlü suçlar” kapsamında gözaltına alındı. Gözaltına alınan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, “Milletimizin iradesini gasp etmeye çalışan bir avuç akıl benim sevgili polislerimi kötülüğe alet ederek, 16 milyonun İstanbullunun konutunun kapısına yüzlerce polis yığmıştır. Hepinizi çok seviyorum, ben kendimi milletime emanet ediyorum. Dimdik ayakta olacağımı herkes bilsin” açıklamasında bulundu.

İmamoğlu’nun gözaltına alınmasının ardından, aynı gün içinde Türkiye’de hükûmet karşıtı halk protestoları başladı. Protestolarda ifade özgürlüğü, medya sansürü, otoriteryanizm gibi toplumsal sorunlara değinildi ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın istifası istendi. İstanbul Valiliği, buna karşılık olarak şehir genelinde tüm halk toplantılarını yasakladı ve polis merkezinin etrafına barikatlar kurmak üzere güvenlik güçlerini görevlendirdi.

Gözaltı kararı ardından ilerleyen günlerde de ülke genelinde İmamoğlu’na destek ve alınan karara protestolar devam etti. Türkiye’de hükûmet karşıtı halk protestoları özellikle Saraçhane meydanında ön plana çıkmıştır. Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel “ Bugün 1 milyon kişiyiz. Siz neyi başardınız biliyor musunuz? Siz sokakları geri kazandınız. Meydanları kazandınız. Tepki ve protesto hakkının yasaklanamamasını kazandınız. Hepinizin önünde saygı ile eğiliyorum” açıklamasında bulunmuştur.

19 Mart’ta İBB hakkında açılan soruşturmalar neticesinde 23 Mart Pazar günü tutuklanmasına karar verildi. Açılan davalar kapsamında ‘yolsuzluk’ soruşturmasından tutuklandı ancak ‘terör’ soruşturmasından serbest bırakılmasına karar verildi.

Hakkında yürütülen hukuki süreçler

Ekrem İmamoğlu Hakkındaki Davalar ve Soruşturmalar
Dava/Soruşturma Açılma Tarihi Yöneltilen Suçlama İstenen Ceza Son Durum
YSK üyelerine hakaret davası 2019 Kamu görevlisine hakaret (TCK 125) 2 yıl 7 ay 15 gün hapis ve siyasi yasak Mahkeme 14 Aralık 2022’de İmamoğlu hakkında 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası ve siyasi yasak kararı verdi. İstinaf süreci devam ediyor.
Eski Ordu Valisi Seddar Yavuz’a hakaret 2021 Kamu görevlisine hakaret (TCK 125) 6 aydan 2 yıla kadar hapis 17 Mart 2021’de karar açıklandı; İmamoğlu’nun Yavuz’a 7 bin 80 lira ödemesine hükmedildi.
Şadi Yazıcı’ya hakaret davası 2023 Kamu görevlisine hakaret (TCK 125) 3 ay 15 günden 2 yıl 4 aya kadar hapis Beraat etti. Yapılan itiraz üzerine tekrar yargılandı ve tekrar beraat etti.
Beylikdüzü ihale davası 2023 İhaleye fesat karıştırma (TCK 235) 3-7 yıl hapis Son duruşma 11 Nisan 2025’te yapılacak.
Usulsüz harcama soruşturması 2024 Görevi kötüye kullanma (TCK 257) Belirtilmedi Soruşturma devam ediyor.
Başsavcı Akın Gürlek’e yönelik sözleri nedeniyle açılan dava 2025 Tehdit, terörle mücadelede görev almış kişiyi hedef gösterme (TCK 106, 6. madde) 7 yıl 4 ay hapis ve siyasi yasak İlk duruşma 11 Nisan 2025’te görülecek.
Bilirkişi S.B. hakkındaki açıklamalarına ilişkin soruşturması 2025 Yargı görevini yapanı etkilemeye teşebbüs (TCK 277) 2-4 yıl hapis Soruşturma tamamlandı ve iddianame hazırlandı.
Resmi belgede sahtecilik 2025 “Lisans diplomasının sahteliği hususunda yapılan ihbarlar kapsamında” ve Yüksek Öğrenim Kurulu’nca hazırlanan rapor ile “diplomanın sahteliğine ilişkin tespitlerin yer aldığı rapor üzerine” soruşturmanın başlatıldı. Soruşturma kapsamında İmamoğlu ifadesi alınmak üzere 26 Şubat’ta Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’ne davet edildi. İmamoğlu’nun Üniversite diploması iptal edildi. İdari mahkemeye süreci devam ediyor.
PKK ile ortak hareket etme” ve “PKK üyelerini işe yerleştirme” 2025 “İBB iştiraki İstanbul Planlama Ajansı ve BİMTAŞ bünyesinde terör örgütü mensupları/ sempatizanlarının işe alınması” Terör soruşturması sebebi ile gözaltına alındı. ve 23 Mart 2025 tarihinde terörden tutuksuz yargılanmasına karar verildi.
Yolsuzluk ve rüşvet almak 2025 “–İş adamlarını para vermeye zorlamak bazı iş adamları ile hareket ederek haksız kazanç sağlama piyon kişiler üzerinden alım satımlar yapmak,
– Beylikdüzü Belediye Başkanlığı döneminde beraber çalıştığı kişileri, İBB’ye yerleştirmek
– İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştirakleri olan Medya A.Ş, Kültür A.Ş.’nin hizmet alımı nitelikli işlerine yüksek fiyatlı teklifler vererek sonuç fiyatı kendilerinin belirlemesi suretiyle ederlerinin çok üzerinde işler almak
– Hali hazırda faal olan bir çok iş yerinden rüşvet talep etmek, kabul etmeyen mağdurlar hakkında Belediye Encümenlerinden aldırılan kararla zorla para alınmaya çalışmak
– MEDYA A.Ş., KÜLTÜR A.Ş., KİPTAŞ A.Ş. ve İSFALT A.Ş. firmalarından ihale alan örgüt üyelerinin belediyeden aldıkları ilk avans ödemeleri ile ya örgüt lideri İmamoğlu’na ait inşaatlara para aktarmak”
Yolsuzluk ve terör soruşturması sebebi ile gözaltına alındı ve 23 Mart 2025 tarihinde yolsuzluk sebebi ile tutuklandı.

Ekrem İmamoğlu hakkında çeşitli dava ve soruşturmalar bulunmaktadır. YSK Üyelerine Hakaret Davası, 2019 yılında Yüksek Seçim Kurulu üyelerine yönelik ifadeleri nedeniyle açılmış, 2 yıl 7 ay 15 gün hapis ve siyasi yasak cezası verilmiştir. Karar, istinaf sürecindedir. Beylikdüzü İhale Davası, 2015 yılında gerçekleştirilen bir ihale nedeniyle “ihaleye fesat karıştırma” suçlamasıyla açılmıştır. Davada 3 ila 7 yıl hapis cezası talep edilmekte olup, son duruşma 11 Nisan 2025’te yapılacaktır. Usulsüz Harcama Soruşturması, belediyelerin sanatsal etkinlik harcamalarındaki usulsüzlük iddialarına dayanmaktadır ve süreci devam etmektedir. Başsavcı Akın Gürlek’e yönelik sözleri nedeniyle açılan dava kapsamında, tehdit ve terörle mücadelede görev almış kişiyi hedef gösterme suçlamaları yöneltilmiş, 7 yıl 4 ay hapis ve siyasi yasak talep edilmiştir. İlk duruşma 11 Nisan 2025’te görülecektir. Bilirkişi S.B. hakkındaki açıklamaları nedeniyle başlatılan soruşturma, yargı görevini yapanı etkilemeye teşebbüs suçlamasına dayanmaktadır ve iddianamenin hazırlanması tamamlanmıştır.

YSK üyelerine hakaret davası

Karar sonrası İmamoğlu’na destek için İstanbul Belediye Sarayı önünde toplanan halk, 14 Aralık 2022.

İmamoğlu, 4 Kasım 2019’da yaptığı basın açıklamasında dönemin YSK üyelerine yönelik “ahmak” sözcüğünü kullandığı iddiası nedeniyle ve “zincirleme şekilde kurul hâlinde çalışan kamu görevlilerine karşı görevlerinden dolayı alenen hakaret” ettiği iddiası ile yargılandı. 14 Aralık 2022’de mahkeme, İmamoğlu hakkında 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası ve TCK 53. madde gereğince siyasi yasak kararı verdi.

Karar sonrasında Cumhuriyet savcısı, Bölge Adliye Mahkemesi Ceza Dairesi Başkanlığına sunulmak üzere İstanbul Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesi’ne verdiği dilekçede, mahkemenin verdiği kararın usul ve esas yönünden kanuna aykırı olduğunu belirtti. Cumhuriyet savcısı tarafından sunulan dilekçede, 14 Aralık 2022 tarihli gerekçeli kararın hüküm kısmının ikinci paragrafında ‘Sanığın eylemini basın önünde alenen işlediği anlaşıldığından‘ ibaresinde 125/4. maddeye göre artırım yapılması gerekirken sehven 125/6. maddenin yazılarak yazım hatası yapıldığı belirtilerek, “Sanık hakkında 1/6 oranında artırım yapılarak 1 yıl 9 ay hapis cezasına hükmolunduğu, üçüncü paragrafta ise sanığın eylemini kamu görevlilerine karşı işlediği gerekçesiyle 1/2 oranında artırım yapılarak 2 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasına hükmolunduğu, ancak sonuç ceza olarak 1 yıl 19 ay 15 gün hapis cezasına karar verilmesi gerekirken hesaplama hatası sonucu sanığa 5 gün fazla hapis cezası tayinine karar verilmesi usul ve yasaya aykırıdır” dendi. Savcı, kararın usul ve esas yönünden kanuna aykırı bulunduğunu belirtti ve düzeltilerek onanmasını talep etti.

Seçimler tarihi

2014 yılından beri 4 yerel seçime belediye başkan adayı olarak katılmıştır. Bu seçimler ve sonuçları şu şekildedir:

Tarih Seçim türü Seçim bölgesi Parti Aldığı oy oranı Aldığı oy Rakip oy oranı Aldığı oy Kaynak Sonuç
30 Mart 2014 Yerel seçim Beylikdüzü Cumhuriyet Halk Partisi %50,8 76.034 %39,7 59.309 Kazandı
28 Eylül 2017 Belediye Meclis Seçimi İstanbul Büyükşehir %41.12 125 %58.88 179 Kaybetti
31 Mart 2019 Yerel Seçim İstanbul
Büyükşehir
%48,77 4.169.765 %48,61 4.156.036 Kazandı ama seçim iptal edildi
23 Haziran 2019 Ara yerel seçim %54,22 4.742.082 %45,00 3.936.068 Kazandı
31 Mart 2024 Yerel seçim %51,21 4.438.727 %39,59 3.431.871 Kazandı

Uluslararası siyaset

İmamoğlu, görev dönemi boyunca pek çok uluslararası faaliyette bulunmuş, Türkiye’nin Batı dünyasıyla olan ilişkilerinin kopma seviyesine geldiği bir dönemde Avrupa Birliği’yle yakın ilişkiler kurmuştur.

  • 2019 yılında Danimarka’nın Kopenhag şehrinde Belediye Başkanları Zirvesi’ne katılan İmamoğlu, şehirlerin iklim değişikliğine nasıl hazırlanması gerektiği yönünde çalışmalar yapmıştır.
  • 2019 yılının Aralık ayında İmamoğlu, Bosna-Hersek’in başkenti Saraybosna’yı ziyaret etmiş fakat bu ziyaret, Recep Tayyip Erdoğan’ın göstereceği tepkiden çekinen Boşnak siyasetçiler tarafından görmezden gelinmiştir. 2021 yılında Bosna-Hersek Sosyal Demokrat Partisi üyesi Benjamina Karić, Saraybosna Belediye Başkanı olarak seçildikten sonra ilk iş olarak Ekrem İmamoğlu’nu İstanbul’da ziyaret etmiştir. O dönemden bu yana Saraybosna ve İstanbul arasındaki ikili diyaloglar büyük ivme kazanmıştır.
  • İmamoğlu, 2019 yılında Fransa’nın Strazburg kentinde düzenlenen Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi’ne davet edilmiş ve düzenlenen bu kongrede konuşma yapmıştır. Konuşmasında, Türkiye ve İstanbul’da yaşayan Suriyeli mültecilere de değinen İmamoğlu, “Bu platformun Suriye’de sürdürülen vekâlet savaşları üzerinden yaratılan sığınmacı sorununa inisiyatif geliştirmesi şarttır. Çünkü Türkiye eşittir Avrupa; Avrupa eşittir Türkiye. Türkiye’nin bu konularda yaşadığı ve yaşayacağı sorunlar, sadece Türkiye’nin sorunu değildir. Avrupa’nın da asli sorunudur.” diyerek sığınmacılar meselesinde Avrupa’nın da elini taşın altına koymasını istemiştir.
  • İmamoğlu, 2022 Fransa Cumhurbaşkanlığı Seçimleri için Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo’yu desteklediğini açıklamış ve Hidalgo’ya başarılar dilemiştir.
  • 2021’nin Kasım ayında İmamoğlu, Erdoğan’ın güvenlik sorunlarını gerekçe göstererek katılmadığı Glasgow Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’na katılmıştır.
  • İmamoğlu, 2022 yılının Şubat ayında Münih Güvenlik Konferansı’na katılmış, Budapeşte Belediye Başkanı Gergely Karácsony ve Varşova Belediye Başkanı Rafał Trzaskowski ile birlikte “Şehirler Demokraside Ezber Bozabilir mi?” isimli panelde konuşma yapmıştır.
  • Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, 22 Nisan 2024 tarihinde İstanbul’a gerçekleştirdiği ziyaret kapsamında, Ekrem İmamoğlu ile Sirkeci Tren Garı’nda bir araya geldi. Görüşmede, Almanya’ya iş gücü göçünün başladığı nokta olan Sirkeci Garı’nda, tarihçi İlber Ortaylı’nın rehberliğinde “Gurbette Hasret” sergisi gezildi.

Ödülleri

Yıl Ödül töreni Kategori Proje Kaynak Notlar Sonuç
2015 11. Kent ve Yaşam ödülleri Yerel Yönetim Ödülü Mahallemiz Cumhuriyet Muhtarlık & Belediye Çözüm Merkezi projesi Yeni Arayışlar Girişimi Platformu Derneğinin (YAPDER) Gazeteci Celal Toprak ile Yayıncı Mehmet Gözcü ile birlikte organize etmiştir. Kazandı
2019 Kybele Dostluk Ödülleri (Türk-Alman Dostluk Federasyonu tarafından) Onur Ödülü Ödülü, eski Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wullf’tan almıştır. Ayrıca Uluslararası Siyasi Danışmanlar Derneği IAPC’nin 2019 Demokrasi Madalyası’nı Ekrem İmamoğlu’na verdi. Kazandı
Bloomberg Business dergisinin 2019’un en etkili isimlerini sıraladığı “The Bloomberg 50” listesine alınmıştır. Ekrem İmamoğlu’nun kampanya direktörü ve siyasi danışmanı Necati Özkan ile birlikte yürüttüğü 31 Mart ve 23 Haziran seçim kampanyaları en iyi uluslararası seçim kampanyası seçilmiştir. Kazandı
2020 11. kez düzenlenen International Data Corporation (IDC) Türkiye Chief Information Officer (CIO) Açık Veri Portalı, Deprem Hackathonu ve Askıda Fatura oldu. Summit’te üç ödül kazandı. İmamoğlu, Askıda Fatura projesiyle 2022 yılının Bloomberg Küresel Belediye Başkanları Yarışması’nı kazandı. Kazandı
2020 İnsani Gelişme Endeksi Büyükşehirler (İnsani Gelişme Vakfı – İNGEV) 5 dalda ödül aldı. İBB’nin COVID-19 pandemisine karşı ilk günden itibaren koordineli şekilde sürdürdüğü çalışmaları için Stevie Uluslararası İşletme Ödülleri COVID-19 Reaksiyonları ana kategorisinde, gümüş ödüle layık görüldü. Kazandı
Reeds Ödülleri En İyi Uluslararası Reklam Kampanyası (tüm kategorilerde) Atlanta The Ritz Carlton otelinde düzenlenmiştir. Kazandı
En İyi Uluslararası Online Reklam Kampanyası (tüm kategorilerde) Kazandı
En İyi Avrupalı Online Video Reklam Kampanyası (tüm kategorilerde) Kazandı
En İyi Avrupalı TV Reklam Kampanyası Bisiklet filmi ile Kazandı
En İyi Avrupalı Online Video İstanbul Senin filmi ile Kazandı
2021 Bloomberg Küresel Belediye Başkanları Yarışması (Global Mayors Challenge) Askıda Fatura İstanbul’un, jüri tarafından 1 milyon dolar ödüle layık görülerek 2021 Bloomberg Küresel Belediye Başkanları Yarışması’nı kazandığı, 3 Ocak 2022’de İBB proje ekibine bildirildi. Kazandı
2023 IDC DX Summit Türkiye 2023 Yılın Dijital Lideri Askıda Fatura, İstanbul Senin, Açık Veri Portalı İBB’ye Yılın Dijital Lideri Ödülü: İBB Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Dr. Erol Özgüner, Açık Veri Portalı, Askıda Fatura, İstanbul Senin gibi dijital dönüşüm projelerindeki başarılı liderliğinden dolayı “Yılın Dijital Lideri” seçildi. Kazandı

Kişisel hayatı

İmamoğlu, 1994 yılında tanıştığı Dilek Kaya ile 18 Kasım 1995 tarihinde evlendi. Çiftin, Mehmet Selim (d. 1997), Semih (d. 2005) ve Beren (d. 2011) adlarında üç çocuğu vardır.

Notlar

  1. ^ a b c Resmî doğum tarihi 4 Haziran 1970 olmasına rağmen gerçek doğum tarihi 3 Haziran 1971’dir.
  2. ^ 18 Mart 2025’te diploması İstanbul Üniversitesi tarafından iptal edildi

wikipedia.org

Ayrıca Kontrol Edin

2 Nisanda ölenler

Ölümler 991 – Bardas Skleros, Bizans generali 1118 – I. Boudouin, Birinci Haçlı Seferi liderlerinden (d. 1058) 1412 – Ruy Gonzáles de …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


Seç ve dinle