21 Martta doğanlar

Doğumlar

  • 600 – Ali, İslam halifesi (ö. 661)
Ali
عَلِيُّ بْن أَبِي طَالِب
Halife
Emîru’l-Mu’minîn
İlk İmam (Şii görüşü)

Arapça Hüsn-ü Hatt ile “Ali Radıyallahu anhu” yazısı
Raşidun Halifeliği’nin 4. Halifesi ve Emîru’l-Mu’minîn
Sünni görüşü
Hüküm süresi 22/24 Haziran 656 – 28 Ocak 661
Önce gelen Osman
Sonra gelen Hasan
Emîru’l-Mu’minîn ve Şii İslam’ın ilk İmamı
Şii görüşü
Hüküm süresi 632-661
Sonra gelen Hasan
Hüseyin
Doğum 599 veya 600
Mekke, Hicaz, Arabistan
Ölüm 28 Ocak/29 Ocak 661
Kufe, Arabistan, Raşidi Hilafet
Defin İmam Ali Türbesi olduğu sanılmaktadır.
Eş(ler)i Fatıma-tül Zehra bint Muhammed
Havle bint Ca‘fer el-Hanefiyye
ve diğerleri…
Çocuk(lar)ı Hasan
Hüseyin
ve diğerleri…
Babası Ebu Talib bin Abdülmuttalib
Annesi Fatıma bint Esed
Dini İslam

Ali bin Ebu Talib (Arapça: علي بن أبو طالب‎; 21 Mart 599 veya 600, Mekke – 28 Ocak 661, Kufe), İslam Devleti’nin 656-661 yılları arasındaki halifesi. İslam peygamberi Muhammed’in damadı ve amcası Ebu Talib’in oğlu olan Ali, Muhammed’in İslam’a davetini kabul eden ilk erkek kişidir. Sünni İslam’a göre Ali, dört halifenin sonuncusu, Şii İslam’a göre ise imamların ilki ve Muhammed’in hak vârisidir. Şii ve Sünni İslam arasındaki farklılaşmanın ana nedeni Muhammed’in gerçek vârisinin kim olduğu konusundaki görüş farklılığından ileri gelmektedir.

Ebu Talib ve Fatıma bint Esed’in çocukları olan Ali, Kabe’de doğan tek insan olup, İslam Peygamberi’nin himayesinde büyümüştür. Muhammed’e vahiy geldiğinde ise, onun davetini kabul eden ilk erkek olan Ali, hayatını İslam’a adamıştır. Peygamberin emri üzerine hicret gecesi onun yatağına yatan ve emanetleri sahiplerine ileten Ali, kısa bir süre içinde peygamberin ardından Medine’ye gitmiş, burada İslam Peygamberi’nin kızı Fatıma ile evlenmiştir. Medine döneminde başlayan ilk küçük çaplı savaşlardan başlayarak neredeyse katılmadığı hiçbir savaş olmaması hasebiyle, savaşçılığı ve cesareti ile bilinen Ali, üçüncü halife Osman bin Affan’ın öldürülmesinin ardından halk tarafından halifeliğe getirilmiştir.

Ali
Allah’ın Arslanı – (Esedullah)

Rashidun Caliph

Ali diğer bir kısım dini kişiliklerle birlikte “Ali kültü”nün merkezi kişiliğini oluşturur.[11] Rivayet kültürüne dayalı eserlerde, Ali bilhassa ilmi, cesareti, imanı, dürüstlüğü, adanmışlığı, sadıklığı, cömertliği ve şefkati ile anılmakta olup, batıni Sufi gelenekler için en önemli mistik figürdür. Özellikle, tefsir, fıkıh ve dini düşünce alanındaki üstünlüğü kabul görür.

Soyu ve anne-babası

Ali’nin annesi, Muhammed’in dedesi olan Abdülmuttalib (Şeybe)’in kardeşi olan Esed bin Haşim’in kızıdır. Abdülmuttalib öldüğünde, Muhammed’e annelik eden onu koruyup kollayan ve İslâm Peygamberi’nin ilk eşi Hatice bint Hüveylid’in ardından Müslüman olan ikinci kadındır.

Ali’nin babası, Kureyş’in liderliğini babası Abdülmuttalib’den devralan Ebu Talib idi. Ebu Talib, dedesinin ölümü sonrası kimsesiz kalan Muhammed’i himayesine aldı ve 43 yıl himayesini sürdürdü. Muhammed peygamberliğini ilan ettiğinde Kureyş, Ebu Talib’in ölümüne değin, kendinden çekinmiş ve Muhammed’e zarar vermeye cesaret edememişlerdir.

Doğumu ve isim verilmesi

Mekke’de, 30. Fil Yılı’nın Recep ayının 13. günü, bir başka görüşe göre de Zilhicce ayının yedinci günü, Kâbe’nin içinde dünyaya geldi (MS 599). Annesi Fatıma Ali’yi doğurmak üzere iken Kâbe duvarına dayandı. Bu esnada duvarın yarıldığına ve bir sesin içeri gelmesini söylediğine inanılır. Dördüncü gün dışarı çıktığında Fatıma’nın kucağında bir erkek çocuğu vardır. Ebu Talib ve ailesine müjde verilir, Muhammed herkesten önce gelerek bebeği kucağına alır ve o sıralarda eşi Hatice bint Hüveylid ile birlikte evinde kaldığı Ebu Talib’in evine kadar taşır ve evliliğinin henüz ikinci ya da üçüncü yılındadır.)

Ali isminin Ebu Talib’e bu ilham olduğu, daha çok da bu ismin Muhammed tarafından verildiğine inanılır.

Çocukluğu

Ali’nin çocukluk dönemi, Muhammed’in çocukluk döneminin geçtiği evde geçmiştir. Her ikisi de Ebu Talib’i bir baba ve yönetici olarak tanıyorlardı; Fatıma bint Esed’e de anne diyorlardı. Bu ortamın, onun yetişmesinde çok önemli bir yeri olmuştur. Muhammed, Ali’yi omzuna alır Mekke’nin dağlarında, vadilerinde ve sokaklarında dolaştırırmış.

Ali’nin çocukluğunda bir kuraklık Mekke’yi sarmıştı. Muhammed, amcasının birer çocuğunu kendi yanlarına alarak onun ekonomik sıkıntısını hafifletmek istediğini bir diğer amcası Abbas’a bildirdi. Abbâs bin ʿAbd el-Muttalib Câ‘fer et-Tayyâr’ı, Muhammed ibn ʿAbd Allâh ise Ali’yi büyütmek üzere yanlarına aldılar. Ali, hutbelerinin, sözlerinin ve emirlerinin toplandığı kitabı olan Nechül Belağa’da o günleri şöyle anlatır: “Çocuktum henüz, o beni bağrına basar, yatağına alırdı, beni koklardı, lokmayı çiğner, ağzıma verir yedirirdi… Ben de her an, devenin yavrusu, nasıl anasının ardından giderse, onun ardından giderdim; o her gün bana huylarından birini öğretir ve ona uymamı buyururdu. Her yıl Hira Dağı’na çekilir, kulluğa koyulurdu. Onu ben görürdüm, başkası görmezdi.”

Gençlik yılları ve Müslüman oluşu

Şîʿa ve Alevî inancına göre Ali, Müslümanlar arasında ilk inanan, ‘Kâbe’de dünyaya gelen tek insan’dır. Sünnî kaynaklara göre ise, Hatice’den sonra, ikinci müslümandır.

Evlilikleri ve çocukları

1- Ali’nin ilk eşi Muhammed’in kızı Fatıma’dır. Ali Fatıma ölene kadar başkasıyla evlenmemiştir. Fatıma’dan 5 çocuğu olmuştur; isimleri şunlardır: Hasan, Hüseyin, Zeynep, Ümmü Gülsüm, Rukiyye ve Mûhsin ibn Ali. Mûhsin, henüz Fatıma’nın karnındayken, ölmüştür.

  • 927 – Taizu, Çin’in Song Hanedanı’nın kurucusu ve ilk imparatorudur (ö. 976)
İmparator Taizu
Çin İmparatoru
Hüküm süresi Şubat 960-14 Kasım 976
Önce gelen Gong
Sonra gelen Taizong
Doğum 21 Mart 927
Luoyang, Çin
Ölüm 14 Kasım 976
Kaifeng, Çin
Hanedan Song Hanedanı

İmparator Taizu (Çince: 宋太祖; pinyin: Sòng Tàizǔ) veya asıl adıyla Zhao Kuangyin (趙匡胤) (21 Mart 927-14 Kasım 976), Çin’in Song Hanedanı’nın kurucusu ve ilk imparatorudur. Saltanatı MS 960’tan 976 yılında ölümüne kadar sürmüştür.

Taizu hükümdarlığı sırasında Güney Tang, Geç Shu, Güney Han ve Jingnan’ı fethetti ve böylece Çin’in çoğunluğunu yeniden birleştirerek fırtınalı Beş Hanedan ve On Krallık dönemini sona erdirdi. Hakimiyetini güçlendirmek için askeri generallerinin gücünü azalttı ve yönetimde sivil görevlilere dayandı.

  • 1226 – I. Carlo, Fransa Kralı VIII. Louis’in en küçük oğlu (ö. 1285)
  • 1522 – Mihrimah Sultan, Osmanlı Sultanı (ö. 1578)
Mihrimah Sultan

Mihrimah Sultan’ın İtalyan ressam Cristofano dell’Altissimo tarafından yapılmış, Cameria adlı yağlı boya portresi, 16. yüzyıl
Doğum 1522
İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm 25 Ocak 1578[1] (56 yaşında)
İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu
Defin Süleymaniye Türbesi, İstanbul
Eş(ler)i Rüstem Paşa
Çocuk(lar)ı Ayşe Hümaşah Sultan
Sultanzade Osman
Hanedan Osmanlı Hanedanı
Babası I. Süleyman
Annesi Hürrem Sultan
Dini İslam

Mihrimah Sultan (21 Mart 1522, İstanbul – 25 Ocak 1578, İstanbul), Osmanlı padişahı I. Süleyman ile eşi Hürrem Sultan’ın kızı.

İlk yılları

1522’de, Osmanlı padişahı I. Süleyman ile eşi Hürrem Sultan’ın Şehzade Mehmed’den sonraki ilk çocuğu olarak dünyaya geldi. Mihrimah Sultan’ın doğumundan 2 yıl sonra da Hürrem Sultan, I. Süleyman’ın ölümünden sonra tahta geçecek olan diğer çocuğu II. Selim’i dünyaya getirdi. 1 yıl sonra Şehzade Bayezid ve 5-6 yıl sonra ise Şehzade Cihangir dünyaya gelmiştir

Gençlik yılları

1539’da 17 yaşındayken Diyarbekir Beylerbeyi Rüstem Paşa ile evlendirildi. Düğün töreni iki küçük erkek kardeşi Bayezid ve Cihangir’in sünnet düğünüyle birlikte At Meydanı’nda şölenlerle kutlandı. Rüstem Paşa bu evlilikten sonra sadrazam oldu ve 1544-1561 yılları arasında 2 yıllık bir süre hariç kesintisiz sadrazamlık yaptı. Bu evlilikten 1541’de bir kız çocukları dünyaya geldi. Daha sonra 1545’te Murat Bey’i, 1547’de Mehmet Bey’i dünyaya getirdi. Mihrimah Sultan yaşamı boyunca devlet işlerinde çok söz sahibi oldu. Babasını Malta’ya sefer düzenlemeye ikna etmek için kendi parasıyla 400 gemi yaptıracağına söz verdiği bile söylenir. Annesi Hürrem Sultan gibi Lehistan kralı II. Zygmunt August’la yazışmalar yaptı. Çok büyük bir servet sahibi oldu. 1540-1548 yılları arasında Mimar Sinan İstanbul’un Üsküdar ilçesinde cami Üsküdar İskele Camii, medrese, ilkokul ve hastaneden oluşan büyük bir külliye yaptı. Ayrıca 1562-1565 yılları arasında yine Mimar Sinan İstanbul’un Edirnekapı semtinde cami, çeşme, hamam ve medreseden oluşan Mihrimah Sultan Camii ve külliyesini yaptı.

Annesi 1558’de öldükten sonra babasına annesinin oynadığı danışmanlık rolünü oynadı. 1566’da babası öldükten sonra yerine geçen erkek kardeşi II. Selim’in saltanatı boyunca da danışmanlığını sürdürdü. Anneleri Hürrem Sultan ölmüş olduğu için kardeşi için adeta bir Valide Sultan rolünü oynadı.

Son yılları

Mihrimah Sultan’ın babası I. Süleyman’ın kabrinin bitişiğinde bulunan sandukası, Sultan Süleyman Türbesi, Fatih, İstanbul

Mihrimah Sultan 1578’de yeğeni (erkek kardeşinin oğlu) III. Murat’ın saltanatı sırasında öldü ve babası I. Süleyman’ın Süleymaniye Camii’ndeki türbesinde babasının yanı başında gömüldü.

Popüler kültürdeki yeri

•2003 yapımlı Hürrem Sultan adlı televizyon dizisinde Özlem Çınar tarafından canlandırılmıştır

•2011-2014 yılları arasında yayınlanan Muhteşem Yüzyıl dizisinde Pelin Karahan tarafından canlandırılmıştır.

Galeri

  • 1626 – Pedro de Betancur, Hristiyan azizi ve misyoner (ö. 1667)
  • 1685 – Johann Sebastian Bach, Alman besteci (ö. 1750)
  • 1752 – Mary Dixon Kies, Amerikalı mucit (ö. 1837)
  • 1768 – Jean-Baptiste Joseph Fourier, Fransız matematikçi ve fizikçi (ö. 1830)
  • 1806 – Benito Juárez, Meksikalı hukukçu ve siyasetçi (ö. 1872)
  • 1837 – Theodore Gill, Amerikalı ihtiyolog, mamalog ve kütüphaneci (ö. 1914)
  • 1839 – Modest Musorgski, Rus besteci (ö. 1881)
  • 1854 – Léo Taxil, Fransız gazeteci ve yazar (ö. 1907)
  • 1866 – Wakatsuki Reijirō, Japonya’nın 15. başbakanı (ö. 1949)
  • 1867 – İsmail Safa, Türk şair ve yazar (ö. 1901)
  • 1870 – Cenap Şahabettin, Türk şair ve yazar (Servet-i Fünûn dönemi şairi) (ö. 1934)
  • 1873 – Esma Sultan, Abdülaziz’in kızı (ö. 1899)
Esma Sultan
Doğum 21 Mart 1873
Dolmabahçe Sarayı, İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm 7 Mayıs 1899 (26 yaşında)
İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu
Defin Cedid Havatin Türbesi, Fatih, İstanbul
Eş(ler)i Çerkes Mehmed Paşa
Hanedan Osmanlı Hanedanı
Babası Abdülaziz
Annesi Gevheri Kadınefendi
Dini İslam

Esma Sultan (d. 21 Mart 1873 – ö. 7 Mayıs 1899) Osmanlı padişahı Abdülaziz’in kızıdır.

İlk yılları

Esma Sultan, 21 Mart 1873’te Dolmabahçe Sarayı ‘nda doğdu. Babası Sultan Abdülaziz ve annesi Gevheri Kadınefendi,  Salih Svanba ve Şaziye Tsamba’nın kızı. Babasının en küçük kızı ve annesinin en büyük çocuğuydu. Mehmed Seyfeddin Efendi’nin ablasıydı.

Babası Abdülaziz 30 Mayıs 1876’da bakanları tarafından görevden alındı, yeğeni V. Murad Sultan oldu. Sonraki Feriye Sarayı’a transfer edildi gün Abdulaziz’in mahallesi Dolmabahçe Sarayı’ndan ayrılmak istemedi. Böylece elle tutuldular ve Feriye Sarayı’na gönderildiler. Bu süreçte baştan ayağa arandılar ve değerden her şey onlardan alındı. 4 Haziran 1876’da Abdulaziz gizemli koşullar altında öldü.

O sırada üç yaşında olan Esma Sultan, ağabeyi Yusuf İzzeddin Efendi üvey erkek kardeşi gözetiminde büyüdü. Uzun boylu, meyilli kaşları, büyük siyah gözleri, uzun yüzü, beyaz tenleri ve kısa saçları vardı.

Evlilik

1889’da Sultan II. Abdülhamid, iki kız kardeşi, prensesleri Saliha Sultan ve Nazime Sultan ile kendi kızını Zekiye Sultan. 

20 Nisan 1889’da on altı yaşındayken, Yıldız Sarayı’nda Kabasakal Çerkes Mehmed Paşa ile evlendi. Sultan Abdülmecid ‘in kızının Naile Sultan dul kadınıydı. Mehmed Paşa ve Naile Sultan’ın daha önce yaşadığı “Esma Sultan Yalısı olarak bilinen sarayına taşındı. 

Evlilikten bir yıl sonra 1890’da ikiz oğulları Sultanzade Hasan Bedreddin Bey ve Sultanzade Hüseyin Hayreddin Bey’i doğurdu. 1894’te genç ölen Fatma Sıdıka Hanımsultan’ı doğurdu. Bir yıl sonra 14 Haziran 1895’te Sultanzade Mehmed Saadeddin Bey’i dünyaya getirdi.

Esma Sultan Yalısı, Cumhuriyet döneminde tütün deposu, daha sonra da depo ve marangoz atölyesi olarak kullanıldı. Saffet Baştimar tarafından 1952 yılında satın alındı. 1 Mart 1975’te sahipleri tarafından satışa çıkarıldığı zaman yandı. Esma Sultan Sarayı, 10 yıl önce yapılan restorasyondan sonra turizm amaçlı kullanılıyor. 

Ölüm

Esma Sultan, son çocuğu Sultanzade Abdullah Bey’in doğumu sırasında öldü, oğlu da 7 Mayıs 1899’da aynı gün öldü ve Cami deki emperyal bayanlar türbesine gömüldü. Yeni Camii Türbesi, Eminönü, İstanbul. 

Çocukları

Mehmed Paşa ile birlikte Esma’nın dört oğlu ve bir kızı vardı:

  • Sultanzade Hasan Bedreddin Bey (İstanbul, y. 1890 – 29 Ocak 1909);
  • Sultanzade Hüseyin Hayreddin Bey (İstanbul, y. 1890 – İstanbul, Türkiye y. 1956);
  • Fatma Sıdıka Hanımsultan (İstanbul, y. 1894 – y. 1894);
  • Sultanzade Saadeddin Mehmed Bey (İstanbul, 14 Haziran 1895 – Beyrut, Lübnan, y. 1976);
  • Sultanzade Abdullah Bey (İstanbul, 7 Mayıs 1899 – 7 Mayıs 18
  • 1881 – Henri Grégoire, Belçikalı tarihçi (ö. 1964)
  • 1884 – George David Birkhoff, Amerikalı matematikçi (ö. 1944)
  • 1887 – Manabendra Nath Roy, Hint devrimci, teorist ve aktivist (ö. 1954)
  • 1889 – Bernard Freyberg, Britanyalı general (ö. 1963)
  • 1893 – Walter Schreiber, Alman Schutzstaffel subayı (ö. 1970)
  • 1896 – Friedrich Waismann, Avusturyalı filozof, matematikçi ve dilbilimci (ö. 1959)
  • 1899 – Panagiotis Pipinelis, Bir Yunan politikacı ve diplomat idi (ö. 1970)
  • 1902 – Son House, Amerikalı blues ve country müzik efsanesi şarkıcı ve gitaristtir (ö. 1988)
  • 1905 – Nusret Suman, Türk heykeltıraş ve ressam (ö. 1978)
  • 1906 – Emin Türk Eliçin, Türk öğretmen ve yazar (ö. 1966)
  • 1906 – Samed Vurgun, Azeri şair (ö. 1956)
  • 1913 – George Abecassis, İngiliz Formula 1 pilotu (ö. 1991)
  • 1914 – Paul Tortelier, Fransız çellist ve besteci (ö. 1990)
  • 1915 – Cahit Irgat, Türk sinema ve tiyatro sanatçısı (ö. 1971)
  • 1923 – Nizar Kabbani, Suriyeli şair, yazar ve diplomat (ö. 1998)
  • 1923 – Rezső Nyers, Macar siyasetçi, ekonomist ve eski bakan (ö. 2018)
  • 1923 – Abbas Sayar, Türk romancı (ö. 1999)
  • 1925 – Beatriz Aguirre, Meksikalı oyuncu ve seslendirme sanatçısı (ö. 2019)
  • 1925 – Peter Brook, İngiliz oyuncu ve yönetmen
  • 1927 – Hans-Dietrich Genscher, Alman siyasetçi (ö. 2016)
  • 1929 – Gallieno Ferri, İtalyan çizgi roman sanatçısı ve illüstratör (ö. 2016)
  • 1930 – Pauline Stroud, İngiliz aktris (ö. 2022)
  • 1931 – William Shatner, Kanadalı film yapımcısı, yönetmen ve oyuncu
  • 1932 – Walter Gilbert, Amerikalı fizikçi, biyolog ve Nobel Kimya Ödülü sahibi
  • 1933 – Michael Heseltine, Britanyalı iş insanı, muhafazakâr siyasetçi
  • 1934 – Buta Singh, Hint siyasetçi (ö. 2021)
  • 1935 – Brian Clough, İngiliz futbolcu (ö. 2004)
  • 1938 – Luigi Tenco, İtalyan müzisyen (ö. 1967)
  • 1938 – Noel Cobb, Amerikalı-İngiliz filozof, psikiyatr ve yazar (ö. 2015)
  • 1940 – Solomon Burke, Amerikalı blues ve soul müzik şarkıcısı (ö. 2010)
  • 1942 – Ali Abdullah Salih, Yemenli asker, siyasetçi ve Yemen Cumhuriyeti’nin Devlet Başkanı (ö. 2017)
  • 1942 – Fradique de Menezes, São Tomé ve Príncipeli politikacı ve Cumhurbaşkanı
  • 1942 – Françoise Dorléac, Fransız aktris (Catherine Deneuve’ün kızkardeşi) (ö. 1967)
  • 1944 – Marie-Christine Barrault, Fransız bir aktris
  • 1946 – Timothy Dalton, İngiliz oyuncu
  • 1949 – Muammer Güler, Türk bürokrat ve siyasetçi
Muammer Güler
Türkiye İçişleri Bakanı
Görev süresi
24 Ocak 2013 – 25 Aralık 2013
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan
Yerine geldiği İdris Naim Şahin
Yerine gelen Efkan Âlâ
Türkiye Büyük Millet Meclisi
24. Dönem Milletvekili
Görev süresi
12 Haziran 2011 – 7 Haziran 2015
Seçim bölgesi 2011 – Mardin
KDGM Müsteşarı
Görev süresi
12 Mayıs 2010 – 7 Mart 2011
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan
Yerine geldiği Yeni makam
Yerine gelen Mehmet Niyazi Tanılır (vekil)
İstanbul Valisi
Görev süresi
17 Şubat 2003 – 31 Mayıs 2010
Yerine geldiği Erol Çakır
Yerine gelen Hüseyin Avni Mutlu
Kayseri Valisi
Görev süresi
27 Eylül 1993 – 06 Temmuz 1994
Yerine geldiği Rıdvan Yenişen
Yerine gelen Saffet Arıkan Bedük
Kişisel bilgiler
Doğum 21 Mart 1949 (75 yaşında)
Mardin
Partisi Adalet ve Kalkınma Partisi [2011-günümüz]
Bitirdiği okul Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Mesleği Mülki İdare Amiri

Muammer Güler (d. 21 Mart 1949, Mardin), Türk bürokrat ve siyasetçi, Eski İstanbul Valisi ve Eski Türkiye İçişleri Bakanı. Recep Tayyip Erdoğan tarafından kurulan 61. Türkiye Hükûmeti’nde yapılan bir kabine revizyonu ile Ocak 2013-Aralık 2013 tarihleri arasında İçişleri Bakanı olarak yer alan Güler, 2010-2011 yılları arasında KDGM Müsteşarlığı görevini üstlenmiştir. Bu görevinden önce 2003-2010 yılları arasında İstanbul Valiliği yapmıştır.

Hayatı

İlk, orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamlayarak 1972 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu.

İlk kamu görevine 4 Mart 1973 tarihinde Balıkesir’de maiyet memuru (kaymakam adayı) olarak başladı. Sırasıyla Denizli, Çal İlçesi kaymakam vekilliği, Pehlivanköy, Horasan kaymakamlıklarında bulunduktan sonra İçişleri Bakanlığı Personel Şube Müdürlüğü’ne atandı. İçişleri Bakanlığı’nda Şube Müdürü, Daire Başkanı, Personel Genel Müdür Yardımcısı ve Personel Genel Müdürü görevlerinde bulundu.

Personel Genel Müdürü iken 29 Ocak 1992 tarihinde Niğde Valiliği’ne atandı. Daha sonra 27 Eylül 1993 tarihinde Kayseri Valiliği’ne ve 6 Temmuz 1994 tarihinde Gaziantep Valiliği’ne atandı. Bu görevini sürdürürken 28 Temmuz 2000 tarihinde Samsun Valiliği’ne atandı. 30 Ocak 2003 tarihinde İstanbul Valiliği’ne atanarak 17 Şubat 2003 tarihinde görevine başladı. 12 Mayıs 2010 Valiler Kararnamesiyle Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı’na atandı. 7 Mart 2011 tarihi itibarıyla Adalet ve Kalkınma Partisi’nden milletvekili olmak amacıyla görevinden istifa etti.

24. Dönem Mardin Milletvekili olarak TBMM’ye girdi. Okan Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyesi olarak görev yaptı ve İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyeti Onur Üyeliği görevinde bulundu.

Matematik öğretmeni Neval Hanım’la 1977 yılında evlendi. Güler çiftinin Barış ve Burcu adlarında iki çocuğu bulunmaktadır. 24 Ocak 2013’te yapılan kabine revizyonu ile İdris Naim Şahin’in yerine İçişleri Bakanlığı’na getirilmiştir.[1]

17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturması ve Yüce Divan oylaması

Güler, 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet soruşturması kapsamında “rüşvet, görevi kötüye kullanma, ihaleye fesat karıştırma ve kaçakçılık” suçlarını işlediği iddiasıyla” hakkında soruşturma açılan 4 bakan arasında yer aldı. Oğlu Barış Güler bu soruşturma kapsamında gözaltına alındıktan sonra 25 Aralık tarihinde bakanlık görevinden istifa etti. Hakkında cezai soruşturma açılabilmesi için TBMM’ye fezlekeler sunuldu. Mecliste 5 Mayıs 2014’te bu amaçla kurulan komisyon 5 Ocak 2015’e kadar çalışmalarını sürdürdü ve bakanların Yüce Divan’a gönderilmemesi yönünde karar aldı. Mecliste yapılan oylama sonucu bakanların Yüce Divan’a gitmemeleri yönünde karar çıktı. Güler’in oylamasında 241 kabul oyuna karşılık 258 ret oyu kullanıldı. 2017 yılında Halkbank Kapalıçarşı Şubesinde yaşanan yolsuzluk olayının ardından Muammer Güler’in hakkındaki yolsuzluk iddiaları yeniden gündeme gelmiş ve Sözcü gazetesi yazarı Emin Çölaşan tarafından kamuoyu önünde kendisine yanıtlaması için sorular sorulmuştur.

  • 1949 – Eddie Money, Amerikalı rock, pop müziği sanatçısı ve söz yazarı (ö. 2019)
  • 1949 – Slavoj Žižek, Sloven filozof
  • 1950 – Sergey Lavrov, Rus diplomattır
  • 1954 – Prayut Çan-oça, Taylandlı bir subay ve siyasetçi
  • 1955 – Jair Bolsonaro, Brezilyalı subay ve siyasetçi
  • 1955 – Philippe Troussier (Omar Tourssier), Fransız futbol teknik direktörü
  • 1955 – Bärbel Wöckel, Doğu Alman eski atlet
  • 1956 – Richard H. Kirk, İngiliz elektronik müzisyen (ö. 2021)
  • 1958 – Marlies Göhr, eski Doğu Alman kısa mesafe koşucusu
  • 1958 – Gary Oldman, İngiliz oyuncu, yönetmen ve En İyi Erkek Oyuncu Akademi Ödülü sahibi
  • 1959 – Murat Ülker, Türk sanayici ve iş insanı
  • 1960 – Ayrton Senna, Brezilyalı Formula 1 pilotu (ö. 1994)
  • 1961 – Lothar Matthäus, Alman futbolcu
  • 1962 – Matthew Broderick, Amerikalı oyuncu
  • 1962 – Rosie O’Donnell, Amerikalı komedyen, oyuncu, yazar ve televizyon kişisi
  • 1963 – Ronald Koeman, Hollandalı futbolcu
  • 1963 – Yekta Saraç, Türk akademisyen
  • 1965 – Xavier Bertrand, Fransız siyasetçidir
  • 1966 – Benito Archundia, Meksikalı eski futbol hakemidir
  • 1967 – Carwyn Jones, Galli politikacıdır
  • 1968 – Dalian Atkinson, İngiliz futbolcu (ö. 2016)
  • 1968 – Jaye Davidson, Amerikalı sinema sanatçısı
  • 1968 – Tolunay Kafkas, Türk futbolcu ve teknik direktör
  • 1969 – Ali Dayi, İranlı futbolcu ve teknik direktör
  • 1970 – Cenk Uygur, Türk asıllı Amerikalı gazeteci, siyasî yorumcu, iş insanı ve politikacı
  • 1972 – Chris Candido, Amerikalı profesyonel güreşçi (ö. 2005)
  • 1972 – Large Professor, Amerikalı prodüktör, DJ ve rapçi
  • 1972 – Derartu Tulu, Etiyopyalı atlet
  • 1973 – Hozan Beşir, Kürt sanatçı
  • 1974 – Edsel Dope, ABD’li bir müzisyen
  • 1974 – Babek Zencani, İranlı iş insanı
  • 1975 – Fabricio Oberto, Arjantinli basketbolcu
  • 1976 – Bedirhan Gökçe, Türk şair
  • 1980 – Marit Bjørgen, Norveçli sporcu
  • 1980 – Ronaldinho, Brezilyalı futbolcu
  • 1981 – Germano Borovicz Cardoso Schweger, Brezilyalı futbolcu
  • 1982 – Maria Elena Camerin, İtalyan tenisçi
  • 1983 – Gonzalo Fierro, Şilili millî futbolcu
  • 1984 – Guillermo Daniel Rodríguez, Uruguaylı futbolcu
  • 1986 – Scott Eastwood, Amerikalı oyuncu ve model
  • 1986 – Michu, İspanyol futbolcu
  • 1986 – Bahar Saygılı, Türk triatlet
  • 1987 – İrem Derici, Türk şarkıcı
  • 1989 – Tom Leeb, Fransız şarkıcı, oyuncu ve komedyen
  • 1989 – Jordi Alba, İspanyol futbolcu
  • 1989 – Anthony Nwakaeme, Nijeryalı futbolcu
  • 1989 – Nicolás Lodeiro, Uruguaylı millî futbolcu
  • 1991 – Antoine Griezmann, Fransız futbolcu
  • 1997 – Martina Stoessel, Arjantinli oyuncu, şarkıcı ve dansçı
  • 2000 – Jace Norman, Amerikalı oyuncu

wikipedia.org

Ayrıca Kontrol Edin

3 Nisanda ölenler

Ölümler 1287 – Papa IV. Honorius, (d. 1210) 1325 – Nizameddin Evliya, Hindistan sufilerinden (d. 1238) 1582 – Takeda Katsuyori, geç Sengoku döneminde …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir