Facebook'ta takip et.Twitter'da takip et. Abone Ol!
Türkiye Süpergüç olma yolunda ilerliyor
Dünya
2021-04-07 11:23

Türkiye Süpergüç olma yolunda ilerliyor

ABD siyasetine yön veren meÅŸhur Fukuyama'dan ses getiren Türk SİHA'ları yazısı

Amerikan devlet aklının başındaki kiÅŸilerden biri olan siyaset kuramcısı meÅŸhur Francis Fukuyama'nın Türk SİHA'larıyla ilgili ele aldığı yazı büyük ses getirdi.

 
Video Player
 
 
 
 

Amerikalı siyaset kuramcısı Francis Fukuyama, "American Purpose" dergisinde yayımlanan "Orta DoÄŸu'da homurdanmak" baÅŸlıklı makalesinde Türk SİHA'larının bölgesinde yarattığı güçlü etkilerden övgüyle bahsetti.

Fukuyama, 2010'ların başında silahlı drone teknolojisi alanında ABD ile Ä°srail'in oyun kurduÄŸunu ancak daha sonraki yıllarda Türkiye'nin bu alanda hızlı ÅŸekilde yeni bir aktör olarak ortaya çıktığını belirtti.

ABD basınından Türk SİHA'larına övgü: Kaderini deÄŸiÅŸtirdiler!

"Küresel görünüm, askeri SİHA'lar tarafından deÄŸiÅŸtirildi ve Türkiye burada ana aktör oldu" deÄŸerlendirmesini yapan Fukuyama, Türkiye'nin kendi ürettiÄŸi SİHA'ları Libya, Suriye, DaÄŸlık KarabaÄŸ ve kendi sınırları içinde terör örgütü PKK'ya karşı kullandığını kaydetti.

"TÜRKİYE KENDİNİ BÜYÜK BİR BÖLGESEL GÜÇ SİMSARI SEVİYESİNE YÜKSELTTİ"

Fukuyama, "Bu süreçte Türkiye, daha fazla sonuç üretme kabiliyetiyle ABD, Çin veya Rusya'dan daha fazla kendini büyük bir bölgesel güç simsarı seviyesine yükseltti" yorumunu yaptı.

Türkiye'de üretilen Bayraktar TB2 ve Anka gibi SİHA'ları örnek gösteren Fukuyama, zamanında ABD'den Predator ve Reaper drone'larını alamayan ve ardından İsrail'den Heronları alıp sonra bu ülke ile iliÅŸkileri sorunlu hale gelen Türkiye'nin kendi SİHA'larını üretmeye net bir ÅŸekilde karar verdiÄŸini belirtti.

Bayraktar TB2

"TÜRK SİHA'LARI OLDUKÇA ETKİLEYİCİ"

Türk SİHA'larının performansının etkileyici olduÄŸuna dikkati çeken Amerikalı siyaset bilimci, "Son Türk drone'ları oldukça etkileyici; örneÄŸin TB2 24 saat havada kalabiliyor ve hem keÅŸif hem de saldırı görevlerini ifa edebiliyor" deÄŸerlendirmesinde bulundu.

SİHA'LARIN SAHADAKİ ETKİ GÜCÜ

Türkiye'nin silahlı drone'larını ilk kez kapsamlı ÅŸekilde Mart 2020'de Suriye'de 36 Türk askerinin ÅŸehit edildiÄŸi saldırının ardından kullandığını ifade eden Fukuyama, hava savunma sistemi dahil bölgedeki tüm Suriye askeri unsurlarının SİHA'larla tamamen yok edildiÄŸini hatırlattı.

Türk İHA'larının baÅŸarısı ABD'nin gündeminde

Ardından önce Libya'da, sonra da DaÄŸlık KarabaÄŸ bölgesinde kullanılan Türk SİHA'larının sahada icra ettiÄŸi misyonların ÅŸaşırtıcı olduÄŸunu belirten Fukuyama, söz konusu hava araçlarının özellikle Ermenistan askeri unsurlarına verdiÄŸi zararın dikkat çekici olduÄŸunu yazdı.

TUSAÅž üretimi ANKA-S

"TÜRKİYE'NİN SİHA KULLANIM BİÇİMİ, KARA BİRLİKLERİNİN DOÄžASINI DEĞİŞTİRECEK"

"Bana öyle geliyor ki Türkiye'nin SİHA kullanımı, kara gücünün doÄŸasını, mevcut güç yapılanmasını sarsacak ÅŸekilde deÄŸiÅŸtirecektir" deÄŸerlendirmesini yapan Fukuyama, bu dönüÅŸümün, Dreadnaought savaÅŸ gemisinin kendinden önceki savaÅŸ gemisi sınıflarını köhne bırakmasına ya da 2. Dünya Savaşı'nın başında uçak gemilerinin savaÅŸ gemilerini hükümsüz kılmasına benzediÄŸini dile getirdi.

Selçuk Bayraktar, Bayraktar TB3'ün özelliklerini ilk kez açıkladı

Yakın gelecekte artık savaÅŸ ve çatışmaların merkezinde insansız hava araçlarının olacağına dikkati çeken Fukuyama, Türk SİHA'larının etkinliÄŸini ÅŸu ifadelerle anlattı:

"SİHA'lar bu durumu kökünden deÄŸiÅŸtirdi çünkü bunlar görece ucuz, yenilmesi zor ve pilotların yaÅŸamlarını riske etmiyor. Dünyanın dört bir yanındaki ordular ÅŸimdilerde kendilerini SİHA'lara karşı nasıl savunacaklarını düÅŸünüyor ve SİHA'larla SİHA karşıtı tedbirler arasındaki silah yarışını kimin kazanacağı belli deÄŸil. SİHA'lar 2020'de Türkiye'nin bölgesel güç olarak yükselmesine önemli katkı yaptı. Ülke, bahsedilen üç çatışmanın sonucunu kararlı ÅŸekilde tayin etti ve daha fazlasını yapabileceÄŸini de vadediyor."

Bayraktar TB2

"TÜRKİYE KATLİAMIN ÖNÜNE GEÇTİ"

Fukuyama, makalesinde, 1991 ve 2003'teki Körfez savaÅŸlarında kara birliklerinin tanklar etrafında örüldüÄŸünü, uzun yıllar bir tankı yok edebilmenin ancak baÅŸka bir tank ile mümkün olabildiÄŸini ve geliÅŸen teknolojiyle birlikte tankları imha etmek kolaylaÅŸsa da halen ciddi zahmet ve maliyet ürettiÄŸini kaydetti.

Türkiye'nin bölgesindeki ülkelerle zor ama dengeli iliÅŸkiler kurmaya çalıştığını belirten Fukuyama, Türkiye'nin Suriye'deki askeri varlığıyla İdlib'de muhtemel bir katliamın önüne geçtiÄŸini vurguladı.

 
 
 
 
Kaynak : aa.com.tr
 
 


Bu haber 24 kez okundu.

                                                   8 + 4 = ?

HAVA DURUMU

ANKARA

SON YORUMLAR

Haber Scripti V5 © 2020 | İzinsiz ve Kaynak gösterilmeden kullanılamaz

Espower Bilisim