Facebook'ta takip et.Twitter'da takip et. Abone Ol!
Åžeytan ve hileleri
Cin İnsan Şeytan
2021-03-08 13:09

Åžeytan ve hileleri

Şeytanın hileleri hakkında bilgi verir misiniz?

Åžeytanlar, hayra hiçbir kabiliyeti olmayan, sırf ÅŸer iÅŸleyen ruhanî bir varlık nev'idir. Åžeytanların başı olan Ä°blis, nar-ı semûm'dan, yani dumansız ve harareti çok ÅŸiddetli bir ateÅŸten yaratılmıştır. (Hicr, 15/27). Ä°blis'in asıl adı, Azâzil idi. Âdem (as)'e secde etmekten yüz çevirmesi ve Cenâb-ı Hakk'ın bu secde emrine kibirlenerek isyan etmesinden sonra, "İblis" ve "Åžeytan" isimlerini aldı.

Åžeytanların bütün meÅŸguliyet ve gayretleri, insanları imandan çıkarmak, günah iÅŸletmek ve küfre girmelerine sebeb olmaktır. İnsanlığın mânevi terakkisinde, Allah'a kulluk vazifesini yerine getirmesinde en büyük engel, ÅŸeytandır. Kur'ân-ı Kerîm'de ÅŸeytan, insan için "adüvv-ü mübin = apaçık bir düÅŸman" olarak tavsif edilmiÅŸtir. Mü'minlerin her an onun ÅŸerrinden Allah'a sığınması (istiâze etmesi) lâzımdır.

Nitekim, Cenâb-ı Hak, Kur'ân-ı Kerîm'de pek çok âyet-i kerîmede mü'minleri ÅŸeytandan istiâzeye, yani Allah'a sığınmaya davet etmiÅŸtir.

Aslında ÅŸeytanın kendi başına bir gücü yoktur. Vesvese ve desîseleri de zayıftır. Fakat yaptığı iÅŸler, tahribat, yıkıp bozmak nev'inden olduÄŸu için, cüz'î bir vesvese ve desîse ile büyük neticeler meydana getirmekte; büyük zararlara sebeb olmaktadır. Bu yüzden güçlü görülmekte, bazı sapık mezhep ve inanç sahiplerince ilah kabul edilmektedir. Halbuki bir binayı yapmak ne kadar zor, yıkmak ise ne kadar kolaydır.

Bir insanın yaÅŸaması için, ne çok ÅŸartların bir arada bulunması lâzımdır. Halbuki diÄŸer bütün ÅŸartlar mevcut olduÄŸu halde, bir uzvun kesilmesiyle veya birkaç dakika nefes alamamakla o insan ölüme maruz kalmaktadır. Åžeytanın da yaptığı ve yaptırdığı bütün iÅŸler, hep böyle tahribat cinsinden ÅŸeylerdir. İşte gücü ve desîseleri aslında gayet zayıf olduÄŸu halde, büyük tahribat ve zararlar meydana getirdiÄŸi içindir ki, Müslümanlar her zaman ÅŸeytanın ÅŸerrinden Allah'a sığınırlar.

Hem insanın nefsi, ÅŸehvet ve gazab gibi his ve duyguları da, ÅŸeytanın her türlü telkin ve desîselerine karşı alıcı verici durumunda olduklarından, bazan ÅŸeytanın ufak bir vesvese ve desisesi, insanı hemen te'siri altına almakta ve mânevi pek büyük felâket ve zararlara atabilmektedir.

İşte mü'minlere ÅŸeytanın ÅŸerrinin büyük gösterilmesi ve aldanmamaları için tekrar tekrar ihtarlarda bulunulması bu yüzdendir. Yoksa ÅŸeytanların kâinatta îcad ve fiil cihetinde, hiçbir güç ve kuvvetleri, Allah'ın mülküne hiç bir müdahaleleri yoktur.

Åžeytan, insanı yoldan çıkarmak için birçok hileye baÅŸvurur. Bu hile ve desiselerin en mühimlerinden bazıları ÅŸunlardır:

1. Åžehvet ve öfke; bunlar ÅŸeytanın insana tesir etme yollarının en büyükleridir. Bu sebepledir ki, hadis-i ÅŸerifte:

“Åžeytan kanın bedende cereyanı gibi insan vücuduna hulul eder. Onun yollarını açlıkla (oruçla) daraltınız.” (bk. Gazali, İhya, 3/189)

buyurulmuÅŸtur. Çünkü ÅŸeytanın insana en büyük hulul yolu ÅŸehvettir. Açlık ise ÅŸehveti kırar.

2. Hased ve hırs: hırslı insan, hakkı görmekten kör ve hakikatı duymaktan sağır olur.

3. Tama; ÅŸeytan insana tama ettiÄŸi ÅŸeyleri çeÅŸitli riya ve hilelerle sevdirir. Öyle ki, âdeta tama ettiÄŸi ÅŸey, insanın mabudu olur.

4. Acelecilik; acele anında insan düÅŸünmeye fırsat bulamaz. Åžeytan da bu anda ona vesvese verebilir.

5. Cimrilik ve yoksulluk korkusu; bu korku, insanı infaktan alıkoyar ve mal yığmaya davet eder.

6. Åžeytanın kalbe nüfuz ettiÄŸi kapılarından biri de dine hizmette mezhep ve meÅŸreb taassubudur. Böylece onu, kendi mezhep ve meÅŸrebinde olmayanlara karşı kin tutmaya, onları küçümsemeye ve hakaretle bakmaya sevkeder. Bu hâl çok tehlikelidir. Fasıklar gibi, abidleri de helake götürür. İnsanları hakir görüp onlarda kusur aramak kötü bir haslettir. Fakat ÅŸeytan bu kötü hasletleri dine hizmet perdesi altında insana hoÅŸ gösterir ve yerleÅŸtirir. KiÅŸi bu hareketiyle din namına bir gayret sarf ettiÄŸini sanarak kendisinde sevinç ve neÅŸ'e hisseder. Halbuki o, tamamen ÅŸeytanın tuzağına düÅŸmüÅŸtür.

7. Åžeytanın aldatma yollarından biri de, kulu insanlar arasındaki mezhep, meÅŸreb ve görüÅŸ ihtilafları ile ve bu husustaki dedikodularla, lüzumsuz iÅŸlerle meÅŸgul etmesidir.

8. Åžeytanın kalbe giriÅŸ kapılarından biri de cehalet ve gafletleri veya günahlara dalmaları sebebiyle akılları darlaÅŸan, muhakemeleri kıtlaÅŸan bazı kimseleri, akıllarının almayacağı imani meseleler üzerinde düÅŸünmeye sevkedip, ÅŸüpheye düÅŸürmesidir.

9. Suizan; kim bir insan hakkında kötü düÅŸünmeye baÅŸlarsa, ÅŸeytan bu kimseyi o adamın aleyhinde gıybet etmeye sevkeder. Yahut o adamın hakkına riayet ettirmez. Ona hakaret gözüyle baktırır.

Åžeytanın hile ve desiseleri, insana nüfuz yolları elbette sadece bunlardan ibaret deÄŸildir. KiÅŸilere, devirlere, ÅŸartlara göre çok deÄŸiÅŸik ÅŸekiller arz eder.

 

 

Kaynak : sorularlaislamiyet.com

Resim : haberler.com


Bu haber 60 kez okundu.

                                                   4 + 10 = ?

HAVA DURUMU

ANKARA

SON YORUMLAR

Haber Scripti V5 © 2020 | İzinsiz ve Kaynak gösterilmeden kullanılamaz

Espower Bilisim