Kanada Federal Parlamentosu, Çin'in Uygur Türklerine yönelik uygulamalarını "soykırım" olarak tanımlayan yasayı onayladı.
ÇİN'İN UYGUR TÜRKLERİNE YÖNELİK UYGULAMALARI ''SOYKIRIM'' OLARAK TANIMLANDI
Ana muhalefetteki Muhafazakar Parti Wellington Milletvekili Michael Chong tarafından genel kurula sunulan "Çin'deki Dini Azınlıklar" baÅŸlıklı tasarı, parlamentonun yerel saatle akÅŸam saatlerinde yaptığı oturumda oylandı.
Oylamaya bağımsız ve muhalefet partilerine mensup 184, iktidardaki Liberal Parti’den de 82 milletvekili olmak üzere toplam 266 milletvekili katıldı.
Katılan milletvekillerinin tamamı tasarıya evet oyu verdi ve böylece Kanada Federal Parlamentosu, Çin'in Uygur Türklerine yönelik uygulamalarını "soykırım" olarak tanımlamış oldu.
338 sandalyeli Kanada Federal Parlamentosu’ndaki oylamaya, iktidardaki Liberal Parti’den 72 milletvekili ise katılmadı. Kanada BaÅŸbakanı Justin Trudeau, oylama öncesi yaptığı açıklamada, oylama konusunda çekimser olduklarını duyurmuÅŸtu.
KANADA DIŞİŞLERİ BAKANI, "SİNCAN'DAKİ SOYKIRIM İDDİALARINDAN" ENDİŞELİ
Öte yandan DışiÅŸleri Bakanı Marc Garneau, parlamentodaki oylamanın hemen ardından söz konusu kararla ilgili yazılı bir açıklama yaptı.
Bakan Garneau, açıklamasında, "Keyfi gözaltı, yeniden eÄŸitim, zorla çalıştırma, iÅŸkence ve zorla kısırlaÅŸtırma gibi Sincan'daki insan hakları ihlallerine dair korkunç raporlardan derinden rahatsız olmaya devam ediyoruz.’’ ifadesini kullandı.
Konunun parlamentoda ele alınıp görüÅŸülmesini deÄŸerlendiren Garneau, "Parlamenterlerin birlikte çalışmalarını ve bu kritik konuyu tartışmalarını memnuniyetle karşılıyoruz. Kanada Hükümeti soykırım iddialarını son derece ciddiye alıyor. Bu tür iddiaların bağımsız bir uluslararası hukuk uzmanları organı tarafından soruÅŸturulmasını saÄŸlamak için uluslararası toplumla birlikte çalışmak gerektiÄŸine inanıyoruz." yorumunu yaptı.
Garneau, açıklamasında ÅŸu ifadelere yer verdi:
“Müttefiklerimiz, G7 ve BirleÅŸmiÅŸ Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi ile birlikte Çin'in insan hakları ihlallerini kınadık. BaÅŸbakan Trudeau, geçen hafta G7 liderler toplantısında bu konuyu gündeme getirdi. Kanada Hükümeti savunmasız azınlıkları savunmak için uluslararası ortaklarla çalışmaya devam edecek. Soykırım iddialarına yanıt olarak ÅŸeffaf ve güvenilir bir uluslararası soruÅŸturma çaÄŸrımızı bir kez daha yineliyoruz. Bu soruÅŸturma, tarafsız uzmanların durumu ilk elden gözlemleyebilmesi ve rapor edebilmesi için uluslararası ve bağımsız bir organ tarafından yürütülmelidir."
Kanada BaÅŸbakanı Justin Trudeau, oylama öncesi yaptığı açıklamada, oylama konusunda çekimser olduklarını duyurmuÅŸtu.