Facebook'ta takip et.Twitter'da takip et. Abone Ol!
Kazanan sonunda Türkiye oldu
Savunma
2021-02-19 12:01

Kazanan sonunda Türkiye oldu

Türkiye'den ABD'yi köÅŸeye sıkıştıracak F-35 hamlesi

CumhurbaÅŸkanlığı Savunma Sanayii BaÅŸkanlığı (SSB) iÅŸtiraki olan SSTEK ÅŸirketinin MüÅŸterek Taarruz Uçağı F-35 Projesi'nde Türkiye'nin haklarının korunması için ABD’li Arnold & Porter ÅŸirketi ile 750 bin dolarlık bir anlaÅŸma imzaladığı öÄŸrenildi.


 
 

Alınan bilgiye göre söz konusu anlaÅŸmada Arnold & Porter Türkiye’ye stratejik ve hukuki danışmanlık hizmeti verecek.

1 Åžubat'tan itibaren baÅŸlayan sözleÅŸme altı ay boyunca geçerli olacak.

Bu süreçte danışmanlık hizmeti veren firma;

SSB ve Türk yüklenicilerinin, mevcut karmaşık jeopolitik ve ticari faktörleri dikkate ve ele alarak MüÅŸterek Taarruz Uçağı Programı (“JSF Programı”) içinde kalmaları için bir strateji konusunda tavsiyede bulunacak.

SSB’nin JSF Programı’nda stratejik bir müttefik ve deÄŸerli bir ortak olarak devam eden katılımıyla ilgili çıkarlarını ortaya çıkarmak ve anlamak için JSF Programı içindeki ABD ticari ortaklarına ve paydaÅŸlarına yönelik bir faaliyet gerçekleÅŸtirecek.

Programla ilgili ihracat kontrollerini ve ticari yaptırımları sürekli olarak izleyecek ve söz konusu yaptırımları açıklayacak.

 

"F-35 PROJESİNDE 1,25 MİLYAR DOLAR ÖDEDİK"

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan, daha önce ABD ile yaÅŸanan F-35 gerilimiyle ilgili olarak "F-35 projesi için zaten 1,25 milyar doları ödedik. EÄŸer öyle yanlış bir hamlede bulunurlarsa meseleyi uluslararası tahkim mahkemesine götürürüz. Åžimdiye kadar yaptığımız ödemeleri geri isteriz." diye konuÅŸmuÅŸtu.

SSTEK Savunma Sanayi Teknolojileri AÅž

SSTEK HAKKINDA

SSTEK Savunma Sanayi Teknolojileri AÅž, 2016 yılında T.C. CumhurbaÅŸkanlığı Savunma Sanayii BaÅŸkanlığı'nın %100 iÅŸtiraki olarak kurulmuÅŸtur. Åžirketimiz ülke savunması için kritik teknolojilerin yerli ve milli olarak geliÅŸtirilmesine ve üretilmesine destek vermek amacı ile yeni firmalar kurmakta ya da mevcut firmalara ortaklık saÄŸlamaktadır.

SSTEK Savunma Sanayii BaÅŸkanlığı tarafından; savunma, havacılık, uzay ve anayurt güvenliÄŸi alanların da faaliyet göstermesi amacı ile kurulmuÅŸtur. Bu çerçevede mevcut kamu ve özel sektör firmaları ile koordineli çalışılarak, ülkemiz savunma sanayisinin; teknoloji, ürün, hizmet, kabiliyet ve kapasitesinin artırılması hedeflemektedir.

F-35 PRORAMI

F-35 PROJESİNDE NELER YAŞANDI?

Türkiye, Rusya'dan S-400 hava savunma sistemlerini teslim aldıktan sonra ABD geçen yıl temmuz ayında Türkiye'nin F-35 programına ortaklığını askıya almıştı.

Ancak ABD, Türk ÅŸirketlerinin belirli parçaları üretmesi için mevcut kontratları feshetmemiÅŸ ve yeni tedarikçiler bulunana kadar Türk ÅŸirketlerinin bu yıl sonuna kadar parça tedarik etmeye devam etmesine izin verilmiÅŸti.

Yeni tip koronavirüs salgını ile F-35 parçalarının üretiminde ciddi aksaklıklar yaÅŸanmıştı.

 

Türk ÅŸirketleri F-35 uçağı için binden fazla parça üretiyordu.

Türkiye toplam 100 F-35A tipi savaÅŸ uçağı satın almayı taahhüt etmiÅŸ ve 6'sının mülkiyetini devralmıştı.

Ancak Türkiye'nin ortaklığı askıya alındıktan sonra ABD Kongresi savunma bütçesinde Türk uçaklarının ABD Hava Kuvvetleri için satın alınması konusunda Pentagon'a yetki vermiÅŸti.

2022'YE KADAR TÜRK ŞİRKETLERİ PARÇA ÜRETMEYE DEVAM EDECEK

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), MüÅŸterek Taarruz Uçağı F-35'in bazı parçaları için 2022'ye kadar Türk ÅŸirketleri ile çalışmaya devam edeceÄŸini açıklamıştı.

 

CAATSA YAPTIRIMLARINA GİDEN SÜREÇ

Türkiye, Rusya ile masaya oturmadan önce ABD'den Patriot hava savunma sistemi almak istemiÅŸ ancak talebine karşılık bulamadı. Buna raÄŸmen ABD Kongresi, Türkiye'nin Rusya'dan hava savunma sistemi tedarikine karşı çıktı, S-400'lerin NATO sistemlerine ve F-35'lere yönelik tehdit oluÅŸturduÄŸu iddiasında ısrar etti.

Kongre, 2 AÄŸustos 2017'de Trump'ın imzasıyla yürürlüÄŸe giren CAATSA'nın Türkiye'ye karşı uygulanmasını talep etti. Pentagon da 17 Temmuz 2019'da Kongrenin baskısıyla Türkiye'nin F-35 savaÅŸ uçağı programı ortaklığını askıya aldığını açıkladı. ABD'nin, 14 Aralık 2020'de Türkiye'ye karşı açıkladığı yaptırım kararı da iliÅŸkileri zedeledi.

Ankara'nın Biden yönetiminden konuya iliÅŸkin beklentisi, Türkiye'yi S-400 sistemlerini tedarik etmeye sevk eden koÅŸullara odaklanılması ve bunun üzerinden çözüme gidilmesi yönünde.

Türkiye, S-400'lerin NATO sistemleri bakımından zafiyet yaratacağına dair iddialar karşısında daha önce yaptığı, NATO'nun da katılacağı teknik bir çalışma grubu kurulması teklifinin de deÄŸerlendirilmesini istiyor.

 ETİKETLER


Bu haber 19 kez okundu.

                                                   1 + 9 = ?

HAVA DURUMU

ANKARA

SON YORUMLAR

Haber Scripti V5 © 2020 | İzinsiz ve Kaynak gösterilmeden kullanılamaz

Espower Bilisim