Gıda fiyatlarındaki kontrolsüz artış kamuoyunun yeni gündemini oluÅŸturdu.
Ayçiçek yağından yumurtaya kadar birçok gıda ürününde fahiÅŸ fiyat artışları olurken, CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan’ın gıda fiyatlarındaki artışa bir çözüm bulunması için verdiÄŸi talimat sonrası kurumlar harekete geçti.
Maliyetin üzerinde zam yapanlar, bu sefer aleni zam yerine gramaj hilesine baÅŸvurmayı son yıllarda alışkanlık haline getirdi.
GİZLİ ZAM GRAM OYUNU
1000 ve 500 gram olan çay paketleri 900 ve 400 gram olarak deÄŸiÅŸti.
Ardından 5 litre olarak alışageldiÄŸimiz ayçiçek yağını 4 litre olarak raflarda yer aldı.
Ardından çikolatadan çereze, peynirden et ve et ürünlerine kadar birçok üründe gramaj azaltarak gizli zam yapan fırsatçı sayısı arttı.
GRAM HİLESİNE PARA CEZASI
Buna karşı Ticaret Bakanlığı 'kilogram fiyatı' yazılması mecburiyeti getirdi ama bu da fırsatçıları durdurmadı ve sonunda "gram gram hile" davranışında bulunanlara cezai yaptırım geldi.
Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın açıkladığı karara göre, gıdada gramajı azaltma yoluyla gizli zam uygulaması yaparak tüketiciyi maÄŸdur edenlere 114 bin 326 liraya varan idare para cezası verilmesi uygulaması baÅŸlatıldı.
HANGİ ÜRÜNDE NASIL HİLELER YAPILDI
Türkiye gazetesi, bugün hangi gıdada nasıl gramaj hilesi yapıldığını kaleme aldı.
Yapılan hileler şu şekilde;
KuruyemiÅŸ paketleri 200 gramdan 180 ve 155 grama indirildi.
Ayçiçek yağının 5 litre olarak bilinen ambalajları 4 litreye düÅŸtü.
Peynirde 500 ve 1000 gram olarak bilinen ambalajlar 900, 800, 870, 600 gibi farklı gramajlarla üretilmeye baÅŸlandı.
Fındık kremasında 750 gram olarak standartlaşan ambalaj, 630 grama indirildi.
Çayda 500 ve 1000 gram olarak standartlaÅŸan paketlerde 900 gramlık uygulama baÅŸladı.
1000 mililitre zannettiÄŸimiz temizlik malzemeleri 900-750 mililitreye, 4 litre zannettiklerimiz 3750 mililitreye düÅŸmüÅŸ durumda.
Denetimlerde yumurtadaki büyük oyunu da tespit edildi. Yumurtadaki oyunun adı, 'düÅŸük gramaj' hilesi olarak kayıtlara geçti. Gramajlarına göre sınıflandırılan yumurtalarda en büyük yumurtanın ağırlığının 73 gramdan az olmaması gerekiyor. Bu standartlara uyulmadığı, kutuda yazanla, tartıda çıkan ağırlığın farklı olduÄŸu ortaya çıktı. Gıda kodeksine göre, 53 gramdan küçük yumurtalar "S", 53 ile 63 gram arasındakiler "M", 63 gram ile 73 gram arasındakiler "L", 73 gram ve üstündeki en büyük boy yumurtalar ise "XL" etiketiyle belirtiliyor. Raflarda bu etiketlere ve fiyat ağırlığına göre ücretlendiriliyor. Ancak böyle bir ağırlığın rafta olmadığı tespit edildi.