Facebook'ta takip et.Twitter'da takip et. Abone Ol!
3 militan derhal tutuklanmalı
Dünya
2020-11-28 23:16

3 militan derhal tutuklanmalı

Operasyonu çeken 3 ismi deÅŸifre etti! Türkiye derhal tutuklama emri çıkartmalı

Kıbrıs İlim Üniversitesi Dekanı ve Haber7 yazarı Prof. Dr. Ata Atun, bugün kaleme aldığı köÅŸe yazısında, Akdeniz'de Türk gemisini basanlar hakkında tutuklama kararı çıkartılması gerektiÄŸini belirtti.

 
 

Kıbrıs İlim Üniversitesi Dekanı ve Haber7 yazarı Prof. Dr. Ata Atun, köÅŸe yazısında Akdeniz'de yapılan hukuksuz aramayı deÄŸerlendirdi. İRİNİ Operasyonunun nasıl ve nereden yönetildiÄŸini açıklayan Atun, Türkiye'nin yapması gerekenleri sıraladı ve 3 amiralin isminin vererek, "Türkiye, İrini Operasyonu sorumlularına tutuklama emri çıkartmalı" dedi.

 

İşte Ata Atun'un köÅŸe yazısı;

"Avrupa BirliÄŸi Deniz Kuvvetleri Akdeniz İRİNİ Operasyonu (EUNAVFOR MED İRİNİ) BirleÅŸmiÅŸ Milletler’in Libya'ya silah kısıtlaması uygulaması amacıyla 31 Mart 2020’de baÅŸlatılmıştı. Avrupa BirliÄŸi sorumluluÄŸundaki bu askeri operasyon, AB Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası (CSDP) çatısı altında. GerektiÄŸinde deniz operasyonlarında hava, deniz ve uydu unsurlarının tümü aynı anda veya ayrı ayrı kullanılmakta.

 

Karargâh İtalya'nın Roma ÅŸehrinde bulunuyor.

Operasyona Yunanistan, Fransa, Lüksemburg, Polonya ve Almanya çeÅŸitli deniz ve hava unsurlarıyla katılıyor.

Operasyonun açıklanan amaçları kapsamında, Libya açıklarında gemilerin denetlenmesi, yasa dışı petrol ticareti hakkında veri toplanması ve Libya Sahil Güvenlik güçlerine eÄŸitim verilmesi ile insan kaçakçılığı gibi suçları iÅŸleyen örgütlerle mücadeleye katkı saÄŸlanması hedefleniyor.

Bunlar, kısa adı "Akdeniz İrini Operasyon"unun kuruluÅŸ ve faaliyet amaçları olarak sıralanırken, korsanlık bu kurumun, amaç ve faaliyetleri içinde yer almıyor. 

Dolayısıyla Yunan bir komutanın sevk ve idaresi ile gerçekleÅŸtirilen İrini Harekatı'nda, görevli bir Alman fırtakeyninin, 23 Kasım 2020 Pazartesi günü Türkiye'den Libya'ya gıda ve boya gibi muhtelif maddeler taşıyan Türk bandıralı "Roseline A." ismi ile kayıtlı kargo gemisini, DoÄŸu Akdeniz'de Bayrak devletinden ve gemi sahibi ÅŸirketten izin almadan durdurması/arama yapması "Uluslararası Deniz Hukukuna" ve "Uluslararası Hukuka" aykırıdır.

Åžöyle ki;

Bayrak devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nin ilgili biriminden onay ve yanıt alınmadan gemiye izinsiz ayak basılmıştır.
Gemi sahibinin onayı alınmadan gemiye izinsiz olarak ayak basılmıştır. 
Uluslararası Hukuka aykırı olarak Türkiye'den Libya'ya gıda ve boya gibi muhtelif maddeler taşıyan Türk bandıralı gemiyi DoÄŸu Akdeniz'de durdurarak saatlerce arama yapılmıştır.
Türk bandıralı geminin personelinin çektiÄŸi görüntülerde ve geminin güvenlik kamera kayıtlarında Alman askerlerinin, personele yönelik sert müdahalesi tespit edilmiÅŸtir.
Geminin Libya'ya yönelik silah ambargosunu ihlal ettiÄŸinden ÅŸüphelenildiÄŸinin ve arama görevinin Roma'daki İrini Operasyon Merkezi'nden verildiÄŸi resmen açıklanmıştır.

OPERASYONUN ARKASINDAKİ 3 İSİM

Bu koÅŸullar altında Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin yapması gereken;

Operasyon Komutanı Tuğamiral Fabio Agostini,
Operasyon Komutan Yardımcısı Tuğamiral Jean-Michel Martinet,
Kuvvet Komutanı Theodoros Mikropoulos hakkında Uluslararası "Avrupa tutuklama emri" çıkartılmasıdır.

Bu ÅŸekilde Türkiye Cumhuriyeti’nin Uluslararası Hukuk çerçevesinde haklarını arayacağı ve hukuka aykırı yapılan iÅŸlerde konunun her zaman mahkemeye götürüleceÄŸinin mesajını verilmelidir.

Ki; Türkiye'nin AET ile 12 Eylül 1963 tarihinde imzaladığı Ankara AnlaÅŸması ve 1970 yılında imzalanmış olan Türkiye ve AET AnlaÅŸma'nın Ek Protokolü, Ek Protokol ve Ortaklık Konseyi Kararları ile birlikte AET hukukunun bir parçası olduÄŸunu kabul etmesinden sonra Avrupa Adalet Divanı, AET üye devletlerine saygı ve AET yasaları gereÄŸince Türk vatandaÅŸlarına ve iÅŸletmelere özgü haklar vermeye karar vermiÅŸtir.

Avrupa tutuklama emri, Avrupa BirliÄŸi’ne (AB) üye 28 ülke arasında herhangi bir ÅŸüphelinin tutuklanması, mahkemeye çıkarılması ya da gözaltına alınmasına izin veren hukuki bir düzenlemedir. Türkiye Cumhuriyeti aday ülke olarak Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinin çıkardığı tutuklama emirlerini, tüm AB sınırları içerisinde uygulatabilir. Tutuklama emri, gözaltına alınma ve gerekli görülmesi halinde talepte bulunan ülkeye suçluların iadesini öngörmektedir.

Ankara AnlaÅŸması ve Ek Protokolüne göre, Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Tutuklama Emri çıkartma yetkisine sahiptir. Sahip olmadığı iddia edilse bile, yeni bir tartışma, hukuk ve haklılık kavramı yaratacaktır."

KAYNAK : Haber7

 ETİKETLER


Bu haber 34 kez okundu.

                                                   3 + 8 = ?

HAVA DURUMU

ANKARA

SON YORUMLAR

Haber Scripti V5 © 2020 | İzinsiz ve Kaynak gösterilmeden kullanılamaz

Espower Bilisim