Bilim adamları, Venüs’ün asidik bulutlarında potansiyel yaÅŸam belirtisi tespit ettiklerini duyurdu.
İngiltere’de Cardiff Üniversitesi (İngiltere) ile Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden (ABD) bilim insanları, Venüs gezegeninin atmosferinde olası yaÅŸam belirtisine iÅŸaret eden biyolojik kökenli olabilecek fosfin maddesi keÅŸfetti.
Gezegenin atmosferindeki bulutlarda ise sıcaklığın 50 santigrat olduÄŸu ifade edilirken; bu bulutların içerisinde fosfin gazının tespit edildiÄŸi belirtildi. AraÅŸtırmacılar, fosfin tespitinin kendi başına ‘mikrobiyal yaÅŸam için saÄŸlam bir kanıt’ olmadığını, gezegende potansiyel olarak bilinmeyen jeolojik veya kimyasal süreçlerin meydana geldiÄŸinin bir göstergesi de olabileceÄŸinin altını çizdi. Uzmanlar, Venüs’ün bulutlarındaki gazın daha iyi araÅŸtırılması gerektiÄŸini ifade etti.
"FOSFİN VARSA HAYAT DA VARDIR"
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden (MIT) moleküler astrofizikçi ve ortak yazar Clara Sousa-Silva ise "Åžu anda Venüs hakkında bildiklerimizden yola çıkarsak fosfinin en makul açıklaması kulaÄŸa fantastik gelse de, hayattır. Bu durum olduça önemli, çünkü eÄŸer fosfin varsa hayat vardır ve evrende yalnız olmadığımız anlamına gelir. Aynı zamanda, yaÅŸamın uzayda çok yaygın olması ve galaksimizde baÅŸka birçok yerleÅŸik gezegen olması gerekir” ifadelerini kullandı.
Atmosferin yüzde 96'sı karbondioksitten oluÅŸan Venüs'ün yüzey sıcaklığı 400 dereceÄŸi geçiyor. Bu nedenle Venüs'ün yaÅŸama en elveriÅŸsiz gezegenlerden biri olduÄŸu deÄŸerlendiriliyordu.