28–31 Aralık tarihleri Ortadoğu açısından kritik bir döneme işaret ediyor. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun bir kez daha ABD’ye giderek, ABD Başkanı Donald Trump ile görüşmesi bekleniyor. Görüşmenin ana gündem maddeleri arasında Gazze’deki olası barış planı ve Suriye ile yürütülen temaslar yer alıyor.
Ancak kulislerde konuşulanlara göre, temasların tek başlığı bunlarla sınırlı kalmayacak. İddialar, İsrail’in yeni bir askeri saldırı hazırlığında olduğu ve Netanyahu’nun bu adım için Trump’tan siyasi onay almayı hedeflediği yönünde.
İsrail’in önde gelen gazetelerinden Haaretz, Netanyahu’nun son dönemde “İran’a saldırı” söylemini neden sürekli gündemde tuttuğuna ilişkin dikkat çekici bir analiz yayımladı. Analizin başlığı, “İran’dan Gazze’ye: Netanyahu, ‘Katargate’ten dikkati uzaklaştırmak için savaş korkusunu körüklüyor” oldu.
Analizde, Netanyahu’nun kriz ve savaş söylemiyle iç politikadaki baskıları gölgede bırakmayı hedeflediği savunuluyor. Gazeteye göre Lübnan, İran ya da Gazze’de olası bir savaş tehdidi, Netanyahu’nun yardımcısı Eli Feldstein hakkındaki tartışmaları ve yaklaşan siyasi süreci geri plana itiyor. Süregelen askeri gerilimin protestoları bastırdığı ve 7 Ekim saldırılarındaki ağır güvenlik zaafına rağmen Netanyahu’nun “çoklu tehditlerle baş edebilecek tek lider” olduğu iddiasını beslediği ifade ediliyor.
Söz konusu değerlendirme, İsrail’de devam eden “Katargate” soruşturması ile de bağlantılı. Bu soruşturma kapsamında Netanyahu’nun iki yardımcısı Yonatan Urich ve Eli Feldstein’in, Katar’ın İsrail’deki çıkarlarını desteklemek amacıyla Katar hükümetinden ödeme aldığı şüphesi araştırılıyor. Feldstein hakkında ayrıca gazetecilere gizli belgeler sızdırdığı iddiasıyla ayrı bir soruşturma yürütülüyor.
Haaretz analizinde, İsrail’in Lübnan, İran ve Gazze’de yeni saldırılar düzenleme ihtimaline dikkat çekilirken, bu senaryolardan hangisinin hayata geçirileceğinin Netanyahu’nun Florida’da Trump ile yapacağı görüşmelerin ardından netleşeceği vurgulanıyor.
Yorumlar
Yorum Yap