ABD Başkanı Donald Trump ve Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski görüşme sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulundular.
ANLAŞMAYA YAKINLAR MI?
Trump: Zelenski ile yüzde 90 anlaştık. Bence şuan sıkıntı yok. Anlaşma yapmak istiyoruz. Ayda 25 bin hayat kurtaracaksa bunu yapmak isterim.
NÜKLEER PLANDAN BAHSEDİLDİ Mİ?
Nükleer tesis gayet iyi durumda. Dünyanın en büyük nükleer tesisi. Putin, Ukrayna ile beraber çalışarak o tesisin açıldığını görmek istiyor. O tesise füze atmadılar. Bu büyük bir tehlike. 5 bin kişi çalışıyor orada.
ÇALIŞMA GRUPLARI NE ANLAMA GELİYOR?
Benimle çalışanlar o grupta olacak. Ukrayna'nın da yetkin isimleri olacak. Rusya ile de çalışacağız. Kendi başımıza çalışmamız çözüme hizmet etmeyecektir.
BU SEFER SÜRE VERMEDİ
Birkaç hafta olabilir. Birkaç hafta içinde nereye evrileceğini göreceğiz. Çok kötü de gidebilir. Çok önemli görünmeyen bir madde her şeyi bozabilir. Ne zaman olacağını söyleyemiyorum ama bunu çözeceğiz.
ZELENSKİ - PUTİN GÖRÜŞMESİ OLUR MU?
Bu olabilir. Bugün çok farklı bir Putin gördüm. Savaşın bitmesini istiyor. Putin ile çok iyi anlaşıyoruz. Bence çözüme ulaşacağız. Putin ile 2.5 saat telefonda görüştük ve takdir edersiniz ki 'ne kadar güzel bir olduğundan' bahsetmedik. İkisi de savaşın bitmesini istiyor.
UKRAYNA'DAKİ CEPHELERDE ABD'Lİ ASKERLERİN HAYATINI KAYBETMESİ
Bu çok üzücü bir durum. Çok cesurca savaştılar. Bunu savaşı durdurmak için kullanmalıyız.
ABD Başkanı Donald Trump ile Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Florida eyaletindeki Palm Beach bölgesinde bulunan Mar-a-Lago malikanesinde bir araya geldi. Zelenskiy’i kapıda karşılayan Trump, açıklamalarda bulundu. Trump, görüşmenin ana gündeminin Ukrayna-Rusya arasındaki barış müzakereleri ve Ukrayna’ya yönelik güvenlik garantileri olacağını söyledi.
Trump, savaşın sona erdirilmesi gerektiğini vurgulayarak, "Anlaşma yapmak zorundayız. Çok fazla insan ölüyor ve her iki liderin de bunu bitirmek istediğine inanıyorum. Ukrayna için, herkes için iyi bir anlaşma yapabileceğimize inanıyorum bu çok önemli. Bundan daha önemli bir şey yok. Sekiz savaşı çözdük ve bu en zor olanı. Ama bunu halledeceğiz. Bugün harika bir toplantı yapacağız" dedi.
Zelenskiy ile görüşmesinin ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile telefonda görüşeceğini aktaran Trump, "Toplantıdan sonra Başkan Putin’i arayacağım ve müzakerelere devam edeceğiz. Karmaşık ama çözümsüz değil" ifadelerini kullandı.
Anlaşma için bir son tarih olup olmadığı sorusuna Trump, "Benim bir son tarihim yok. Son tarihlerim var. Son tarihimin ne olduğunu biliyor musunuz? Savaşı sona erdirmek" dedi.
Ukrayna’ya yönelik güvenlik garantilerine ilişkin bir soruya Trump, "Güvenlik anlaşmasının içeriğinin ne olacağı henüz kimse tarafından bilinmiyor. Ancak bir güvenlik anlaşması yapılacak ve bu anlaşma güçlü bir anlaşma olacak" dedi.
"Görüşmelerin son aşamasındayız"
Barışın Ukrayna’ya büyük ekonomik faydalar sağlayacağını belirten Trump, "Yeniden inşa için çok büyük...
Yorumlar
Yorum Yap