Ağrı’da Turizm

Ağrı’nın gezilecek meşhur yerleri

Türkiye’nin doğusunda yer alan Ağrı, yılın dört mevsiminde yerli ve yabancı turistler tarafından ziyaret ediliyor. Ağrı’da doğaya ve tarihe meraklı olanların yönelebileceği en popüler duraklar şöyle.

1. Nuh’un Gemisi

Ağrı Dağı’nın hemen güney kısmında seni doğal bir anıt bekliyor olacak. Buranın Nuh Tufanı’ndan sonra oluştuğu düşünülüyor. İran’a da yakın bir konumda yer almasından dolayı bu kalıntılar, o bölgeden gelen yabancı turistlerin de ilgisini çekiyor. Arkeoloji, mitoloji ve tarih meraklılarını bir araya getiren kalıntılar, büyük bir gemi suretini anımsatıyor. Mistik bir atmosfer sunan Nuh’un Gemisi’nde fotoğraf çekmek serbest. Telçeker köyüne oldukça yakın bir konumda yer alan Nuh’un Gemisi, uzun yıllar boyunca özellikle Amerikalı araştırmacıların ilgisini çekmiş. “Korunması gereken taşınmaz kültür varlığı” statüsünde yer alıyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Nuh’un Gemisi’ne giden yollar biraz tehlikeli. Bu nedenle yol boyunca oldukça dikkatli olmalısın.

2. Ağrı Dağı

Sadece şehrin değil, Doğu Anadolu Bölgesi’nin de sembolleri arasında yer alan Ağrı Dağı, heybetli görünümüyle dikkat çekiyor. Hem turistik ziyaretler hem de çeşitli dağcılık/tırmanış sporları için aktif biçimde kullanılan bu dağın en önemli özelliği, Türkiye’nin en yüksek dağı olması. Bu arada Ağrı Dağı’nın bir bölümü komşu şehir olan Iğdır’da yer alıyor. Kuh-i Nuh ya da Ararat gibi isimlerle de anılan bu önemli dağ, şehrin pek çok noktasından çok rahat bir şekilde görünüyor. Yılın her döneminde karla kaplı olan Ağrı Dağı, pek çok hikâyeye ve efsaneye ev sahipliği yapmış. Bu arada Marco Polo’nun Ağrı Dağı için “Asla çıkılamayacak bir zirve” dediğini belirtelim. En yüksek yeri 5137 metre olan dağın iki zirvesi bulunuyor.

Konum Linki

Yazar Notu: Dağı keşfederken deneyimli ya da bölgeye hakim kişilerle beraber hareket etmeni öneriyoruz.

3. İshak Paşa Sarayı

Yüksek bir alanda konumlanan İshak Paşa Sarayı, şehrin sembol yapıları arasında gösteriliyor. Yapımına 1600’lü yılların sonlarında başlanan bu özel yapı, 1784 senesinde tamamlanabilmiş. Sarayın özellikle taç kapıları ve Selçuklu sanatını yansıtan kabartmaları öne çıkıyor. Osmanlı döneminin en değerli mimari eserleri arasında kabul gören İshak Paşa Sarayı, Doğubayazıt ilçesinde bulunuyor. Çıldır Valisi olan İshak Paşa’nın girişimleri ile yapılan sarayda toplamda 116 oda bulunuyor. Toplamda 1600 metrekarelik bir alana yayılan İshak Paşa Sarayı’nda Osmanlı ve Selçuklular haricinde Ermeni ve Pers mimarisinden de esintiler bulabilirsin.

Konum Linki

Giriş ücreti

  • MüzeKart ile ücretsiz

Açık olduğu saatler

  • Her gün 09.30 ile 18.45 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

4. Balık Gölü

Şehrin tabiat güzellikleri arasında bulunan Balık Gölü, ülkemizin en yüksek gölleri içerisinde bulunuyor. Denizden yüksekliği 2241 metre olan bu göl, Aras Dağları’nın üstünde bulunuyor. Lav set gölü, içme suyu konusunda da hayati bir rol üstleniyor. Göl içerisinde çok sayıda kırmızı benekli alabalık bulunuyor. Gölün adı da buradan geliyor. Bu arada Balık Gölü içerisinde ufak da olsa bir ada oluşumu var. Bu ufak adacık sayesinde kadife ördek türü kuluçkaya yatabiliyor. Yılın yarısında yüzey donuyor. Taşlıçay içerisinde konumlanan Balık Gölü, şehir merkezine yaklaşık 90 dakika uzaklıkta.

Konum Linki

5. Güneykaya Kayak Merkezi

Ağrı hem doğal ve tarihi mekanları hem de kış turizmi için elverişli destinasyonları ile dikkat çekiyor. Kış aylarında yerli ve yabancı turistleri sıkça ziyaret ettiği Güneykaya Kayak Merkezi, özellikle son yıllarda popülerliğini ciddi biçimde artırıyor. Eleşkirt ilçesindeki bu tesis, hem kızak hem de kayak gibi kış sporlarına ilgi duyanları buraya çekmeyi başarıyor. İl merkezine 43 km uzaklıkta olan Güneykaya Kayak Merkezi’nde özel yürüme parkurları dışında çocuklara özel oyun alanları yer alıyor. Tesisin özel snowboard ve kayak pistleri, çocuklu aileler tarafından büyük ilgi görüyor. Çam ormanlarının ortasında müthiş bir manzara sunan bu çok özel tesiste ekipmanları kiralayabilir ya da eğitmenlerden hızlı bir şekilde eğitim alabilirsin.

Konum Linki

6. Doğubayazıt Kalesi

Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde bulunan bu tarihi kale, ilçe merkezine 7 km uzaklıkta bulunuyor. Kayalık alanlar üzerine kurulduğu için etkileyici bir görüntüye sahip olan Doğubayazıt Kalesi’nin kökleri, Urartular dönemine dek uzanıyor. Yapımı 1200’lü yıllarda tamamlanabilen kale, Antik İpek Yolu üstünde bulunuyor. Hem gözlem hem de savunma maksadıyla kurulan bu tarihi yapı, panoramik manzarasıyla görenleri büyülüyor. Urartu Kalesi olarak da adlandırılan Doğubayazıt Kalesi özellikle kubbe özellikleri ve taş işçiliğiyle fark yaratıyor.

Konum Linki

7. Diyadin Kaplıcaları

Diyadin ilçe merkezine yaklaşık 6 km uzaklıkta olan Diyadin Kaplıcaları, şehrin termal turizm konusundaki yükünü büyük ölçüde üstleniyor. Çevre illerden de çok sayıda kişinin ziyaret ettiği alanda üç ayrı kaplıca tesisi yer alıyor. Ağrı şehir merkezine 60 km uzaklıkta olan Diyadin Kaplıcaları, sülfat, bikarbonat, kalsiyum ve klorür açısından son derece zengin. Pek çok hastalığa iyi geldiğine inanılan Diyadin Kaplıcaları ve çevresinde çok sayıda konaklama seçeneği de mevcut. Fiziksel ve mental açıdan rahatlama sağlamak için sevdiklerinle beraber burayı sene boyunca ziyaret edebilirsin.

Konum Linki

8. Meya Mağarası

Meya Mağarası’nı dilersen bireysel olarak dilersen de rehberli tur eşliğinde ziyaret edebilirsin. Tam olarak Diyadin ilçesinde bulunan bu tarihi mağara, şehir merkezine yaklaşık olarak 1 saat uzaklıkta. Uçurum duvarlarının oyulması neticesinde oluşan Meya Mağarası, Antik dönemlerde genellikle konaklamaya da ibadet maksadıyla kullanılmış. Mağaranın içerisinde çok sayıda hayvan figürü, heykel, tünel, sığınak ve iç oda yer alıyor. Günbuldu Köyü içindeki mağaraya ulaşım 150 metreyi bulan eğim nedeniyle pek kolay değil.

Konum Linki

Yazar Notu: Diyadin ilçe merkezinden kalkan Günbuldu Köyü minibüsleri ile buraya ulaşabilirsin.

9. Murat Nehri

Şehrin doğal güzellikleri arasında olan Murat Nehri, esasen Fırat Nehri’nin kollarından biri. 700 km’den fazla bir mesafede uzanan nehir, etrafında sayısız manzara ve mesire alanı barındırıyor. Dinlendirici bir gün geçirmek isteyenlerin yöneldiği Murat Nehri, aynı zamanda balık çiftliklerine, trekking parkurlarına ve kır bahçelerine de ev sahipliği yapıyor. Aynı zamanda Diyadin Kanyonu’na da yakın mesafede olan nehirde ciddi bir balık çeşitliliğinden söz etme mümkün. Bu nedenle olta balıkçılığı deneyimi için de nehirden yararlanabilirsin. Bu arada Murat Nehri’nin, Fırat’ın en uzun kolu olduğunu söyleyebiliriz.

Konum Linki

10. Diyadin Kanyonu

Diyadin Kanyonu, avantajlı konumuyla Ağrı’yı bütünüyle görmek adına en güzel noktalardan biri. Orta kısmından geçen Murat Nehri, kanyonun çok daha etkileyici bir görünüme sahip olmasını sağlıyor. Yukarıdan bakıldığında tüm kır bahçeleri ve mesire alanları çok net biçimde görülebiliyor. Özellikle fotoğraf çekmek adına şehrin en güzel yerleri arasında gösterile Murat Nehri, devasa kaya uçurumlarıyla çevrili.  Çiçeklerle süslenen ovalara tanıklık etmek adına bahar ayalarında buraya gelebilirsin. Diğer yandan doğa yürüyüşü, piknik, kamp, kaya tırmanışı gibi aktiviteler için de bölgede yararlanabilirsin.

 

Kaynak : Enuygun

Ayrıca Kontrol Edin

Zonguldak İlçeleri

Zonguldak il haritası Zonguldak ilinin ilçeleri, Zonguldak (il merkezi) Nüfus Yıl Toplam Şehir Kır 1927 45.258 11.947 …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir