Sarsıntılardan sonra Yunanistan’ı korkutan gizemli uğultu! Komşuda panik: Büyüklüğü 4.0’ın üzerinde 40’tan fazla deprem
Ege Denizi’ndeki artan sismik hareketlilik Yunanistan’ı adeta alarma geçirdi. Bölgede son 72 saatte büyüklüğü 4.0’ın üzerinde 40’tan fazla deprem meydana geldi. Yunan Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın verilerine göre, Pazar gününden bu yana 4 bin 600’den fazla kişi feribotla Santorini Adası’ndan ayrıldı. Ülkenin önde gelen havayolu şirketi Aegean Airlines ise Pazartesi günü Santorini’den yaklaşık 1.300 yolcu taşıdığını duyurdu.
Yunan havayolu şirketi SKY ekspress, Santorini Adası’nda ve civar adalarda yaşanan depremler nedeniyle başkent Atina’ya giden tüm uçuşlarda geçerli olmak üzere çocuklar ve öğretmenler için ücretsiz bilet kampanyası başlatacağını açıkladı.
Yunan gazetesi ProtoTema’da yer alan habere göre SKY express, 55 ila 60 Euro arasında değişen bilet fiyatlarının 5-9 Şubat arasında 12 yaşına kadar olan tüm çocuklar için bedava olacağını bildirdi.
Santorini’den Atina’ya 4’ü normal, 5’i tarifesiz olmak üzere toplam 9 uçuş gerçekleştirdiğini belirten SKY express, toplamda 1.294 yolcu taşındığını duyurdu.
Yunanistan’ı kırmızı alarma geçiren depremler meydana gelmeye devam ediyor. AFAD, son olarak Ege Denizi’nde 5.2 büyüklüğünde bir depremin meydana geldiğini bildirirken sarsıntı İzmir’de de hissedildi.
Özellikle yüksek katlarda bulunan vatandaşlar, panik yaşarken bazı vatandaşlar daha güvende olabilecekleri açık alanları tercih etti.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) verilerine göre, 28 Ocak’tan beri saat 14.00 itibarıyla Ege Denizi’nde 754 deprem kayıtlara geçti. Deprem fırtınası şeklinde gelişen bu aktivite sonucunda büyüklüğü 1’den küçük 1, 1-2 arası 109, 2-3 arası 293, 3-4 arası 294 ve 4-5 arası 57 deprem meydana geldi. Bu depremlerin en büyüğü 4,9 olarak kayıtlara geçti.Depremler, Santorini Adası’nın yaklaşık 25 kilometre kuzeydoğusunda artış gösterdi ve derinlikleri 5 ila 25 kilometre arasında değişti.
Uzmanlardan oluşan uluslararası bir araştırma grubunun bugün bölgeye giderek özel sensörlü cihazlarla denizaltında incelemelerde bulunması planlanıyor. Tedbiren arama kurtarma ve sağlık ekiplerinin sevk edildiği Santorini Adası’na, herhangi bir deprem anında elektrik kesintisi olmasına karşı Yunanistan Elektrik Dağıtım Şirketinin jeneratörleri ve ekipmanları da götürüldü.
Ege Denizi’nde son günlerde artan sismik hareketlilik nedeni ile geceyi peş peşe sarsıntılarla geçiren Yunan adaları şimdi de bölgede duyulan garip uğultu nedeni ile huzursuz oldu. Sosyal medya kullanıcıları duyulan uğultunun nedenini soraraken beklenen cevap Jeoloji ve Doğal Afet Yönetimi Profesörü Efthimios Lekkas’dan geldi.
Protothema’nın son saatlerde adalarda duyulan uğultu hakkında sorduğu soruya cevap veren Lekkas, bunun depremin kendisinin değil yüzey süreçlerinin bir sonucu olduğunu açıkladı. Bu uğultunun esas olarak ses dalgalarının yayılmasından kaynaklandığını vurgulayan Lekkas sesin bazı yerlerde yoğun hissedildiğini bazı yerlerde ise hiç duyulmadığını belirtti.
Uzmanlar daha önce benzer bir durumla karşılaşmadıklarını, bunun ne kadar süreceğine dair ise kesin bir tahminde bulunamadıklarını söylüyor. Ulusal Gözlemevi’nin Jeodinamik Enstitüsü’nün araştırma direktörü Athanassios Ganas, devlet televizyonu ERT’ye yaptığı açıklamada, “Böyle bir şey ilk kez oluyor, daha önce böyle bir şey görmemiştik” dedi ve bölgede son 72 saatte büyüklüğü 4.0’ın üzerinde 40’tan fazla deprem meydana geldiğini kaydetti.
Yunan Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın verilerine göre, Pazar gününden bu yana 4 bin 600’den fazla kişi feribotla adadan ayrıldı. Ülkenin önde gelen havayolu şirketi Aegean Airlines, Pazartesi günü Santorini’den yaklaşık 1.300 yolcu taşıdığını, Salı günü ise 1.400 yolcu taşıyabilecek sekiz uçuşun daha planlandığını bildirdi.
Yunan deprem mühendisi Prof. Dr. Panayotis Karidis, Ege Denizi’nde son günlerde artan sismik hareketliliğin olası büyük bir depreme hazırlanmaya imkan sağladığını ifade etti.Prof. Dr. Panayotis Karidis, Ege Denizi’ndeki sismik hareketliliğe ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaşanan depremlerin merkez üssünün, bölgede en yoğun yerleşimin bulunduğu Santorini Adası’ndan kuzeydoğuya doğru uzaklaştığını, böylece tehlikenin azaldığını söyledi.
Bunun bir avantaj olmasına rağmen tehlikenin tamamen ortadan kalkmadığını belirten Karidis, “Bu tür depremler gelecekte mutlaka olacaktır ancak ne zaman olacağını bilemiyoruz. Ben büyük bir deprem olacaksa da turizm sezonu öncesinde olup bitmesini umarım ki durumla baş etmek kolay olsun.” dedi.Karidis, olası bir depremin ne kadar zarara yol açacağının sadece depremin Richter ölçeğindeki büyüklüğüyle değil, aynı zamanda merkez üssünün yerleşim alanından ne kadar uzak olduğuyla da ilgili olduğuna işaret etti.Depremin yol açabileceği heyelanların da sorun teşkil edeceğine dikkati çeken Karidis, “En kötüsü ise yaklaşık 5 büyüklüğünde bir deprem bile olsa, merkez üssünün binaların altında, yüzeye yakın olmasıdır.” diye konuştu.
Prof. Dr. Karidis, Ege’deki sismik hareketliliğin ardından Yunanistan hükümetinin aldığı tedbirleri doğru bulduğunu söyleyerek “Tüm bunların, daha büyük bir depremin öncüsü niteliğinde olduğunu var sayacak olursak, harekete geçmek üzere zamanımız olduğu için şanslıyız. Türkiye’deki Kahramanmaraş merkezli depremlerin tam aksi bir durum söz konusu. Türkiye’de iki deprem arka arkaya, uyarı niteliğinde herhangi bir öncü deprem olmadan yaşanmıştı.” ifadelerini kullandı.Santorini Adası’nda MÖ 1600 yıllarında da benzer bir şekilde sismik hareketlilik olduğunu ifade eden Karidis, sözlerini şöyle sürdürdü:”O zaman da Santorini halkı küçük depremleri görünce eşyalarını özel depolarda sağlama alarak hazırlık yaptı. Santorini’yi terk etti. Depremle birlikte volkan patlaması yaşandı ama hiç kimse hayatını kaybetmedi. Uzayan deprem süreci, şimdi olduğu gibi hazırlık açısından olumlu bir durumdur.”
Ege Denizi’nde günlerdir devam eden depremler, çok kısa aralıklarla devam etti. AFAD tarafından yapılan açıklamada, Ege Denizi’nde son 1 saat içerisinde 5 depremin meydana geldiği kaydedildi. AFAD, meydana gelen depremlerin sırasıyla 4.1, 4.4, 4.3, 4.5 ve 3.7 büyüklüğünde olduğunu bildirdi.
Santorini Belediye Başkanı Nikos Zorzos Kathimerini gazetesine yaptığı açıklamada, herhangi bir nedenle Athinios limanının kapatılması durumunda ya da gerekli görüldüğünde insanların adayı toplu halde terk edebilmeleri için alternatif bir plan hazırlandığını açıkladı.Baxedes gibi adanın doğu tarafındaki plajların birçoğuna teknelerle erişebileceğini belirten belediye başkanı büyük bir deprem olması durumunda sığınılabilecek 8 yeri de ada sakinlerine duyurdu.
Kathimerini gazetesine konuşan ada sakinleri ise hem deprem hem de heyelan korkusu yaşadıklarını belirterek “Hiçbir şey yapamıyoruz. Yıllardır burada yaşıyoruz, depremler sık yaşanır ancak böylesini şimdiye kadar hiç görmedik” ifadelerini kullandı.
Yunanistan’daki yetkililer sadece sismik hareketliliğin arttığı Santorini adası için değil, Amorgos, Anafi ve Ios için de alarm durumuna geçmiş durumda Anafi Belediye Başkanı Iakovos Roussos TO BHMA’ya yaptığı açıklamada “Şu anda sismik sarsıntılarda bir artış var. Özellikle bugün sabah saatlerinde, 9.00’dan 10.00’a kadar her iki dakikada bir, üç dakikada bir sismik bir sarsıntı geçirdiğimizi söyleyebilirim.alarma geçmiş durumdayız” derken Sismolog Gerasimos Papadopoulos de “Bu bölge bize 6’ya yakın büyüklükte deprem verme potansiyeline sahip” dedi.
Selanik Aristoteles Üniversitesi sismoloji profesörü Vassilis Karakostas ise “5 ve biraz daha büyük depremler olabilir. Hepimizin endişelenmesi gereken şey, orada büyük bir depremin meydana gelmesi ve çevredeki adalarda sorunlara yol açması” ifadelerini kullandı.
Yunan medyasında yer alan haberlerde tedbir amaçlı 13 adada okulların tatil edildiği belirtildi.
Yunan medyasında yer alan haberlere göre, son üç günde Santorini, Amorgos ve İos arasındaki deniz alanında 550 deprem yaşanırken, Santorini’de gece boyunca 36 sarsıntı kaydedildi. Atina Gözlemevi Jeodinamik Enstitüsü Müdürü Vasilis Karastathis TO BHMA gazetesine yaptığı açıklamada sismik hareketliliğin azalmadığını aksine yoğunlaştığını söyledi.
Santorini Adası’ndan ayrılan tüm gemi ve uçaklar, deprem endişesiyle adayı terk etmek isteyenlerle doldu. Yunan medyasına göre adadan şimdiye kadar en az 5 bin kişi ayrıldı. Deprem endişesiyle Santorini’den Atina’ya uçakla gelen bir kişi havaalanında gazetecilere yaptığı açıklamada, yaklaşık her beş dakikada bir deprem yaşandığı için korktuklarını belirterek, “İnsanlar adadan ayrılmak istiyor. Gemilere biniyor. Şimdi 2 (ekstra) uçuş koydular.” diye konuştu.
Bir başka Santorini sakini ise adaya ne zaman döneceğine karar vermek için gelişmeleri takip edeceğini söyledi.Bilet fiyatlarının çok yüksek olduğundan şikayet eden bir ada sakini de insanların endişe içinde olduğunu kaydetti.
Yetkililer yeni bir değerlendirmeye kadar, vatandaşlardan kapalı alanlarda toplanmamaları, metruk binalara yaklaşmamaları, Santorini Adası’ndaki heyelan tehlikesi bulunan Ammudiou, Armenis, Korfu ve Palaio Limena sahillerine gitmemeleri ve havuz sularının boşaltılması istendi.
Yunan Devlet Televizyonu ERT’nin haberine göre, Ege Denizi’ndeki artan sismik hareketlilik nedeniyle İklim Krizi ve Sivil Koruma Bakanı Vasilis Kikilyas’ın başkanlığında düzenlenen toplantıda, Santorini, Yamurgi, Niyoz ve Anafiya adalarındaki okullarda cumaya kadar eğitim öğretime ara verilmesi kararlaştırıldı.